• No results found

Intervjufrågor Bilaga

In document Kunskap och lärande i förskolan (Page 43-48)

- Vid vilka tillfällen i förskolan lär sig barnen? - Vad är lärande för dig?

- Hur ser en inspirerande lärandemiljö ut? - Vad är viktigt (anser du) för barns lärande?

- På vilket sätt kan man märka att barnen vill lära sig något nytt/mer?

- Hur gör ni för att se vilket behov som behövs för det enskilda barnet i dess utveckling och lärande?

- Vad är kunskap för dig?

- Hur kan du som pedagog stimulera barnet i sitt kunskapsutvecklande? - Hur använder ni er av läroplanen, Lpfö 98?

Intervju Montessoripedagog 1

Bilaga 2

- Vid vilka tillfällen i förskolan lär sig barnen?

Barnen utvecklar själva sina förmågor, hela tiden! Det är vår uppgift att stödja dem och hjälpa dom vidare. Materialet vi har är barnens verktyg för att leka och lära. Barnen leker och lär sig hela tiden vid alla tillfällen.

- Vad är lärande för dig?

Ett lärande sker hela tiden i alla situationer. Det viktiga i arbete med barnen är dialogen. Man måste hela tiden berätta för barnen vad de lärt sig, så att de förstår att de faktiskt lär sig nya saker hela tiden. Vi måste sätta ord på deras handlingar

- Hur ser en inspirerande lärandemiljö ut?

Montessoripedagogiken lägger en stor vikt vid miljön och hur den ser ut. Ett klassrum ska vara inbjudande! Alla möbler ska vara i rätt storlek till barnen och det ska finnas stora golvytor med en stor matta där barnen kan samla. Gärna en stor rund matta! Miljön måste anpassas efter barnen, så att barnen kan klara sig själva utan att fråga en vuxen om hjälp. Det måste vara ordning och reda i rummet, var sak har sin plats och finns i ett exemplar. Det ska vara milda färger i klassrummet, gärna växter och tavlor. Rent och fint!

- Vad är viktigt (anser du) för barns lärande?

Ett tryggt och starkt barn lär sig! Därför jobbar vi efter att stärka det enskilda barnet, hjälpa henne/honom att hitta och stärka sin självkänsla. Individualiseringen! Alla barn måste få känna att de har ett egenvärde. Dessutom arbetar vi efter mottot: det barnen gör blir aldrig fel. Det kan endast vara nästan rätt…

- På vilket sätt kan man märka att barnen vill lära sig något nytt/mer?

Genom att observera barnen, se vilket material de använder, vilka hinder de stöter på och vad som intresserar dom runtomkring. Det kan vara ett material de ser ett annat barn använda, då ökar intresset för att själv klara av just samma. Om man bara ser det enskilda barnet, så ser man också vilken väg barnet vill gå.

- Hur gör ni för att se vilket behov som behövs för det enskilda barnet i dess

utveckling och lärande?

Vi observerar! Observationen ska ske under tiden barnet arbetar för att kunna följa barnets utveckling och se just det barnets behov! Observationen är den kanske viktigaste delen av Maria Montessoris teori.

- Vad är kunskap för dig?

Vad svårt att svara på… Men jag skulle nog säga att det blir kunskap då en person (gammal som ung) tar det nya, sätter det i ett sammanhang och kan använda sig av det. Vad det än må vara!

- Hur kan du som pedagog stimulera barnet i sitt kunskapsutvecklande?

Inom Montessoripedagogiken tror vi på att all onödig hjälp är ett hinder för barnet. Läraren ska vara som en handledare för barnet. Alla barn har sin egen livskraft som vi kallar för Horme, och de har sin egen drivkraft och vilja att lära sig, att vilja utvecklas

och bli vuxen. Jag som Montessorilärare ska se denna livskraften hos var och en av barnen och fånga den.

- Hur använder ni er av läroplanen, Lpfö 98?

Lpfö98 genomsyrar vår verksamhet precis som på andra förskolor. Den är ett måste för de enskilda förskolorna och ligger till grund för verksamheten.

- Vilken är din viktigaste uppgift som pedagog?

Att vara fast och tydlig i mitt sätt gentemot barnen, det ger dom trygghet. Jag måste tona ner min roll och istället låta barnen få träda fram och växa. Jag måste stödja och handleda barnet i sin utveckling! Dessutom får man aldrig vara rädd för att granska sig själv, både sina bra och sämre sidor.

Intervju Montessoripedagog 2

Bilaga 3

Vid vilka tillfällen i förskolan lär sig barnen?

Barn har en förmåga att lära och utvecklas konstant. Barn lär sig vid alla tillfällen under en dag på förskolan, de lär sig vid på- avklädning, vid matsituationer, i leken, under ett arbetspass och utevistelse. Det är pedagogens uppgift att lyfta dessa tillfällen och berätta för barnet vad han/hon lärt sig under dagens gång, just vid det tillfället.

Vad är lärande för dig?

Precis som i förra svaret, så lär sig barn hela tiden. Lärande är de redskap barnen kan ta till sig och bemästra och använda. Lärande är något nytt som barnen tar till sig, vare sig det gäller att knäppa sin jacka på egen hand eller att börja förstå bokstäver och siffror. Alltså, ett lärande är något barnen kan ta till sig och använda sig av i framtiden.

Hur ser en inspirerande lärandemiljö ut?

Miljön inom Montessoripedagogiken är A och O! Barnens klassrum måste vara tilltalande och inspirerande för att göra dem nyfikna och villiga till att arbeta. Miljön anpassas efter barnen med möbler i deras storlek, allt material finns i en upplaga och har sin plats och det ska stå fint på hyllorna på sin särskilda plats. Hyllorna ska vara i höjd med barnen för att göra dem så självständiga som möjligt. Barnen lär sig så fort de kommer till oss att vara varsamma med materialet och att hålla ordning, rent och fint omkring sig och att

respektera kompisarna och miljön vi befinner oss i.

Vad är viktigt (anser du) för barns lärande?

Inom Montessoripedagogiken arbetar vi för att stärka det enskilda barnet. Det finns en del människor som tror att Montessoriförskolor/skolor uppfostrar individer som blir för självständiga, men detta stämmer inte. Vi tror istället att det börjar med individen, och det är först när du är trygg och starkt i dig själv som du kan fungera och ta ansvar i en grupp.

På vilket sätt kan man märka att barnen vill lära sig något nytt/mer?

Vi arbetar efter Maria Montessoris grundtes att följa barnet. Genom observationer ser vi individen och gruppen. Genom kontinuerliga observationer ser vi Montessorilärare vad som fungerar respektive fungerar mindre bra, vad barnen är nyfikna på och var de befinner sig i sin utveckling. Barn är vetgiriga och vill alltid lära sig mer!

Hur gör ni för att se vilket behov som behövs för det enskilda barnet i dess utveckling och lärande?

Än en gång – observationen!

Vad är kunskap för dig?

Kunskap finns runt oss hela tiden, men det är först då vi får verktyget och kan använda oss av den som det blir kunskap för individen. Kunskap är också något individuellt, det som är kunskap för mig är det kanske inte för dig. Tänk, det är ju faktiskt kunskap att kunna till exempel klä på sig och tvätta händerna! Kunskapen du tar till dig har du med dig i resten av ditt liv.

Hur kan du som pedagog stimulera barnet i sitt kunskapsutvecklande?

att vara ”aktivt passiva”. Vuxna är alltför ofta snabba på att hjälpa barnen med diverse saker, detta blir ett hinder för barnet i dess strävan efter oberoende. Montessoriläraren vet att hon finns där för att hjälpa barnet hjälpa sig själv. Vid arbetet med de yngre barnen måste vi vara noga med att ta tillvara på deras sensitiva perioder och bejaka dessa.

Hur använder ni er av läroplanen, Lpfö 98?

Vår verksamhet måste precis som andra förskolor använda oss av Lpfö 98. Den ska finnas i tanken i alla planerade aktiviteter.

Vilken är din viktigaste uppgift som pedagog?

Att hjälpa barnet i sin utveckling till en stark och trygg individ. Att följa barnet! Jag måste observera och vara uppmärksam på varje enskilt barns behov. Dessutom måste jag

Intervju traditionell förskolepedagog 1

Bilaga 4

In document Kunskap och lärande i förskolan (Page 43-48)

Related documents