• No results found

Andreas Backhammar Rosersberg, 2014-02-11

1. Vilka är dina arbetsuppgifter?

Som projektchef innebär mitt arbete att planera, leda, driva och följa upp jobb. 2. Hur lång erfarenhet av grundläggning har du?

Tog examen från KTH, Väg & Vatten, 2006. Har 10 års erfarenhet av grundläggning och har arbetat med allt möjligt inom området.

3. I vilka projekt har du jobbat? Vilka grundläggningsmetoder har använts?

Har jobbat i projekt med sponter, RD-, betong- och stålkärnerpålar. Har arbetat med ett cirkulärt vertikalschakt i Mörby centrum projekterat av bl.a. Viveca Arvidsson (Sweco) vilket utfördes med borrade sekantpålar. Har också arbetat i projekt med jet- grouting, kalkcementpelare, bergschakt, urskiftning, grundläggning på packad sprängbotten mm.

4. Vilka kriterier avgör om pålning eller schaktning är att föredra?

Effektivitet vid schaktning avgörs ofta av avstånd till närmaste plats där utgrävt material kan lämnas. Blöt lera och silt innebär en högre tippavgift då det kostnadsmässigt nästan kan liknas vid miljöfarligt avfall. Om transporter av material till och från arbetsplatsen fungerar effektivt kan schaktning med eventuell återfyllning vara en kostnadseffektiv lösning. Det är en stor fördel om man kan lösa det så att transporterna görs med ”vändande bil” vilket innebär att samma bil används för att transportera material till och från platsen. Om transporterna fungerar på ett effektivt sätt är det troligt att schaktning är ett billigare alternativ än pålning.

Jordmaterial. Om materialet består av silt kan det vara tids- och kostnadskrävande att slå ned betongpålar då silt har en fjädrande effekt och påverkar kapaciteten negativt. Vid leriga jordar passar pålning bättre.

Grundvattenytans nivå spelar en stor roll vid val av grundläggningsmetod. Om grundvattnet ligger över schaktens djup måste en lösning för att undvika problem som till exempel bottenupptryckning göras.

Kringliggande byggnader måste beaktas och en riskinventering göras för att undersöka vilken metod som är att föredra. Pålning kan skapa vibrationer och buller som kan vara störande för omgivningen.

5. Vilka fördelar anser du finns med betong- respektive stålpålar? Borrade stålpålar ger bättre precision men är dyrare än slagna betongpålar.

Slagna pålar kan innebära avvikelser som gör att pålningen tar längre tid. Exempelvis stenblock som gör att pålarna går sönder vid slagning.

Man kan pryla i eventuella stenblock innan slagning av pålar. Maxdjupet för prylning är cirka 4 m, vid djupare prylning kan det bli svårt att få upp prylen ur marken. Betongpålar har en förmåga att växa fast i jorden efter en tid som kan variera från 1 dygn upp till 1 vecka. Det kan alltså vara ett problem att avbryta slagning av långa betongpålar för att sedan fortsätta dagen efter, på grund av att pålen då har ”växt fast” och inte går att slå djupare ner i jorden. Att pålen har ”växt” fast kan också indikera ett falskt pålstopp. Pålstopp och sjunkning (mm sjunkning per talja) är något som testas för alla pålar för att kontrollera att pålen tar upp dimensionerad last. Ett falskt pålstopp innebär att det finns en risk att pålen inte är slagen till tillräckligt fasta förhållanden och att pålen inte tar tillräckligt med last.

6. Vid vilket djup anser du att pålning skulle vara att rekommendera?

Betongpålning är lämpligt vid stora djup om det är lera och är en relativt billig metod. Slanka stålrörspålar är också relativt billigt men där kan det finnas problem med knäckning. Om så är fallet får dimensionen av pålen ökas. En fördel med ”cirkulära” rörpålar är att de kan ta mer knäcklast än kvadratiska pålar.

Betongpålar ska ej vara kortare än 3 m. Vid djup mindre än 3 m bör RD- pålar användas vid pålning. Om det är stora laster eller draglaster kan stålkärnepålar användas, annars inte på så korta djup.

- Varför inte betongpålar mindre än 3 m?

Praxis. De går inte att räkna hem då de blir spetsburna pålar. Kolla med Per Åke(Peab Grundläggning) om han kan ge en bättre förklaring

Om det finns plats runt ett schakt är det inga problem/risker med att lägga slänter i lera utan grundvatten. Om grundvattnet är över schaktens nivå kan spont behövas för att göra slänten stabil.

- Vilken lutning har slänterna vid lera och schaktdjup maximalt 6 meter?

Max 1:2 lutning tror jag, beror på lerans skjuvhållfasthet och eventuell last på schaktkrönet.

7. Hur många pålar kan slås på en dag? Stål- respektive betongpålar? Oskarvade pålar, djup 0-6m:

Slagna betongpålar: 6 pålar/h Borrade stålrörspålar: 2,5 påle/h

Slagna stålrörspålar: 4,5 påle/h

8. Finns det någon markant skillnad mellan val av grundläggningsmetod för tunga/lätta byggnader?

Grovlek på pålar. En tendens finns att klenare pålar används vid pålning för småhus och grövre vid tunga byggnader. Antingen används färre pålar med grövre dimensioner eller flera pålar med slankare dimensioner. Vid pålning av småhus kan så små dimensioner som 50 mm-pålar användas. I övrigt är det samma principer. Lite mindre entreprenörföretag som utför grundläggning av småhus.

9. Vilka erfarenheter har du av projekt som har varit projekterade med ”fel” grundläggningsmetod? (”fel” syftar till att metoden inte har varit den billigaste)

Vanligaste felet är att man väljer slagna betongpålar och att det visar sig att markförhållandena i projektet kräver borrade stålpålar. Detta innebär att projekteringen måste göras om vilket är tidskrävande och kostnadsineffektivt.

10. Hur ofta händer det att den projekterade grundläggningsmetoden är ”fel”? Ofta, men svårt att säga exakt eftersom det kan vara komplicerat att välja rätt metod. Felet beror på många olika faktorer och det är inte alltid möjligt att uppfylla alla kriterier.

11. Vad är den vanligaste anledningen till att ”fel” metod har använts?

Oftast beror det på att man inte har tillräcklig information om hur underliggande berg ser ut, omfattning av fyllning, friktionsmaterial, block mm p.g.a. bristfällig geoteknisk undersökning. Oftast beror det på att för få borrprover tas men det kan även vara så att förhållandena inte möjliggör tester av borrprover. Det kan t.ex. vara vid redan bebyggda marker.

12. Hur ofta händer det att dimensionerade pållängder är fel? 9 av 10 gånger.

13. Hur ofta påträffas oväntade stenblock vid pålning/schaktning?

I stort sett alltid, men ibland går det bra. Pålstopp på stenblock kan vara bra om det tar last och kan betraktas som fast berg. Om betongpålar slås av eller glider av stenblocket behövs en ny pålgrupp räknas fram där pålarna är placerade runt stenblocket.

14. Finns det andra faktorer som kan påverka projektets tidsplanering? Vinter, vibrationer och buller.

När det är tjäle i marken ska man se upp med att slå betongpålar eftersom att det kan ge stora vibrationer som påverkar omgiviningen. Hus klarar oftast dessa vibrationer men installationer är känsligare. Man kontrollerar vibrationer under ett projekt med vibrationsmätare. Man gör en riskanalys och inspekterar eventuella sprickor innan start av projekt. Detta är speciellt viktigt vid slagning eftersom att metoden kan orsaka stora vibrationer.

15. Om det händer, hur påverkas produktionen?

Begränsar vilken metod som används. Till exempel så kanske man inte väljer att slå pålar utanför ett dagis på dagtid. Annars följer man Naturvårdsverkets regler angående buller.

Kostnader Lemminkäinen

Projekt - lätt byggnad

Antal man och tid för utförande av

grundläggning med [st., m

påle/h]

Kostnad per man och timme för utförande av grundläggning med [SEK] Kostnad för maskiner per timme för utförande av grundläggning med [SEK] Kostnad för etablering (transport av maskiner till projekt i Mälardalen) [SEK] slagna stålrörspålar 4 400-450 2000-2300 25 000 borrade stålrörspålar 2-3 400-450 2700 25 000 slagna betongpålar 6 400-450 2300-2500 50 000 schaktad grundläggning (utan sprängning av berg) 125 m³ * 400-450 1250-1300 -

Projekt - tung byggnad

slagna stålrörspålar 4 400-450 2000-2300 25 000 borrade stålrörspålar 2-3 400-450 2700 25 000 slagna betongpålar 6 400-450 2300-2500 50 000 schaktad grundläggning (utan sprängning av berg) 125 m³ * 400-450 1250-1300 -

Related documents