• No results found

1. Inledning

4.6 Intervju med Claes Svensson

Claes Svensson är godkänd revisor och arbetar på revisionsbyrån KPMG i Borås. Han har arbetat som revisor i 30 år. Han började på KPMG 1977 men efter ett par år, startade han en egen firma. När RS infördes blev arbetsbelastningen för stor, varvid Svensson sökte sig tillbaka till KPMG för ett år sedan. Han tog då med sig många av hans tidigare kunder, vilka framförallt var mindre bolag. KPMG:s kontor i Borås arbetar med revision, skatt och rådgivning. Det finns åtta medarbetare på kontoret i Borås.

Hur ser du på revisionspliktens möjliga avskaffade i små aktiebolag?

Svensson är ganska kluven i den aktuella frågan. Han menar att plikten behövs i vissa avseenden, medan den i andra avseenden är totalt onödig. Om revisionsplikten försvinner kommer fler fel uppstå och då blir skatteverket tvungna att granska fler bolag. Han tror att skatteverket kommer kräva någon typ av revisionsberättelse ändå och att skatteverket kommer att granska de som inte har revision. På så sätt kan de inrikta sitt arbete mer. Svensson tror att många kommer ha kvar revisionen. Han säger sig ha pratat med många av sina mindre kunder som säger att de ändå vill ha kvar revisionen.

Hur tror du, att du personligen kommer att påverkas, av revisionspliktens möjliga avskaffade i små aktiebolag?

Svensson, som reviderar många mindre bolag, tycker det vore naivt att tro att han inte skulle påverkas. Han tror att tillräckligt många bolag kommer att sluta med sin revision att han kommer få påtagligt mindre uppdrag. Dock

31

tror Svensson att han kommer få många andra typer av arbetsuppgifter.

Bland annat mer bokslut som han inte alls arbetar med idag. Han tror att om han har bättre kontakt med kunden, än den som nu gör boksluten, kommer han att få ta över det jobbet. Vidare tror Svensson att han troligen kommer att få ett nettotapp i arbetsuppgifter, men att han som varit i branschen såpass länge kommer att klara sig ändå. Han tycker emellertid att det är svårt att sia om det, men en viss dämpande effekt är han säker på.

Hur tror du din revisionsbyrå kommer att påverkas, av ett möjligt avskaffande av revisionsplikten i små aktiebolag?

Svensson tror att hans revisionsbyrå kommer att påverkas en del. Framförallt att det kommer ske ett flytt av fokus, från revision till andra ekonomitjänster som redovisning och bokslut. Men han menar att det kommer vara ganska många bolag kvar ändå som är tvingade till revision, om gränsen kommer gå vid tre miljoner. Det kommer även vara många som blir tvingade till revision av bankerna, samt många som vill ha kvar den ändå. Han tror att många bolag kommer att kunna använda revisionen som ett slags certifikat, och då som en konkurrensfördel. Bolagen kan även använda sig av certifikatet för att locka till sig de bästa kunderna och leverantörerna, då de vet att bolagets räkenskaper stämmer.

Hur tror du att revisorskåren i stort kommer att påverkas, av ett möjligt avskaffande av revisionsplikten i små aktiebolag?

Svensson tror att risken finns att slopandet av revisionsplikten, kan medföra mindre arbetstillfällen. Framförallt då det så kallade dubbla arbetet, att en person gör bokslutet och en granskar det, kommer till viss del att försvinna, men han tror inte att det kommer vara särskilt drastiskt. Han tror dock att det kan få en viss dämpande effekt, i alla fall i början då revisionsbyråerna inte riktigt vet vilka effekter avskaffandet kommer få, och blir då rädda för att anställa. Svensson berättar att KPMG under 2007 skall nyanställa 250 medarbetare, vilket tyder på att inga effekter ännu skett.

Han tycker också att en slags ”revision light” bör införas på de mindre bolagen. Att revisionen fortfarande är kvar, men inte till den grad RS kräver.

Det skulle vara en annan typ av rapport, inte en fullständig revisionsberättelse. Han tycker inte att revisorn borde vara tvungen att vara med på lagerinventarier på de små bolagen, utan att de finns andra sätt att kontrollera att det är rätt. Han menar att genom att förenkla revisionen hos de mindre bolagen, minskar kostnaden för dem, utan att för den delen försämrar slutresultatet. Svensson säger att mervärdet företagen får ut av en fullständig revision inte står i proportion till kostnaden för den, och att det är det som är problemet.

32

Tror du att det kommer bli mer jobb exempelvis på skatteverket för oss som läser revision?

Svensson tror att banker kan komma att behöva anställa mer företagsanalytiker. Han tror även att skatteverket blir tvungna att rekrytera folk för att utföra flera bolagsgranskningar, framförallt på de bolag som väljer bort revisionen. Han tror vidare att bankerna kan tvingas att ha större räntemarginaler för att känna sig säkrare och för att finansiera nyanställningar, vilket kan medföra att kostnaden kan komma att flyttas från bolagen till andra branschintressenter istället. Svensson menar att detta kan öppna för en ny expansiv arbetsmarknad för de som nu läser revision.

Vidare säger Svensson att gränsen för små aktiebolag inte bör sättas lägre än tre miljoner. Han säger att om bolagsgrundare valt en bolagsform utan personligt ansvar, får kanske ta de konsekvenserna formen medför, det vill säga revision. Annars hade de kunnat ha valt handelsbolag eller enskild firma, som är bra alternativ om de vill slippa revisionen.

33

5 Analys

I detta kapitel analyseras det insamlade material genom att sammanbinda empirin med teorin. Kapitlet kommer att inledas genom en kritisk granskning av empirin och teorin och en sammankoppling av de olika åsikterna.

Related documents