• No results found

Jenny M Forsberg 1 och Tina Ac Modin

1örebro läns landsting, Primärvård, örebro, Sverige 2örebro läns Idrottsförbund, Folkhälso-

enheten, örebro, Sverige jenny.forsberg@orebroll.se

BAKgRUND OcH SyFTE: Länets folkhälsoplan beskriver vad Örebro läns landsting,

kommunerna och olika samverkansparter prioriterar för att stärka och främja länsbefolkningens hälsa. Utifrån folkhälsoplanen finns ett samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Örebro läns idrottsförbund (ÖLIF). Syftet med avtalet är att genom långsiktig samverkan mellan parterna främja en god och jämlik hälsa i befolkningen. Viktiga utgångspunkter är bland annat att:

• verka för en god hälsa hos barn och ungdomar • verka för ett hälsosamt åldrande

• stärka det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet

Hälso- och sjukvården har en viktig roll i det hälsofrämjande och sjukdomsförebyg- gande arbetet, bland annat genom möjligheten att särskilt nå de grupper i samhäl- let som är mest stillasittande. Det handlar bland annat om socioekonomiskt svaga grupper, äldre människor och sjukskrivna personer som sällan nås genom andra arenor.

METOD/IDéBESKRIvNINg: Primärvården påbörjade 2004 implementeringen av FaR®

som en metod att stötta patienten att öka sin fysiska aktivitet och minska stilla- sittande. I dag finns god evidens för att fysisk aktivitet är en viktig del i sjukdoms- prevention och behandling. Samtlig personal fick utbildning i metoden FaR® och all

legitimerad personal samt kuratorer kan förskriva FaR®. Genom samverkansavtalet

ingår folkhälsoenheten vid ÖLIF som en viktig part i modellen genom att samordna och kvalitetssäkra aktivitetsutbud, utbilda aktivitetsledare samt stödja och vägleda patienter. I primärvården finns en FaR®-utvecklare som stöd för verksamheterna

och på varje vårdcentral en FaR®-koordinator. Folkhälsoenheten har samordnare

med länsdelsansvar. Vid två tillfällen per år arrangeras gemensamma träffar där exempelvis rutiner, forskning, samverkan diskuteras. Lokala träffar genomförs regelbundet. 2010 blev FaR® målrelaterat i budgeten, vilket ledde till att förskriv-

ningen ökade och 2 781 ordinationer skrevs.

RESULTAT/LÄgESRAPPORT: Viktiga framgångsfaktorer vid implementering av FaR®:

• All legitimerad personal deltar i förskrivningen • Receptet i datorjournal • FaR®-utvecklare häl SOF rämj A n D e I n SA tS er O ch å tgär D er – PO 316

SAmVerKAn För Att FrämjA älDreS

hälSA I treDje ålDern I SörmlAnD

christina Bremfält1, carina Forsman Björkman2 och Susann Eriksson3

1landstinget Sörmland, Folkhälsocentrum, Sörmland, Sverige 2landstinget och Kommunerna,

Fou i Sörmland, Sörmland, Sverige 3landstinget Sörmland, Folkhälsocentrum, Sörmland,

Sverige

christina.bremfalt@dll.se

BAKgRUND OcH SyFTE: Andelen äldre i Sörmland ökar liksom i riket. År 2018

beräknas andelen 65 år och äldre utgöra 23 procent av den sörmländska befolk- ningen. Landstinget, kommunerna ideella sektorn m.fl. arbetar på olika sätt för ett hälsosamt åldrande men samordning saknas ofta. I en förnyad folkhälsopolitik (2007/08:10), framhålls att ett effektivt folkhälsoarbete bygger på ett ömsesidigt ansvarstagande mellan den offentliga och ideella sektorn samt den enskilda indi- viden. Syftet är att utifrån lokala förutsättningar och med utgångspunkt i de fyra hörnpelarna öka kunskapen och fördjupa samverkan kring hälsofrämjande insatser för att bevara de äldres hälsa i tredje åldern.

METOD/IDéBESKRIvNINg: Uppdraget syftar till att skapa samhälleliga förutsätt-

ningar för att främja hälsan hos länets invånare som befinner sig i tredje åldern. Medverkande aktörer är kommun, landsting, myndigheter, ideella sektorn m.fl. som på olika sätt kan bidra till att främja hälsan hos medborgarna i tredje åldern. Tillvägagångssättet är att arrangera lokala workshops utifrån den geografiska kom- munens förutsättningar och önskemål. Fokus är att medverka till dialog och möjlig- görande av samordning när det gäller insatser riktade till medborgarna i den tredje åldern.

RESULTAT/LÄgESRAPPORT: Sörmlands nio kommuner erbjöds att arrangera work-

shops, vilka sex tackat ja till och genomfört under 2011. Arbetsgrupper med blandade funktioner har förberett och genomfört alla workshops. Önskemål att deltagarna på dessa workshops skulle vara aktörer som är med och skapar förut- sättningar för ett hälsosamt åldrande uppfylldes. Workshopdagarna var fyllda av dialoger där mycket kom fram.

DISKUSSION/UPPFÖLJNINg: Uppföljningsmöten där resultat presenteras för lokala

politiker och andra nyckelpersoner pågår. FoU i Sörmland följer projektet och utvär- derar. Något slutligt resultat går inte att utläsa i dag, men flera kommuner har redan tagit initiativ till nya satsningar och samverkan som kan redovisas. Sörmland är ett av länen i regeringsuppdraget ”Samverkansmodell för ett hälsosamt åldrande” och i de kommuner detta pågår har samverkan stärkts ytterligare.

häl SOF rämj A n D e I n SA tS er O ch å tgär D er – PO 317

SAmVerKAn För Att mInSKA SOcIAl

ISOlerIng hOS älDre På SöDermAlm

Lotta Olofsson1

1Stockholm stad, äldreomsorgen, Stockholm, Sverige

charlottaolofsson@hotmail.com

BAKgRUND OcH SyFTE: I Södermalms stadsdel finns många ensamma äldre. Inom

kommunens hemtjänst, heminstruktör och fixartjänst kommer man ofta i kontakt med många socialt isolerade äldre utan att kunna hjälpa dem vidare i att bryta sin ensamhet. Många har inga släktingar i närheten, inget eller mycket litet socialt nätverk och har på grund utav olika funktionshinder eller psykisk ohälsa blivit iso- lerade i sin lägenhet. Även de som vårdar sin närstående i hemmet tappar ofta sitt tidigare sociala nätverk. Målsättningen är att minska den sociala isoleringen hos äldre i Södermalms stadsdelsförvaltning.

METOD/IDéBESKRIvNINg: Målgruppen är socialt isolerade äldre i eget boende i

Södermalms stadsdelsförvaltning. Vi försöker i detta projekt nå människor som vi har fått signaler om att de är socialt isolerade genom samverkan mellan uppsökande verksamhet, frivilligorganisationer, kyrkan, anhörigcenter, hemtjänst, heminstruk- tör, fixartjänst, demensförbundet samt Södermalms olika mötesplatser för äldre och projektet sociala innehållet. Uppsökaren är en nyckelperson som gör personliga besök och informerar bland annat om mötesplatser för äldre samt övriga aktiviteter inom projektet. Flera besök görs vid behov för att bygga upp en relation och moti- vera den äldre till att delta i någon av aktiviteterna. Många behöver ledsagning och sällskap för att komma iväg. Samordningen av frivilliga och samarbetet med olika frivilligorganisationer samt kyrkan är en viktig del i projektet.

RESULTAT/LÄgESRAPPORT: På Nytorgsträffen som är en mötesplats för äldre samt

på anhörigcenter samordnas många av insatserna som t.ex. att delta i bussutflyk- ter, föreläsningar, yoga, studiecirklar och anhörigcirklar eller samtalsgrupper för nydiagnostiserade demenssjuka. Från frivilligcentralen Viljan samordnas många av frivilliginsatserna och gemensamma aktiviteter som café, afternoon tea på lördagar och tjejgrupp.

DISKUSSION/UPPFÖLJNINg: De som har störst behov av att bryta sin isolering kom-

mer inte självmant till olika mötesplatser och aktiviteter. Det krävs samordning, tid och tålamod för att motivera och bygga upp nya sociala nätverk. Under 2012 vill vi gärna utveckla projektet med ett terapihundsekipage och samverkan med stads- delens korttidsboende. häl SOF rämj A n D e I n SA tS er O ch å tgär D er – PO 318

SAmVerKAn mellAn Det OFFentlIgA

Och Den IDéburnA SeKtOrn

Ann-christine Lundqvist1, Birgitta Södertun1 och Margareta Pettersson2

1region Skåne, malmö, Sverige 2nätverket social ekonomi Skåne, malmö, Sverige

ann-christine.lundkvist@skane.se

Region Skåne och den idéburna sektorn samverkar för ett hållbart och livskraftigt Skåne. Den idéburna sektorn har en viktig roll i samhället när det gäller folkhälsa, välfärd, sysselsättning och samhällsutveckling. Båda parter ser ett speciellt värde framför allt i den icke vinstutdelande verksamhetsformen.

BAKgRUND OcH SyFTE: Region Skåne och den idéburna sektorn i Skåne har en anta-

gen överenskommelse om samverkan omfattande åren 2010–2014. Syftet är att skapa ett långsiktigt hållbart Skåne med en stärkt demokrati, en ökad delaktighet och ett minskat utanförskap.

Frågeställningarna är följande:

• Hur kan överenskommelsen underlätta för partnerskap i upphandling? • Hur kan vi i samverkan få till ett alternativt upphandlingsförfarande? • Hur kan vi underlätta får små aktörer?

METOD/IDéBESKRIvNINg:

Politisk förankring, tjänstemannaorganisation och stöd till den kommunala nivån

För att underlätta arbetet och få till ”verkstad” inåt i Region Skånes egen organisa- tion har en politisk styrgrupp bildats. I denna styrgrupp finns representanter/region- råd med ansvar för regional utveckling, hälso- och sjukvård, kultur. Oppositionen deltar med två representanter. En arbetsgrupp med fem representanter från vardera parten är utsedda med mandat. Ordförandeskapet är rullande. År 1 (2011) hade nätverket social ekonomi ordförandeskapet, 2012 innehar Region Skåne det.

RESULTAT/LÄgESRAPPORT: En åtgärdsplan med vad som har genomförts har upprät-

tats av respektive part. Bland annat kan nämnas att en årlig konferens har genom- förts (för andra året i rad). Den idéburna sektorn deltar som en part i utvecklingen av ett innovativt upphandlingsförfarande, för att ersätta anhöriga och inte persona- len, vid länets sjukhus samt i utvecklandet av socialt företagande. Region Skåne sva- rar bland annat för ett årligt bidrag (åren 2010-2014) för att nätverket ska kunna ge stöd och hjälp till de skånska kommunerna. Processer är på gång för att skapa lokala överenskommelser.

DISKUSSION/UPPFÖLJNINg: Kontinuerlig dialog förs med företrädare för politiken

inom Region Skåne. Den politiska förankringen är betydelsefull såväl regionalt som lokalt. En prioriterad uppgift är att arbeta med ett innovativt upphandlingsförfarande. Är det systemet eller behovet som ska tillfredsställas? Det fordras en tydlig politisk viljeinriktning, synliggörande av goda exempel och en pågående samhällsdebatt.

häl SOF rämj A n D e I n SA tS er O ch å tgär D er – PO 319