• No results found

4.2 Primär information

4.2.1 Intervju Kalmar Energi

I Kalmar Energi har en intervju genomförts med företagets 44 åriga vd. Hon har jobbat inom företaget i tjugo år och har suttit på sin nuvarande befattning i tio år. Hon beskriver begreppet CSR som ett klart begrepp men CS däremot som ett begrepp vd:n inte hört tidigare. Vd:n förklarar vidare att CSR egentligen är samhällets ansvar men det sociala i begreppet beskriver hon som lite smalt. vd:n förklarar även att begreppet innefattar hela samhällsengagemanget överhuvudtaget. Även att jobba inkluderande samt begrepp som jämlikhet och människors lika värde.

Hållbarhetsstyrning

“Vi har inte råd att varken från ett samhälls- eller företagsperspektiv ställa människor utanför.”

Som ovanstående citat ska visa jobbar Kalmar Energi mycket inkluderande. Företaget beskriver att de är väldigt öppna för olikheter i arbetsgruppen då det är svårt att hitta rätt personal. Ytterligare en fördel som företaget ser med att personalen skiljer sig åt är att de kan utmana varandra i sin syn på hållbarhet och hitta nya möjligheter.

Kalmar Energi beskriver att det främst är informella styrmedel företaget behöver jobba med. De har inget uttalat miljömål utan de “lever i det” och det är naturligt integrerat i allt de gör. De använder sig också av formella styrmedel genom deras budgetarbete som också följs upp i efterhand. Anledningen till att Kalmar Energi använder sig av budget är för att de vill nå ett specifikt mål med sina resultat. Om budgeten nås kan de vara så att en viss bonus i form av pengar delas ut till medarbetare, dock är den inte alls stor uttrycker vd: n. De talar även om hur de jobbar mycket med kultur, där anställda har mycket eget ansvar i verksamheten. Vd:n har kontroll över hela verksamheten men har ett stort förtroende för sina anställda. Kalmar Energi är cirka 100 anställda utspridda på tre lokaliseringar med olika miljöer. För att förena hela företaget jobbar Kalmar Energi därför med tre grundbegrepp som är “personligt, nära och engagerande”. Exempelvis använder företaget sina egna medarbetare i reklam och marknadsföring som ett medvetet val för att leva upp till grundbegreppen.

Kalmar Energi vill vara en attraktiv arbetsgivare och en arbetsplats där alla känner sig välkomna och som “en i gänget”. Vd:n förklarar att de idag behöver framställa sig som en attraktiv arbetsplats för att behålla sin personal. Vd:n menar att “lagom” omflyttning är bra.

Kalmar Energi beskriver hur de skapat Energirepubliken. Tanken är enligt vd:n att kunden ska erbjudas valmöjligheter. Vill kunden vara mer aktiv kan denne välja att exempelvis köpa andelar av Kalmar Energis solcellstak. En kund ska veta att väljer de Kalmar Energi får de förnybart rakt igenom. Kalmar Energi påpekar att det ska vara enkelt och kunden ska kunna känna att de är med och bidrar till att de får energi “härifrån, inte därifrån”.

Företagets huvudmålgrupp är de kunder som är lokalt engagerade och miljömässigt engagerade. En kund som inte värderar det lokala miljöarbetet och hållbarhetsarbete som Kalmar Energi gör och alltid bara efterfrågar lägst pris säger vd:n inte är Kalmar Energis kunder. Företaget har nyligen gjort en film som har till syfte att informera Kalmar Energis kunder om vad de gör. I de mätningar företaget gjort kan de se en relativt hög medvetenhet hos sina kunder om vad Kalmar Energi står för. Vad mätningarna dock också visar är att kunderna lätt glömmer, så att företaget hela tiden måste påminna och informera sina kunder.

Kalmar Energi beskriver sin syn på hållbarhet som “hållbarhet för att man vill, kan och att man måste”. Med begreppet “vill” syftar vd:n till att personalen behöver ha ett stort intresse för hållbarhetsfrågor privat för att kunna trivas på arbetsplatsen och med hur de arbetar där. Hon säger även att deras personal har ett väldigt stort engagemang. Med begreppet “kan” menar Kalmar Energi att de har ägare och resultat som gör att de kan tänka långsiktigt. De behöver inte ha resultat på en gång. Företaget har till exempel projekt nu i en bil pool och även laddinfrastrukturer som inte går ihop sig än men som Kalmar Energi ändå “kan” och “vill” satsa på. Begreppet “måste” handlar om att Kalmar Energi vill vara samhällsbyggande. Kraven från kunderna är enligt vd:n en stor del av beslutsfattandet, för motsvarar företaget inte kundernas krav kommer de heller inte stödja företaget. Detta påverkar direkt lönsamheten i företaget menar Kalmar Energi då de varken kan bli lönsamma på lång eller kort sikt utan kundernas stöd.

Lönsamhet

Kalmar Energi beskriver lönsamheten i företaget som att den hade kunnat vara bättre på kort sikt genom andra prioriteringar. Dock menar de att företaget på lång sikt inte kommer att kunna vara lönsamma om de inte satsar på hållbara val. Kalmar Energis hållbarhetsarbete utgår ifrån att det på lång sikt ska ge en positiv effekt på lönsamheten men på kort sikt har företaget inga förväntningar om det. Dock menar Kalmar Energi att det givetvis är en fördel om det från början ger utdelning men det viktigaste är att arbetet blir ekonomiskt gynnsamt under en längre tid framöver. Vd:n tar även upp samhällets betydelse. Kalmar Energi tar hela tiden nya steg men vet aldrig riktigt vad nästa steg blir eftersom det helt beror på samhällets utveckling.

“Ser man inte till samhället så kan det aldrig bli hållbart och inte lönsamt ens på lång sikt.”

Kalmar Energi förklarar att ekonomisk hållbarhet är en förutsättning för att kunna jobba hållbart överhuvudtaget. Vd:n beskriver även att vad de gör med vinsten är en del av hållbarhetstänket och ekonomistyrningen. Kalmar Energi ser sig ha ett samhällsansvar på så vis att blir det överskott går det tillbaks till samhället genom att företaget investerar lokalt. Hon förklarar vidare att om det ska vara hållbart på riktigt måste det finnas ett kundintresse att betala för det. Annars blir det inte hållbart då hållbarhet är något som

håller över tid. På vår följdfråga om hur mycket extra en kund kan tänka sig att betala för ett hållbart alternativ svarar vd:n att det är ganska begränsat.

Möjligheter och utmaningar

Att välja hållbara alternativ innebär inte alltid bara enkla val utan ibland står företag för vissa utmaningar. Kalmar Energi beskriver en utmaning i att de gärna åker tåg i arbetet när det funkar. Men de flyger däremot till Stockholm. Detta är ett val företaget får göra utifrån vad som funkar bäst för verksamheten resursmässigt. Alternativet är en extra övernattning vilket skulle innebära både förlorad arbetstid och en ökad kostnad för hotell med mera. Främst är det tidsaspekten som blir lidande för företaget men även kostnaden som uppstår. Kalmar Energi ser även att alla förändringar möter motstånd till en början, ett exempel är elbilarna. Företagets strategi är att ta de strider som är värda att ta. Kalmar Energi fokuserar även mycket på att “städa kring egen dörr”, exempelvis att hålla produktionen ren och att hålla personalen tillräckligt olika gällande exempelvis etnicitet med mera.

Kalmar Energi har inte bara mött utmaningar i sitt hållbarhetsarbete utan även möjligheter. Ett exempel de beskriver är hur de själva sökte upp arbetsförmedlingen när de behövde rekrytera en ingenjör, både för att hjälpa arbetsförmedlingen samt att kunna bidra till samhället. Kalmar Energi fick genom detta agerande kontakt med en nyanländ som matchade företagets beskrivning. Även fast de vid den tidpunkten endast kunde erbjuda ett år till den nyanlända såg Kalmar Energi det som en “win-win situation” då de kunde ge den anställda en fot in i arbetslivet samtidigt som de kunde bidra till samhället men givetvis även att Kalmar Energi fick ta nytta av den anställdas kompetens och erfarenheter. Vd:n beskriver även att det bidragit mycket till diskussionerna i fikarummet vilket hon ser som en viktig faktor och ytterligare en anledning att inte ha personal som är för lika varandra. Hon beskriver även att det på grund av språkbarriärer med mera blir

“en lite längre resa” med denna typ av rekrytering. En resa vd:n även har räknat med kommer kosta mer i introduktionsdelen men hon förklarar också att de aldrig hade valt att göra på detta sätt om de inte trodde att det kommer löna sig på lång sikt.

Framåt jobbar Kalmar Energi mycket med Sveriges största solcellspark där företaget nu

laddinfrastruktur. Vd:n påpekar dock att de just nu är “lite färdiga” med de sistnämnda delarna och avvaktar på hur samhällets behov kommer att se ut framåt. Här har Kalmar Energi en kommunikation med Kalmar kommun om de nya områdena som byggs i Södra staden, Snurrom, bland annat. Kalmar Energi nämner också att det varit ett stort intresse för deras bil pool hittills, även om det var lite trögt till en början. Vd:n beskriver det som en spännande samhällsutveckling och tar in begrepp som cirkulär ekonomi genom att de i en bil pool kan ersätta hela sju bilar med en. Kalmar Energi ser att de har massa utmaningar kvar att lösa.

Related documents