• No results found

Internationellt miljösamarbete för att minska miljöeffekterna från plastavfall

In document Årsredovisning 2020 (Page 137-140)

Naturvårdsverket har bidragit med expertis i ett flertal samarbeten för att i internationella sammanhang gemensamt driva utvecklingen mot en hållbar plastanvändning. Arbetet har bidragit till ett stärkt globalt arbete med marint skräp och stöd för internationellt utvecklingssamarbete för att minska mängden plast som hamnar i havet.

I projektet Norden en motor har vi drivit på arbetet mot plastföroreningar regionalt och globalt som ska pågå 2021–2024. Vi har bidragit till en rapport som beskriver hur en global överenskommelse om marint skräp och mikroplast kan se ut inom det nordiska samarbetet Norden en motor, deltagit i UNEA:s expertgrupp för marint skräp och mikroplast, samt i det arbete som sker inom Helcom-, Ospar- respektive Baselkonventionen för att minska plast i hav och natur. Vi har även deltagit i expertgrupper inom OECD samt beviljat dem medel för arbete med bland annat mikroplast från väg- och däckslitage samt mikroplast från textilier.

Inom den europeiska plastpakten har Naturvårdsverket bidragit till att utveckla ambitiösa mål. Vi deltar även i paktens styr- respektive arbetsgrupp samt har beviljat sekretariatet finansieringsstöd för att driva en hållbar plastanvändning inom EU.

Naturvårdsverket stödjer andra länders arbete för att plast i hav ska minska på global nivå. Inom den internationella utlysning som genomfördes 2020 beviljades fyra av cirka 100 ansökningar projektmedel. Projekten har bidragit

till ett rekommenderat nationellt ramverk för producentansvar för förpack- ningar i Sydafrika, underlag som kan komma till nytta för internationell policy- utveckling inom plastområdet, rekommendationer för standardisering av provtagningsmetoder för mikroplast i Kina samt framtagande av verktyg och andra kunskapsunderlag för att stävja läckage av plast i Brasilien.

Tabell 21. 2020 års projekt för att stärka arbetet med att minska plast inklusive mikroplast i hav och natur.

Gemensam färdplan för att stärka Sveriges arbete mot en hållbar plastanvändning.

Målbild och scenario för hållbar plastanvändning.

Nulägesanalys för styrning på långsikt för arbetet mot en hållbar plastanvändning. Främja aktörers arbete för att möta utma-

ningar med plast och mikroplast.

Anordnat samt deltagit i digitala event för att kommunicera arbetet med Nationell plastsam- ordning och fortsatt samverkan för en hållbar plastanvändning.

Guide till hållbar plastanvändning.

Beslutsunderlag för hållbar plastanvändning inom offentlig upphandling.

Utvecklingsvägar för miljöbedömning för en hållbar plastanvändning.

Innovation för att stödja de aktörer som går före i arbete med en hållbar plastanvändning.

Innovationstävling - Hållbara och naturliga alternativ till konstgräsytor på skol- och förskolegårdar.

Internationell innovationstävling – för att minska mikroplastutsläpp från textiltvätt.

Myndighetssamverkan. Stöd till Upphandlingsmyndigheten för fortsatt arbete med offentlig upphandling för en hållbar plastanvändning.

Bidrag för standardisering inom plastområdet. ISO-sekretariat för plaståtervinning Fortsatt att utveckla den tekniska rapporten ”ISO/NP TR 23891 Plastics – Recycling – Necessity of standards”.

Svenskt tillägg avseende rötning till ”SS-EN 13432 förpackningar – krav gällande förpack- ningar återvinningsbara genom kompostering och biologisk nedbrytning”.

Generella riktlinjer för återvinning av plastavfall. Ordlista till CEN eller ISO.

Karakterisering av återvunnen plast.

Uppstart av en ny svensk arbetsgrupp för Textil – miljöaspekter avseende textil av plast, med målsättning att föra upp miljöaspekter på den internationella standardiseringsagendan. Nytt terminologiförslag för textilåtervinning av plast.

Finansiering deltagare från akademi för delta- gande i standardiseringsarbete inom textil.

Bidrag till projekt som löser utmaningar med plast och mikroplast.

Värmemarknad Sverige, för fortsatt arbete att fasa ut plast från energiåtervinning.

Swedish Life Cycle Center, för utvecklandet av allokeringsmodeller inom LCA med fokus på PEF-metodik för att styra plastavfall till materialåtervinning.

Swedish Life Cycle Center, för förbättrad infor- mationsflödet i värdekedjan för ökad återvinning av plast.

RISE, för att beräkna de fossila koldioxidutsläppen från energiåtervinning.

Kunskapsunderlag för plastråvara med minimal miljöpåverkan.

Utredning om potential för utbyte av fossil plast i Sveriges plastproduktion.

Utredning för alternativ till fossil plast som byggs in i byggnader.

Utredning om PVC-golv och dess innehåll. Konsultuppdrag för att kartlägga behov av och förslag för omställningsstöd.

Kunskapsunderlag om plastavfall för att driva utvecklingen mot en mer resurseffektiv hante- ring av uppkommit plastavfall.

En fördjupad kartläggning av plastflöden 2019 för plastavfall som blandat avfall och sorterings- rester från verksamheter till förbränningsrester samt restavfall, främst från hushållen. Fördjupad kartläggning av plastflöden i byggsektorn.

Utreda möjlighet till förbättrad inrapportering av plaststatistik.

Kartläggning av plastavfall som omfattas av producentansvar samt är vanliga vid expert för effektivisering av styrmedel och tillsyn i framtiden.

Utveckla metoder för att uppskatta plastsorter och plastmängder i blandade fraktioner på avfallsförbränningsanläggningar.

Utredning av potential och möjliga miljöeffekter med kemisk återvinning.

Producentansvar och gränsöverskridande avfalls- transporter för plastflöden.

Förbättrad styrning av plastförpackningar från verksamhetsavfall.

Utredning om förbättrad styrning av avfall från plastförpackningar.

Statistik för plastförpackningar samt bygg och rivningsavfall för plast.

Kunskapsunderlag för att minska läckage av plast.

Mätning och beräkning av mikroplast samt specifikationer för ytor med gjutet granulat, liksom mätningar och beräkningar av mikroplast från granulatfria konstgräsytor.

Mätning av en storleksmässigt mindre fraktion av mikroplast från granulatfria konstgräsytor och ytor med gjutet granulat.

Provtagning samt analys av mikroskräp av utsjösediment.

Nudging för minskad nedskräpning. Underlag, workshop samt implementering och utvärdering.

Internationellt miljösamarbete som bidragit till att minska miljöeffekterna från plastavfall.

Arctic Monitoring and Assessment programme: Expertstöd för miljöövervakningsindiktorer av mikroplast inom det arktiska området. Helcom och Ospar: Indikatorutveckling och övervakningsmetoder samt expertstöd för de olika åtgärdsprogrammen som berör plast och mikroplast.

Baselkonventionen: Implementeringen av krav på plastavfallsexport samt underlag för definitioner av plastavfallskoder för ett bättre genomförande av de nya bestämmelserna.

OECD: Finansiellt stöd bland annat i arbete med mikroplast från väg- och däckslitage, samt deltagit i expertgrupper för arbetet med plast. UNEA: Expertstöd i expertgrupp för marint skräp och mikroplast.

European Plastic Pact: Finansiellt stöd till sekretariatet. Deltagit i styrgrupp och arbetsgrupp med en drivande roll och ambitiös hållning för att driva frågor i linje med den svenska miljöpolitiken.

Nordiska ministerrådet: Norden en motor i arbetet mot plastföroreningar regionalt och globalt.

Internationell utlysning inom BRICS-samarbetet: Fyra beviljade projekt för att stödja utvecklings- projekt för ett globalt arbete med att minska plast i hav och natur.

In document Årsredovisning 2020 (Page 137-140)