• No results found

Petter: Tänkte att vi kan börja med att vi presenterar oss. Du har ju inte pratat med oss alla iallafall. Jag heter ju Petter. Jag kommer skriva det här KEX-arbetet tillsammans med mina kompanjoner här som du träffar för första gången.

Daniel: Precis, det är jag som är Daniel och jag pluggar Maskinteknik tillsammans med Petter och Anton.

Anton: Jag heter Anton och gör samma arbete som Daniel och Petter.

Petter: Hela tanken här, det har ju blivit lite snabba puckar för oss eftersom vi hade tänkt att åka till Laos i början och skriva om hur utvecklingsländer kan jobba med Standard Operation Procedures. Men det har fått ställas in med ganska kort varsel och vi har ställt om det nu, i slutet av mars, till att jobba med hur svensk industri påverkas under kriser med avseende på automatisering, standardisering och globalisering. Så lite om globala supply chains hur man i framtiden kan automatisera produktionen för att minimera påverkan av kriser av olika slag. Hur standardiseringen förändras också. Vi är superglada att kunna ha den här intervjun för jag förstår att du är Sales Director på Yaskawa, inte sant?

Försäljningschef på Yaskawa : Ja, det stämmer bra.

Petter: Och har då kanske framför allt väldigt bra insyn i era kunder och lite hur de jobbar och förhoppningsvis kanske lite koll också på produktionen. Men som vi förstår det via Thomas har du bra koll på överlag hur svensk industri ser ut inom de här frågorna i produktionsled och sånt. Så det är lite där vi hade tänkt.

Försäljningschef på Yaskawa : Ja, men vi håller på som sagt så får vi se var.. Mycket kan ju bli trender som har smugit sig på som kommer och går lite fortare. Andra saker som kommer förändras som kommer att gå lite långsammare.

Petter: Det är ju lite sådant som vi tittar på också som vi kollar tillsammans med fakta. Vi kommer att ställa lite frågor kopplat till våra specifika områden så jag kommer fokusera mest på automatiseringen och lite de bitarna. Daniel kommer att fokusera mest på globaliseringen och supply chains och lite hur det har påverkat.

Anton på standardisering. Det var lite bakgrund till hela vårt projekt som vi kommer jobba med. Tänkte kolla också lite snabbt nu med din tillgänglighet. Vi har en del frågor och vill självklart förhålla oss lite till hur tillgänglig du är. Om vi ska ställa lite följdfrågor så kanske det blir några lite längre än en timme så jag tänkte kolla hur det ser ut för dig om vi skulle dra över lite. Har du något möte direkt efter? Antingen om vi drar över lite eller kan skicka några frågor sen i efterhand om det hinner ställa alla?

Försäljningschef på Yaskawa : Ja eller kan vi köra en timme nu sen kanske vi kan fylla på med någon halvtimme till lite senare i veckan?

Petter: Det låter alldeles utmärkt.

Försäljningschef på Yaskawa : [00:03:29] För då tror jag att det kan vara nyttigt för er med. Då hinner ni landa och kanske fyller på med någonting som vi inte hinner gå tillräckligt djupt i eller beröra, eller vad det nu kan vara. Petter: Det låter jättebra!

Eller hur?

Petter: Då kan jag hoppa lite rakt på sak och vi tänkte börja med att du får berätta lite kort om vem du är och lite din bakgrund och hur ditt jobb ser ut just nu på Yaskawa.

Försäljningschef på Yaskawa : Mekanist i grunden. Började min bana på Yaskawa 1988. Men, ska man säga, jag har varit ute och jobbat på ett antal andra ställen. Kom tillbaka till Yaskawa igen egentligen för tre och ett halvt år sedan. Då har jag har varit produktionschef, jag har varit inköpschef, suttit på konstruktionsavdelningar, försäljningschef på ett annat företag. Så jag har varit runt i lite olika branscher, inte bara robotisering, utan jag har varit en helt andra branscher med. Så det är väl mycket om min bakgrund. Sen är det väl inom robot och inom Yaskawa som jag har gjort mest och kanske har mitt hjärta och mitt engagemang, som ni förstår eftersom man kommer tillbaka.

Petter: Får jag fråga lite där också, nu är det försäljning mycket, var det försäljning i början också eller var det mot mekanik som du sa?

Försäljningschef på Yaskawa : Jag började faktiskt som konstruktör en gång i tiden.

Petter: Okej, då har du varit inne lite i produktionen och sånt också?

Försäljningschef på Yaskawa : Ja, produktion, projektledning och de delarna. Jag tillhör ju de dinosaurierna som började jobba innan det fanns datorer, ska man ju veta, om man nu ska ge det ett perspektiv för eran del när vi satt och ritade på ritplankor.

Det var ju först på 90-talet började köra med CAD.

Försäljningschef på Yaskawa : Nu känner ju inte jag mig gammal men...

Petter: Vi jag också varit lite utan smartphones och sånt där så vi kan relatera någorlunda iallafall. Jag tänker att vi ska hoppa in lite här och jag ska börja med just automatiseringen kopplad till produktionen. Jag tänkte kolla lite med dig, som träffar mycket kunder, vad de främsta orsakerna till att svenska företag vill automatisera sina produktioner? Vad brukar du se som de främsta orsakerna till det? Då tänker vi den svenska tillverkningsindustrin mestadels.

Försäljningschef på Yaskawa : Ja, om vi nu pratar den stora massan så är man medveten, man är väldigt medveten, om att du har produktivitets-, kvalitets- och tillgänglighetsfaktorer som gör att vissa saker behöver man automatisera för att vara konkurrenskraftig över huvud taget. Det ju många väl medvetna om. Sen kommer du

på hel del arbetsplatser där man börjar få ergonomi som en del i det hela. Men, man ska nog vara väldigt ärlig att det är ekonomiska faktorer som styr.

Petter: Är det mest för att kunna ha en så hög produktivitet som möjligt?

Försäljningschef på Yaskawa : Ja, så hög produktivitet som möjligt och obemannad körning. Någonstans kan man kan bygga in där i väldigt många andra faktorer. Men till sist är det head counts som räknas.

Petter: Tesla är ett företag som har automatiserat sin produktion väldigt mycket och Elon Musk har bland annat gått ut och sagt att ett av deras största problem har varit att de överautomatiserat sin produktion, att det var ett väldigt stort misstag. Vad ser du för stora risker med att svensk industri väljer att automatisera sina produktionslinjer?

Är det något som ofta brukar kunna gå snett eller som du brukar råda dina kunder att vara försiktiga med?

Försäljningschef på Yaskawa : Det brukar ju faktiskt göra. I dagsläget råder vi väldigt många ”beginners”, de som vill börja automatisera, att inte ta för många kliv på trappan på en gång. För någonstans måste du bygga, det är mycket det vi talar om till små och medelstora företag i dag, att man börjar med en liten automation så man lär sig för det handlar inte bara om företagsledningen lär sig, du måste ju få en kompetens med dig i dina anställda också. Tar du på dig för mycket och knyter ihop för mycket i en automation, då får du kompromissa någonstans på kedjan.

Det finns ett klassiskt exempel som gjordes på 90-talet uppe i Falun när Scania skulle automatisera sin framaxeltillverkning. De skulle helautomatisera den men det hängde liksom inte ihop. Produkten var inte konstruerad för det, tekniken kanske inte fanns framme, de hade inte tillräckligt kompetent personal för att köra den typen av anläggning. Det slutade med att man hade bara kastat en massa pengar i sjön och fick lägga ner alltihop.

Petter: Så kort och gott var själva grundtanken kanske var bra men jag menar att det gjordes för mycket för snabbt och att det blev problematiskt där?

Försäljningschef på Yaskawa : Ja, det skulle jag säga. Sen har det funnits olika produktionsfilosofier över tid. Vi började med att resa någon gång med det man kallade för FMS-anläggningar. Då var det inte robotar riktigt, det kunde vad annat, bansystem som var automationen. Någonstans måste du titta på vad är grundproduk-ten och hur kan den förändras över tid? Eller att du behöver få in andra produkter som du skall köpa i din produktion. Bygger du någonting för stelbent, ja då har du ingen flexibilitet alls.

Petter: Och när du behöver ställa om snabbt så blir det svårt att göra de justeringarna?

Försäljningschef på Yaskawa : Ja, i din dialog med din kund så sitter du helt plötsligt fast för du kan diskutera förändringen för att du har inte råd att gör det.

Petter: Okej, då tänkte jag kolla lite sen för att koppla det här lite till olika typer av risker som man stöter på, globala och lokala risker. Vi sett sen 1970-talet och 80-talet en stor trend med offshoring är att man väljer att lägga produktionen i andra delar av världen, just för kostnad och lönsamhet. Men man har också sett mycket med olika typer av handelskriser eller handelskrig mellan länder, politiska spänningar och nu som med pandemin med Covid-19. Det har skapat ganska mycket problematik med globala distributionskedjorna och många hävdar att det kanske kommer att bli relevant med onshoring och ta tillbaks produktionen. Att automatiseringen kan vara nyckeln för det för att kunna ta tillbaka produktionen till om vi säger västvärlden. Hur ser du på detta resonemang med framtidens produktion? Tror du att den kommer att fortsätta vara global och offshore eller ser du att den kommer att börja bli onshoring och ta tillbaka produktionen? Samt att automatisering kommer spela en viktig punkt där?

Försäljningschef på Yaskawa : Ja, den kommer nog gunga lite fram och tillbaka tror jag. Om man tittar på en gammal profetia som är lite komisk, men tyvärr är lite sanning i den också, och det är det vi försöker stå emot nu. Det är att produktion kommer ske i Kina av produkten, tillverkning av mat kommer ligga borta mot USA, Europa kommer att vara museum och diskotek om vi inte börjar ta det här på allvar.

Så det är den vi jobbar emot egentligen och den är gammal, det är nog 20 år sedan jag hörde den för första gången.

Petter: Är det en trend som du nu ser börjar bli verklighet? Som du ser den sker över tid nu eller som fortfarande inte slagit in?

Försäljningschef på Yaskawa : Nej, den har ju inte slagit in tack och lov.

Petter: Men ser vi att det går åt det hållet?

Försäljningschef på Yaskawa : Vi har ju rätt många länder i Europa som är väldigt beroende av besöksnäring och om det är den enda produkten vi ska sälja så kommer vi förmodligen att gå under. Lyfter vi det till ett Europaperspektiv ligger vi i Sverige bra till, Tyskland är mycket industritätt och övriga delar också av Europa men tittar vi på många länder har man turism som näring. Både Tyskland och Sverige, vi kan effektivisera oss, vi kan fortfarande få en tillväxt. Vi kan ha en tillväxt på 2 procent om året för det är vad vi kan effektivisera vår industri med. Men du kan inte effektivisera en turistnäring, det enda sättet du kan få den att bli större och ta in mer folk och någonstans finns det ett tak. Det gör det ju givetvis inom industri också men har du ingenting du kan effektivisera så kan du heller inte få någon tillväxt.

Petter: Där känner du att automatiseringen i så fall kommer att spela en avgörande roll där eller andra faktorer som kommer att vara avgörande? Om man ska kolla på effektiviseringen, just när man kollar på det perspektivet med onshoring och att

ta tillbaka den. Tror du att automatiseringen kommer vara viktig för att eventuellt kunna behålla produktionen inom Europa?

Försäljningschef på Yaskawa : Jag tror det nödvändigt, det är definitivt. Mycket av det grundar jag på att gänget i er ålder är inte beredda på att stå på produktionsgolvet och producera. Ni vill ju göra någonting roligare och då måste någon annan se till att hjulen snurrar. Jag tillhör ju det med, min generation var med och startade en gång på 70-talet. Det är inte konstigt.

Petter: Det är nog inte omöjligt heller, det stämmer nog helt. Tänker från ett riskper-spektiv också? Känner du att onshoring är en förutsättning för att minimera risker när det kommer till kriser? Kriserna vi har sett med pandemier och finanskriser. Skulle onshoring vara en lösning att göra företag och svensk industri mer motståndskraftig mot olika typer av kriser som vi har sett genom åren?

Försäljningschef på Yaskawa : Ja, det är det. Vi har brottats med långt innan den här pandemin med valutakurser. Vi har en annan faktor i det hela som gör att vi kan komma att gå mer mot onshoring och det är att priset på frakt har varit väldigt lågt fram tills i dag. Frakt är väldigt väldigt billigt. Men det är inte säkert att vi se det, så jag är väldigt tveksam till att man kan köpa en flygresa till Barcelona för 250 spänn om ett halvår. Jag tror vi kommer att se någonting helt annat. Då blir det inte lika billigt att köpa någonting från ett annat land.

Petter: Okej, som du säger att automatiseringen kommer troligtvis spela en viktig roll med onshoring och onshoring i sig är en komponent som kommer göra svensk industri, som jag förstår det, mer motståndskraftig mot framtida typer av kriser. När länder stängs ner så som vi har sett just den här Coronapandemin. Ser du några andra belägg för att just automatiseringen skulle kunna göra industrin mer tålig för olika typer av kriser?

Försäljningschef på Yaskawa : Jag tror att vi egentligen berört och svarat på det mesta runt den biten. Vi behöver automatiseringen för att kunna få fram produkter till en kostnad som marknaden kan acceptera. Det är nog det ena och det andra är det antal arbetstillfällen.

Petter: Känner du att, om man har en väldigt automatiserad fabrik, att man är mindre beroende av människor över överlag? Som du nämner med social distansering, att det skulle kunna vara ett argument för företag att man vill ha automatisering. Eller kommer människor alltid vara krävande, att den faktorn är svår att bygga bort med hjälp av automatisering?

Försäljningschef på Yaskawa : Jag tror vi kommer behöva människor ändå. Jag tror det är om vi tittar på det stora hela. Vi är rätt långt ifrån att ta ha den artificiella intelligensen inbyggd i en automationsprocess så att man kan köra låga volymer eller till och med enstycksproduktion. För det finns en stor variation av produktionsbehov.

Petter: Jag ska inte snöa in alltför mycket på det så de andra hinner prata också men just det här med cobots som är ganska populärt med robotar som istället att ersätta arbete kanske kompletterar Är det i så fall en lösning och en typ av automatisering som kommer bli mer och mer populär inom industrin?

Försäljningschef på Yaskawa : Ja, det tro jag. Den här får stanna som ett komplement.

Det är egentligen mer ett sätt att integrera en robot med industrin. Tack vare våra danska vänner har den fått väldig hajp men det är egentligen bara en robotarm.

Petter: Vår danska vänner sa du?

Försäljningschef på Yaskawa : Ja, våra danska vänner, UR - Universal Robots, det är mycket de som har drivit den diskussionen kring cobots. Men man ska också veta när man pratar kollaborativa applikationer att det finns ett ganska rejält regelverk runt vad man får göra och hur de ur ett säkerhetsperspektiv får jobba.

Petter Falkenstrand: Som styrs av EU?

Försäljningschef på Yaskawa : Ja, vi har ju svenska lagar också. Arbetsmiljöverket och de bitarna, det finns ISO-standarder och det finns tekniska specifikationer runt det.

Petter: Då är det inte bara att smälla upp all typ av automatisering utan är mycket som ska godkännas och följa lagar och sånt där också?

Försäljningschef på Yaskawa : Jajamän. Det är ganska mycket och det är lite det som cobots har spunnit vidare på. Vi ser många applikationer ute där man har köpt en robot och den har man sett in den och sedan tycker man det blir skitbra, och det kanske det blev. Men man ju veta det är du som arbetsgivare som står ansvarig mot arbetsmiljölagen om det händer en arbetsplatsolycka. Man har liksom helt plötsligt börjat blunda väldigt mycket det var ju faktiskt ha CE-märkning och vi har arbets-miljökrav på oss som bolag att följa. Det finns många som är på experimentstadiet och sen blir det helt plötsligt något som faktiskt är ut i fabriken.

Petter: Jag tror vi gör så att jag tackar jättemycket för de frågorna och eventuellt kommer det komma några följdfrågor på det här senare. Men tänker att vi släpper på Anton som ska få prata lite om standardisering. Tack så jättemycket!

Anton: Hej!

Försäljningschef på Yaskawa : Tjena!

Anton: Jag har lite frågor angående min inriktning på det här som ligger mot stan-dardisering och på vilka sätt stanstan-dardisering skulle kunna påverka hur ett företag i sin tur påverkas av kriser vid krissituationer och nu är det ju aktuellt med den

hända i och med deras uppkopplade fordon som de har ute i världen. De började också minska sina körsträckor och stod still mer och mer. I kombination med den epidemi som det var i Kina började de dra slutsatsen att kan nog vara något som är på allvar. Har ni fått några liknande indikationer på situationen som i nu innan vi har kommit hela vägen?

Försäljningschef på Yaskawa : Inte som företag. Vi ligger lite senare i kedjan kan man nog säga. Sedan har vi en uppkoppling men det är en uppkoppling mot robotar som man egentligen bara slår på när kunden önskar support. Vi läser inte ut någon data egentligen on the fly. Ja, det är ju det vi ser nu med. Man kan läsa hur data ur Telias nät. Vad har vi för rörelsemönster i Sverige och få ut anonym data på detta sätt. Den har inte vi. Vi kommer i ett senare skede i en sådan här situation, utan vi får till oss genom att se andras beteende och lyssna med alla vad som händer. Jag skulle nog säga att vi märkte den mer i och med att vi är globala och vi rör oss över hela jorden så märkte vi det med de här reserekommendationerna och lite vad vi vad vi ser och hör runtikring oss. Sen var jag själv ute och reste en hel del i januari, då följde man vad som hände i Kina.

Anton: Ja, det förstår jag verkligen. Men vidtog ni som företag några förändringar i era produktioner, er verksamhet i och med de här reserestriktionerna, kanske inte just nu kopplat resor, utan mer hur verksamheten i sig bedrevs under den tiden?

Försäljningschef på Yaskawa : Nej, egentligen inte. Inte mer än att du är beredd på en förändring och försöker säkerställa så att vi jobbar så effektivt som möjligt med det vi har för stunden att göra. Sen tittar vi självklart, vilka branscher berör det?

Det blev ganska tydligt med både Scania och Volvo som stängde sina fabriker och gick hem men det var ju långt ifrån alla. Sedan kom ju underleverantörsleden under där och då är det fortfarande många industrier i Sverige som snurrar på precis som vanligt.

Anton: Ja, och det leder mig lite in på nästa har ni varit tvungna att stänga någon del av er produktion eller permitterat någon personal av andra anledningar?

Försäljningschef på Yaskawa : Nej, vi har varit tvungna att permittera personal i Sverige för vi tillverkar alla styrskåp, alltså alla styrsystem, till robotar tillverkar vi i Sverige för Europamarknaden. Vilket gör att med de nedstängningar som blev både Italien och Frankrike och Tyskland innebär det nu under en period minskar behovet

Försäljningschef på Yaskawa : Nej, vi har varit tvungna att permittera personal i Sverige för vi tillverkar alla styrskåp, alltså alla styrsystem, till robotar tillverkar vi i Sverige för Europamarknaden. Vilket gör att med de nedstängningar som blev både Italien och Frankrike och Tyskland innebär det nu under en period minskar behovet

Related documents