• No results found

Det primära ändamålet med att intervjua förste kuratorer om Melos var att utforska uppfattningen som mer erfarna expertanvändare har av systemet. Syftet var även att undersöka om det finns några skillnader i uppfattningen hos expertanvändare gentemot basanvändare. Intervjuer med förste kuratorer hölls i slutet av april 2022. Frågorna som ställdes till förste kuratorer var samma som ställdes till basanvändare, och den mallen finns tillgänglig som en bilaga under kapitel 8.

De två förstekuratorerna hade liknande erfarenheter av att använda Melos, och hade använt systemet dagligen i ca ett år. En av kuratorerna hade dessutom erfarenhet från tidigare när personen satt i recentiorskommittén. Angående den spontana uppfattningen om Melos svarade en respondent att det är ett knepigt system som inte är särskilt användarvänligt och ser föråldrat ut. Den andre beskrev systemet som komplicerat och att det kräver många steg.

4.2.1 Tidigare uppfattning

En av kuratorerna beskrev att den enda tidigare uppfattning personen haft om Melos innan hen började använda det var att Melos var medlemssystemet för nationerna och det var ett

“hemmabygge”, skapat av två personer på kuratorskonventet. Den andre svarade att hen hade hört en del negativt om Melos sedan tidigare och att det fanns en gemensam uppfattning bland användare att systemet är dåligt och användarovänligt. I samband med det hade denna tidigare uppfattningen påverkat kuratorn genom att personen kom in som 1Q med en negativ inställning till systemet och att det möjligtvis upplevdes som svårare på grund av det.

4.2.2 Svåra funktioner och positiva aspekter

Vid frågan om Melos är överlag svårt eller lätt att använda gavs liknande svar från de två kuratorerna. En kurator beskrev att systemet är svårt i förhållande till hur enkelt det skulle kunna vara, men eftersom det inte innehåller några särskilt avancerade funktioner är det inte ett svårt program. Den andre beskrev det som komplicerat snarare än svårt, och att Melos blir

betydligt lättare med tid och erfarenhet. Kuratorn beskrev att “det inte är svårt, däremot är det ganska komplicerat för att det finns så många delar av det, det är så många steg [i systemet]”.

En specifik funktion som beskrevs som särskilt svår av både respondenterna var att göra utdrag om antal medlemmar i sin organisation. En av kuratorerna beskrev att “det finns en massa sökord, [...] och sökorden motsvarar inte riktigt det man är ute efter, så flera gånger har jag inte hittat den siffran jag faktiskt letat efter. Jag kan leta efter [antalet] medlemmar i nationen vid ett visst datum och få fram fel siffror”. Siffrorna som togs ut verkade inte stämma överens med verkligheten och att det inte fanns något enkelt sätt att ta fram korrekt statistik.

Det finns en funktion för att ta fram antal medlemmar just nu, antal nya medlemmar under en viss period, och antal medlemmar som gått ur nationen under en viss period, men inget enkelt sätt att ta fram siffror på medlemmar vid ett visst datum. Denna funktion pekades ut specifikt av både kuratorerna som särskilt svår och komplicerad, och i samband med redovisning av antal medlemmar i nationen kunde inte fullt förtroende ges för att siffran stämmer överens med verkligheten.

Något som togs upp som positivt med Melos var att det var enkelt att söka upp information om specifika medlemmar. En kurator förklarade att “jag tycker Melos var bra för att det gick snabbt att hitta medlemmar och att få fram kontaktuppgifter till dem. Men framförallt att kunna se exakt hur länge de hade varit med i nationen, om det var med i andra nationer, om de hade några skulder”.

En annan positiv sak med Melos som togs upp var att det gick att skriva ut temporära nationskort till medlemmar, som är ett intyg på betald medlemsavgift, så länge en skrivare var kopplad till datorn.

4.2.2 Möjlighet till hjälp & assistans

De tidigare förste kuratorerna gav liknande svar på frågan ifall de behövde någon hjälp eller assistans för att använda Melos, där svaret var vanligtvis nej. De flesta ärenden gick att lösa själv men det fanns en del undantag då de behövde kontakta Melos-ansvarig på kuratorskonventet för att få hjälp. Enligt en kurator behövdes endast hjälp när “andra använt Melos och sedan råkat göra något fel. Då har ju dels jag behövt hjälpa dem att korrigera det [och ibland] har jag behövt ringa Melos-personen uppe på KK och US för att dubbelkolla att jag [korrigerade misstaget] på rätt sätt”. Ett exempel som togs upp under en intervju var då en ny medlem skrivits upp i fel organisation och betalningen skickats till fel nation. Detta var inte möjligt att åtgärda själv som förste kurator och då behövdes hjälp.

Angående om det finns utförlig dokumentation och instruktioner för Melos svarade respondenterna att det inte fanns utförlig och bra dokumentation förrän ca tre år sedan då en steg-för-steg guide skapades av en förste kurator. Det finns dock guider med information om Melos som ges ut i samband med Melos-utbildningen som samtliga förste kuratorer går innan de påbörjar sin roll. Problemet med dessa guider beskrevs av en respondent som att de är otydliga och röriga, och därför föredras de steg-för-steg-instruktionerna som skapades av en tidigare förste kurator.

Både respondenterna ansåg att de till stor del kunde utföra de uppgifter de ville och behövde utföra med Melos, med något undantag. En av kuratorerna tog återigen upp problemen med att ta fram exakt statistik på antal medlemmar i nationen som ett problemområde. Den andre respondenten tog upp att det inte var möjligt att beställa nationskort åt medlemmar.

Medlemmar är istället tvungna att beställa nationskortet själva av en tredje part, något som respondenten ansåg vara en brist i systemet.

4.2.3 Gränssnitt och genvägar

Huruvida Melos visar information och alternativ som är irrelevanta och oanvändbara i gränssnittet var något som de två kuratorerna inte var helt överens om med varandra. Den ena kuratorn svarade att Melos absolut visar onödig information och nämnde att “det finns jättemånga grejer som jag aldrig har gått in på fastän jag som sagt har haft den rollen [förste kurator] i organisationen där man ska använda Melos mest”.

Specifikt inom fliken “urval” finns sökval som aldrig används och känns onödiga. Den andre kuratorn nämnde att det finns en del alternativ som aldrig används, särskilt som basanvändare men också som kurator. Respondenten tillade dock att det finns fält som aldrig används men att detta inte är något som upplevs som störande. Angående genvägar i systemet togs det upp att det finns en del tangentbordsgenvägar för att utföra vissa uppgifter smidigare, men att det inte finns någon sorts personlig anpassning i systemet.

4.2.4 Frustration och koncentration

En sak som togs upp av en kurator som frustrerande med Melos var “det är så många grejer att klicka på hela tiden [...]. Om man sitter och har en lång kö med folk som ska bli medlemmar så vill man ju kunna göra det snabbt och det gick alltså det gick ju ganska snabbt men det var många grejer att klicka på”.

Den andre respondenten tog upp att det inte finns någon funktion för att ångra saker i Melos som begränsande med systemet. En annan sak var att det finns buggar i systemet, där medlemmar kunde ha fyllts i som auktoriserade men som inte fått sitt nationskort och vid ett senare tillfälle inte varit auktoriserade, trots att de fyllts i som det.

Angående frågan ifall det krävs mycket koncentration, energi, och fokus för att använda Melos svarade en av kuratorerna att det gjorde det i början, men med tid och erfarenhet blivit mer av en rutin och därav inte lika krävande.

4.2.5 Önskade förändringar och begrepp

En sak som en av respondenterna lyfte som en sak de hade förändrat med Melos var mer användarinformation och instruktioner i själva systemet. En knapp specifikt för att ångra var också en önskad funktion. Den andra respondenten lyfte att hela gränssnittet skulle förändras för att vara mer användarvänligt och att minska antalet klick som krävs för att nå en viss funktion eller utföra en viss uppgift.

Gällande huruvida det finns begrepp som Melos använder som är förvirrande eller otydliga ansåg en respondent att så inte var fallet. Den andre tog upp att det var för det mesta förståeligt, men lyfte att det fanns en del förvirrande begrepp. Exempel som togs upp som

specifikt otydliga och svåra att förstå innebörden av var “medlemmar med kategori” och

“medlemmar med inträdeskod”.

4.2.6 Misstag och brister

Det kom något olika svar på ifall det är lätt att göra misstag i Melos från respondenterna. Den ena svarade att som erfaren förste kurator görs sällan misstag men för basanvändare händer det ofta. Den andre svarade att det var lätt att göra misstag, men nämnde att det främst var den mänskliga faktorn att exempelvis glömma fylla i rutan för ‘‘auktoriserad’’ som ledde till misstag.

Kuratorerna var överens om att Melos inte beskriver fel på ett förståeligt sätt eftersom programmet inte förstår när saker är fel. En kurator beskrev att “[Melos] beskriver inte [fel]

alls, man får ingen felruta. Man måste själv felsöka”.

Eftersom det inte finns någon knapp för att ångra är det svårare att korrigera fel som har uppstått, enligt kuratorerna. En kurator tog upp att vissa fel och misstag är enklare att korrigera än andra, och tog upp ett exempel att det är lätt att korrigera när en medlem blivit felaktigt auktoriserad. Ett misstag som inte är möjligt att korrigera är när ett nationskort ska skrivas ut och dokumentet sparas över av misstag. Då är det inte möjligt att gå tillbaka och ändra.

Angående vilka brister som finns i Melos togs en del saker upp. Faktumet att det krävs många klick för att utföra en uppgift, det finns ingen funktion för att ångra, och att det finns irrelevanta alternativ i gränssnittet togs återigen upp. Utöver det lyftes det att Melos är svårt att navigera och har många underrubriker som kan vara svåra och ointuitiva att hitta. Det är enligt en respondent svårt för nya att använda utan en noggrann introduktionskurs i programmet.

En respondent lyfte att bristerna påverkar användbarheten av systemet negativt eftersom det tar lång tid att använda och det krävs en del koncentration för att utföra uppgifter. Den andre nämnde att användbarheten påverkas eftersom inte vem som helst kan använda Melos som förste kurator, utan det krävs att “[personen] faktiskt har gått en kurs eller verkligen läst igenom guiderna ordentligt”.

5. Analys

I uppsatsens femte kapitel presenteras analysen av de data som samlats in från intervjuer med både basanvändare och expertanvändare. Först beskrivs analysen som gjorts för varje tema i ett eget avsnitt utifrån de koder som identifierats och sedan analyseras varje tema utifrån temats påverkan på de två variablerna, uppfattad enkelhet och uppfattad användbarhet, i ett av studiens teoretiska ramverk, TAM. Därefter görs en jämförelse mellan basanvändare och expertanvändare för att identifiera likheter och skillnader i svaren från dessa.

Related documents