• No results found

Inställningar för Nyheter

In document SiteVision Användarmanual (Page 126-134)

E- postmottagare

6.10 Nyheter

6.10.2 Inställningar för Nyheter

➢ Visa artiklar från: Här väljer man det nyhetsarkiv som modulen ska jobba mot. Klicka på plustecknet så öppnas

ett nytt fönster:

Här väljer man om man skall hämta interna nyheter från arkivet (som man skapat själv) eller externa nyheter från andra webbplatser med RSS-källa.

OBS! För att kunna hämta nyheter från en extern RSS-källa måste administratören ha ställt in dessa RSS-källor för webbplatsen, se Administratörsmanualen.

Nya artiklar

För att underlätta för redaktörer att lägga till nyheter kan man lägga till en länk som de kan klicka på för att skapa en artikel i rätt arkiv och med rätt mall. Denna länk syns inte för besökare, utan bara de som har skrivrättigheter på arkivet.

➢ Visa länk för att skapa nya artiklar i valda arkiv: Detta alternativ klickar man i om det ska finnas en "Lägg till artikel"-länk under nyhetslistningen för de som har behörighet att skapa nyheter. Detta gör det enkelt för behöriga att lägga till nya nyheter i ett arkiv.

OBS! De användare som skall få lägga till artiklar på detta sätt behöver då ha behörighet till nyhetsarkivet.

➢ Använd mall: För att användarna skall kunna lägga till en sida med en nyhet måste det finnas en mall där användaren fyller i tex rubrik, ingress och text. Denna mall skapas av administratören och heter lämpligtvis Nyheter. Här visar man att det är denna mall, Nyheter, som användarna skall komma till när de klickar på länken ”Lägg till artikel”.

➢ Länktext: Här väljer man vad det skall stå på länken.

➢ Formatmall: Här väljer man vilken formatmall som skall användas för länken.

Fliken Innehåll

Under fliken Innehåll väljer man hur nyheterna skall visas. Man väljer vad som skall visas och hur det skall se ut.

I den vita rutan till vänster visas vilka värden som ska visas i nyhetsmodulen (dessa värden är standard). Nya värden läggs till med plusknappen, minusknappen tar bort ett värde. Upp och ner pil ändrar ordning. Detta innebär att i exemplet ovan visas först Publiceringsdatum, sedan Bild, Rubrik, Ingress, Länk till artikel och två

Radbrytningar innan nästa nyhet visas.

För varje värde kan man ställa in formatmallar, begränsa antal bokstäver samt länka texten. Markera först Publiceringsdatum i rutan till vänster. Till höger väljer man formatmall och formatering för datumet. I detta exempel har vi valt formatmallen Sidfot och datumformatet yyyy-MM-dd (2006-04-20).

Därefter går man till nästa värde i listan, markera Artikel bild (Metadata).

Om man vill ta bort det, markerar man det och klickar på minusknappen.

Därefter går man till nästa värde i listan, markera Artikel rubrik (Metadata).

Här väljer man formatmall och om man vill begränsa antalet bokstäver i texten. Om man vill länka rubriken till artikeln (istället för Länk till artikel-länk) sä väljer man fliken Länk. Här kan man välja Länka alltid texten ->

Länk till artikel.

Därefter markerar man Artikel ingress (Metadata) och väljer formatmall och om man vill begränsa antalet bokstäver i texten.

Markera sedan Länk till artikel. Här bestämmer man formatmall, placering på länken, varifrån ALT-texten skall hämtas, om bild skall visas, om länken skall öppnas i nytt fönster.

Resultatet blir då:

Fler värden att infoga (under plusknappen):

➢ Alla metadata som man satt upp på webbplatsen

➢ Artikel innehåll (Metadata) – om man vill visa alla artiklar i fullformat istället för att länka artikeln till innehållet

➢ Systemvärden – skapad av, skapad datum, senast ändrad av, senast ändrad datum, senaste publiceringsdatum

➢ Radbrytning – Om man vill lägga till en radbrytning eller separator (valfritt tecken) mellan nyheterna,

Resultatet blir då:

➢ Bild - Om man vill lägga till en bild (tex ikon) som förekommer innan varje nyhet tex.

Resultatet blir då:

OBS! För att läsa mer om hur man ställer in utseendet på nyhetsmodulen, se Lathund Nyheter.

OBS! Om man hämtar in nyheter med RSS så kan man inte styra lika mycket hur de skall visas för alla värden kanske inte är medskickade.

Fliken Begränsningar

➢ Begränsa antalet synliga artiklar: Antalet nyheter som ska visas, oavsett om det finns fler i arkivet.

Standardvärde är 10 artiklar.

➢ Hoppa över inledande artiklar: Om modulen inte ska visas från senaste nyheter utan kanske näst senast, då den senaste får en "större" plats i en annan modul.

➢ Filter: Här kan man ställa in om man vill filtrera nyheterna och tex bara visa de nyheter som innehåller golf.

Om man klickar på plusknappen så öppnas ett nytt fönster:

Här får man välja om man vill hämta från rubriken, ingress osv (alla värden under innehåll). Sedan väljer man begränsning dvs vad man vill filtrera på. Det finns innehåller, innehåller inte, lika med och inte lika med.

Därefter fyller man i ett värde.

Fliken RSS

➢ Aktivera åtkomst av artiklar via RSS: Om den interna nyhetsfunktionen ska exponeras som en RSS-kanal så att andra webbaserade nyhetssystem kan hämta nyheter från den. RSS är en XML-standard som de flesta

nyhetskanaler på Internet använder för att exponera information. Fyll i de fyra fälten titel, beskrivning, skapad av och copyright.

➢ RSS länk: I fältet RSS länk syns adressen. Det är denna adress som de andra webbplatserna behöver få att nå era nyhetsmoduler.

➢ Kopiera till klippbord: Adressen till RSS-länken är ganska lång och därför krånglig att kopiera. Klicka på knappen Kopiera till klippbord för att kopiera adressen.

OBS! Om ni vill att andra webbplatser skall använda era nyheter måste de ha tillgång till RSS-länkadressen. Därför behöver ni exponera denna. Detta kan man tex göra genom att ha en webbsida med RSS-adresser.

OBS! Publiceringsdatum, Rubrik, Ingress, Källa och Länk till artikel är de värden som går att exponera ut med RSS.

Ökad tillgänglighet! Enligt 24-timmarsriktlinjerna (avsnitt 2.2.9) skall man dra nytta av möjligheterna att tillhandahålla syndikerat material till andra webbplatser.

Fliken Avancerat

➢ Koppla ihop med nyhetsmeny: Om man kryssar i denna ruta kan man koppla ihop nyheterna med en meny som visar dem fördelat på de år och de månader då de publicerades. (se 6.11 Nyhetsmeny).

➢ Koppla ihop med evenemangskalender: Denna skall man kryssa i om man använder nyhetsmodulen ihop med evenemangskalendern (se 6.3 Evenemangskalender ).

➢ Visa ett meddelande när inget finns att visa: Om man inte har några nyheter att visa kan man välja att visa ett meddelande istället för att ingenting visas. Standardmeddelandet är ”Det finns inga artiklar att visa”.

➢ Avancerad sortering: Normalt sorteras artiklar utifrån publiceringsdatum (stigande). Här kan man ändra till fallande genom att bocka ur rutan Sortera i stigande ordning. Annars kan man välja att sortera efter något annat metadata som är uppsatt på webbplatsen. Dessa visas i en lista när man klickar på plusknappen.

In document SiteVision Användarmanual (Page 126-134)

Related documents