• No results found

I studien har vi utgått ifrån tre olika styrmedel, formella, informativa och informella, för att analysera hur företag gör ekonomiska överväganden i sin hållbarhetsstyrning. Vi har genom studien kunnat tyda att hållbarhetsstyrning i företag främst sker med informativa och informella styrmedel som exempelvis information om hållbarhet och kulturstyrning.

De mer formella styrmedel vi sett i företagen som exempelvis budget och handlingsstyrning har främst visat sig ha en betydande roll för företagets lönsamhet och ekonomiska hållbarhet. På så vis vill vi koppla samman alla tre styrmedel och framhäva hur de tar hjälp av och påverkar varandra. Exempelvis kan informella och informativa

sämre lönsamhet vilket i sin tur leder till mindre fokus på informell och informativ styrning. Exempelvis om företagets budgetarbete är bristande så att företaget går med förlust kommer fokus förmodligen ligga på att öka lönsamheten mer än att skicka sina anställda på hållbarhetsutbildningar.

6.1.1 Ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet

Tre begrepp vi fokuserat på i vår studie har varit ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Teoretikerna hävdar att en balans mellan de tre delarna är en förutsättning för ett framgångsrikt företagande. I de företag vi har intervjuat kan vi se att den ekonomiska hållbarheten ofta prioriteras över den ekologiska och sociala hållbarheten. Som företagen har uttryckt det krävs det en långsiktig lönsamhet för att ett beslut ska vara antagbart. I de flesta fall prioriteras lönsamheten. Men då ett företag stack ut med att prioritera den ekologiska och sociala hållbarheten går det att göra ett antagande om att det finns en utveckling hos vissa företag att prioritera hållbarhet framför lönsamhet.

Kalmar Energi säger att ekonomisk hållbarhet är en förutsättning för att kunna jobba hållbart överhuvudtaget. Företaget menar att de på kort sikt förmodligen hade kunnat vara mer lönsamma än vad de är idag om de bara sett till den ekonomiska hållbarheten. Men ser de till den långsiktiga hållbarheten inom alla tre områdena tror de inte att det hade varit gynnsamt då fokus bara hade legat på ett område och alla delar behöver integreras för att företag ska lyckas med sitt hållbarhetsarbete.

Kalmar Öland Airport menar att ekonomi och hållbarhet hör ihop. Dock beskriver flygbolaget hur de ska gå plus minus noll vilket innebär att de har krav på sig om att inte gå med förlust men de får heller inte gå med vinst. Detta ser vi är en stor anledning till att de ser att ekonomi och hållbarhet hör ihop. Skillnaden i Kalmar Öland Airport är dock att de väldigt tydligt beskriver sin ekologiska hållbarhet men inte lika stort fokus läggs på den sociala hållbarheten.

Ängöl som är ett mindre företag beskriver att deras största fokus ligger på ekonomisk hållbarhet då de menar att det inte går att vara långvarig utan att göra en vinst. Företaget försöker dock integrera hållbara alternativ i sin verksamhet men det är först när det är affärsmässigt motiverat som detta blir aktuellt.

Den stora skillnaden finner vi i företaget Selvage. De ser istället hållbarhetsarbete som en förutsättning för att uppnå ekonomisk hållbarhet. Selvage säger att de skulle kunna vara mer lönsamma på kort sikt men då hade företaget behövt göra val vd:n inte kan stå för.

Även om Selvage skiljer sig något åt jämfört med studiens andra tre företag har även de en brist i att de inte väljer att prioritera alla tre delarna av hållbarhetsbegreppet lika mycket.

Slutsatsen vi kan dra genom vår studie är att företagen använder sig av de tre begreppen, ekonomisk-, ekologisk- och social hållbarhet, men de prioriteras olika vilket vi anser kan bero på ägarförhållanden, storlek och hur väletablerade de är på marknaden.

6.1.2 Intressenters påverkan på företag

Något som genomgående har uppmärksammats under arbetets gång är den påverkan som finns från företagets intressenter men även den inverkan företag vill ha på sina intressenter. Kraven från intressenter har vi även kunnat se är en stor del av beslutsfattandet i företag. Vi har sett tre tydliga intressenter utifrån intressentmodellen som influerar företagen i sitt arbete mot hållbarhet.

Kunder

I studien har vi sett hur viktig information till kunder är. Detta är ett agerande för att påverka kunder. Vi kan även se hur kunder påverkar företagen.

Kalmar Energi beskriver hur de jobbar med att informera kunder om sitt hållbarhetsarbete. De ser nämligen kunder som en förutsättning för hållbarhet och nämner för att det ska bli hållbart på riktigt krävs kunder som är villiga att betala för det. Kalmar Energi menar att de inte kan bli hållbara eller lönsamma varken på kort eller lång sikt utan kundernas stöd.

Kalmar Öland Airport nämner att de genom att informera sina kunder vill bli av med sin stämpel som miljöbov. Studien visar även på kundernas makt då många företag och privatpersoner idag väljer att inte flyga på grund av att Kalmar Öland Airport inte anses tillräckligt miljövänliga.

Ängöl ser informationen ut till kunder som ett viktigt steg i deras hållbarhetsstrategi för att leda till en ökad lönsamhet. Kundernas påverkan på företaget har bland annat skett genom ett visat intresse på ekologisk öl som har medfört att det har tillkommit i utbudet.

Vi kopplar även företagets flytt till sin nya lokal som en kundpåverkan, för att fler kunder ska vilja komma på ölprovning och afterwork.

Även Selvage beskriver vikten av att informera sina kunder och ser det som ett viktigt jobb att lära ut och informera sina kunder om ett hållbart samhälle men också varför vissa kläder kostar mer än andra och vad klädbranschen har för påverkan på miljön. Kunderna är en viktig del för butikens överlevnad. Om de inte väljer att köpa från butiken påverkas lönsamheten. Om kunderna inte anser att Selvage jobbar tillräckligt hållbart så kan varumärket skadas vilket slutligen gör det svårare ekonomiskt.

Samhället

Samhället, som vi kan se att våra företag ser som en stor intressent, påverkar företagen i sin styrning mot hållbarhet. Detta då alla i samhället kan influera varandra om gällande etik och moral.

Kalmar Energi beskriver hur de tar in samhället i sina beräkningar och menar att om de inte ser till samhället kan de inte bli hållbara eller lönsamma varken på kort eller lång sikt. De förklarar hur deras arbete måste vara accepterat av samhället vilket får stöd både av teoretikerna samt genom våra andra företag som medverkar i studien. Även vad företag gör med vinsten beskriver Kalmar Energi som en del av hållbarhetsarbetet. Här tar Kalmar Energi hänsyn till samhället då de väljer att investera sin vinst i samhället vilket de beskriver som ekonomiskt ansvarstagande. De beskriver även hur de i dagsläget känner sig klara med laddinfrastrukturer då de inte ser ett behov från samhället att investera i fler.

Kalmar Öland Airport ser samhället som en intressent genom att deras fokus ligger på att stimulera trafik samtidigt som de vill hålla priserna nere. De tror inte samhället hade accepterat högre priser på biljetter vilket har en direkt påverkan på företagets styrning.

Ängöl beskriver hur deras produktion av ekologisk öl grundar sig i samhällets sociala påtryckningar genom att samhället efterfrågade andra alternativ.

Selvage agerar med sin affärsidé i enlighet med ett mer upplyst samhälle, modeintresset främjar på lång sikt ett mer bildat och hållbart samhälle.

Investerare

Investerare har vi sett påverka de olika företagen på grund av deras inflytande och krav i företagen. Aktieägare har haft störst inflytande i företagens styrning men andra företag har också varit intressanta investerare.

Aktieägare

Ägare är en intressent som främst Kalmar Energi och Kalmar Öland Airport som är de två större företag i studien tar upp. Detta då de är kommunalt ägda och beskriver hur ägarna påverkar och styr deras hållbarhetsarbete.

Kalmar Energi beskriver hur deras ägare gör det möjligt för företaget att kunna tänka långsiktigt både gällande hållbarhet och lönsamhet då företagens agerande inte behöver vara lönsamt direkt. Kalmar Öland Airport beskriver att de har krav på sig från ägarna att gå plus minus noll.

Ängöl och Selvage är de två mindre företagen i studien men eftersom de är aktiebolag har de också aktieägare och därmed krav på sin verksamhet.

Andra företag

Andra företag är ytterligare en intressent vi genom vår studie kan se är framstående i företagens hållbarhetsstyrning.

Kalmar Energi och Kalmar Öland Airport beskriver exempelvis hur de tillsammans uppnått ett bättre hållbarhetsarbete genom att tillsammans jobba fram Sveriges största solcellspark.

Ängöl beskriver även en tydlig inverkan från ett annat företag, Systembolaget, då Ängöl kunde ta del av deras undersökning om att kunder efterfrågar mer ekologisk öl samt att Systembolaget frågade om Ängöl hade kunnat tänka sig att producera en ekologisk julöl.

Detta agerande har förstärkt både Ängöls hållbarhetsarbete samt deras lönsamhet genom att det ledde till en merförsäljning av ekologisk julöl.

Selvage tar även andra företag i åtanke genom att de inte vill skada sina designers anseende om en leverantör skulle hamna i oredlighet.

Related documents