• No results found

Introduktion av ämnesstyrda aktiviteter

De introduktioner som beskrivs som ämnesstyrda innebär att introduktionerna i huvudsak syftar till att presentera en aktivitet där ”skolämnen” betonas.

Kap. 7: Det ämnesinriktade och arbetsdisciplinerande systemet

166 Oskars introduktion

Det Oskar betonar i sin introduktion handlar om etik och religion. Målsättningen med den introduktion han genomför är inledningsvis att klargöra för barnen vad som är skillnaden mellan etik och religion vilket beskrivs i det videofilmade ut-draget nedan.

Han skriver upp orden etik och religion på vita tavlan framför barnen som sitter i en soffgrupp. Vad är det jag brukar skriva där och där frågar han samtidigt som han pekar under de båda orden. En flicka räcker upp handen och svarar att religion är en plats eller en hemstad där man bor eller något. ”Mm” säger Oskar och pekar på en pojke som sitter bredvid flickan och frågar vad han skulle säga.44 Pojken svarar att etik är historien. Oskar vänder sig mot vita tavlan och säger ”Här skriver jag två ord. Rätt och fel”. Han förklarar att etik är hur man lär sig vad som är rätt och fel. Han fortsätter med att säga att det är något som man pratar om nästan varje dag. Som exempel säger han ”Ska jag sitta och knuffas i soffan? Är det rätt eller fel? Ska jag prata rätt ut utan att räcka upp handen? Är det rätt eller fel”?

Han menar att det är sådant man kan diskutera inom etiken och på så sätt komma fram till vilka regler som ska gälla. Därefter förklarar Oskar vad religion är och ritar upp en tidslinje som hjälp. Här har vi år noll säger han och gör en markering på tidslinjen. Vem var det som föddes då frågar han. Några barn räcker upp handen och ett barn svarar ”Jesus.”

Oskar hävdar att han inte är speciellt religiös men att han använder sig av reli-gion som ett verktyg för att få mer substans i diskussioner som i grunden handlar om etik och hur man bör vara mot varandra. Han är alltså inte ålagd att använda sig av religion i de samlingar han genomför utan anknyter till religion för att innehållet ska bli mer omfattande och då kan läggas ut på en hel temin. Reli-gionsanknytningen framgår i det följande videofilmade utdraget.

Oskar säger att människor alltid har frågat sig hur man ska göra när man ska umgås och leva tillsammans. Han menar att människor har tyckt att det kanske vore bra med en religion där man skriver ned hur man ska umgås. En av de böcker man skrivit ned sådant i är Bibeln.

Han frågar därpå barnen vilken religion det då handlar om. Barnen är osäkra. De vet att det handlar om Jesus och de talar om att det

44 Jag tolkar detta dels som att Oskar inte är riktigt nöjd med flickans svar och därför låter frågan gå över till ett annat barn. Dels tolkar jag flickans svar som att hon troligen missförstod frågan och egent-ligen inte svarade på vad en religion är utan snarare på vad en region är för något.

Kap. 7: Det ämnesinriktade och arbetsdisciplinerande systemet

handlade om någonting före skapelsen. Oskar tolkar det som att bar-nen tänker på Bibelns indelning i Nya och Gamla Testamentet. Där-efter så säger han själv att religionen kallas för kristendom.

Oskar försöker att ge barnen en inblick i Jesus som person och på vems sida han stod i sin introduktion. Anledningen till att han vill göra detta är, enligt efter-samtalet, att man då kommer in på frågor som värderingar och solidaritet vilket han tycker är speciellt viktiga i det område där han arbetar.

Här har ju inte alla men många har det väldigt bra ställt. Man har alla grejorna.

Man har sin 24-växlade (ohörbart) fulldämpade cykel och man har både, nu har man redan här i trean och fyran så har man mobiltelefoner och alltihopa så där.

Man kopplar det väldigt mycket till prylar… som barn då. Därför försöker jag hitta ja… det är dom mänskliga värderingarna som är viktiga. Hur många mobiler, om du har tre eller fyra fina mobiltelefoner det, du är inte lyckligare för det. Utan det är dom mänskliga värdena som är viktigare. Och i ett sånt här område tycker jag att det är oerhört viktigt att plocka upp. (Oskar)

Den resterande delen av denna introduktion fortsätter i stor utsträckning på ett liknande vis. Man talar dels om Jesus och kristendom men pratar en liten stund även om bibliska tal (exempelvis fredag den trettonde vilket ses som en oturs-dag) och islam. Oskar ställer olika frågor till barnen som de får svara på. Ibland ställer barnen frågor till Oskar som han försöker att besvara eller återföra till-baka till barnen. Samtidigt som Oskar vill att barnen ska reflektera och vara del-tagande i diskussionerna framkommer det vid stimulated recall-samtalet att han är rädd för att låta dem få för mycket spelrum. Anledningen är att han är orolig för att han då inte kan hålla diskussionerna på en för honom acceptabel nivå.

Oskar: Ja det är väl det att man är rädd för att man kör över barn där så att inte dom kommer till tals då. Ehh så att det bara är jag som håller på med mina förkla-ringar hela tiden och sen så, så fastnar ingenting utav det som vi, vi verkligen vill få fram då. Mänskliga värderingar. Hur det, hur det, hur har man kommit på det och varför tänker man som man gör och så. Det är där jag vill hitta nån form utav diskussion då. Och då tror jag att det kan finnas en liten rädsla i att vi ham-nar på för, för barnslig nivå som…så att det bara blir fniss och skratt utav allti-hopa.

BH: Om…?

Oskar: Om just att olika värderingar och så där. Jag är rädd för att det blir för barnsligt då om jag släpper fram barnen för mycket liksom så va. Och då kan jag, tror jag att jag kan döna på lite för mycket med förklaringsmodeller liksom så här är det och så här ser det ut och… mm. (Stimulated recall)

Kap. 7: Det ämnesinriktade och arbetsdisciplinerande systemet

168

Oskar avslutar introduktionen med att berätta en biblisk händelse som Jesus var delaktig i. Berättelsen ska barnen skriva ned i speciella ”etikböcker” efter sam-lingen, vilket framgår av det följande utdraget ur videofilmen.

Berättelsen, säger Oskar, handlar om att göra rätt eller fel. ”Som etik då” säger en pojke. ”Precis” säger Oskar. Han säger, och slår upp religionsboken han håller i, att efter att han har läst berättelsen så ska barnen skriva ned denna i sina etikböcker. Han står framför barnen med boken i ena handen och läser en berättelse som handlar om när en kvinna skulle stenas för att hon hade begått äktenskapsbrott. Me-dan han läser om denna händelse förklarar han också vad olika svåra ord som han läser betyder. Exempel på sådana ord är fariséer, romare, stenas etc. Barnen sitter tysta och lyssnar och ger olika ver-sioner kring vad de tror det innebär när någon stenas. När berättelsen är slut säger han att barnen kortfattat ska skriva ned den i sina etik-böcker. Han pekar mot andra sidan av klassrummet och säger att bar-nen nu ska gå till sina platser, dvs. olika arbetsbord som står i andra änden av rummet. Barnen reser då på sig och går och hämtar böcker och pennor. Själva samlingen är slut och barnen sätter sig ned och arbetar var och en med uppgiften.

Analys av innehållet i den skolinriktade