• No results found

III. PRAKTICKÁ ČÁST

11.7 INSTRUKTÁŽ A JEDNOTLIVÉ ÚKOLY

92

Každá skupina měla připravené texty, které jim dávaly instruktáž k jednotlivým úkolům.

K lepšímu dokreslení autor přikládá níže text z pracovních listů se zadáním a pod ním i mapu, kterou každá skupina dostala jako předlohu k tomu, jak by měl projekt na konci pracovní činnosti vypadat.

Žáci při práci vyhledávají informace, následně je hodnotí a prezentují. Poté hodnotí svoji práci i práci ostatních spolužáků (Chlupáč, 2006, s. 40-45). Zadané texty informovaly žáky o činnosti, kterou mají uskutečnit a na jaké důležité a stěžejní úkoly se zprvu soustředit. Daných šest skupin mělo první část úkolů podobných, lišily se jen v tématice (nadpis). V psaném textu autor využil tučného písma pro zvýraznění a upozornění na stěžejní pojmy či části práce. Co se týče slovní instruktáže na začátku projektu, musel zajistit správné a vhodné rozestavení lavic žáků k tvorbě projektu, aby si autor neubíral čas na začátku hodiny, k tomuto kroku přistoupil již na konci přestávky, kdy za pomocí několika dobrovolníků sestavil lavice tak, aby vzniklo šest pracovních míst. Žáci měli za úkol si před začátkem hodiny přenést školní tašky ke stěně místnosti, aby byl zajištěn lepší přístup k jednotlivým projektům a jejich tvorbě.

Úkol první zahrnoval pojmenování samotného projektu – dle problematiky, například skupina první využila klíčové slovo etnikum, skupina třetí pojem uprchlické tábory, jiné skupiny slovo voda, ropa nebo doprava. Aby se žáci orientovali v tom, jakou cestou se mají ubírat, zkusil autor vytvořit návrh, jak by mohl projekt na danou tématiku vypadat na konci projektové výuky. Dále měla skupina za úkol nalepit vlajku Jižního Súdánu a také orientační mapku na okraj posteru, včetně severky. Ve třetím oddíle prvního úkolu měla za úkol každá skupina vybrat několik základních informací, kterými v několika větách uvedla čtenáře posteru do Jižního Súdánu. Poslední dva dílčí úkoly v této části byly správné přiřazení a nalepení sousedících států a také největších měst spolu s řekou Nil. V následující části je uveden demonstračně text pro jednu skupinu:

SKUPINA 1

ETNIKA V JIŽNÍM SÚDÁNU

ÚKOL ČÍSLO 1

a) Pojmenujte svůj projekt (tip: ETNIKA V JIŽNÍM SÚDÁNU)

b) Nalepte na horní okraj posteru vlajku Jižního Súdánu a orientační mapku.

c) Z pracovního textu vyberte základní informace, které ve třech větách uvedete do tématu.

d) Správně přiřaďte a nalepte státy, které sousedí s Jižním Súdánem.

e) Přiřaďte a nalepte do mapy Jižního Súdánu největší města a označte řeku Nil.

Těchto pět základních úkolů bylo nutné vypracovat jako základní rámec pro další aktivity.

Pokud by tyto úkoly kterákoli skupina nedokázala splnit, nebylo by možné přistoupit k úkolům číslo

93

dva a tři. Co se týče pojmenování projektů, v této části pracovní náplně nenastal žádný problém a byla to jedna z nejoblíbenějších aktivit z celého projektu. Ovšem objevily se zde problémy zejména se situováním státní vlajky Jižního Súdánu. Pokud se v některých skupinách nemohli členové dohodnout, měli k problému přistoupit diplomaticky a dle počtu hlasů zvolit místo pro nalepení mapy.

Ovšem tento přístup byl časově náročný a ubíral drahocenný čas vymezený na tvorbu projektu.

Úkol třetí v této části práce byl nejobtížnější a časově nejnáročnější. Skupina měla za úkol si přečíst přiložený text a z něj vybrat podle nich nejdůležitější informace, které by se měl čtenář jejich posteru dozvědět o Jižním Súdánu jako první. Pokud by bylo na projekt vyčleněno více času, nechal by autor žáky, aby si informace našli sami na internetu pomocí moderních technologií, kde by stál za zvážení úkol s citováním zdrojů.

Každá skupina dostala jako pracovní text k tomuto úkolu stejný. Uskupení se muselo shodnout a zjednodušit informace v textu, které přetransformovalo do svého projektu. Samotný text je v následujícím odstavci:

Jižní Súdán je stát v severovýchodní Africe. Povrch z velké části tvoří mokřiny a tropické lesy.

Dle odhadů zde žilo v roce 2012 kolem deseti milionů obyvatel. Jeho hlavním a největším městem je Džuba. Úředním jazykem je angličtina. Jižní Súdán je nejnověji vzniklým státem – vznikl v roce 2011.

Bohužel má nejmladší stát mnoho problémů, i proto je hodnocen organizací Fund for Peace jako zhroucený stát.

Úkoly předposlední a poslední byly časově náročnější, ovšem na druhou stranu lehké. Tato aktivita žáky bavila a museli při ní kooperovat. Část skupiny vyhledala dané státy dle přiložené mapy (měla možnost použít atlasy nebo nahlédnout na mapu připravenou na interaktivní tabuli) a druhá část skupiny dané státy a jejich názvy lokalizovala a vlepovala na mapový poster. V úplném závěru této části projektové výuky měly za úkol skupiny lokalizovat a přiřadit do Jižního Súdánu největší či nejdůležitější města a označit tok, který přináší této oblasti nejen život, ale i problémy – řeku Nil.

Druhá část projektu se zabývala danou problematikou, jelikož každá skupina měla odlišné téma. Pro ilustraci opět jen text z jedné skupiny:

ÚKOL ČÍSLO 2

Vytvořte mapu, do které vyznačíte území jednotlivých etnik/kmenů, které obývají. Ke každému vytvořenému území na mapě přidejte i informační tabulku o vybraných kmenech. K tabulkám doplňte fotografie. (tip: na druhé straně fotografií jsou číslice – odpovídají číslům u kmenů v pracovním textu i v mapě)

94

Třetí úkol, poslední v tomto projektu se zabýval pokládáním hypotéz a navrhování řešení, které by pomohlo zmírnit zadanou problematiku. Každá skupina se musela shodnout na určitém řešení tématu a také měla za úkol návrh zanést do projektu. Jako poslední úkon v celém projektu bylo nalepení mapky zhroucených států. Níže opět příklad, jak text vypadal.

ÚKOL ČÍSLO 3

a) Navrhněte jedno řešení, které by pomohlo zmírnit problematiku, kterou jste zpracovali.

b) Nalepte do volného místa na posteru mapku FRAGILE STATE INDEXU za rok 2019.

Příloha 11: Mapa organizace Fund for Peace

Zdroj http://fundforpeace.org/fsi/2017/05/14/fsi-2017-factionalization-and-group-grievance-fuel-rise-in-instability/

(15_4_2018)

95

Příloha 12: Příklad pracovních listů jedné skupiny.

Zdroj vlastní (11_9_2019)