• No results found

Intervjuresultat Bojan Sammanfattning

Bojan är 45 år och kommer från Bosnien. Där har han läst juridik i fyra år. Från början när han kom till Sverige, hade han ingen tanke på att lära sig språket, hans sikte var inställt på att åka hem. Tillslut insåg han att språket var hans möjlighet att komma vidare och började därför läsa på Sfi. Han valde att inte läsa om hela sin juridikutbildning utbildningen, vilket man är tvungen till för att bli behörig jurist i Sverige. Han såg en utväg i aspirantutbildningen. Bojans strategier har varit hans ständiga sökande efter arbete och viljan att aldrig ge upp, det har fört honom dit han är idag. Ibland har Bojan känt sig orättvist behandlad och undrat om hans utländska namn har varit ett hinder då han inte ens har fått komma till intervju. Bojan inser att språket är den viktigaste kunskapen för inträde till arbetsmarknaden. Därför är hans

uppfattning att Sfi är en viktig länk som kan förbättras och göras mer effektiv. Idag arbetar Bojan med ekonomisk rådgivning på ett företag där han har nytta av sin utbildning även om arbetet inte motsvarar han ursprungliga utbildning.

Bakgrund

Bojan är 45 år och kommer ifrån Bosnien, han kom till Sverige 1989. Anledningen till att han kom till Sverige var på grund av oroligheterna i hemlandet.

Utbildning

– I Bosnien studerade jag juridik, jag hade sikte på att bli advokat. Fjärde året jag studerade vändes allt upp och ner på grund av konflikten i landet, vi fick fly. Att börja om i ett nytt land, med allt vad det innebär är mycket svårt.

Bojan och hans fru vistades en tid på flyktingförläggning.

– Vi levde i ovisshet och det enda vi tänkte på var att återvända hem. Jag hade inte heller någon tanke på att lära mig svenska eftersom jag inte tänkte stanna i Sverige.

Efter en tid i Sverige blev det bestämt att Bojan och hans fru skulle stanna och de hamnade i en kommun som de idag fortfarande bor och trivs i. Här började han på Sfi för att lära sig svenska.

- Jag tyckte att det var jättesvårt med svenskan, men insåg att jag var tvungen att kämpa om jag ville komma vidare i ett nytt land.

Kompletteringar av utbildning i Sverige

Om jag skulle kunna använda min utbildning fullt ut här i Sverige så hade jag varit tvungen att läsa om hela utbildningen. Det kändes tufft och jag hade inte riktigt den kraften att göra det. En vän tipsade mig om att det fanns en Aspirantutbildning för invandrade akademiker, där jag kunde få användning av min utbildning i alla fall.

Bojan såg detta som en chans i livet och han fick praktikplats genom utbildningen där han fick möjlighet att visa vad han kunde.

– Praktikplatsen var på ett företag som arbetar med ekonomisk rådgivning. Där fick jag nytta av min juridiska utbildning och jag har också gått kurser inom företaget. Jag fick en fast tjänst efter alla dessa år, tack vare aspirantutbildningen.

Arbetsmarknad

Bojan hade till en början inga större förväntningar på att få arbete i Sverige.

– Jag har letat och letat efter arbete där mina juristkunskaper skulle kunna komma till nytta. Jag har sökt massor av jobb, över 50 stycken, men jag fick alltid svaret att tjänsten hade blivit tillsatt av någon annan. Jag kom aldrig till någon intervju.

Han vägrade dock att ge upp och hade alltid en förhoppning om att kunna få ett arbete som någorlunda matchade hans utbildning.

– När jag var arbetslös fick jag ibland något vikariat eller timanställning. Jag har jobbat lite som taxichaufför och ibland som vaktmästare.

Bojan tycker inte att kontakterna med Arbetsförmedlingen har lett till någonting.

– När jag hade slutat på Sfi tog jag kontakt med Arbetsförmedlingen. Jag tycker inte dem har hjälpt mig, det kändes mer som om det var något jag var tvungen att göra.

Strategier

Hans ständiga sökande efter ett arbete och viljan att aldrig ge upp har varit hans tillvägagångssätt och styrka. Detta har fört honom dit han är idag.

– Jag är glad att jag kämpade och inte gav upp. Jag är stolt och glad över jobbet jag har idag, även om det inte är riktigt det jag hade tänkt mig från allra första början.

Diskriminering

Bojan har till viss del känt sig orättvist behandlad, men han kan inte riktigt sätta fingret på vad det beror på att han inte har fått de arbeten han sökt.

– Man undrar man varför man inte ens får komma på intervju. Om man söker så många jobb som jag har gjort utan att ha chans på något, det känns inte bra. Ibland har jag faktiskt tänkt på om mitt namn har spelat någon roll när jag har sökt jobb.

Ökad tillgänglighet till arbetsmarknaden i framtiden

Bojan inser nu att kunskaper i svenska är den viktigaste ingrediensen för ökad tillgänglighet till arbetsmarknaden.

– Kan man inte språket blir man handikappad i många sammanhang. Jag tycker att Sfi är jätteviktigt, men dem kunde förbättra och göra den effektivare, så allt går lite snabbare

Bojan tycker att alla måste få en chans att visa sina kunskaper, för att alla är kanske inte så ihärdiga som han har varit. Han tror att många ger upp på vägen, om det är för många motgångar.

– Sen är det ju klart att man måste träffa svenskar för att lättare komma in i det svenska samhället. Det är ju då man lär sig hur det fungerar.

Intervjuresultat Amra

Related documents