• No results found

4 Resultat

4.1 Intervjuer med sexåringar

4.1 Intervjuer med sexåringar 4.1 Intervjuer med sexåringar 4.1 Intervjuer med sexåringar

I vår intervjuredovisning har vi döpt om våra sexåringar.

Frida FridaFrida Frida

Frida är en glad och väldigt utåtriktad flicka som är sex år, nästan sex och ett halvt. Frida vet att man inte går i skolan hela livet och när hon blir stor ska hon bli doktor. Alla kan bli doktor för man kan jobba med vad man vill; alla kan bli vad de vill, anser Frida. På frågan om vad en doktor gör så svarar hon att doktorn fixar när barn blir sjuka. Hon tycker att det är roligt att vara doktor. P:

P:P:

P: - Varför? F:

F:F:

F: - Man hjälper barn som kanske är hesa, ”så det är en helt annan röst då blir man lite överraskad med ny röst, så kan det vara”.

Frida vill hjälpa barn om hon blir doktor. När Petra frågar hur gammal man är när man kan jobba som doktor svarar hon att man är 33 år. Frida svarar att hon också kan vara frisör på frågan om det är något mer hon kan tänka sig att jobba som. Hon berättar att om man har slitet hår och vill ha det långt ska man klippa topparna. Frida känner doktorer men inga frisörer.

Fridas mamma är tandtekniker och Frida berättar om den gången hon svalde en tand så hennes mamma gjorde en ny som de la i ett glas med vatten. På morgonen låg där en tia som tandfen hade lagt dit. Tandfen hade inte märkt att det var en plasttand. Frida hoppar upp och visar tian för både Petra och kameran.

Hugo HugoHugo Hugo

Hugo är i början av intervjun väldigt kortfattad och svarar på frågorna. Han sitter med händerna för munnen och pratar ganska tyst.

att han är så duktig. Han ska bli duktig för det blir man om man tränar. Hugo går i simskolan och tycker att det är roligt. Eftersom intervjun går trögt och Petra känner Hugo, leder Petra in samtalet på när de varit tillsammans med sina familjer på badstranden. De börjar prata om hur mycket de busade då. Helt plötsligt tar Hugo bort händerna från munnen och berättar högt och tydligt om den gången. Hugo berättar att han kan stå på händer i vattnet, men inte på land. Det förklarar han med att det finns en kraft som gör det lättare att hålla balansen i vattnet.

Han tycker om att leka allt och vill helst ha en motorcykel när han fyller år. När han blir stor ska han köpa en ännu större motorcykel, och en bil. Det ska vara en svart bil eller en randig Porsche.

När han blir stor ska han jobba som snickare, men helst vill han bli polis som kör motorcykel. Poliser jagar tjuvar, säger Hugo, och han har sett en tjuv en gång. Han hade halsduk på sig. Tjuven hade inte stulit leksaker men han hade tagit mat och pengar. En annan arbetsuppgift polisen har är att rädda sig själva. Snickare lagar trasiga bilar som saknar ett hjul eller något. Då kan de åka till verkstan och köpa ett nytt. Brandman tycker han inte är ett så bra yrke för om det brinner där det är ett löst golv kan man ramla ner.

Petra frågar när Hugo tycker att man är stor och han svarar ”när man har växt och fyllt år och det”.

Tove ToveTove Tove

Tove är i början av intervjun väldigt koncentrerad. Petra har hennes fulla uppmärksamhet och hon svarar utförligt på frågorna som ställs.

Tove vet inte riktigt vad hon tycker är roligast i skolan, men ska hon välja något så är det nog att de har många raster. I samma andetag säger hon: ”Vet du vad? Jag är kär i nå´n.” Det är i en kille som går i samma klass som hon och för att klargöra så tillägger hon att alla som hon pratar om går i samma klass.

På frågan om det finns något som är tråkigt i skolan svarar Tove snabbt att det är maten. Hon hatar helt enkelt maten. Hon gillar inte heller morgonpromenaden som de har varje dag. Tove berättar vidare om hur det går till när hon åker buss till och från skolan. Hon berättar utförligt hur hon först åker den ena bussen, går promenad, är i skolan, åker buss till fritids osv. Petra undrar efter ett tag om hur de kom in på att prata om bussar och konstaterar då att det nog var pratet om morgonpromenaden som ledde till det. Tove håller inte med och rättar därför Petra att det faktiskt var pratet om kompisar som ledde dit.

Tove tycker om sin skolfröken men det finns en medhjälpare till fröken som tillåter mer. P: P: P: P: -”Lite snällare.” T: T:T:

T: -”Nej inte snällare, båda är lika snälla, men hon tillåter mer.”

En gång fick Tove se när en luftballong landade. Det såg jättekul ut så när hon blir stor vill hon bli luftballongsförare. Innan när Tove ofta hade ont i huvudet ville hon bli doktor, men vad en sådan gör vet hon inte riktigt. Jobba i affär vill hon också och då sitter man i kassan och gör lite av varje. På bibliotek skulle hon också vilja arbeta, för hon har sett på TV vad man gör där och det såg jätteroligt ut. Tove vet inte riktigt när man behöver bestämma sig för vad man ska jobba med.

Sven SvenSven Sven

Sven är en glad och sprallig kille som går i förskoleklassen. I skolan håller de på att jobba med bokstäver och Sven tycker att han redan kan alla. Han räknar upp de flesta av dem och konstaterar att han nog också måste lära sig att läsa och skriva.

Sven är sex år och tycker att i den åldern är man stor, men man kan bli större. Vuxen det blir man när man är 12 år. Han längtar till att bli vuxen för då blir man mycket starkare. Anledningen till att han vill bli starkare är att annars kan

han inte bära stockar när han blir snickare. Sven berättar att som snickare bygger man saker men måste också räkna med att få blåmärken och att såga sig i fingrarna ibland. Man kan även få svets på fingrarna när man svetsar metall. Sven gillar att snickra och hålla på med trasiga bilar för då får man använda verktyg. Själv har han ganska många. Han känner en som jobbar som snickare och en gång fick han hjälpa honom att bygga en altan.

Roligast i skolan tycker han är att leka Star Wars och även teckna Star Wars- spel. Sven berättar med stor inlevelse om vad han har gjort i Star Wars-spelet och funderar också över vad han kunde ha gjort annorlunda i spelet. Om det går så vill Sven gärna bli Star Wars-krigare när han blir stor. På frågan om han tror att det finns sådana jobb svarar han att det finns det inte. Bara de som jobbar med filmen och de är ju inga riktiga Star Wars-krigare, de dör ju inte heller på riktigt.

Bilderna bilaga C Bilderna bilaga CBilderna bilaga C Bilderna bilaga C Bild

Bild Bild

Bild 1111 föreställer en sjuksköterska med en spruta i handen.

Sven är den enda som svarar sjuksköterska, de andra svarar doktor. Samtliga menar att arbetsuppgiften är bl a att ge sprutor.

Bild Bild Bild

Bild 2222 föreställer en brandman. Tove och Frida berättar spontant att man ska ringa 112 om man behöver en brandman. Samtliga vet att de släcker bränder men Frida menar att de även räddar katter i brinnande hus med hjälp av en stege som de hissar upp.

Bild Bild Bild

Bild 3333 föreställer en byggarbetare. Frida svarar att det är en sådan som bygger hus för ”man kan ju inte bo i ett träd eller sånt som apor eller andra djur”. Samtliga vet att det är en byggarbetare eller byggare som en del av dem kallar det.

Bild Bild Bild

Bild 4444 föreställer en lärare. Tre av barnen såg att det var en lärare och de visste att en lärare lär barn olika saker.

Bild Bild Bild

Bild 555 föreställer en astronaut. Alla vet att det är någon som åker i rymden; 5 astronaut eller rymdgubbe. Sven menar att de kollar omkring i rymden, ungefär

som poliser fast de är i rymden istället. Frida berättar att hon drömde att hon och Petra åkte ut i rymden tillsammans med hennes skola.

Bild Bild Bild

Bild 6666 föreställer en polis. Alla fyra vet att det är en polis och att polisen jagar tjuvar.

Bild Bild Bild

Bild 7777 föreställer en man som spelar gitarr, alltså en musiker. Hugo kallar det för en rockare och Sven säger att det är Elvis. Alla vet att personen spelar musik. Bild

Bild Bild

Bild 8888 föreställer en veterinär med en hund framför sig. Sven ser direkt att det är en veterinär men de andra vet inte det förrän Petra har pekat på stetoskopet. Alla vet att en veterinär hjälper djur.

Bild Bild Bild

Bild 999 föreställer en vetenskapsman. Sven och Tove vet att personen på bilden 9 experimenterar och Sven menar att det är med kemikalier. De andra två tror att det är en kock eller en saftgörare.

Bild Bild Bild

Bild 10101010 föreställer en kung och en drottning. Alla ser att det är en kung och en drottning. Sven menar att det inte finns en kung och en drottning i Sverige men de andra vet att det gör det. De tror att kungen och drottningen bestämmer utom Tove som vet att de inte gör det.

P: P:P:

P: - Men vem bestämmer då, vet du? T:

T:T:

T: - Det är, vad heter det, magistern … vad heter det … P: P:P: P: - Sta… T: T:T: T: - Statsministern! 4.2 Enkäter 4.2 Enkäter4.2 Enkäter 4.2 Enkäter

I redovisningen av vår enkätstudie är samtliga resultat omräknade till frekvenser i procent och avrundade till heltal. Vi har i enkäterna ställt en fråga om vad de tror att de kommer att arbeta med som vuxna. I vår rapport skriver vi tänkt yrke när vi redogör för den frågan. Vi har träffat barn och ungdomar i årskurs sex, årskurs nio och årskurs tre på gymnasiet. Vi kommer enbart att skriva åk tre då vi menar årskurs tre på gymnasiet.

Related documents