• No results found

o Hur länge har du arbetat som rektor? • Kan du berätta om din skola.

o Hur skulle du beskriva er skola? • Berätta om er elevgrupp.

o Hur skulle du beskriva er elevgrupp?

• Vad tänker du är de viktigaste delarna i ett pedagogiskt ledarskap? o Hur vill du vara som ledare? Vilka frågor brinner du för?

o Hur förhåller du dig som pedagogisk ledare till de styrdokument som finns för skolan?

• Anser du att sex- och samlevnadsundervisningen är viktig? Varför? Varför inte? • Har ni ett systematiskt utvecklingsarbete kring sex- och

samlevnadsundervisningen på skolan? Om ja, hur gör ni? Om inte, hur tänker du om det?

o Vad anser du är ett bra systematiskt utvecklingsarbete?

o Upplever du att det finns ett behov av ett systematiskt utvecklingsarbete rörande sex- och samlevnadsfrågor? Varför?

o Vilka svårigheter kan du se i det systematiska utvecklingsarbetet kring sex-

och samlevnadsundervisningen?

o Hur synliggörs eleverna i det systematiska utvecklingsarbetet?

• I vilka åldrar anser du att man bör undervisa i sex och samlevnad? Anser du att ämnet skiljer sig på något sätt i de olika åldrarna?

• Finns det något ämnesinnehåll i sex och samlevnadsundervisningen som du anser vara extra viktigt? Varför?

• Finns det något ämnesinnehåll i sex- och samlevnadsundervisningen som du tror din personal finner svårigheter med att undervisa i? Vilka? På vilket sätt

framkommer detta? Hur kan du stödja din personal i detta arbetet? o Har det initierats kompetensutveckling rörande sex- och

samlevnadsundervisningen? Ge exempel.

o Finns det ett samarbete mellan rektorer på andra skolor? Om ja, på vilket sätt bidrar detta till det systematiska utvecklingsarbetet på er skola?

48

o Har ni kontakt med andra intresseorganisationer som arbetar med dessa frågor såsom RFSU och RFSL? Om ja, på vilket sätt bidrar detta till det systematiska utvecklingsarbetet på er skola?

• Vad är likvärdighet på er skola? På vilket sätt arbetar ni med det?

o Vad anser du vara en likvärdig sex- och samlevnadsundervisning? Hur ser du till att sex och samlevnadsundervisningen blir likvärdig? Vad anser du behövs för att öka likvärdigheten på din skola?

• Hur tänker ni att sex- och samlevnadsundervisningen tas emot av eleverna? Föräldrar? Har du upplevt att antingen föräldrar eller elever har tagit egna initiativ med avsikt att påverka sex- och samlevnadsundervisningen? Vilka frågor har varit viktiga? Har detta påverkat verksamheten på något sätt? Vilka fördelar och nackdelar ser du med elevers påverkan alternativt föräldrars påverkan på sex- och samlevnadsundervisningen?

Nu ska du får ta del av några formuleringar från läroplanen. Vi vill ha ett samtal om dessa formuleringar där du resonerar och problematiserar kring dess innebörd, men också hur och vad du/ni gör med dessa skrivelser i er verksamhet. De första

formuleringarna är tagna från kapitel 1 i läroplanen som handlar om skolans värdegrund och uppdrag samt kapitel 2 rörande övergripande mål och riktlinjer:

• “I undervisningen i olika ämnen integrera ämnesövergripande

kunskapsområden, exempelvis miljö, trafik, jämställdhet, konsumentfrågor, sex och samlevnad samt riskerna med tobak, alkohol och andra droger” (Skolverket, 2018, s. 17). Hämtat från “rektorns ansvar” i läroplanen för grundskolan.

o Varför tror du att läroplanen lyfter just dessa kunskapsområden?

o Arbetar ni ämnesövergripande med sex- och samlevnadsundervisningen på er skola? Om ja, på vilket sätt blir detta synligt? Hur upplever lärarna detta arbetssätt? Om nej, vad har du för tankar kring det?

o Anser du att det är något/några ämnen som har en mer utmärkande roll i sex- och samlevnadsundervisningen? Vilket/vilka? På vilket sätt blir detta synligt i er verksamhet?

o Finns det ämnen där du anser att sex- och samlevnadsundervisningen bör ha en tydligare roll?

49

• “Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling ska prägla

verksamheten. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Alla sådana tendenser ska aktivt motverkas. Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser.” (Skolverket, 2018)

o Vad är din uppfattning om vad Skolverket menar med denna skrivelse? Kan du urskilja några normer i formuleringen? Vilka?

o Vilka normer vill du att din verksamhet ska förmedla?

o Upplever du att det är någon grupp som har lättare för att bli utsatt för diskriminering i skolan? Vilken? Varför?

o Anser du att det går att koppla sex- och samlevnadsundervisningen till denna formulering? På vilket sätt? Hur blir detta synligt i din

verksamhet?

o Hur översätter du läroplanens formulering i det praktiska arbetet på er skola?

• “Skolan ska aktivt och medvetet främja elevernas lika rättigheter och

möjligheter, oberoende av könstillhörighet. Skolan har också ett ansvar för att motverka könsmönster som begränsar elevernas lärande, val och utveckling. Hur skolan organiserar utbildningen, hur eleverna blir bemötta samt vilka krav och förväntningar som ställs på dem, bidrar till att forma deras uppfattningar om vad som är kvinnligt och manligt. Skolan ska därför organisera utbildningen så att eleverna möts och arbetar tillsammans, samt prövar och utvecklar sin förmåga och sina intressen, med samma möjligheter och på lika villkor oberoende av könstillhörighet.”

o Hur resonerar du kring begreppet könstillhörighet? o Hur resonerar du kring manligt och kvinnligt?

o Anser du att könsmönster kan begränsa elevers lärande, val och utveckling? Vilka könsmönster? På vilket sätt?

50

• Finns det något/några begrepp eller formulering rörande sex- och samlevnadsundervisningen som du saknar? Varför anser du att dessa begrepp/formuleringarna behövs?

• Anser du att läroplanens formuleringar ger dig tillräckliga förutsättningar för att kunna skapa en likvärdig sex- och samlevnadsundervisning i det systematiska utvecklingsarbetet? På vilket sätt? Ge exempel.

Related documents