• No results found

Insatser för miljödriven näringslivsutveckling – en av- gränsning

In document Miljödriven näringslivsutveckling (Page 33-37)

Med utgångspunkt i Tabell 2-1 och Tabell 2-2 i föregående avsnitt görs här en närmare granskning av de insatser som staten bidrar med inom ramen för vad som ovan pekats ut som miljödriven näringslivsutveckling. Målet med detta avsnitt är således att först definiera vilka insatser som kan räknas till insatser för miljödriven näringslivsutveckling och därefter att klassificera dessa.

I detta arbete har en viktig utgångspunkt varit en lista framtagen av Näringsdepartementet, som omfattar insatser där främjande styrmedel för miljödriven näringslivsutveckling kan tänkas ingå. Listan inkluderar totalt 19 insatser, varav mer än hälften är energirelaterade.

Listan har därtill kompletterats med resultatet av Tillväxtanalys eget arbete med att identi-fiera olika insatser av potentiellt intressant karaktär. Tillsammans utgör olika former av nationellt tillgängliga insatser av karaktären program eller generella insatser i övrigt totalt omkring 30 olika insatser.

Nedanstående bruttolista har avgränsats till att endast omfatta insatser som uppfyller föl-jande kriterier: Insatser bör vara genomförda i närtid, under de senaste 5-10 åren; Insatser bör ha någon form av koppling till miljö- och näringsutveckling; Ren forskning eller rent forskningsfrämjande insatser omfattas inte.

Det bör dock understrykas att nedanstående lista inte gör anspråk på att vara komplett.

Dessa insatser presenteras sammanfattat i tabellen nedan.

Tabell 2-3 Potentiella insatser för miljödriven näringslivsutveckling

Insatsnamn Organisation

Demo miljö Tillväxtverket m fl.

Främja kvinnors företagande – pilot gröna näringar Tillväxtverket m fl.

Landsbygdsprogrammet Jordbruksverket

Förnybara drivmedel (pumpstödet)

Regionalt bidrag – företagsutveckling Länsstyrelserna, Tillväxtverket, Regeringen Regionalt bidrag – investeringsstöd Länsstyrelserna, Tillväxtverket, Regeringen

Eco innovation EU CIP

Entrepreneurship & Innovation CIP

Miljödrivna marknader Tillväxtverket

Affärsutvecklingslån Energimyndigheten

Miljödriven Export Tillväxtverket

EU: regionala program för stärkt konkurrenskraft Tillväxtverket

FOU och innovation Energimyndigheten

Energieffektivisering i energiintensiv industri – PFE Energimyndigheten

Energikartläggningscheck Energimyndigheten

Fjällanpassad hållbar lokal och regional utveckling Naturvårdsverket m fl.

Lokalt och regionalt tillväxtarbete Tillväxtverket Kommunal energi och klimatrådgivning Energimyndigheten

Regionala energikontor Energimyndigheten

EEEF investeringsfond – hållbara energilösningar Statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting

Energimyndigheten

Elcertifikat Energimyndigheten/Svenska Kraftnät

Insatsnamn Organisation Investeringsstöd till biogas och förnybar energi Jordbruksverket Lokala investeringsprogram (LIP) Naturvårdsverket Klimatinvesteringsprogram (Klimp) Naturvårdsverket

I Tabell 2-4 nedan har ett försök genomförts med att urskilja de insatser som bedöms kunna räknas till insatser av karaktären miljödriven näringslivsutveckling. Indelningen är gjord med utgångspunkt i de krav som ställts upp i Tabell 2-2 ovan.

Nedan följer några exempel som belyser hur definitionsklassificeringen är genomförd:

Investeringsstödet till solceller – Stödet har administrerats av länsstyrelserna i sam-verkan med Boverket. Hushåll och företag har kunnat få en subvention av en del av in-vesteringskostnaden när man investerat i solcellspaneler för elproduktion. Stödet har givits till alla sökanden som uppfyller kraven, så länge medel finns kvar att fördela.

Stödets syfte bedöms vara att stimulera övergången till förnybara elenergikällor. Po-tentiellt skulle man kunna hävda att stödet genom att stimulera efterfrågan på solceller också skulle gynna näringslivet inom solcellsbranschen. Även om detta kan ha varit en effekt, så är det för det första inte betydande (då merparten av de solceller som säljs i Sverige är tillverkade utomlands) och för det andra inte avsiktligt och integrerad i stö-dets utformning. Insatsen har därför kategoriserats som en insats huvudsakligen med miljömål.

Regionalt bidrag till företagsutveckling/-investering – Stödet administreras av länsstyrelserna, Tillväxtverket och regeringen (beroende på omfattningen av de en-skilda stödärendena). Företag i de regionalpolitiska stödområdena kan få bidrag till en investering eller en allmän företagsutvecklingsinsats med en viss (varierar beroende på geografin) andel av investeringens storlek. I förordningen om företagsstöd eller i EU:s statsstödsregler (som är de regelverk som styr stöden) saknas aktiva mål för miljö-mässig hållbarhet. I enskilda län kan stödet dock ingå i programliknande insatser med mål om miljömässig hållbarhet som grund för näringslivsutveckling. Den samlade be-dömningen blir dock att detta är en företagsutvecklingsinsats utan inslag av hållbarhet.

Miljödrivna marknader – Insatsen är ett nystartat program inom Tillväxtverkets s.k.

nationella program, som bygger på Tillväxtverkets låna erfarenhet från arbete inom området. Syftet med insatsen är att öka det faktiska utbudet av miljöanpassade pro-dukter och tjänster genom att stödja små och medelstora företag i kommersialiseringsfasen. Syftet är explicit utveckling av näringslivet genom nyttjande av hållbarhetsaspekterna och insatsen har därför definierats som en insats som huvudsakligen drivs av näringslivsutvecklingsmål (men som har tydliga hållbarhetsinslag).

Demo miljö – Insatsen har drivits av SIDA och Tillväxtverket och kombinerar egentli-gen tre olika syften: utvecklinegentli-gen av svenska företag, utveckling i SIDA:s programlän-der och miljömål. Vår bedömning är att näringslivsutvecklingsmålet har varit ett över-ordnat mål, men att miljö- och hållbarhetsaspekterna varit väl integrerade verktyg för att nå målet. Målet om utveckling i SIDA:s programländer har också det varit ett prio-riterat mål. Programmet har därför definierats som en insats för miljödriven närings-livsutveckling som kombinerar miljömål och näringsnärings-livsutvecklingsmål.

I nedanstående tabell har bruttolistan av insatser klassificerats utifrån deras övergripande målsättningar, enligt ovanstående resonemang. Viktigt att notera är att insatserna klassificeras utifrån sina huvudsakliga och uttalade syften – inte det faktiska utfallet, önsk-värda bieffekter eller dylikt. Detta får naturligtvis konsekvenser för urvalet.

Tabell 2-4 Insatser för miljödriven näringslivsutveckling Övergripande målsättning Insats A Insatser som kombinerar miljö-

och näringslivsutvecklingsmål  Demo Miljö

 Landsbygdsprogrammet (delar av)

 Affärsutvecklingslån

 EU:s regionala program för stärkt konkurrenskraft (delar av)

 FOU och Innovation

 Energieffektivisering i energiintensiv industri – PFE

 Teknikupphandling, marknadsintroduktion för

miljömål  Investeringsstöd till biogas och förnybar energi

 Förnybara drivmedel (pumpstödet)

 Investeringsstöd till solvärme

 Energitjänstedirektivet

 Energikartläggningscheck

 Fjällanpassad hållbar lokal och regional utveckling

 Regionala energikontor, kommunal energi och klimatrådgivning

 EEEF investeringsfond – hållbara energilösningar

 Statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting

 Elcertifikat

 Lokala investeringsprogram (LIP)

 Klimatinvesteringsprogram (Klimp) D Näringslivsutveckling utan inslag

av hållbarhet  Hållbar besöksnäring

 Regionalt bidrag – företagsutveckling och investering

 Enterepreneurship and innovation

 Lokalt och regionalt tillväxtarbete

 Främja kvinnors företagande – pilot gröna näringar

Med utgångspunkt i ovanstående tabell (Tabell 2-4) har således nedanstående nio insatser identifierats – insatser som kan karaktäriseras som insatser för miljödriven näringslivsut-veckling. Noteras skall dock att två av dessa insatser endast till en mindre del rymmer sådana insatser, medan programmen i stort inte är att karaktärisera som sådan, dvs. lands-bygdsutvecklingsprogrammet och de regionala strukturfondsprogrammen.

Viktigt att notera är därtill att en av de ovan nämnda insatserna fallit bort (Teknikupp-handling, marknadsintroduktion för energieffektivisering i transportsektorn) på grund av att det visat sig att den initierats alldeles nyligen.

Sammantaget har följande insatser befunnits uppfylla de uppställda kraven på vad som anses vara miljödriven näringslivsutveckling (kategorier A och B i tabellen ovan):

 Demo miljö

 Landsbygdsprogrammet

 Affärsutvecklingslån

 EU: regionala program för stärkt konkurrenskraft, etc.

 FOU och innovation

 Energieffektivisering i energiintensiv industri – PFE

 Eco innovation

 Miljödrivna marknader

 Miljödriven Export

Ovanstående lista bör således inte på något vis betraktas som en komplett lista över offent-liga insatser för att främja miljödriven näringslivsutveckling, utan bör ses som ett urval av insatser på nationell nivå. Det medför också att de slutsatser som kan dras från analysen av insatserna måste tolkas med stor försiktighet.

I nästa avsnitt analyseras de utvalda insatserna vidare.

2.4 En klassificering av insatserna för miljödriven

In document Miljödriven näringslivsutveckling (Page 33-37)