• No results found

1.   INLEDNING 10

4.2   I NTERVJUER 40

4.2.2   intervjuer med chefer 43

Enhetscheferna

På medicinsk teknik arbetade två enhetschefer, båda respondenterna hade god förståelse för lean, de var väl införstådda i definitionen och kunde diskutera utefter den. På frågan om definitionen av lean svarade respondent D:

”Min definition av lean är att finna ett sätt att arbeta på så att organisationen blir så effektiv som möjligt till så låg kostnad som möjligt.”

Respondenten E svarade:

”Egentligen om man tar det kort så är det att effektivisera, men det handlar mycket om att städa och olika typer av flöden. Det handlar mycket om att ha rätt flöden och visualisera olika flöden.”

Respondent D uppgav att det var oklart hur man skulle jobba med lean och påpekade att det viktigaste är att anställda och chefer talar samma språk och diskuterar vad lean betyder för deras arbetsplats. Respondent D menade också att det talas väldigt mycket om lean på SUS men upplevde att det inte erbjuds kurser och utbildningar för att arbeta med lean på MT. På frågan om respondent D har gått kurser inom lean var svaret nej.

Respondent D såg lean som ett arbetssätt och en process som förklarar hur man ska ta sig från punkt ett till fem.

Respondent E uppgav att det är svårt att veta hur de ska förhålla sig till lean eftersom de inte har erbjudits kurser och menade att det respondenten lärt sig kommit från tidigare arbetsplatser. Båda respondenterna menade att de arbetar med visst lean-arbete inom sina arbetsgrupper, men att de saknade en tydlig riktning från högre instans.

Under intervjuns andra del diskuterades värdeflödesanalyserna och båda respondenterna var positiva till dem, de såg en direkt nytta med att visualisera flöden. Respondent D beskrev det så här:

”Jag säger såhär, när man ser siffrorna och sedan ser på hur nyttjandegraden av dessa produkter är så tänker jag att vi på nytt bör sätta oss ner och titta på hur vi ska arbeta. Vi bör titta över lager för att det är en kostnad till det att vi hyr ut apparaten. Vi behöver sätta oss ner och värdera och räkna på vad det egentligen är vi behöver. Och sen hitta tillräckligt hög tillgänglighet för patienterna samtidigt som vi håller nere kostnaderna.”

Respondenten E menade:

”Jag tycker det var jättebra att ni genomförde detta ex-jobb. Sedan kan man se vad vi kan använda det till. Det är säkert vissa bitar vi kan arbeta djupare med.”

Respondenternas åsikter angående vilka som ska arbeta med värdeflödesanalyser gick till viss del isär. Respondent D menade att det är ett verktyg som de anställda ska arbeta med, förslagsvis bankansvarig på respektive bank. Respondent E menade att personen som utför detta måste vara utbildad inom både lean och värdeflödesanalyser samt att personen måste ha god förståelse för verksamheten. Respondent E menade att man inte kan lämna ut ansvaret direkt till de anställda. Det måste vara en projektledare som styr upp arbetet, för att cheferna ska kunna ta vid och fortsätta med implementeringen av lean menade respondent E.

Verksamhetschef

Respondent F hade en god förståelse för lean på frågan om definitionen svarade respondenten på följande sätt:

”Jag vill påstå att min definition av lean är att effektivisera med befintliga resurser och att använda sunt bondförnuft.”

Respondent F menade vidare att lean var en väldigt uttalad strategi under tidigare sjukhuschefens ledning. I samband med att en ny sjukhuschef har tillkommit menade respondenten att intresset avtagit till viss del, respondenten menade samtidigt att det fortfarande är uttalat att lean är en strategi som används på SUS. Respondenten tillade dock att ytterligare arbetssätt tillkommit däribland balanserade styrkort. Respondent F berättade följande:

”Så här i efterhand så har vi arbetat med lean i ganska många år, men samtidigt tycker jag det har varit väldigt definierat med Bent Christensson och Magnus Lord två personer som faktiskt inte finns kvar här längre och det har märkts för även om vi har en lean stab så har arbetet avtagit lite. I den nya organisationen har lean klingat av lite, men vi har fortfarande kvar positiva effekter av lean eftersom vissa grupper fortfarande arbetar med så kallade lean tavlor och lean möten.”

Respondent F menade att ansvaret för lean arbetet ligger hos de anställda där ledningen måste hjälpa till genom att tillhandahålla utbildningar men även med att införa ett övergripande uppföljningssystem.

På följande fråga om det fortfarande erbjuds utbildningstillfällen, speciellt för nyanställda svarade respondent F:

”Vi har med det i vår checklista, vi har gjort lite uppsamlingar. Samtidigt vill jag påstå att det har lagts lite åt sidan såtillvida att vi har fått annat och tänka på. Så jag kan inte påstå att lean filosofin blivit en del av vår verksamhet, även om man kan se lite frön här och där.” Under intervjuns andra del fick respondenten frågan om vad denne ansåg om de genomförda värdeflödesanalyserna, hans svar löd:

”Detta har jag efterlyst, det är intressant att få se sånt här. Man skulle kunna ha det som en parameter och anpassa. Jag tror det är väl investerade pengar att ha någon som arbetar med detta. Hade ekonomer lagt tid på detta hade det skapat ett stort värde. Detta är lite nyckeln till framgång, det kan vara mycket lättare för människor att se och därigenom planera verksamheten på ett effektivare sätt”.

Sammanfattningsvis var respondenten positivt inställd till arbete med värdeflödesanalyser och ansåg att ekonomerna är de som bör arbeta med värdeflödesanalyser.

Divisionschef

Respondent G hade en väldigt god förståelse för lean och på frågan om respondentens definition av lean svarade denne:

”Lean för min del är ett förhållningssätt, något som vi försöker uppnå att hela tiden ytterligare förbättra och minska slöseri så att vi verkligen får så mycket värde för det vi verkligen gör och så lite slöseri som möjligt genom att standardisera och vidare. Samt att upptäcka vad som inte fungerar för att hela tiden komma på nya saker genom ständiga förbättringar.”

Respondent G menade att lean var en uttalad strategi på sjukhuset, under tidigare sjukhuschefens ledning var profilen oerhört tydlig och respondent G menade att det är andra tider nu, vilket innebär att andra saker också behöver stå i fokus. Respondent G svarade att:

Det är absolut så att Bent hade en oerhört tydlig profil och drev det. Jag tycker ändå att vi med självklarhet låter lean vara i fortsatt stort fokus, men sen är det som sagt att olika tider också ger olika typer av huvudfrågor i fokus, det tycker jag är naturligt.

Respondent G fick frågan hur respondenten säkerställde att anställda efterföljde lean, samt att tidigare respondenter hade svårigheter att definiera vad lean är, respondent G svarade:

”Ledarskapet är väldigt viktigt på enheterna, men jag tycker det finns ett engagerat ledarskap. Naturligtvis måste det vara ner på enhetsnivå. Sen är det alltid så att det varierar vissa är mer drivande än andra, så ser verkligheten ut. Men generellt sätt finns en god kunskap inom organisationen. Det är naturligtvis viktigt att man introducerar nya medarbetare för lean så att man kommer in i arbetet på kliniken visar Leantavlor och så.” Samma respondents åsikter angående värdeflödesanalyserna var positiva, respondentens svar på frågan huruvida respondenten såg något värde i resultatet av värdeflödesanalysen var:

”Ja absolut, för att man uppmärksammas ju, man kanske tror att man vet, men om man gör en kartläggning och analys uppmärksammas man på saker man inte visste förut.” Respondent G sade också:

”Det finns ju väldigt mycket man kan välja mellan för att göra en analys, ofta väljer man då ett område där man anser att det finns saker att göra, utrymme för förbättringar. och det är i kartläggningarna som man ofta får Aha-upplevelser.”

Respondent G menade vidare att det är medarbetarna som ska tillägna sig lean metodiken och genomföra värdeflödesanalyser. Respondent G menade att enheterna ska titta på någon process som inte fungerar och därigenom genomföra värdeflödesanalysen. Respondent G tar upp ett exempel på utjämning av FU- toppar (förebyggande underhåll), respondenten menade att FU- toppar är något som inte bara blir, utan det kan plockas bort genom planering. Vid denna typ av tillfällen kan värdeflödesanalyser komma väl till pass, som ett hjälpande verktyg.

Related documents