• No results found

Presentation av uppsatsen

Denna intervju är en del av ett examensarbete som jag genomför som en del av min utbildning på Malmö Högskola. Jag går en socionomutbildning med inriktning på

verksamhetsutveckling. Under utbildningens gång har jag intresserat mig för

medarbetarskapet betydelse inom offentliga organisationer och hur medarbetarskapet kan yttra sig på olika sätt. Inför mitt examensarbete som jag nu genomför har mitt intresse

smalnats av något då jag har intresserat mig för tjänstemäns handlingsutrymme – specifikt det handlingsutrymme som finns i relation till möjligheten att bidra till den lär- och

utvecklingsprocess som pågår i organisationen i stort. Det är av denna anledning jag är här och pratar med dig idag.

 Berätta kort om hur jag har verkat i organisationen genom mentorskapet

 Förklara det utforskande syftet – uppsatsen baseras på en nyfikenhet kring tjänstemäns roll i relation till lär- och utvecklingsprocesser samt vilka faktorer som påverkar handlingsutrymmet.

Avstämning av etiska principer

Följande punkter bör beröras och stämmas av inför varje intervju;

 Frivillighet

 Inspelning av intervju – förklara att jag spelar in intervjun för att få ett bra empiriskt underlag som gör det lättare för mig att gå tillbaka och gå igenom materialet för att säkra att jag har uppfattat samtalet på rätt sätt. Inspelningen kommer inte att nyttjas av någon annan än mig.

 Anonymitet – förklara att jag strävar efter total anonymitet i min uppsats. Inga namn kommer att redovisas och det material som presenteras i uppsatsen kommer att

avkodas för att i högsta möjliga mån säkra att materialet inte kan härledas till enskilda individer.

Roll i organisation/arbetsuppgifter och ansvarsområden

 Kan du beskriva din roll i organisationen?

 Vad är din formella titel?

 Vilka arbetsområden innefattas i din tjänst?

 Vilka ansvarsområden innefattas i din tjänst?

Upplevt handlingsutrymme i relation till organisationens lärande

 Upplever du att det pågår en lär- och utvecklingsprocess kontinuerligt i er organisation?

 Hur yttrar sig den lär- och utvecklingsprocessen?

Bilaga

 Upplever du att det är viktigt att tjänstemän som befinner sig på olika positioner i organisationen är delaktiga i den lär- och utvecklingsprocess som pågår i

organisationen?

 Upplever du att du ges möjlighet att vara delaktig i den lär- och utvecklingsprocess som pågår i organisationen?

 Upplever du att det arbete du genomför i organisationen och den kunskap du genererar i ditt arbete tas tillvara i den lär- och utvecklingsprocess som pågår i organisationen?

 Upplever du att din möjlighet att vara delaktig i den lär- och utvecklingsprocess som pågår i organisationen skulle kunna vara större?

Upplevda påverkansfaktorer av handlingsutrymmet i relation till organisationens lärande

 Finns det diskussioner kopplat till organisationens lär- och utvecklingsprocess som du känner dig mer delaktig i?

 Finns det diskussioner kopplat till organisationens lär- och utvecklingsprocess som du känner dig mindre delaktig i?

 Vilka faktorer påverkar om du upplever att du har ett handlingsutrymme i relation till en lär- och utvecklingsprocess i organisationen eller inte?

 Upplever du det som att det som att det är en del av din tjänst att vara delaktig i den lär- och utvecklingsprocess som pågår i organisationen?

 Upplever du att det är en del av ditt uppdrag i organisationen att vara delaktig i olika lär- och utvecklingsprocesser som pågår i organisationen? Varför/varför inte?

 Upplever du att det utifrån din roll i organisationen har ett handlingsutrymme för att vara delaktig i den lär- och utvecklingsprocess som pågår i organisationen?

 Upplever du att tjänstemän är delaktiga i den lär- och utvecklingsprocess som pågår i organisationen på olika sätt och i olika utsträckning utifrån vilken position man befinner sig i inom organisationen?

 Finns det några formella forum där du som tjänsteman har möjlighet att aktivt bidra till organisationens lär- och utvecklingsprocess?

 Vilka forum kan det då handla om och hur organiseras dessa?

 Tycker du att de formella forum som finns ökar ditt handlingsutrymme i relation till att vara delaktig i organisationens lär- och utvecklingsprocess? Varför/varför inte?

 Hur skulle du beskriva att du nyttjar de formella forum som finns för att bli delaktig i lär- och utvecklingsprocesser?

 Tycker du att de formella forumen fungerar på ett sätt som främjar delaktighet och tillvaratagande av dina kunskaper och erfarenheter?

 Finns det andra forum än de formella som du upplever påverkar ditt

handlingsutrymme i relation till att bidra till de lär- och utvecklingsprocesser som pågår i organisationen?

 Upplever du att en organisations ledning kan vara en viktig påverkansfaktor som antingen kan främja eller hämma hur en tjänsteman ser på sitt handlingsutrymme i relation till de lär- och utvecklingsprocesser som pågår i en organisation?

 Hur upplever du att ledarskapet i en organisation kan organiseras för att främja tjänstemannens handlingsutrymme i relation till organisationens lär- och utvecklingsprocess? Ge konkreta exempel

Bilaga

 Vad tror du kännetecknar ett ledarskap som kan hämma en tjänstemans

handlingsutrymme i relation till organisationens lär- och utvecklingsprocess? Ge konkreta exempel

 Upplever du att en organisations informella strukturer och kultur kan påverka hur enskilda medarbetare upplever sin roll och sitt handlingsutrymme i relation till en organisations lär- och utvecklingsprocess?

 Vilka faktorer tror du utmärker en organisationskultur som främjar tjänstemannens upplevelse av handlingsutrymme i relation till organisationens lär- och

utvecklingsprocess? Ge konkreta exempel

 Vilka faktorer tror du utmärker en organisationskultur som hämmar tjänstemannens upplevelse av sitt handlingsutrymme i relation till organisationens lär- och

utvecklingsprocess? Ge konkreta exempel

 Upplever du att den enskilda tjänstemannens egen vilja att bidra till organisationens lär- och utvecklingsprocesser påverkar hur man som tjänsteman ser på sitt

handlingsutrymme i relation till dessa processer?

 Upplever du att alla tjänstemän har en egen vilja att bidra till organisationens lär- och utvecklingsprocess?

 Hur kan en enskild tjänstemans vilja eller ovilja att bidra till organisationens lär- och utvecklingsprocess yttra sig?

 Upplever du att det finns personliga egenskaper som påverkar i vilken utsträckning en enskild tjänsteman vill bidra till organisationens lär- och utvecklingsprocesser?

 Upplever du att det finns vissa personliga egenskaper om kan främja hur en enskild tjänsteman upplever sitt handlingsutrymme i relation till organisationens lär- och utvecklingsprocesser?

 Upplever du att det finns vissa personliga egenskaper om kan hämma hur en enskild tjänsteman upplever sitt handlingsutrymme i relation till organisationens lär- och utvecklingsprocesser?

Uppsamling

 Sammanfatta och återkoppla viktiga trender i samtalet

 Tycker du att jag har uppfattat dig rätt?

 Har du övriga tankar och funderingar som du vill lyfta innan vi avslutar detta samtalet?

Related documents