• No results found

Annika; intervju utfördes den 24 november 2006. Björn; intervju utfördes den 24 november 2006. Christoffer; intervju utfördes den 28 november 2006. Denise; intervju utfördes den 27 november 2006.

Bilaga 1, Intervjuguide

1. Samtal med hela urvalsgruppen; När det är fastställt vilka fyra elever ska intervjuas,

samlas dessa tillsammans. Jag tänker berätta för dem om min undersökning och om varför intervjuerna behövs; Jag kommer att berätta att det är viktigt för mig som blivande lärare att få ett grepp om hur elever tänker och tycker om saker och ting som de ger uttryck för. Inte minst när det kommer till känsliga saker som det här med attityder mot minoriteter. Deras berättelser behövs för att bättre kunna tolka det som intoleransrapporten ger uttryck för. Jag behöver också få veta vem de pratar med när det kommer till att ge uttryck för en åsikt. Förklaring ges för varför jag anser att undersökningen är viktig och hur oerhört centralt det är att de ger ärliga och seriösa svar på alla de frågor som kommer att ställas. Än en gång poängteras att ingen kommer få veta vad de sagt till mig, inte ens deras skola kommer bli uthängd i rapporten.

Information om frågeformuläret och intervjun ges vid detta möte. Bland annat tänker jag redan här berätta att intervjuerna ska spelas in. Åter igen betoning på att de kommer vara helt anonyma. Jag vill att respondenterna ska ha full kontroll på vad det är som ska hända. Vidare tänker jag fråga om det är någon som undrar över något och om det är någon som inte längre vill delta. Jag ska också betona min tacksamhet för att de ställer upp och ge dem min mailadress, så att de kan ta kontakt med mig om de undrar något vid ett senare tillfälle.

2. Frågeformuläret; Direkt efter informationssamtalet låter jag eleverna fylla i

frågeformuläret. Deras formulär kommer att identifieras med en bokstav, bara jag vet vilken bokstav som hör till vilken elev. Jag kommer att berätta att frågeformuläret kommer att ligga till grund för de kommande intervjuerna

3. Intervjun; Jag tänker se till att vara på plats i god tid innan intervjuerna. Allt ska vara

i ordning när eleven kommer. Inspelningsapparaten skall vara kontrollerad, jag ska ha rätt papper framplockade och pennor på bordet. Stolarna ska vara ställda i 90˚ vinkel, så att vi inte hamnar ”öga mot öga” där lätt förhörskänslan gör sig påmind. Jag skall vara klädd i neutrala kläder som inte drar till sig någon direkt uppmärksamhet.

När respondenten anländer möter jag upp med leende och tar i hand. Detta för att få eleven att känna att det är något ”professionellt i luften”. Därefter visar jag intervjupersonen vart den kan slå sig ner. Jag frågar om hur han/hon mår idag och om han/hon sovit gott. Meningen med dessa frågor är att få respondenten att slappna av. Fråga 1; Vad tyckte Du om frågeformuläret? ( Ge rum för elev att svara på egen hand, om denne är tyst, hjälp till med ”var det någon fråga som var jobbig eller obekväma

att svara på?”, ”var där någon fråga Du inte förstod?”. Om där finns någon fråga som

eleverna inte svarat på fråga om detta var för att de inte ville, eller om det var för att de inte förstod frågan.

Sedan berättar jag att jag vill att de ska svara på helt fritt. Säga det som ”dyker upp i huvudet”. Det finns inga rätta och felaktiga svar. ”Det jag vill veta är ju hur DU

tänker”. Många av frågorna kommer att vara uppbyggda på samma sätt för att minska

risken med missförstånd.

Intervju, del I

Fråga 2a; Om jag säger Malmö, vad tänker Du på då? (Denna fråga kan distrahera respondenten från att tänka ut ”rätta” svar. Genom respondentens sätt att svara på frågan kan jag kanske också utläsa hur mycket frågeformuläret resulterat i ett styrande filter. Alltså, kommer svaren att ligga i linje med de frågeställningar som finns i frågeformuläret, eller kommer respondenten mer allmänt reflektera över sin inställning till Malmö som stad.)

Fråga 2b; Gillar Du Malmö? Varför/varför inte? Hade Du kunnat tänka Dig att bo i Malmö? Varför/varför inte?

Fråga 3a; Nämn vilka stadsdelar du anser är särskilt trygga och lugna i Malmö. Nämn även de stadsdelar du ser som otrevliga och farliga. Förklara dina val.

Fråga 3b; Har Du varit i dessa stadsdelar? Varför/varför inte? Vill Du åka dit (igen)? Varför/varför inte?

Fråga 4a; Om jag säger Islam, vad tänker Du då på?

Fråga 4b; Tycker Du att Du vet mycket om Islam? Vilka känslor förknippar Du med ordet Islam? (Om informanten har problem här tänker jag slänga ut följande rad av känslor; lycka, sorg, rädsla, glädje, hat, kärlek.)

Fråga 5a; Om jag säger ordet muslim, vad tänker Du på då?

Fråga 5b; Vilka känslor förknippar Du med ordet muslim? (Samma ”rad med känslor som i fråga 4b kan jag ta till här för att hjälpa, om så behövs.)

Fråga 6; Jag förstår att Du har samma/olika känslor inför orden Islam och muslim, varför tror Du att det är så?

Fråga 7a; Har Du någonsin pratat med en muslim? Varför/varför inte? Fråga 7b; Känner Du någon muslim? Varför/varför inte?

Fråga 8a; I vilket/vilka sammanhang hör Du oftast talas om muslimer och Islam; • I hemmet (föräldrar/syskon)

• På skolans lektioner • På rasterna i skolan • Bland dina vänner

• I media (TV, radio och tidningar)

Fråga 8b; Vilken bild av muslimer och Islam tycker Du ges i dessa sammanhang? Fråga 9; Pratar Du själv ofta om muslimer och Islam? Varför/varför inte? (Om svaret skulle bli ”nej, jag bryr mig inte” tänker jag fråga varför respondenten inte bryr sig.)

Fråga 10a; Vilken bild av muslimer tycker Du att media ger? Vad fokuserar de på? Fråga 10b; Tror Du att det är en rättvis bild som media ger? Varför/varför inte?

Fråga 11a; Om Du skulle hamna i en diskussion om muslimer och Islam, skulle Du bli upprörd om andra inte höll med dig? Varför/varför inte?

Fråga 11b; Vilka argument skulle Du använda för att styrka din ståndpunkt?

Intervju, del II

De två frågebatterier i frågeformuläret som främst berör inställning till muslimer diskuteras.

Frågebatteri 1;

• De flesta muslimer är säkert hyggligt folk

• Det skulle vara helt okej att bo granne med en skötsam muslimsk person • Muslimer i Sverige ska ha rätt att bygga moskéer (religiösa lokaler) • Det är alldeles för många muslimer i Sverige

• Muslimer går det inte att lita på

• Det borde vara förbjudet för muslimer att få rösta i politiska val

Frågebatteri 2;

• Alla individer har lika stort människovärde

• Man kan bli kompis med alla, oavsett vart de kommer ifrån • Sverige bör fortsätta ta emot flyktingar

• De flesta muslimer är nog laglydiga

• En programledare i TV ska tillåtas bära slöja • De flesta muslimer vill bara leva på bidrag

Intervjun avslutas sedan med att jag en sista gång påpekar att ingen, varken på skolan eller utanför skolan kommer att få veta vad de svarat. Jag frågar om respondenten har några ytterligare frågor. Sedan kommer jag fråga om det var en jobbig eller obekväm intervju. Jag kommer också åter berätta att eleven gärna får höra av sig till mig och han/hon undrar något. Sist men inte minst kommer jag tacka och ta i hand med eleven.

Bilaga 2, Frågeformulär

Förberedande frågeformulär inför intervjuer runt temat;

”Tankar runt och inställningar till muslimer och islam”

Frågorna och påståendena i detta frågeformulär är direkt hämtade ifrån den enkät som finns med i den rikstäckande undersökningen ”Intolerans – antisemitiska, homofobiska,

islamofobiska och invandrarfientliga tendenser bland unga”. Undersökningen behandlar

ungas inställning till muslimer, judar, homosexuella och invandrare. Undersökningen är utarbetad av Forum För Levande Historia och Brottsförebyggande Rådet år 2004. Observera att inte hela den enkät som frågorna här är hämtade ifrån, finns med i detta frågeformulär!

Några av frågorna som Du ska fylla i är ganska personliga och handlar alltså om Dig och Din närmaste omgivning. Resten av frågorna handlar främst om Din inställning till muslimer och Islam. Det är viktigt att Du svarar ärligt och seriöst på alla frågor. Ingen, varken på skolan

eller utanför skolan, kommer få veta vad Du svarat. Du är välkommen att höra av Dig till mig

om det är något Du undrar över, både efter det att Du fyllt i detta formulär, samt efter intervjun.

Besvara varje fråga i tur och ordning genom att sätta ett kryss i rutan (

) för det svar som bäst passar in på Dig. Om det är en streckad linje (som den här……….) betyder det att Du själv fyller i svaret där.

Tack för Din medverkan!

Hur gammal är du? ………….. år

Är du flicka eller pojke?  flicka  pojke

I vilket land föddes Du Sverige Annat land (skriv även landets namn)

och Dina föräldrar?

jag själv   ---

mamma   --- pappa   ---

Vad bor Du i för typ av hus?

 villa/ fristående enfamiljshus  radhus/kedjehus/parhus  lägenhet  annat

Vilka personer bor Du tillsammans med?

Fler än ett kryss tillåtet! Om Dina föräldrar inte bor tillsammans och Du ibland bor hos mamma och ibland hos pappa, kryssa då i det som gäller där du OFTAST bor.

 mamma  pappa  syskon

 styvmamma  styvpappa  andra: ---

Är dina föräldrar skilda/separerade?  nej  ja

Har dina föräldrar högskole-/universitetsutbildning?

mamma?  nej  ja  vej inte pappa?  nej  ja  vej inte

Vilket slags arbete gör Din mamma eller gjorde Din mamma när hon senast arbetade?

Skriv gärna både vad yrket heter och vad Din mamma gör/gjorde på jobbet!

--- ---

Har Din pappa arbete?  ja  nej →  han är arbetslös  annat/vet inte

Vilket slags arbete gör Din pappa eller gjorde Din pappa när hon senast arbetade?

Skriv gärna både vad yrket heter och vad Din pappa gör/gjorde på jobbet!

--- ---

Frågebatteri 1

Kryssa i om följande påståenden stämmer eller inte stämmer Överens med vad Du tycker!

Nej det det ja det stämmer stämmer det

stämmer ganska tveksam/ ganska stämmer inte alls dåligt vet inte bra precis De flesta muslimer är säkert hyggligt folk…     

Det skulle vara helt okej att bo granne med en skötsam

muslimsk person…     

Muslimer i Sverige ska ha rätt att bygga moskéer

(religiösa lokaler)…     

Det är alldeles för många muslimer i Sverige…     

Muslimer går det inte att lita på…     

Det borde vara förbjudet för muslimer att få rösta

Frågebatteri 2

Håller Du med om följande? nej

absolut nej, ja, ja,

inte knappast tveksam kanske kanske Alla individer har lika stort människovärde      Man kan bli kompis med alla, oavsett var

man kommer ifrån.      Sverige bör fortsätta ta emot flyktingar.      De flesta invandrade muslimer är nog

laglydiga.      En programledare i TV ska tillåtas bära

slöja.      De flesta muslimer vill bara leva på bidrag.     

Hur ofta brukar Du träffa kompisar på kvällarna?

 mindre än en gång i veckan  1-2 kvällar i veckan  3-4 kvällar i veckan  5 kvällar i vecka, minst

Hur ofta brukar Du umgås med kompisar som är minst två år äldre än Du?

 aldrig  sällan  ibland  ganska ofta  ofta

Brukar du oftast vara med en kompis eller är ni fler tillsammans när ni träffas?

 träffar sällan kompisar  oftast en kompis  lika mycket med en som med fler  oftast flera kompisar

Är de kompisar Du träffar på fritiden mest killar eller tjejer, eller är det blandat?

Kryssa i om följande påståenden om kompisarna stämmer eller inte stämmer för Dig!

Nej det det ja det stämmer stämmer det

stämmer ganska tveksam/ ganska stämmer inte alls dåligt vet inte bra precis

Jag kan vanligtvis prata om precis allt (ex problem)

med de kompisar jag helst träffar.     

Jag respekterar verkligen mina vänners åsikter…     

Är Du … ?

 Kristen  Jude/Judinna  Buddist

 Muslim  Hindu  Nej, inget av detta

Är Du religiöst troende?  nej  ”nja”  ja  vet inte

Känner Du någon som är… (markera efter varje fråga)

Kristen?  nej  ja  vet inte

Muslim ?  nej  ja  vet inte Jude/ Judinna?  nej  ja  vet inte

Bilaga 3, Frågeformulär med resultatsammanställning

Förberedande frågeformulär inför intervjuer runt temat;

”Tankar runt och inställningar till muslimer och islam”

Frågorna och påståendena i detta frågeformulär är direkt hämtade ifrån den enkät som finns med i den rikstäckande undersökningen ”Intolerans – antisemitiska, homofobiska,

islamofobiska och invandrarfientliga tendenser bland unga”. Undersökningen behandlar

ungas inställning till muslimer, judar, homosexuella och invandrare. Undersökningen är utarbetad av Forum För Levande Historia och Brottsförebyggande Rådet år 2004. Observera att inte hela den enkät som frågorna här är hämtade ifrån, finns med i detta frågeformulär!

Några av frågorna som Du ska fylla i är ganska personliga och handlar alltså om Dig och Din närmaste omgivning. Resten av frågorna handlar främst om Din inställning till muslimer och Islam. Det är viktigt att Du svarar ärligt och seriöst på alla frågor. Ingen, varken på skolan

eller utanför skolan, kommer få veta vad Du svarat. Du är välkommen att höra av Dig till mig

om det är något Du undrar över, både efter det att Du fyllt i detta formulär, samt efter intervjun.

Besvara varje fråga i tur och ordning genom att sätta ett kryss i rutan (

) för det svar som bäst passar in på Dig. Om det är en streckad linje (som den här……….) betyder det att Du själv fyller i svaret där.

Tack för Din medverkan!

Hur gammal är du? 4 * 15 år

Är du flicka eller pojke? (A+D) flicka (B+C) pojke

I vilket land föddes Du Sverige Annat land (skriv även landets namn)

och Dina föräldrar?

jag själv (3 st.) ( C) Frankrike

mamma (4 st.)  --- pappa (D) (A) Ungern, (B) Iran (C) Frankrike

Vad bor Du i för typ av hus?

( B+C) villa/ fristående enfamiljshus (A+D) radhus/kedjehus/parhus  lägenhet  annat

Vilka personer bor Du tillsammans med?

Fler än ett kryss tillåtet! Om Dina föräldrar inte bor tillsammans och Du ibland bor hos mamma och ibland hos pappa, kryssa då i det som gäller där du OFTAST bor.

(4 st.) mamma (4 st.) pappa (4 st.) syskon

 styvmamma  styvpappa  andra: ---

Är dina föräldrar skilda/separerade? (4 st) nej  ja

Har dina föräldrar högskole-/universitetsutbildning?

mamma? (D) nej (B) ja (A+C) vej inte pappa? (D) nej (B) ja (A+C) vej inte

Har Din mamma arbete? (4 st.) ja  nej →  hon är arbetslös  annat/vet

Vilket slags arbete gör Din mamma eller gjorde Din mamma när hon senast arbetade?

Skriv gärna både vad yrket heter och vad Din mamma gör/gjorde på jobbet!

(A) Sjuksköterska och vårdplanerare, (B) Arbetar med hörselskadade, (C) Flygvärdinna, (D) Paketerare på fabrik

Har Din pappa arbete? (4 st.) ja  nej →  han är arbetslös  annat/vet inte

Vilket slags arbete gör Din pappa eller gjorde Din pappa när hon senast arbetade?

Skriv gärna både vad yrket heter och vad Din pappa gör/gjorde på jobbet!

(A) Vet inte vad han arbetar med, (B) Vaktmästare, (C) Hisstillverkare, (D) Arbetar med stora maskiner och tunga saker på ett företag

Frågebatteri 1

Kryssa i om följande påståenden stämmer eller inte stämmer Överens med vad Du tycker!

Nej det det ja det stämmer stämmer det

stämmer ganska tveksam/ ganska stämmer inte alls dåligt vet inte bra precis De flesta muslimer är säkert hyggligt folk…   (3 st.) (A) 

Det skulle vara helt okej att bo granne med en skötsam

muslimsk person…    (B+D) (C+A)

Muslimer i Sverige ska ha rätt att bygga moskéer

(religiösa lokaler)… (D)  (A+B) (C) 

Det är alldeles för många muslimer i Sverige…    (3st.) (C)

Muslimer går det inte att lita på…   (3 st.) (C) 

Det borde vara förbjudet för muslimer att få rösta

Frågebatteri 2

Håller Du med om följande? nej

absolut nej, ja, ja,

inte knappast tveksam kanske kanske Alla individer har lika stort människovärde   (B+D)  (A+C) Man kan bli kompis med alla, oavsett var

man kommer ifrån.     (4 st.) Sverige bör fortsätta ta emot flyktingar.  ( 3 st.) (D)   De flesta invandrade muslimer är nog

laglydiga.  (C) (3 st.)   En programledare i TV ska tillåtas bära

slöja. (B) (C) (A+D)   De flesta muslimer vill bara leva på bidrag.   (A) (3 st.) 

Hur ofta brukar Du träffa kompisar på kvällarna?

(C) mindre än en gång i veckan  1-2 kvällar i veckan (A+B) 3-4 kvällar i veckan (D) 5 kvällar i vecka, minst

Hur ofta brukar Du umgås med kompisar som är minst två år äldre än Du?

(A+B) aldrig (D) sällan (D) ibland  ganska ofta  ofta

Brukar du oftast vara med en kompis eller är ni fler tillsammans när ni träffas?

(C) träffar sällan kompisar (B) oftast en kompis (D) lika mycket med en som med fler (A)oftast flera kompisar

Är de kompisar Du träffar på fritiden mest killar eller tjejer, eller är det blandat?

 träffar sällan kompisar (A) det är mest tjejer (3 st.) blandat, lika mycket tjejer som killar  det är mest killar

Kryssa i om följande påståenden om kompisarna stämmer eller inte stämmer för Dig!

Nej det det ja det stämmer stämmer det

stämmer ganska tveksam/ ganska stämmer inte alls dåligt vet inte bra precis

Jag kan vanligtvis prata om precis allt (ex problem)

med de kompisar jag helst träffar.    (C+D) (A+B)

Jag respekterar verkligen mina vänners åsikter…    (C) (3 st.)

Är Du … ?

(3 st.) Kristen  Jude/Judinna  Buddist

 Muslim  Hindu (C) Nej, inget av detta

Är Du religiöst troende? (C+D) nej (B) ”nja” (A) ja  vet inte

Känner Du någon som är… (markera efter varje fråga)

Kristen?  nej (4 st.) ja  vet inte

Muslim ? (B) nej (D) ja (A+C) vet inte Jude/ Judinna?  nej  ja ( 4st.) vet inte

Bilaga 4, Brev till målsman

Malmö 13 november 2006 Hej!

Mitt namn är Sofia Brundin och jag läser sista terminen på Lärarhögskolan i Malmö. Jag har precis påbörjat mitt examensarbete, i vilket jag har för avsikt att undersöka ungdomars syn och kunskap om islam och muslimer. Som huvudlitteratur kommer jag att använda mig av en rikstäckande

undersökning om intolerans bland högstadieelever (åk. 8 och 9) och gymnasieelever. Denna

undersökning är utarbetad av Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) och Forum För Levande Historia och publicerades 2004. I rapporten presenteras en kvantitativ undersökning om ungdomars antisemitiska, islamofobiska, homofobiska och invandrarfientliga tendenser. Jag utbildar mig till lärare i

samhällskunskap och religion, och vill därför lite närmare undersöka hur tankegångarna går kring just islam och muslimer bland unga idag.

För att kunna fördjupa de resultat som presenteras i Intoleransrapporten har jag en önskan om att få göra en kvalitativ intervjuundersökning. Då jag haft min praktik på Spångholmsskolan har jag tänkt intervjua några elever som går i nionde klass här. Jag har ännu inte bestämt mig för huruvida jag ska göra individuella intervjuer eller gruppintervjuer. Som förberedande intervjuunderlag kommer de utvalda eleverna även att få fylla i ett frågeformulär baserat på några av de frågor som finns med i Intolerans rapporten. Detta gör jag för att lättare kunna jämföra Era ungdomars tankar med övriga landets ungdomar.

Anledningen till att jag, genom detta brev, tar kontakt med Er är att jag vill försäkra mig om att Ni godkänner att jag kanske kommer intervjua just Er tonåring. Allt intervjumaterial kommer självfallet att vara anonymt.

Jag ber Er därför att kryssa i och skriva under talongen nedan och där igenom svara på om det är i sin ordning att jag eventuellt kan få intervjua er tonåring. Talongen behöver vara inlämnad till skolan senast måndagen den 20 november.

Tack för att Ni tog Er tid att läsa detta brev, jag hoppas på ett positivt svar! Har Ni några frågor får Ni gärna kontakta mig på min mail.

Med Vänliga Hälsningar Sofia Brundin

E-post: LL010587@stud.mah.se

Jag godkänner här med att min dotter/son ………. deltar i undersökningen: □

(kryssa i rutan)

Jag vill inte att min dotter/son ………..deltar i undersökningen: □ (kryssa i rutan)

--- Underskrift (Målsman)

Related documents