• No results found

Tematisering skedde iterativt och teman förändrades under analysen gång. Tabellerna nedan visar hur koderna har samlats och delats in i teman utifrån gemensamma mönster som kunde identifieras. Cirka 220 unika koder kunde identifieras under analysen och har delats in i sex olika teman. Temat Funktionalitet behandlar de funktioner som är möjliga att utföra i Melos.

Gränssnitt innebär utseendet på Melos och hur programmet uppfattas visuellt av användare.

Användbarhet fokuserar på hur enkelt och effektivt det är för användare att använda systemet.

Attityden behandlar inställningen och uppfattning som användare har av Melos. Hjälp handlar om vilket stöd som användare har tillgång till för att underlätta systemanvändningen. Det sista temat Fel/misstag går igenom hur enkelt det är för användare att göra fel och även hur enkelt det är att korrigera misstag som begåtts.

Tabell 1. Teman och koder för basanvändare

Tabell 2. Teman och koder för expertanvändare

5.1.1 Användbarhet

Koderna som identifierats under analysen tyder på att det finns ett flertal brister inom användbarheten i Melos enligt systemets användare. En av de bristerna som belyses särskilt är att det behövs för många steg och klick för att effektivt utföra uppgifter i Melos. På grund av den koncentrationen som krävs innebär användningen av systemet att det uppstår stress vid misstag och i samband med distraktioner runtom. Systemet är inte vänligt för användare på grund av att det är onödigt komplicerat och svårt att förstå. Melos är även långsamt att använda och det är lätt att fastna vid något steg under användning. En upptäckt brist i systemet är att det krävs hjälp från andra mer kunniga användare som ny och utan erfarenhet.

Utöver det finns det ingen knapp för att ångra och även en del buggar som påverkar användbarheten negativt.

En önskvärd förändring i Melos är tillkomsten av mer användarinformation och instruktioner i systemet. Utöver det finns det önskemål om att göra systemet snabbare och kräva färre steg för att utföra uppgifter.

I förhållande till TAM skulle användbarhets-temat primärt ha en påverkan på den uppfattade användbarheten (perceived usefulness). Bristerna som har identifierats med användbarheten i Melos är ett tecken på en låg nivå för systemets användbarhet.

5.1.2 Funktionalitet

Responsen från respondenterna angående funktionaliteten var både positiv och negativ. Bland de positiva anmärkningarna från basanvändarna så påpekas det av flera användare att det är lätt att använda sökfunktionen, ändra misstag, bra att det går att betala andra nationers avgift, att det uppfyller sitt syfte och är robust. De negativa anmärkningarna är att det är väldigt många steg och enkelt att glömma något, svårt att registrera utbytesstudenter, onödigt många steg för betalningen och svårt att logga in på servern. Förste kuratorerna påpekade att det går snabbt att hitta medlemmar och se statistik samt kontaktuppgifter om dem. Det är bra att det

finns olika tillvägagångssätt för att göra samma sak. Även funktionaliteten att skriva ut temporära nationskort är positivt.

Genvägar är en underkategori som identifierats till temat och behandlar sätt att utföra uppgifter fortare än normalt i Melos. Enligt användare finns det en del tangentbordsgenvägar och smarta funktioner som effektiviserar arbetet och det är för basanvändare även möjligt att utföra uppgifter på alternativa sätt än hur de anges i lathunden. Genvägar har en positiv effekt på den uppfattade användbarheten i TAM eftersom genvägar effektiviserar användning av systemet.

Funktionaliteten som övergripande tema har en påverkan på både den uppfattade enkelheten (perceived ease of use) och den uppfattade användbarheten, i den mån att de anmärkningarna om de många stegen har en negativ påverkan på den uppfattade enkelheten och sökfunktionen har en positiv påverkan. Den uppfattade användbarheten påverkas positivt av systemets uppskattade robusthet, funktionerna att kunna betala andra nationers avgift, skriva ut temporära nationskort och att det finns flera sätt att utföra samma funktion. Svårigheterna i att registrera utbytesstudenter och att logga in har dock en negativ påverkan på uppfattningen av användbarheten.

5.1.3 Gränssnitt

Resultatet av analysen belyser en del brister inom gränssnittet i Melos enligt användare.

Utöver en föråldrad design innehåller programmet för många alternativ och flikar som aldrig används. Programmets gränssnitt är ointuitivt och ovälkomnande, och det innebär för användare att det är lätt att fastna vid något steg under en process. Detta innebär i sin tur att gränssnittet har en negativ påverkan på systemets användbarhet enligt användare. Utöver det är ett problem med gränssnittet i Melos att texten i programmet är svårläst och för liten. Det kan dock anses som snarare ett problem med skärmarna som används av nationerna och inte endast som en brist i Melos.

Ett önskemål bland användare inom temat för gränssnitt är en förbättrad layout och ett mjukare, mer välkomnande interface. Om alternativ och information i programmet som inte är till nytta för användare hade dolts eller tagits bort hade det förbättrad gränssnittet och gjort det mer intuitivt.

En underkategori till temat gränssnitt som identifierats är de begrepp som Melos använder och användarnas inställning till dessa. Överlag är begreppen som används förståeliga och logiska, men det finns några undantag som är förvirrande. Några exempel på begrepp som pekats ut som särskilt missvisande är “värvare” “inträdeskod” “uträdeskod” “placera betalning”. Ett möjligt sätt att göra det enklare för användare att förstå dessa ord hade varit med introduktionen av en begreppslista i Melos som förklarar svårförståeliga begrepp. En användare pekade ut särskilda svårigheter för användare som inte kan svenska, och därför kunde en möjlighet att ändra språk i programmet vara till fördel.

Temat gränssnitt innebär en påverkan på variabeln för den uppfattade enkelheten i TAM, och det motiveras genom att gränssnittets egenskaper påverkar hur enkelt eller hur svårt det är för användare att använda Melos. Den uppfattade enkelheten av systemet blir därmed negativt påverkad av gränssnittet eftersom ett flertal brister har identifierats i det beskrivna temat. I

samband med den negativa påverkan på den uppfattade enkelheten influerar även det användarnas inställning till att använda (attitude toward using) Melos, som TAM beskriver.

5.1.4 Attityd

Kodningen av intervjuerna har identifierat ett antal attityder kopplade till Melos, bland annat frustration i att det krävs mycket energi och koncentration, tar lång tid, är ej nybörjarvänligt, är tråkigt, och att det är mycket att klicka på. Det fanns även hos vissa en tidigare negativ uppfattning om systemet då flera har påpekat att det har ett dåligt rykte, men också att det överdrivs hur svårt det är, vilket tillsammans med frustrationen har en negativ inverkan på den uppfattade enkelheten hos systemet. Även en viss positiv attityd har identifierats då användare har påpekat att det går på rutin när man lärt sig, funktionerna är inte så avancerade, det uppfyller sitt syfte, är versatilt, och skapar en “krydda i vardagen”, vilket bidrar till en positiv uppskattad användbarhet.

5.1.5 Möjlighet till hjälp

För att kunna assistera användare med att använda Melos så har flera användare påpekat att de haft tillgång till hjälp i form av inlärning och assistans samt att det funnits tillgång till viss dokumentation att tillgå. Systemet är svårt att lära sig och har en svår inlärningskurva, och det går enligt en användare inte att lära sig utan hjälp från kuratorer eller andra användare.

Om fel begås som användaren inte vet hur det ska hanteras så tillfrågas en mer erfaren användare om hjälp, vilket dock inte brukar behövas när användaren väl lärt sig. De flesta användarna nämnde även att det finns en lathund att tillgå, vilken dock utifrån respondenternas svar skiljer sig från nation till nation. Dokumentationen som finns tillgänglig är en lång och tydlig steg-för steg guide med bra information.

Expertanvändarna nämnde att det tar tid att lära sig systemet men att de fått upplärning av tidigare användare. En del saker med betalningen går ej att ångra och då behöver hjälp efterfrågas från administratörer. En expertanvändare nämnde att den fick gå en kurs i Melos innan de började använda systemet där det även finns en del dokumentation som är “lite rörig och plottrig - informativ, men svårbegripligt för de som inte skapat Melos”. Den dokumentation som finns tillgänglig hjälper till att underlätta den uppskattade enkelheten att använda Melos, enligt TAM. Beroendet av dokumentation och hjälp i inlärningsfasen är en konsekvens av att systemet inte uppfattas som enkelt att använda och det därav behövs.

5.1.6 Fel och misstag

Under dataanalysen upptäcktes en del gemensamma koder som samlats i ett övergripande tema över fel och misstag. Temat behandlar de fel och misstag som användare gör i Melos och hur systemet reagerar på dessa. Enligt både basanvändare och expertanvändare finns det många steg som kan bli fel i Melos och det är överlag enkelt att göra fel, framförallt som ny användare av systemet. Det är överlag svårt att veta exakt hur ett misstag ska korrigeras i systemet. Ett återkommande mönster bland svaren från intervjupersoner var att det är enkelt för användare att korrigera fel som begåtts när de väl lärt sig hur det gick till, men att det inte är intuitivt att förstå utan tidigare erfarenhet.

Något specifikt som enligt användare var svårt att korrigera var fel associerade med betalningar. Basanvändare behöver ofta hjälp från mer erfarna användare eller kuratorer för att lösa misstag då fel betalningar gjorts eller då betalningar skickats till fel organisation. Ett misstag som är enkelt att korrigera är då fel personuppgifter angetts för medlemmar i nationen. Enligt användare ges i princip ingen feedback från Melos när fel har begåtts, förutom vid ett undantag då fel antal siffror har angetts för en medlems personnummer.

Temat för fel och misstag kan kopplas till både den uppfattade användbarheten och den uppfattade enkelheten i TAM. Temat påverkar användbarheten av systemet eftersom det finns enligt användare många möjligheter att göra fel och det är enkelt att göra misstag. I och med det påverkas den uppfattade användbarheten negativt då det blir svårare för användare att använda Melos effektivt eftersom det läggs ned onödig tid på att korrigera misstag. Den uppfattade enkelheten påverkas också av bristerna inom temat för fel och misstag eftersom det är enligt vissa användare svårt att korrigera fel och misstag som har begåtts. Den uppfattade enkelheten påverkas även negativt eftersom Melos inte ger någon feedback då ett misstag har skett, och det är upp till användaren själv att identifiera felet.

5.1.7 Användarnas uppfattning av TAM-variabler

Tabell 3. Användarnas uppfattning av den uppskattade enkelheten och användbarheten

I tabellen ovan analyseras de två viktigaste variablerna i TAM, den uppfattade enkelheten och användbarheten, utifrån intervjuerna med användare. Variablerna har sedan tilldelats en nivå (låg, mellan, eller hög) med syftet att utvärdera hur hög uppfattningen är hos användare för varje tema.

Related documents