• No results found

Intervju med SBS-TV som ansvarar för Kanal 5 & Kanal 9

In document Kommunikation på sociala medier (Page 36-41)

Datum: 2012-11-20

Tid: 14:30 – 15:00

Plats: Kanal5 AB, Rådmansgatan 42, 114 99 Stockholm

Intervjuare: Anna Svensson & Madeleine Zetterman

Intervjuperson: Andreas Davidsson, chefredaktör

1. Vilka sociala medier använder ni er av?

- Facebook och Twitter för kanal 5 & kanal 9 samt Instagram för kanal 5.

- Kanal 5 använder sig av olika avsändare såsom huvudmärket kanal 5, modebloggare och olika programledare. Programledare som befinner sig på sociala medier namnger kanal 5 för talentsnivå.

- Talentsnivån består bland annat av programledarna Filip & Fredrik som är populära på flera olika sociala medier (instagram, twitter och Facebook). Idag är Filip & Fredrik två värdefulla TV-profiler som både marknadsför sig själva och kanal 5. Filip & Fredrik är även extremt idérika vad det gäller påhitt för TV-program.

- Vid årsskiftet kommer den stora TV-profilen Carina Berg att förflytta sig från TV4 till Kanal 5.

- Kanal 5 ser även ”tittare” som sina avsändare i sociala medier i den mån som de delar, skriver och publicerar inlägg som är kopplade till kanal 5.

2. När började ni använda er av sociala medier såsom Twitter, Facebook osv. ?

Facebook började användas år 2009 på grund av att de ansåg att det var roligt. Twitter däremot startades något senare. Dess Facebook sida når ut till en större publik gentemot dess Twitter konto.

Användandet av Instagram har även en hög räckvid.

3. Hur ofta skriver ni, kommenterar eller laddar upp bilder/videoklipp på era konton på sociala medier?

Kanal 5 tycker inte att man ska överflöda sina användare med uppdateringar, därför har de en riktlinje som innebär max 7 uppdateringar i veckan, dvs. i snitt en uppdatering om dagen.

36  

4. Vad är syftet med användningen av sociala medier?

Syftet med användningen är att marknadsföra program, få folk till playtjänsten, fungera som en kundtjänst och för att kommunicera med människor. Idag har de tagit bort tittarservice via telefon då det är jobbigare/ett större steg för användarna att leta upp ett nummer och ringa. Fördelen med att ha kontakt med sina användare via sociala meder är att man idag når flera tittare samtidigt, gentemot förr när man enbart talade med en åt gången. Idag kan alla läsa och ta del av det som skrivits på dess facebook-sida och kanske finna svar på sin fråga där.

Förflyttning till sociala medier – från telefonservice

5. Har ni någon strategi för sociala medier?

- Nej, kanal 5 har ingen strategi. De önskar bara att ha kontakt med sina användare - I framtiden önskar kanal 5 att få ta del av mer information angående vad som sägs, hur

mycket folk twittrar och om vilka program folk pratar om. De önskar att bli ännu bättre än vad de är idag. Att Facebook profiler är stängda ser de som ett problem. - De eftersträvar alltid att deras program ska skapa engagemang och uppmärksamhet,

men frågan är om programmet verkligen gör det

- Betnér direkt som sändes förut hade stor twitter ström men dessvärre låga tittarsiffror - Allt som uppdateras på Facebook och Twitter ska överrensstämma med varumärket

Kanal 5 dvs. att kanalen ska uppfattas som roligare än konkurrenterna (TV3, TV4 & Kanal 6)

TV4 =bred profil, debatter,

TV3= bred profil, efterlyst, diskussion, roliga, seriösa Kanal 5= Inriktar sig enbart på underhållning

6. Vilka för- & nackdelar ser ni med sociala medier som verktyg i kommunikation med er målgrupp?

Nackdel – inga

Fördel – lätt och bra sätt för marknadsföring, hålla kontakten, ha temperatur mätare för vad tittarna tycker och tänker. Detta för att uppnå så bra tittarsiffror som möjligt (vilket alltid är målet).

37  

7. Vad har ni fått för respons ifrån er målgrupp?

I början var det mycket positiva kommentarer, men numera är det mer självklart att man befinner sig där. Attityden har förändrats till ett krav och folk förväntar sig att man befinner sig på Facebook.

8. Hur gör ni för att locka/behålla följare?

Kanal 5 vill ej köpa till sig fans på Facebook genom tävlingar utan de önskar en mer genuin grupp som följare. De vill ha äkta människor som vill och är engagerade, därav få flest hardcore fans. På detta sätt når de lättare ut med budskap.

9. Vilken målgrupp har ni på sociala medier?

På Kanal5 är det samma som på kanalen och playtjänsten dvs. 15-44 år

10. Hur ser er verksamhet ut kring sociala medier, har ni någon specifik person som bara arbetar med sociala medier?

Det finns en digital media avdelning där 4 personer arbetar med det och playtjänsten, men det finns ingen som har ett arbete som enbart innebär arbete med sociala medier. Totalt är det 5-6 personer som uppdaterar. Idag har medarbetarna en arbetstid på 9-17, vilket inte är det

optimala vid sociala medier i och med många program sänds vid 21 och det är då användarna är aktiva. Dessutom kan ett inlägg hinna bli väldigt stort mellan ena dagen efter 17 till

morgonen därefter vid 9 när folk kommer tillbaka till kontoret. Idag arbetar vissa personer utanför arbetstid hemifrån med uppdateringar eller med att svara på inlägg för att de tycker att det är roligt.

I framtiden kommer Kanal 5 behöva specifika personer som ansvarar för Facebook eftersom tittarna kräver mer och de vill ha service dygnet runt. De känner att de måste bli bättre på sin tittarservice, ha mer närvaro, speciellt eftersom flöden försvinner snabbt.

Ibland ligger även ansvaret för införskaffande och uppdateringar för ett vissa program på produktionsbolaget som t ex. Breaking news med Filip & Fredrik. Under denna TV-serie kunde tittarna själva sända in klipp och dess Facebook sida ansvarades av det externa bolaget.

38  

11. Hur ser ni på kritik som uppkommer? Har ni någon plan för att bemöta kritik?

Okonkret kritik- går ej in, låter dem ”skrika” Konkret kritik – svarar med saklig information

Finns ingen specifik mall utan beslut tas från fall till fall

12. Tar ni bort några inlägg? Varför/varför inte?

Nej, inga inlägg tas bort förutom skräppost eller reklaminlägg. I fall till fall kan inlägg som innehåller personangrepp raderas, men det beror på hur stort inlägget har hunnit bli.

13. (följdfråga)Hur tror ni att det kommer det sig att Kanal5 har betydligt fler följare/användare än TV 3?

- Funnits längre - Mer gilla faktor

- Större kanal och mer tittare

- Tv3 har haft stora problem de senaste åren och tittarsiffror har fallit

14. (följdfråga) Kollar ni på hur andra TV-kanaler förhåller sig på sociala medier?

Ja, vi tittar och konkurrens bevakar

15. (följdfråga) Hur arbetar ni med Kanal 9 på sociala medier?

Arbetet kring Kanal 9 är inte lika aktivt vilket beror på att kanalen innehar en äldre målgrupp (30-59år) som inte är lika driftiga på sociala medier. Dessutom är kanal 9 en mindre kanal med en mindre målgrupp.

En komplikation med Kanal 9 är kanalen sänder mycket utländska program, vilket gör att de ej kan nyttja sina TV-profiler på samma sätt som de kan göra på kanal 5, de kan ej nå ut till sina användare på sociala medier via en talentnivå.

16. (följdfråga) Ber ni TV-profilerna att införskaffa sociala medier?

Det är väldigt olika. Främst ska TV-profilerna själva tycka att det är roligt. Självklart finns det ett intresse för dem att vara aktiva i och med om de är omtyckta och får goda tittarsiffror får de fortsätta sända program. Det finns en angelägenhet att lyckas både för Kanal 5 och TV-profilerna.

39   Kanal 5 har ”tvingat” vissa t ex. arga snickaren att befinna sig på sociala medier, dock var det inte så lyckat. Anledningen till det kan bero på att man måste vara aktiv under en finns under en längre period samt nyttja alla plattformar.

Filip & fredrik är två TV-profiler som är väldigt populära och de kommer själva med idéer.

17. (följdfråga) Du nämner ofta att det är viktigt att man tycker att det är kul med sociala medier, vad tycker du är roligt med sociala medier?

Det roligaste är responsen. Om man har arbetat mycket med något är det kul att höra att det är uppskattas. Det ”Likes” blir som en belöning. Egentligen är responsen på jobbet lika roligt som responsen man får på sin privata profil, uppskattningen fungerar likadant.

Detta företag har mycket ungpersonal och många är passionerade och pratar om sitt jobb i sociala medier. De har tagit upp i diskussion på arbetsplatsen hur personalen ska bete sig på sociala medier eftersom personens titel inom företaget påverkar vad man kan uttrycka och inte.

18. (följdfråga) Hur tänker ni när ni utformar ett inlägg?

Kanal 5 har ingen mall eller kriterier för hur inläggen ska utformas, men de ser gärna att de innehåller en video. De har även inga regler kring språkbruk, hur man ska prata eller formuleringar av rubriker, men allt som publiceras måste matcha med kanal 5 varumärket. Det är viktigt att ha rätt ton i kommunikationen

40  

In document Kommunikation på sociala medier (Page 36-41)

Related documents