• No results found

Intervju med personalspecialist, Personalavdelningen 2011-12-29

1. Vilka problem upplever du att kommunens medarbetare har med den utökade datorise- ringen?

Svar: IOR är urdåligt så som det ser ut i dagsläget. På PA-Direkt får man många telefonsamtal som handlar om information som finns att hitta på IOR, men det är många klickningar innan man når fram till den informationen man vill ha. Det är svårt att hitta på IOR. De som ringer till PA-Direkt är ändå chefer och borde vara bättre på att söka information på IOR.

Ett uttryck används om IOR, ”finns i sjön” – utifrån kortspelet med samma namn. Man tycker inte att det finns någon logik i upplägget på IOR utan det är bara en enda röra.

Jag arbetar också med rekryteringar och när det gäller rekryteringar av t ex parkarbetare så får vi väldigt många manuella ansökningar. Kommer ansökningarna i tid så kontaktar vi personen och ber dem söka via den webblänk som finns i annonsen. Oftast så vill inte man inte det eftersom de endast har pappershandlingar och inte vet hur man gör för att bifoga en fil via webblänken.

Jag märker också att folk inte heller vill gå några kurser, ser datorn som ett stort hot osv. 2. Grundläggande datorkunskaper är meriterande vid anställning. Hur definierar ni grundläg- gande datorkunskaper och hur mäter ni?

Svar: Vi har pratat en del om det här på Personalavdelningen, men vi har ingen definition. Vi använder web-applikationen Easycruit där vi lägger upp frågor utifrån hur annonsen ser ut. Står det i annonsen att ”grundläggande datorvana är meriterande” så ställs endast frågan ”har du grundläggande datorvana?” med svarsalternativ ja eller nej. Men vi mäter inte ifall man verkligen har grundläggande datorvana. Vi har pratat om att vi kanske behöver mäta men har inga bra mått för tillfället. Så i nuläget ställs bara frågan i systemet.

När det gäller tjänster som är mer specialisttjänster har vi varit med om att man måste utföra ett test för att visa att man kan vissa programvaror.

Man kanske behöver kolla på datorkörkortet för att se ifall man kan ta några krav utifrån den profilen.

50 3. Har PA någon strategi för att höja medarbetarnas datorkompetens just med tanke på att kommunen ska bli en e-kommun?

Svar: Nej, inte vad jag vet. När vi personalspecialister satt ute hos verksamheterna, innan centraliseringen, så hade vi bättre koll på personalen. Då kunde man tala om vad de skulle kunna fylla på med.

I nuläget så har PA enbart utbildningar för chefer och då inom PA-området 4. Har ni haft någon omvärldsbevakning? Hur gör andra kommuner?

Svar: Det har vi alldeles för lite utav. Inte bara inom detta område när det gäller datorkompe- tens, utan annat också. Det finns nätverksträffar, men de är för sällan. Vi borde ha mycket mera kontakt med andra kommuner. Vi sitter ju här och klurar över frågor som dyker upp vid t ex ändring av regler. Vi kan ju knappast vara ensamma om de funderingar vi har. Det borde ju finnas även i andra kommuner.

Skulle vi ta itu med detta när det gäller datorkompetensen, så tror jag att det skulle göra mycket för våra medarbetares självkänsla.

5. Vilka förväntningar har ni när det gäller medarbetarnas datorkompetens?

Svar: Förväntningarna är helt klart att man tror att alla kan. Inom kommunen finns det ju ett spann för vilken typ av datorkompetens man behöver. Ska man anställa en datorspecialist så är det noga att man visar upp intyg osv. att man har specialkunskaper inom sitt område. Men när det gäller de yrkesgrupper som inte jobbar med datorer dagligen, t ex undersköterskor, barnskötare, parkarbetare – så har ju datoriseringen kommit in nyligen i deras arbete – och där förutsätts det att de nog har grundläggande datorkunskaper. Vilket inte alls stämmer.

6. Vems ansvar är det att medarbetarna har grundläggande datorkompetens

Svar: Stort ansvar tycker jag vilar på arbetsgivaren. När kraven på yrkesrollen förändras över tiden, så måste arbetsgivaren ge förutsättningar så att de anställda har rätt kompetens. Men även ansvar för medarbetare då att ta till sig de nya kraven och inte vägra befatta sig med t ex datorer. Jag är helt övertygad om att mer datorutbildning behövs.

7. Finns det någon budget för att säkerställa datorkompetensen hos medarbetarna?

Svar: Nej, inte från PA. Det är upp till verksamheterna själva och det är ju helt klart svårt för de verksamheter som har dåligt med pengar. Inte helt lätt att få fram pengar både till datorut- bildning och även till vikarier så verksamheten hålls igång.

8. Vilka åtgärder tycker du behöver göras?

Svar: Jag tycker att man måste få upp ögonen för hur lite våra kommunalanställda egentligen kan när det gäller datorarbetet. Vet inte om lösningen är att ställa frågan till alla cheferna – om de vet vilken nivå medarbetarnas datorkompetens ligger på. Problemet är ju att man även måste bestämma sig för att göra något åt resultatet för att komma vidare.

51 Man kanske ska göra det enkelt för sig och ha kortare, men mer återkommande datorutbild- ningar i de program som man måste använda i sitt arbete. I de flesta yrken borde det finnas behov av lite påfyllning när det gäller datorutbildning.

Jag vet att det finns en stor osäkerhet hos kommunens personal just när det gäller hanteringen av datorer och dess program. Förmodligen grundat i okunskap – man vet inte vad som händer när man trycker på vissa knappar osv.

Medskick från Cari:

Jan kan känna att vi tar för givet att alla kan datorer, men alla kan inte – inte ens de unga som kommer in på arbetsmarknaden.

Det är himla viktigt att man kan få personalen att se fördelarna med att gå utbildning och att man faktiskt måste lära sig. Datorerna är här för att stanna och det lär inte bli mindre av den typen av arbete.

52

9 Bilaga B: Enkät

Hej!

Jag arbetar som administrativ samordnare på Staben, Tekniska förvaltningen. Förutom mitt arbete så håller jag på att slutför mina studier vid Örebro Universitet. Jag ska skriva en C-uppsats i ämnet Informatik (IT) och har valt att titta närmare på datorkompetensen hos våra medarbetare, och då de medarbetare som inte arbetar som tjänstemän. Jag skulle därför vara mycket tacksam om du fyller i den här enkäten. Svaren är helt anonyma. Sätt kryss i rutorna vid de förslag som stämmer bäst in på dig på varje fråga. På vissa frå- gor kan flera än ett förslag vara möjligt, sätt då kryss för alla förslag som stämmer på dig. Frågorna börjar på nästa sida!

Lämna in enkäthäftet till din chef när du är färdig. Vänliga Hälsningar

53 Kön:

Man

Kvinna 1. Ålder

16-24

25-34

35-44

45-54

55-64

65-74 2. Var bor du

Tätort

Mindre samhälle

På landet Hur ser ditt hushåll ut?

Ensamstående utan barn

Ensamstående med barn

Gift/sambo/partnerskap utan barn

Gift/sambo/partnerskap med barn 3. Vilken är din familjs bakgrund?

Jag är född i Sverige och mina föräldrar är födda i Sverige

Jag är inte född i Sverige

54 4. Vilken utbildning har du? (Markera alla alternativ som stämmer på dig)

Jag har mindre än 9-årig grundskola

Jag har 9-årig grundskola eller motsvarande

Kortare yrkesutbildning (t ex vårdbiträdeskurs)

Tvåårig gymnasieutbildning eller motsvarande

Treårig gymnasieutbildning eller motsvarande

Jag har läst kurser på universitet eller högskola

Jag har en akademisk examen om minst 180 poäng från universitet eller högskola. 5. Vilka av dessa saker finns i ditt hushåll? (Markera alla alternativ som stämmer)

Radio

TV

Digitalbox/Parabol

CD-spelare

DVD-spelare

Blueray-spelare

Dator 1 st

Dator fler än 1 st

Mobiltelefon

Smartphone (Iphone eller dylikt)

Läsplatta

TV-spel, typ PS3, X-box, Wiii

55 6. Vilken typ av Internetuppkoppling har du?

Bredband

ADSL

Mobilt bredband

Uppringt modem

Har ingen Internetuppkoppling

7. Använder du din hemdator för att vidareutveckla dina datorkunskaper?

Ja

Nej

Har ingen dator hemma

8. Har du gått någon datorkurs? (Markera alla alternativ som passar på dig)

Nej

Ja, det ingick i min utbildning

Ja, genom mitt arbete

Ja, genom facket

Ja, genom ett studieförbund

Ja, på annat sätt än det som nämnts ovan Vilket:

Om du svarat ”Ja, genom mitt arbete”:

8.a. Var datorutbildningen (eller om du gått flera) tillräcklig för att det du behöver i ditt dagliga arbete

Ja

Nej

Vet ej

8.b. Var datorutbildningen på rätt nivå för dina förkunskaper?

Ja

Nej

Vet ej

8.c. Behöver du ytterligare utbildning datorutbildning

Ja

Nej

Vet ej Kommentarer:

56 9. Vilka datorsystem använder du i ditt arbete? (Markera alla alternativ stämmer på dig)

Raindance

Personec

DocIT

Emil

W3D3

Docpoint

Microsoft Office

Annat Viket:

10. Anser du att du har tillräckligt med datakunskaper för att arbeta med de datasystem som krävs i ditt arbete?

Ja

Nej

Vet ej Vad saknar du?

11. Har du arbetstid avsatt till det administrativa arbetet, så att du kan arbeta med datorprogrammen utan att känna dig stressad?

Ja

Nej

Vet ej

12. Känns datorn som ett naturligt verktyg i ditt dagliga arbete?

Ja

Nej

Vet ej

13. Är datorarbetet utvecklande för dig i ditt arbete?

Ja

Nej

Vet ej

14. Finns det tillräckligt antal med datorarbetsplatserna vid din arbetsplats?

Ja

Nej

Vet ej

15. Har du någonsin fått strunta i någon av dina övriga arbetsuppgifter för att hinna med det administrativa arbetet vid datorn?

Ja

Nej

Vet ej

16. Har du fått arbeta utanför din ordinarie arbetstid, för att hinna med det administrativa arbetet vid datorn

Ja

Nej

Vet ej 17. Hur upplever du att supporten fungerar?

57

Mycket bra

Bra

Mindre bra

Dåligt Kommentarer:

18. Kan du grunderna i ett e-postprogram? (t ex Emil) 18.a. Läsa din e-post

Ja

Nej

Vet ej 18.b. Svara en eller flera avsändare

Ja

Nej

Vet ej 18.c. Vidarebefordra ett e-postmeddelande

Ja

Nej

Vet ej

18.d. Bifoga en fil, t ex ett Worddokument eller en bild med ett e-postmeddelande.

Ja

Nej

Vet ej 18.e. Skriva ett nytt e-postmeddelande

Ja

Nej

Vet ej

18.f. Öppna och läsa en bifogad fil som kom med ett e-postmeddelande?

Ja

Nej

Vet ej

18.g. Spara en bifogad fil från e-postmeddelande?

Ja

Nej

Vet ej

19. Kan du grunderna i Officeprogrammen Word och Excel? 19.a. Skapa ett nytt dokument

Ja

Nej

Vet ej

19.b. Spara ett dokument på ditt ”H” i filstrukturen?

58 19.c. Ändra marginaler och utskriftsformat på dokumentet?

Ja

Nej

Vet ej 19.d. Öppna ett tidigare sparat dokument

Ja

Nej

Vet ej

19.e. Göra ändringar i dokumentet och sedan spara det med samma namn?

Ja

Nej

Vet ej

19.f. Göra ändringar i dokumentet och sedan spara det under ett nytt namn?

Ja

Nej

Vet ej Tack för din Medverkan!

59

10 Bilaga C: Interjuvguid

Intervjuguide för intervju med Gruppchefer

1. Vilka problem upplever du att dina medarbetare har med datorarbete

2. Hur gör ni för att underlätta tillgången till arbetsdatorer för dina medarbetare (fråga till chef) 3. De ökande kraven på datorkompetens – vad innebär det för dig?

4. Hur mycket tid får du lägga ner på att svara på enklare datorfrågor, t ex inloggningsproblem? (supporten) och är det svårt att ge förståeliga instruktioner?

5. Har ni ökade kostnader för verksamheten pga. den ökade datoriseringen? 6. Har ni märkt av någon effektivisering efter införande av Självservice?

7. Har ni märkt av någon effektivisering efter införande av Tidsskrivning i Raindance (fråga till de enheter som tidsskriver).

8. Några problem med ekonomiuppföljning efter införande av Tidsskrivning i Raindance (fråga till de enheter som tidsskriver).

9. Vid nyanställning, vilka är kraven av datorkunskaper? Vilka grundkrav? Hur mäta? (fråga till chef, PA)

10. Görs det några satsningar på datorutbildningar?

11. Kan du sända ett e-postmeddelande till dina medarbetare och var säker på att alla läser informationen? (fråga till chef)

Intervjuguide för intervju med supportpersonal

1. Vilka problem (vanligaste) upplever du att kommunens medarbetare har med datorarbete 2. Hur mycket av din arbetstid går åt till att svara på enklare datorfrågor, t ex inloggnings- problem?

3. Vad anser du är grundläggande datorkompetens?

4. Vems ansvar är det att medarbetare uppnår grundläggande datorkompetens? 5. Vilka åtgärder tycker du behöver göras?

60 7. Hur ser du på din roll som support?

Intervjuguide för intervju personalspecialist

1. Vilka problem upplever du att kommunens medarbetare har med den utökade datorise- ringen?

2. Grundläggande datorkunskaper är meriterande vid anställning. Hur definierar ni grundläg- gande datorkunskaper och hur mäter ni?

3. Har PA någon strategi för att höja medarbetarnas datorkompetens just med tanke på att kommunen ska bli en e-kommun?

4. Har ni haft någon omvärldsbevakning? Hur gör andra kommuner? 5. Vilka förväntningar har ni när det gäller medarbetarnas datorkompetens? 6. Vems ansvar är det att medarbetarna har grundläggande datorkompetens

7. Finns det någon budget för att säkerställa datorkompetensen hos medarbetarna? 8. Vilka åtgärder tycker du behöver göras?

61

11 Bilaga D Förteckning över kompletteringar

1.Frågeställning

Har ändrat min huvudfrågeställning och även förtydligat underfrågorna så de bättre stämmer överens med det som jag undersökt.

2. Metodsektionen

Jag har skrivit om metoddelen och fyllt på. Jag har förtydligat med hur enkäten är utformad och hur enkätundersökningen gått till. Jag har gjort förtydligande om hur intervjuerna med nyckelpersonerna gått till.

Jag har lagt till ett stycke om validitet och realibilitet och även gjort kompletteringar under urval, svarsfrekvens och representativitet.

3. Teoretisk referensram

Jag har tagit bort de långa citaten och skrivit om med egna ord det som jag vill framhålla. Jag har också minskat ner antalet stycken så det inte blir så korthugget. Jag har även mig av ett par nya referenser.

4. Resultatet

Jag har lagt transkriptionerna som en bilaga till uppsatsen. Under resultatet har jag

sammanfattat intervjuerna och använt mig av korta citat från intervjuerna för att förstärka det viktiga.

5. Anknyta till den teoretiska referensramen

I början av diskussionen har jag lagt till ett stycke där jag anknyter min undersökning till vad jag kom fram till under den teoretiska referensramen.

6. Övriga kompletteringar

Jag har även lagt till ett par kompletteringar som inte fanns med som krav, men som jag kände att jag ändå behöver förtydliga:

Under Bakgrund och problemområde har jag förtydligat med information om när jag började arbeta inom kommunen. Jag har också lagt till information om det beslut som

Kommunstyrelsen fattade i december vad gäller Örebro kommuns inriktigt som e-kommun. Under definitioner och begrepp har jag fyllt på med de begrepp som tas upp i uppsatsen.

Related documents