• No results found

Intervju med lärare 1

Hur arbetar du med IT i din historieundervisning?

Jag försöker arbeta med IT i min historieundervisning på olika sätt. Jag är ganska nyfiken på hela området och tycker att det har potential till att ge en ny dimension till min undervisning. Det vanligaste sättet som jag involverar IT i min historieundervisning är när jag ger olika forskningsuppgifter till eleverna, uppgifter som innebär att de måste söka information både i biblioteket och på nätet. När jag började med detta för ett par år sen så fanns det elever som gick till biblioteket för att slå i böckerna eller fråga vår bibliotekarie, men den gruppen av elever ser man alltmer sällan idag. Ofta går eleverna direkt till bibliotekets öppna datorsal och söker efter informationen där. Jag har varit kluven till denna förändring och tycker fortfarande att det är viktigt att eleverna lär sig söka information i biblioteket, bläddra i böckerna och se något annat än nätet.

Med mina nya klasser brukar jag förklara skillnaderna mellan nätet och biblioteket, där kommer källkritiken in och detta tycker jag är väldigt viktigt. Jag har två speciella uppgifter som jag brukar ge de nya klasserna i början av höstterminen, det handlar om att de ska söka information kring en händelse som jag specificerat. Sedan ska eleverna under 5 minuter presentera vad de funnit och skriva ner fakta på tavlan. Det speciella med dessa uppgifter är att jag vet att informationen på nätet skiljer sig åt och detta blir väldigt tydligt när eleverna har hittat olika saker beroende på vilka hemsidor de har besökt. Detta tycker jag blir ett väldigt levande exempel på hur viktig källkritiken är.

Vilka är fördelarna med att arbeta med IT i din historieundervisning tycker du?

En fördel som man inte kan skjuta åt sidan är att eleverna generellt tycker det är ganska kul att arbeta med datorer för att söka information. Jag har också tänkt på hur flera olika elever kan titta i samma informationskälla samtidigt, detta är ju

faktiskt svårt om flera olika elever vill titta i samma bok, speciell del av uppslagsverk och liknande. Andra fördelar som jag själv använder mig av är att jag kan hitta bilder och texter på nätet som jag kan använda mig av i min undervisning, jag försöker arbeta mycket med bilder i min undervisning och där är nätet en stor resurs. Andra fördelar som jag ser är hur eleverna och jag kan hålla kontakten via e-post, de kan skicka in uppgifter och olika frågor till mig som jag senare kan spara i olika mappar på datorn. Jag tycker att detta underlättar för mig eftersom jag kan lagra elevers arbeten på datorn och senare snabbt söka fram dem för användning i till exempel samtal med föräldrar eller eleven själv. Det blir som mitt eget lilla bibliotek. Jag brukar be eleverna att både skriva ut arbeten och uppgifter men även e-posta in dem till mig. Eftersom eleverna skriver sina arbeten på datorer så är detta inget problem. Men som sagt, informationssökning är det jag använder IT till mest i min undervisning.

Vilka är nackdelarna med att arbeta med IT i din historieundervisning tycker du? Den absolut största nackdelen jag ser med IT i min historieundervisning är att eleverna verkar bli allt mindre effektiva under sin tid vid datorn. Jag tycker att eleverna sysslar med så mycket annat än uppgiften de har fått, det handlar om lunarstorm och andra liknande hemsidor. Sen har de lyckats få in MSN i vissa datorer och då är det MSN som står i fokus. Förut var det mindre sådana störande moment tycker jag, men det kan ha att göra med att eleverna blir allt duktigare på att använda datorer och lär sig utnyttja dem på olika sätt. En annan ganska stor nackdel är det att historieundervisningen krymper alltmer, det är inga många timmar man har på sig för att undervisa hela A-kursen. Jag känner att jag vill klämma in så mycket som möjligt och då minskar tyvärr mitt användande av IT som resurs eftersom det kräver en hel del tid att leta upp lediga datorsalar, boka dem, låta eleverna söka efter information och sedan låta eleverna presentera informationen. Tiden räcker inte till alltid.

Hur ser du på din egen kompetens när det gäller IT och historieundervisning? Vad ska man säga, jag tycker att jag har god kompetens när det gäller datorer. Sen kanske jag inte hänger med i datorsvängen lika bra som vissa av eleverna, men jag tycker helt klart att jag klarar av det jag behöver använda datorerna till. Det jag kan tycka att jag skulle behöva veta mer om är hur man använder IT som ett redskap mer

specifikt i min historieundervisning. Jag använder mest datorerna till

informationssökning och det är vad eleverna får i uppgift med. Men det måste finnas fler sätt att utnyttja IT i min historieundervisning, kanske några program eller spel eller liknande. Men samtidigt känner jag att det skulle säkert ta längre tid att utnyttja IT på det sättet och tid är en bristvara tyvärr.

Källkritik är något man ofta pratar om när det gäller skolan och Internet, hur arbetar du med källkritik och IT?

Som jag redan sagt så har jag bland annat den källkritiska uppgiften för mina nya klasser. Men annars försöker jag prata mer allmänt om källkritik och försöker göra eleverna medvetna om problematiken med information på Internet. De flesta vet redan att man inte kan lita på allt som står på Internet, jag tror att man pratar en hel del om det även på högstadiet.

Tycker du att skolans tillgång till datorer är tillräcklig?

Tillgången till datorer är god och blivit mycket bättre de senaste åren och vår anslutning till Internet fungerar mycket bättre den med. Men det är för mycket strul med datorerna, ibland fungerar de inte. Ibland har något förstört datorns mus, kopplat om sladdar och dragit ur sladdar. Ibland har jag bokat datorsalar där Internet inte fungerat på en enda dator, det känns så onödigt med sådana problem och tiden går förlorad samtidigt som min planering blir helt fel.

Related documents