• No results found

Jämställdhet

In document Verksamhets- berättelse 2020 (Page 39-42)

inkluderan-de idrott för alla.

ORDFÖRANDEKONFERENS

I januari anordnades en ordförandekonferens där 26 förbund var med. Totalt deltog 42 personer (7 från RF-SISU och 35 från förbund).

På konferensen var temat inkludering där Göteborgs Parasportförbund föreläste och hade workshop i hur man kan integrera parasporten i befintlig verksamhet.

FÖRENINGSSYMPOSIET

I januari genomfördes Föreningssymposiet tillsammans med Västergötlands Fotbollsförbund, Västergötlands Ishockeyförbund och Västergötlands Handbollsförbund där fokus låg på bland annat jämställdhet och inklude-ring.

Under dagen deltog cirka 150 personer från olika fören-ingar tillhörande de tre förbunden.

ÅRET MED COVID-19

När pandemin slog till påverkades även förbundsarbetet.

Planerade konferenser och projekt ställdes tyvärr in.

Under året har SDF-gruppen arrangerat två interna workshops med fokus på hur vi som RF-SISU organisa-tion kan bli det bästa möjliga stödet för våra förbund.

Flera förbund har ändå lyckats att ställa om och genom-föra några aktiviteter, Konståkningförbundet i Göteborg bjöd in till en utvecklingskväll för alla föreningar tillsammans med representanter från Svenska Konståk-ningsförbundet där vi tillsammans pratade Strategi 2025 och vision.

Nordvästra Götalands Bordtennisförbund genomförde en framtidsdag där de ville utveckla sina digitala verktyg för daglig verksamhet samt ekonomihantering. RF-SISU idrottskonsulent samt representant från Svenska Bordtennisförbundet fanns med som utbildare.

Att arbeta med sin organisation och stärka sektioner och kommittéer är något som både Västergötlands Ridsport-förbund och Bohusläns FotbollRidsport-förbund gjort. Under arbetet fanns RF-SISU idrottskonsulenter med samt även Karl-Erik Nilsson från Svenska Fotbollförbundet.

I december anordnades en digital föreläsning med Elaine Eksvärd för våra förtroendevalda och anställda i förbun-den, som ett tack för det gånga året. Under kvällen deltog dryga 80 personer från ett 50-tal förbund.

Jämställdhet

Jämställdhet är i vissa fall ett lite slitet ord, men ordet representerar ändå ett högaktuellt ämne som idrotten tar på största allvar. RF-SISU Västra Götalands idrotts- konsulenter använder sin fingertoppkänsla när man

”säljer in” arbetet med jämställdhet i föreningsarbetet.

Går det för trögt utmanas föreningarna att arbeta mer med frågan och allt eftersom tiden är mogen fyller vi på med utbildningar och processkvällar, som stärker det lokala jämställdhetsarbetet.

Som mycket annat under detta år är det även aktiviteter kopplat till jämställdhet som vi tyvärr har fått ställa in, som tur är har vi kunnat genomföra några saker, både internt och externt.

Strax innan sommaren genomfördes en personaldag där stiftelsen Allbright var inbjuden för att prata om vinster-na med jämställdhet och hur ett förändrat tankesätt även kan påverka våra roller inom idrotten. En fortsättning är planerad under februari 2021.

Med inspiration från Locker Room Talk tog vi fram en egen utbildning kring machokultur, med bidrag från olika organisationer som arbetar med jämställdhet, detta för att vi ville skapa något som var lättillgängligt för föreningarna. RF-SISU Västra Götaland genomförde fyra stycken utbildarutbildningar under året, ännu fler utbildningar ute i föreningarna, vilket vi är otroligt stolta över.

Konceptet håller på att utvecklas och vi kommer också spela in filmer kopplat till ämnet.

Den 8 december arrangerades en digital föreläsning med Max Bergander kring temat machokultur. Föreläsningen kom lite på uppstuds, men trots det lockades drygt 100 åhörare. I sin föreläsning pratar Max inte bara om varför man ska stävja machokulturen, utan också om vikten av en förankrad värdegrund och hur och varför man ska arbeta aktivt med den i sin förening.

Till alla våra utbildare, har vi skickat ut jämställdhets-checklistan.

UTVECKLINGSRESAN – JÄMSTÄLLDHET FÖR EN FRAMGÅNGSRIK IDROTT

SKARABORG

Tjejprojekt – I samarbete med de lokala fotbollsför-eningarna och Västergötlands Fotbollförbund satsade vi på ett tjejprojekt i Vara kommun under år 2020. Initiativet kom från ledare inom tjejfotbollen som ville träffas för att prata om hur vi tillsammans skulle kunna stärka fotbollen för målgruppen.

RF-SISU Västra Götaland tog rollen som samordnare för mötena där de föreningar som bedriver tjejfotboll bjöds in. Hur skulle vi tillsammans kunna stärka föreningsfotbollen för målgruppen?

Efter ett par kreativa möten med ledarna kom vi fram till att blanda teoripass och praktiska pass. Syftet var att inspirera tjejerna till att fortsätta inom sin idrott genom nya sociala kontakter i den lokala fotbollen, ny kunskap inom viktiga områden och ett stärkt ledarskap som gynnar de aktiva. RF-SISU ansvarade för de teoretiska träffarna och för de praktiska bjöds VFF in. Där fanns redan ett projekt som vände sig till tjejer. Projektet heter Jämställd Fotboll.

RF-SISU planerade fem tillfällen under våren, bokade anläggningar och utbildare samt skickade ut inbjudan. Vi hann med tre fysiska träffar i Spar-bankshallen innan vi fick blåsa av. Projektet fick vila till hösten. Då planerade vi in ett teoretiskt pass där dietist och fotbollsdomare Pernilla Larsson skulle prata om kost för idrottande tjejer. Restriktionerna släppte och vi bokade lokal för en fysisk träff på Vara folkhögskola. Stor lokal med långt mellan stolarna.

Handsprit på flera platser i lokalen. Detta skulle nog funka. Tyvärr kom nya restriktioner och det hela landar i en digital föreläsning. ”Vi ställer inte in vi ställer om”. Pernilla fanns på hemmaplan i Trollhät-tan där hon fixade en ”studio”. Ledare och fotbolls-spelare satt hemma eller i klubblokal. Det blev en riktigt bra kväll.

Detta projekt tar vi med oss till 2021. Att skapa samma förutsättningar för killar och tjejer inom idrotten är en ständigt aktuell fråga. Projektet Jämställd fotboll lever vidare hos Västergötlands Fotbollförbund. Oron ute i föreningarna hur man ska kunna rekrytera och behålla tjejerna inom fotbollen kvarstår. RF-SISU tar ansvar för dialogen och arrangemanget. Tillsammans gör vi större skillnad!

Lokala nedslag

FYRBODAL

Processdygn –Munkedals IF genomförde ett processdygn där fokus låg på hur föreningen på bästa sätt kan starta och bedriva en ungdomsstyrel-se, där både tjejer och killar är delaktiga och engagerade.

Detta dygn kom till efter att styrelsen, året innan, hade ett dygn med fokus jämställdhet så i år var det ungdomar och jämställdhet som var ämnen som diskuterades.

GÖTEBORG

In or outside the box – RF-SISU Västra Götaland har tagit fram konceptet "In or outside the box", som är ett samtalsmaterial med syfte att bidra till respekt och schysst kultur. Det riktar sig till träningsgrupper mellan 11-19 år, som eftersträvar sunda värderingar.

Under 2020 erbjöds ett begränsat antal föreningar att delta i konceptet kostnadsfritt vilket gav ett jättestort intresse. Under våren påbörjades utbild-ningarna i ett par av föreutbild-ningarna och mottagandet var väldigt positivt.

SJUHÄRAD

Jämställd förening – Mariedals IK, insåg för en tid sedan att nästan alla förtroendevalda i föreningen bestod av medelålders män. Föreningen började att arbeta med jämställdhetsfrågor tillsammans med oss på RF-SISU Västra Götaland. Marita Skogum har varit processledare och allt eftersom blev föreningen redo att styra om skutan i jakten på att bli en mer jämställd förening. Man bildade en mixad jämställdhetsgrupp bestående av spelare och föräldrar. Gruppens arbete innehöll bland annat uppdraget att hitta tjejer/kvinnor till styrelsen.

Idag är flera av dessa ”nyförvärv” drivande i föreningsarbetet och när man nu rekryterar nya personer är det en självklarhet att också leta bland kvinnor.

Hela föreningens synsätt har ändrats, nu finns samma inställning när man rekryterar ungdoms-ledare. När MIK hade sin utvecklingskonferens tillsammans med RF-SISU fanns synsättet med som en självklarhet i alla frågor. Den förlegade traditio-nen att ”män rekryterar andra män” är ett minne blott.

UTVECKLINGSRESAN – JÄMSTÄLLDHET FÖR EN FRAMGÅNGSRIK IDROTT

ARTIKEL: SKARABORGS LÄNS TIDNING

Ryggdunk, handduksrapp och skämt som kanske inte alltid är helt okej. Omklädningsrummen och miljön runt planen är platser där machokultur, ett grovt språkbruk och olämpliga beteenden kan få fäste, men också bromsas i tid.

Åsa Bogren, idrottskonsulent på RF-SISU Västra Götaland vill ge idrottsledarna verktyg för att göra skillnad och tillsammans med Skaras föreningsliv kan en utbild-ning vara på gång redan under våren.

Efter den polisanmälda incidenten på Viktoriaskolan i september där kränkande bilder och filmer av elever spreds på sociala medier, kallade rektorerna och kommunens fritidschef Camilla Helander till ett möte.

– Det samlade intrycket var att det här är ett större problem än vi tror och när vi började prata om det var det flera händelser som sipprade fram i kanterna. Vissa föreningar har upptäckt att det förekommer och redan vidtagit en del åtgärder, berättar Camilla som mobiliserade representanter från föreningslivet och RF-SISU till mötet.

Organisationen Locker Room Talk som utbildar killar i jämställdhet och schyssta attityder inspirerade RF-SISU att skapa något eget.

Resultatet blev samtalsmaterialet

"Inside or outside the box", en utbildning som riktar sig till personer som arbetar med ungdo-mar i åldrarna 11-19 år.

In document Verksamhets- berättelse 2020 (Page 39-42)

Related documents