• No results found

5. Resultat och analys

5.3 Internets inverkan på undervisningen idag

Att se hur den egna undervisningen har påverkats just av internet tycks inte helt lätt. Många andra faktorer spelar ju också in. Man anpassar sig efter direktiv uppifrån, styrdokumenten och sin egen syn på hur man bemöter olika grupper och individer på bästa sätt. Samtliga respondenter ser en inverkan på undervisningen men medan några ser det som en spännande utmaning ser någon det som mer nödvändigt än lustfyllt och någon som nästan enbart problematiskt ur koncentrationssynpunkt. Utöver de tekniska problemen ser nästan samtliga lärare att materialet på internet sällan är anpassat för eleverna och att de har svårt att navigera i informationsflödet.

5.3.1 De pedagogiska fördelarna

Chris ser många fördelar med tillgången till internet och berättar entusiastiskt om sina idéer. Chris jobbar bland annat med en webbtjänst som gör det möjligt för eleverna att dela sin text via internet med upp till sexton personer. På så sätt blir kamratrespons, som annars är ett väldigt tidskrävande moment, mer tidseffektivt. Som lärare blir det lättare med processkrivning med eleverna - man behöver inte skriva om och kasta det gamla. För eleverna är det praktiskt att kunna maila sin text direkt till sin lärare. Chris har en didaktisk strategi att inleda varje lektion med en aktivitet. Med de elever som har

tillgång till iPads är förutsättningarna extra goda ”de kan komma igång och jobba direkt.” Chris är positiv till att lära sig nya pedagogiska metoder för lärande via internet men ser att både elever och lärare har mycket kvar att lära sig: ”Jag är i startgropen, ett steg på väg ut ur ’googla det-pedagogiken’.”

Mika beskriver en lektion i celldelning där de pratade om ”trädmannen” som alla ville googla och titta på tillsammans som: ”Positivt att alla blev delaktiga plötsligt, att alla kunde se bilden.”

Trots dålig tillgång till internet i sitt klassrum tycker Kim att internet är ett mer motiverande kunskapsforum än läromedlen. Klassen med iPads har t.ex. temaarbete om U-länder där de hämtar informationen på internet. Om Kim själv hade tryckt upp information eller hänvisat till läroböckerna hade det blivit mycket mer statiskt: ”Det blir ju mycket mer spännande när dom kan hämta informationen på sitt eget sätt. Då kanske dom känner att det är dom själva som styr över det och då tror jag att lärandet blir mycket större också. Mer spännande. Och sen kan man prata om källkritik, om var och hur de har hittat sin information […].”

Eli tycker att det finns pedagogiska fördelar och nackdelar med tillgången till internet. För de elever som har iPads går det visserligen snabbt att “kolla upp en grej”, men det finns samtidigt så mycket annat som tar fokus från genomgångarna.

5.3.2 Koncentrationssvårigheterna

Samtliga lärare vi har intervjuat ser ökade koncentrationssvårigheter för eleverna som en följd av internet- och mobilanvändande, även om de fäster olika vikt vid detta. Chris talar om det som ”nyhetens behag”, att eleverna snart kommer att tröttna på sina spel och bli bättre på att koncentrera sig på skoluppgifterna. Kim ser att det måste finnas möjligheter att avskärma de elever som har svårt att fokusera, eller att stänga av vissa sidor på nätet. Alex är också tveksam till elevernas förmåga att hantera internet i skolan i relation till koncentrationsförmågan: ”[…] det är ju bara att se på sig själv, hur ofta sätter man sig och gör en sak koncentrerat vid datorn?” Mika har många exempel på hur elever alltid måste kolla sin mobil, även när man t.ex. har praktiska laborationer som eleven tycker är spännande och engagerande. ”Det är som en riktig drog, som man inte kan konkurrera med som pedagog. [...] Alla vill kolla när det piper och alla vill ha

facebook på. Vet inte ens vad man ska kalla fenomenet, att dragningen till det där... till uppdateringen, till bekräftelsen... Den är så enormt stark. Jag tycker att det problemet negligeras. Att vi antar och låter elever utsättas för vissa saker men vi tränar dem inte, vi hjälper dem inte. Man vet inte riktigt hur och då känns det säkrare att låta bli ibland och då föredrar man ett mellanmänskligt samtal istället för att det blir dataspel i datorsalen.”

Eli tycker att man sparar tid genom att slippa gå iväg till datasalen med eleverna som fått iPads men det är inte bra för fokus utan beskriver samtidigt vikten av att kunna ge instruktioner i lugn och ro innan eleverna sätter igång: ”det kan vara ok att gå till datasal. Då är dom först fokuserade medan dom får sina instruktioner för att sen gå iväg och jobba med datorerna.” Med iPads blir det lätt att: ”Dom ’ska bara’ hela tiden, måste kolla facebook och så.”

5.3.3 Svårare att få tag i anpassade texter på internet

Eli ser problemet med att informationen på internet inte är anpassad för elever i behov av särskilt stöd. Eli beskriver också vikten av att behålla läromedlen och inte bara övergå till informationssökning via internet: ”Nackdelen är ju att mycket av det som finns på nätet är ju svårförståeligt, många hänger inte med, även om de kan hitta och läsa så förstår dom inte. […] Inställningen för dom är att man söker på nätet. Där börjar man, man tar det före läroboken till och med. […] då är det wikipedia som verkar vara [förstahandsvalet], jag tycker dom ska använda NE men dom gör inte det. […] Läroboken är ändå anpassad, skriven för målgruppen liksom, hjälper till med avgränsning och förklarar ofta på ett bättre sätt. Så jag tänker inte släppa läroboken. Det kan anses mossigt men jag vill ha den, jag tror på att det hjälper. Framförallt svaga elever.”

Även Alex och Chris talar om att det gäller att hjälpa eleverna att navigera bland sidorna på internet. Här ser man att det ställs nya krav på läraren att vara aktiv i att lotsa eleverna genom de oceaner av information som plötsligt blivit tillgänglig. Chris beskriver det som: ”Jag tycker bara att det är mer lärarbehov med den nya pedagogiken än den gamla. Den gamla skulle man egentligen, det här med instuderingsfrågor och test, det skulle man egentligen kunna ha vem som helst från gatan som fixar, men det här är svårt. Med källkritik, med var man ska hämta information, hur man lär sig - det är

svåra frågor.”

5.3.4 De tekniska problemen

Samtliga lärare nämner på något sätt de tekniska problemen med internet men är i olika grad irriterade över dem. Främst är det Alex som inte litar på att tekniken fungerar. De tekniska problem och det långsamma nätet, liksom den spretiga tillgången, överskuggar fördelarna i dagsläget: “[...] jag hade säkert använt internet betydligt mer om det hade gått att lita på att tekniken skulle fungera. [...] Jag känner hur jag stångas i det hela tiden, man tror att man börjar få ett system som funkar och så bara lämnar de inte in sina texter ’nej mitt internet hemma var sönder' osv.”

Eli har problem med att utrustningen inte är anpassad till den nya iPadsen och man blir ”tvungen att krypa under katedern” för att koppla sladdar. Eli tycker också att det går åt mycket tid åt att hitta tekniska lösningar. Ibland ber Eli eleverna om hjälp - det finns ofta någon som har betydligt bättre tekniska kunskaper.

Kim menar att det framförallt är de bristande tekniska kunskaperna som är anledningen till att det inte används internet mer än idag och efterlyser konkret handledning från ledningens håll i hur man kan använda olika program o.s.v.

Chris nämner att det kan bli tekniska problem men att det fungerar bra i nuläget.

5.4 Framtida förändringar av undervisningen med

Related documents