• No results found

Move Beyond

In document Verksamhets- berättelse 2020 (Page 32-36)

och studier från Integration of Refugees Through Sport, där ISCA och Erasmus+ inkluderade fyra länder:

Danmark, Italien, Sverige och Storbritannien.

Det europeiska samarbetsprojektet har gått i direkt relation till RF-SISU Västra Götalands och Street Games modell med ledarskapstrappan och idrottsför-eningar i distriktet med nyanlända att hålla i sportakti-viteter och själva söka upp sportorganisationer istället för tvärtom.

RF-SISU Västra Götalands vision om att vara ”Euro-pas bästa idrottsregion” innebär att vi leder och går före (inte följer efter) i utvecklingen av idrotten i enlig-het med uppsatta mål år 2025.

Enligt Riksidrottsförbundets strategi för internatio-nellt arbete ska den svenska idrottsrörelsen påverka utvecklingen internationellt i för idrotten viktiga värdefrågor som bidrar till ett livslångt idrottande. I dialog med andra länder bredda synen på vad idrott är samt arbeta för en mer inkluderande idrott.

Denna vision har under 2020 fortskridit med bland annat Move Beyond som ett bärande och viktigt projekt som syftar till ledarskap, kunskapsutbyte för medarbetare, föreningar och RF-SISU Västra Göta-land.

Move Beyond är det tvååriga Erasmus+ projekt, där samverkan över organisationsgränser mellan Rädda Barnen (en ickeidrottsorganisation) och RF-SISU

INTERNATIONELLT ARBETE

Move Beyond

RAMAR FÖR DEN SVENSKA MODELLEN:

• Var överens om gemensamt förhållningssätt – på riktigt (mellan RF-SISU Västra Götaland och Rädda Barnen och idrottsföreningar)

• Välkomna och introducera nyanlända och asylsökande till svensk idrott

• Identifiera och utbilda ledare sk. ICPA - Leaders

• Påbörja utbildningar för lokala idrottsföreningar i interkulturalitet

DET INTERNATIONELLA ARBETET MED MOVE BEYOND LEDDE TILL:

-Åtta utbildade nyanlända personer till ICPA:s (sk. Inter Cultural Physical Activityleader) och gett dem verktyg, information och resurser att själva leda sin idrottsakti-vitet och arrangemang vilket flera av dem kommer fortsätta med i respektive föreningar.

-Flera av ledarna hade idrottsarrangemang där över femtio personer som aldrig varit i kontakt med svensk idrott, plötsligt fick det, genom sitt breda kontaktnät och detta är tydligt och konkret redskap i stärkt ledarskap, inkluderande idrott, ny syn på träning och tävling, modern förening i strategi 2025.

- Idrottsföreningar börjar upptäcka att de har mycket att lära av ICPA:s och deras unika ledarskapsförmåga och kunskap kring idrott och interkulturalitet.

- Stor konferens med 70 deltagande förtroendevalda, förvaltningschefer, inkluderingsstrateger, integra-tionspedagoger samt organisationer med integrations-fokus och ansvar för föreningslivsfrågor i Västra Götaland där fokus låg på rätten till hälsa är en

grundläggande mänsklig rättighet och vi fick möjlighet att samtala kring hur civilsamhälle, kommun och stat kan arbeta för att övervinna barriärer som hindrar nyanlända och asylsökande att engagera sig i fören-ingslivet, med speciellt fokus på idrotten.

-Bland annat ridning- och danslektioner kommer att fortsätta med ICPA som ledare.

-Bättre samarbete mellan Rädda Barnen och RF-SISU Västra Götaland.

Film:

https://drive.google.com/drive/fol-ders/1kuPMRfFQRYqZl3KAbi0Vdd4MUy2We1G9 Podcast:

https://isca.podbean.com/e/mo-ve-beyond-podcast-episode-1/

Artikel: https://irts.isca.org/movebeyond/

UTVECKLINGSRESAN – INKLUDERANDE IDROTT FÖR ALLA

Lokala nedslag

FYRBODAL

Inkludering inom idrotten i Trollhättan och Vänersborg – Under året har två medarbetare anställts för att arbeta i idrottssvaga områden. De har skapat en bra kontakt med flera idrottsförening-ar och sökt upp personer som utbildats för att få en roll som inkluderingsansvariga i föreningar.

RF-SISU Västra Götaland har tillsammans med bland annat skolor, kommunerna och föreningar, skapat en god uppfattning om behovet och hittat lämpliga individer för ansvaret.

Street Games Academy, är en satsning på läxhjälp, som startats upp tillsammans med IFK Trollhättan och Vänersborgs Rugbyklubb. Aktiva får här möjlighet till läxhjälp i samband med sin träning.

Studerande vid Högskolan Väst stöttar vid läxläs-ningen samt inspirerar till att studera vidare efter grundskolan.

Trollhättans Simsällskap har fortsatt sitt inklude-ringsarbete där de utbildar ledare. Cirka 20 tjejer har deltagit i projektet där det skapats möjligheter för utbildning och folkbildning. Simningen har även genomfört ett projekt tillsammans med Trollhät-tans Roddsällskap där ungdomar både fick simma och ro under sommaren. Skoftebyns IF har haft prova på aktiviteter som vänt sig till ungdomar 8-13 år i idrottssvaga områden.

Ett projekt som pågått tillsammans med Rädda Barnen är Move Beyond, där RF-SISU utbildat fyra ledare som är nyanlända till Sverige. De har bland annat utbildats i föreningskunskap, interkulturalitet och projektledning. Ledarna har sedan i samverkan med Vänersborgs Gymnastikförening, Vänersborgs Bowlingsällskap samt Vänersborgs Ryttarförening, skapat aktiviteter i föreningarna. Projektet avsluta-des med inbjudna gäster på Interkulturellt centrum i Vänersborg, där målet var att sprida konceptet och lärdomarna vidare till föreningar, tjänstemän och politiker.

GÖTEBORG

Sportskolan i Lilla Edet – Integrationssamordnare i Lilla Edets kommun, föreningen OK Gipen och RF-SISU har tillsammans skapat projektet Sportsko-lan. Tanken är att blanda nyanlända och redan boende i kommunen för att inkluderingen till samhäl-let och förståelsen för nyanlända ska underlättas.

Det är 20 personer med nu (barn, ungdomar och vuxna) som träffas en gång i veckan under tio veckor och utför olika aktiviteter som föreningar i Lilla Edet hjälper till att anordna. Projektet kommer starta upp igen då restriktionerna tillåter det.

SJUHÄRAD

Sports For You Svenljunga – Sports for you anord-nade höstlovsaktiviteter tillsammans med sex idrottsföreningar, som fanns på plats för att visa sin verksamhet. Lovlediga kunde komma och prova på flera olika idrotter och kanske hitta ett nytt intresse.

På grund av coronaviruset så fanns det restriktioner att följa, vilket föräldrarna till barnen förstod då de inte följde med in i lokalen utan väntade utanför.

Pridevecka i Tranemo – I oktober satte vi extra fokus på frågor kring mänskliga rättigheter tillsam-mans med hbtqia+ personer och lokala aktörer.

Tranemo Pride har ett aktivt arbete mot rasism, homofobi, transfobi och diskriminering som grund och ser veckan som en del av ett långt och stort arbete för alla människors rätt att vara den de är.

RF-SISU var naturligtvis med i dialogsamtal. Dels anordnades det frukostpromenad på temat. Samtidigt som vi alltid har ett pågående arbete på RF-SISU med diskrimineringsgrunderna.

UTVECKLINGSRESAN – INKLUDERANDE IDROTT FÖR ALLA

FOTO: ???

Street Games Academy var ett projekt som använde idrottens dragningskraft på ungdomar för att få dem att öka sin studiemotivation, förbättra sina studieresultat och öka sina kostkunskaper. Genom att erbjuda läxhjälp, mellanmål och kostutbildning i samband med föreningarnas träningar var målet att fler ungdomar skulle fullfölja sina studier och i framtiden välja att läsa vidare.

I november startade projektet med fyra studenter från Högskolan i Skövde som stöttade med läxhjälp. Under förberedelserna för läxhjälpen hade studenterna gått en utbildning om ledarskap och interkulturalitet, arrangerad av RF-SISU Västra Götaland. Flera aktörer hjälptes åt för att bidra till att fler människor ska få ljusare framtidsutsikter.

Street Games Academy i Skövde genomfördes i samar-bete mellan RF-SISU Västra Götaland, Högskolan i Skövde, Skövde Kommun områdesutveckling, IFK Skövde FK, Skövde AIK, Skövde KIK, Västra Göta-landsregionen och Svenska Fotbollförbundets initiativ Alla är olika, olika är bra.

LÄXLÄSNING FOTO: ANNA WARNER

SKARABORG

Efter skolan aktiviteter (ESA) Skövde – Det har gjorts flera insatser på temat inkludering i Skaraborg under 2020. Ett nedslag från en av de insatser som gjorts är ESA/Street Games Academy i Ryd i Skövde. Rydsko-lan har sedan en längre tid tillbaka startat upp något som de benämner ”Efter skolan aktivitet”, ESA. Vilket innebär att skolan försöker skapa meningsfulla aktivite-ter för barnen efaktivite-ter skoltid, då många barn inte lämnar skolområdet efter skoldagens slut. Att skapa en aktiv och meningsfull fritid för barn där de får utvecklas på många plan. En av de aktiviteter som startades upp inom ESA under 2020 var Street Games Academy där vi fanns med som anordnare.

Barn och ungdomar i Södra Ryd fick varje onsdag eftermiddag extra läxhjälp av studenter från Högskolan i Skövde. I samband med träffarna fick deltagande barn möjlighet till fysisk aktivitet, då ledare från IFK Skövde FK, Skövde AIK och Skövde KIK bedrev fotbollsträ-ningar i direkt anslutning till läxhjälpen.

FOTO: BILDBYRÅN

Under 2020 har RF-SISU Västra Götaland beviljat 48 ansökningar inom nedanstående sex stödformer.

Total beviljad summa är 11 444 073 kronor.

- Stöd till nya aktivitetsytor – mindre projekt - Stöd till nya aktivitetsytor – större projekt - Stöd till energi-/miljöprojekt

- Stöd till renovering - Stöd till säkerhetsprojekt - Stöd till utrustning för parasport

Se mer detaljerad information här till höger.

Tillgång till anläggningar och idrottsmiljöer är en avgörande faktor för att kunna bedriva idrottslig verksamhet. Ett av idrottsrörelsens prioriterade områden är att öka tillgång och tillgänglighet till anläggningar och idrottsmiljöer.

Därför avsätter Riksidrottsförbundet årligen medel till ett anläggningsstöd med det huvudsakliga syftet att skapa nya aktivitetsytor och idrottsmiljöer för barn och ungdomar.

In document Verksamhets- berättelse 2020 (Page 32-36)

Related documents