• No results found

I vår tidigare forskning beskriver bland annat Ahltorp (1998) att det är chefens som ska ta på sig rollen som teambyggare. Att se och känna medarbetarnas arbetsförmåga för att tilldela rätt typ av arbetsuppgift leder till ett bra flyt i arbetet och en välfungerande verksamhet.

För att få medarbetare att trivas och känna sig delaktiga i det vardagliga arbetet krävs det engagemang från chefens sida. Många intervjupersoner har uttryckt att de strävar efter att jobba som ett team och att alla ska vara med i den mån som det går. Ett citat taget från empirin;

”mitt arbete kräver att jag gör vissa saker tillsammans med dom så då ser jag ju dom som kollegor också men så är det ändå jag som sätter lönen så det är väldigt speciell situation”.

Mellanchefen har en position som kräver att vissa arbeten utförs tillsammans med medarbetarna. Det handlar alltså inte endast om att de gör sin grej medan chefen gör sitt på eget håll.

När det då väl kommer till skedet att alla utför saker tillsammans så drar inte chefen gränser mellan chef och medarbetare, utan ser alla som kollegor. Detta kan tolkas som en inre rollkonflikt för mellanchefen. Att mellanchefen utför vissa arbetsuppgifter tillsammans med de hon är chef för gör så att denne ser de alla som kollegor. Däremot är mellanchefen medveten om att denne har en styrande position.

6 Slutsatser

Syftet med studien handlar om att beskriva och förstå villkoren för processen när man går från att ha varit medarbetare till att bli chef och vad som i processen kan upplevas som problematiskt och svårt.

Vi ville också med denna studie få en större förståelse för den komplexitet som finns hos mellanchefer på ett lärosäte utifrån mellanchefernas egen synvinkel. Vi anser att vi utifrån vår empiri fått svar på följande frågeställningar:

- Hur ser processen ut från att ha haft rollen som medarbetare till att kliva in i rollen som mellanchef?

- Vilka problem/svårigheter kan personen uppleva under processen att gå från medarbetare till chef i mellanposition?

- Hur ser mellanchefens vardagsvillkor ut och hur hanteras de?

Det resultat som vi fått fram kan vi se att en hel del stämde väl överens med tidigare forskning, men vi försökte under intervjuernas gång att inte tänka särskilt mycket på detta för att inte påverkas mot någon särskild riktning.

Efteråt kunde vi däremot diskutera sinsemellan hur väl vi kände igen svaren i förhållande till vad vi tidigare läst om komplexiteten men också att det många gånger kunde skilja sig åt. Ett exempel är några mellanchefer angav att de känner sig mycket ensamma i rollen som mellanchef medan andra inte alls tolkar rollen som ensam.

Vi har under arbetet skapat oss förståelse för hur processen kan se ut stegvis från att ha varit medarbetare till att träda in i rollen som mellanchef på ett lärosäte.

Det började med att man som medarbetare tog på sig ett större ledarskapsansvar, som då ledde till att man slutligen fick rollen som mellanchef. Det svåraste i processen har varit när man väl tagit sig an den rollen, har man då stött på en del problem. Problem som påverkat personers vänskapsrelationer samt relationen till före detta kollegor.

Några har gått in i rollen som mellanchef vilket lett till en hel del beteendeförändringar både jobbmässigt samt på det privata planet. På arbetet har man fått hålla uppe en fasad och tänkt på hur man pratar vid fikastunden. Inom det privata har det visat sig att man slutat med sociala medier eller fortsatt men varit begränsad för kontakt med kollegor.

Därmed har syftet för undersökningen åstadkommits. Vi har fått svar på hur processen kan se ut och även vad som kan upplevas som problematiskt och svårt i processen för chefen i mellanposition.

Vår empiriska undersökning om att mellanchefens roll är komplex stämmer väl överens med tidigare forskning och teori.

Utifrån vår empiri har vi fått det bekräftat att det ställs krav både uppifrån och nerifrån vilket är mellanchefens ansvar att balansera detta i arbetet. Ofta hamnar mellanchefen i kläm och en rollkonflikt kan uppstå.

Den utträdesseprocess som Ebaugh (1988) skriver om, att gå från en social roll till en annan var lämplig till studiens syfte då intervjupersonerna gått från en roll till en annan. Vi har sett att rollen som mellanchef är något man växer in i, i samband med att man varit medarbetare och haft någon typ av ledarroll tidigare. Stegvist har man gått från att ha varit medarbetare till att bli verksamhetsansvarig som sedan leder till rollen som mellanchef.

Undersökningens empiri har också visat att roller både är medvetet och omedvetet. Några av intervjupersonerna var medvetna om att de hade flera olika roller medan andra inte alls var så säkra på detta. Det är mycket som sker under denna process, man möts av en del motgångar så som förhållandet till kollegor, att behöva klippa bandet till tidigare medarbetare på olika sätt och ändra sina tidigare vanor. Detta kan då leda till en rollkonflikt.

Samtliga intervjupersoner har uttryckt att de stött på medgångar men också motgångar under tiden man träder in som mellanchef. Oftast handlar det om att de tidigare varit medarbetare och nu blivit chef över sina kollegor vilket varit något de än idag får lära sig hantera.

Vi har fått en bild av att mellanchefens roll är ansträngande och i vissa fall knepig men trots detta så har mellancheferna beskrivit att de själva trivs jättebra i yrkesrollen och i universitetsmiljön. De tycker att det är roligt att få leda en arbetsgrupp och få arbeta nära människor samtidigt som de får vara med och påverka verksamheten. Många har själva rekommenderat yrket åt oss.

7 Diskussion

Att studera mellanchefer kan göras på många olika sätt inom många olika verksamheter. Det finns mycket forskning om mellanchefer i offentlig sektor.

Anldeningen till att vi valde chefer på ett universitet är för att man inte alltid tänker på chefer inom ett universitet, så det blir en ganska unik grupp att undersöka. För att få en större och djupare förståelse för mellanchefens roll på ett universitet så hade det varit bra att inkludera flera typer av chefer.

Vår studie är en komplettering till tidigare forskning kring mellanchefens roll då vi sett att vår empiri stämmer bra överens med vad tidigare forskning skrivit.

Vi har fått en större förståelse för mellanchefens roll i det vardagliga arbetet. Det vi också kommit fram till är hur man kan gå från att ha varit medarbetare till att bli chef.

Vår studie är inte representativ för mellanchefers roller allmänt. För att göra en representativ undersökning för detta ämne hade vi behövt tänka om och bland annat ta hänsyn till en större målgrupp, tillexempel flera mellanchefer.

Det vore intressant att med en kvalitativ studie utveckla studien genom att få intervjua mellanchefernas överordnade men också underordnade för att få en förståelse för hur de ser på just mellanchefernas roll och om rollen upplevs på samma sätt.

Sedan vore det också intressant att undersöka mellancheferna utifrån ett genusperspektiv, dvs.

att få en bild av kvinnliga mellanchefer samt manliga mellanchefer, om det på något sätt skiljer sig åt.

En annan intressant faktor vore att undersöka mellanchefer utifrån ålder och antal år i yrket för att även där se om det finns någon skillnad på rollen beroende på ålder men också antal års erfarenhet. Ett annat sätt att studera mellancheferna vore genom observationer, att få observera deras vardag för att se hur interaktionen ser ut från ett annat perspektiv.

Då det finns flera olika chefer på ett universitet så vore det intressant att studera de olika positionerna, tillexempel akademiska chefer. Det som är intressant med akademiska chefer är att man inom akademin oftast sitter som chef i 3år, sedan lämnar man den positionen till en annan. För vidare studier vore det intressant att undersöka processen innan, under och efter rollen som mellanchef inom akademin.

8 Referenslista

- Ahltorp, Birgitta (1998) Rollmedvetet ledarskap – om chefsroller och ledningsstilar i strategisk samverkan, Malmö: Liber

- Denscombe, Martyn. 2018. Forskningshandboken – För småskaliga forskningsprojekt inom samhällsvetenskaperna. Upplaga 4:1. Studentlitteratur AB, Lund.

- Ebaugh, Helene Rose Fauchs. 1988. Becoming an EX – The Process of Role Exit.

University of Chicago Press, Ltd., London.

- Ekelund, Jens. 2016. Mellanchefer behöver stöd. 23 mars.

https://www.realtid.se/karriar/mellanchefer-behover-stod (Hämtad, 2019-01-08).

- Goffman, Erving. 2014. Jaget och maskerna – En studie i vardagslivets dramatik.

Studentlitteratur AB, Lund.

- Kvale, Steinar & Brinkmann, Svend. 2014. Den kvalitativa forskningsintervjun.

Upplaga 3:4. Studentlitteratur AB, Lund.

- Larsson, Kjerstin. 2008. Mellanchefer som utvecklar – om förutsättningar för hållbart utvecklingsarbete inom vård- och omsorg. Upplaga 1:1. LiU Tryck, Linköping.

- Lindgren, Hans (2007) Mellanchef – ett komplext uppdrag, Stockholm: Mareld

- Mörtvis, Roger. Fromm, Jana. 2012. TCO GRANSKAR STRESSBAROMETERN 2012:

DAGS FÖR ÅTGÄRDER #1/12. Stressbarometern 2012. Avdelningen för samhällspolitik och analys, TCO.

https://www.tco.se/globalassets/2012/0711_stressbarometer_2_w.pdf (Hämtad 2019-01-08).

- Nilsson, Björn. 1996. Socialpsykologi. Upplaga 1:16. Studentlitteratur AB, Lund.

- Nohrstedt, Linda. 2017. Så minskas mellanchefernas stress. 27 mars.

- https://www.nyteknik.se/ingenjorskarriar/sa-minskas-mellanchefernas-stress-6835944 (Hämtad, 2019-01-08).

- Richard, Elvi. 1997. I första linjen – Arbetsledares mellanställning, kluvenhet och handlingsstrategier i tre organisationer. Sociologiska institutionen, Lunds universitet.

- SKTF. 2003. 1000 chefer har fullt upp – Om chefers förutsättningar att skapa en god arbetsmiljö och hur de upplever sin egen. En rapport från SKTF.

https://vision.se/globalassets/documents/rapporter/sktf-2003/chef_arbetsmiljomaj03.pdf (Hämtad, 2019-01-08).

- Trost, Jan & Levin, Irene. 2018. ATT FÖRSTÅ VARDAGEN – Med utgångspunkt I symbolisk interaktionism. Upplaga 5:1. Studentlitteratur AB, Lund.

- Vetenskapsrådet – Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning. Vetenskapsrådet. http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf

- webbansvarig@hr.lu.se. 2019. Att vara statligt anställd. Medarbetarwebben – Den gemensamma interna webbplatsen för Lunds universitet.

https://www.medarbetarwebben.lu.se/anstallning/att-vara-anstalld/att-vara-statligt-anstalld

(Hämtad, 2019-08-28)

- Wästerfors, David. Rennstam, Jens. 2015. Från stoff till studie – Om analysarbete i kvalitativ forskning. Upplaga 1:3. Studentlitteratur AB, Lund.

9 Bilaga

Related documents