• No results found

Artikel 3

1. Unionen ska fastställa och genomföra en gemensam jord-bruks- och fiskeripolitik.

Den inre marknaden ska även omfatta jordbruk, fiskeri och handel med jordbruksprodukter.

Med jordbruksprodukter ska förstås jordens, husdjurs-skötselns och fiskets produkter samt produkter i första bearbetningsledet som har direkt samband med dessa produkter.

Hänvisningar till den gemensamma jordbrukspolitiken eller jordbruket och användningen av bestämningen

”jordbruk” ska anses omfatta även fiskerisektorn med be-aktande av de särskilda kännetecknen för denna sektor.

2. Om inte annat föreskrivs i artiklarna 39–44 ska reglerna för den inre marknadens upprättande och funktion tilläm-pas på jordbruksprodukter.

Gemensa­m jordbruks- och fiskeri-politik

T R E D j E D E L E N 

3. De varor för vilka bestämmelserna i artiklarna 39–44 gäl-ler är upptagna i den lista som har fogats som bilaga I.*

4. Den inre marknadens funktion och utveckling i fråga om jordbruksprodukter ska åtföljas av upprättandet av en ge-mensam jordbrukspolitik.

Artikel 3

1. Den gemensamma jordbrukspolitiken ska ha som mål att a) höja produktiviteten inom jordbruket genom att främja

tekniska framsteg och genom att trygga en rationell veckling av jordbruksproduktionen och ett optimalt ut-nyttjande av produktionsfaktorerna, särskilt arbets-kraften,

b) på så sätt tillförsäkra jordbruksbefolkningen en skälig levnadsstandard, särskilt genom en höjning av den in-dividuella inkomsten för dem som arbetar i jordbruket, c) stabilisera marknaderna,

d) trygga försörjningen,

e) tillförsäkra konsumenterna tillgång till varor till skäliga priser.

2. Vid utformningen av den gemensamma jordbrukspoliti-ken och de särskilda åtgärder som krävs för att tillämpa den ska hänsyn tas till

a) jordbruksnäringens särskilda karaktär som är en följd av jordbrukets sociala struktur och av strukturella och na-turbetingade olikheter mellan olika jordbruksregioner, b) nödvändigheten av att gradvis genomföra lämpliga

an-passningsåtgärder,

c) det faktum att jordbruket i medlemsstaterna utgör en sek-tor som är nära förbunden med ekonomin i dess helhet.

Artikel 40

1. För att uppnå de mål som anges i artikel 39 upprättas en gemensam organisation av jordbruksmarknaderna.

Beroende på produkt ska denna organisation utformas på något av följande sätt:

* Denna bilaga återges inte här.

a) Gemensamma konkurrensregler.

b) Obligatorisk samordning av de olika nationella mark-nadsorganisationerna.

c) En europeisk marknadsorganisation.

2. Den gemensamma organisation som upprättats enligt punkt 1 får omfatta alla de åtgärder som behövs för att upp-nå de mål som anges i artikel 39, särskilt reglering av pri-ser, stöd för produktion och saluföring av olika produkter, system för lagring och överföring samt gemensamma an-ordningar för stabilisering av import och export.

Den gemensamma organisationen ska begränsas till att sträva efter de mål som anges i artikel 39 och ska ute-sluta varje form av diskriminering mellan producenter el-ler konsumenter inom unionen.

En eventuell gemensam prispolitik ska grundas på ge-mensamma kriterier och på enhetliga beräkningsmeto-der.

3. För att målen för den gemensamma organisationen som anges i punkt 1 ska uppnås får en eller flera utvecklings- och garantifonder för jordbruket bildas.

Artikel 41

För att de mål som anges i artikel 39 ska kunna uppnås kan det inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken särskilt bli aktuellt med bestämmelser om

a) en effektiv samordning av insatser i fråga om yrkesutbild-ning, forskning och kunskapsöverföring på jordbruksom-rådet, vilket kan innebära att projekt eller institutioner ska finansieras gemensamt,

b) gemensamma åtgärder för att främja konsumtionen av vis-sa varor.

Artikel 42

Bestämmelserna i kapitlet om konkurrensregler ska tilläm-pas på produktion av och handel med jordbruksprodukter endast i den mån Europaparlamentet och rådet, med hänsyn till målsättningen i artikel 39, beslutar detta inom ramen för

konkurrens-a­spekter

T R E D j E D E L E N 7 bestämmelserna i artikel 43.2 enligt det förfarande som an-ges där.

Rådet får på förslag av kommissionen tillåta stöd

a) för att skydda företag som är missgynnade genom struk-turella eller naturbetingade förhållanden,

b) inom ramen för ekonomiska utvecklingsprogram.

Artikel 43

1. Kommissionen ska lägga fram förslag om utformningen och genomförandet av den gemensamma jordbrukspoliti-ken, vilka förslag även ska innefatta att de nationella mark-nadsorganisationerna ersätts med någon av de former för gemensam organisation som anges i artikel 40.1 samt att de åtgärder som särskilt nämnts i denna avdelning genom-förs.

Dessa förslag ska ta hänsyn till att de jordbruksfrågor som nämns i denna avdelning kan vara ömsesidigt bero-ende av varandra.

2. Europaparlamentet och rådet ska, i enlighet med det ordi-narie lagstiftningsförfarandet och efter att ha hört Ekono-miska och sociala kommittén, upprätta den gemensamma organisation av jordbruksmarknaderna som föreskrivs i artikel 40.1 och övriga bestämmelser som behövs för att uppnå målen för den gemensamma politiken för jordbruk och fiskeri.

3. Rådet ska på förslag av kommissionen besluta om åtgär-der om fastställande av priser, avgifter, stöd och kvantitati-va begränsningar samt om fastställande och fördelning av fiskerimöjligheter.

4. Under de förutsättningar som anges i punkt 2 får de natio-nella marknadsorganisationerna ersättas med den ge-mensamma organisation som föreskrivs i artikel 40.1.

a) om den gemensamma organisationen erbjuder de med-lemsstater som motsätter sig denna åtgärd och som har en egen nationell organisation för ifrågavarande pro-duktion, likvärdiga garantier för berörda producenters sysselsättning och levnadsstandard: därvid ska hänsyn

tas till den takt i vilken möjliga anpassningsåtgärder och nödvändig specialisering kan genomföras; samt b) om den gemensamma organisationen tillförsäkrar

han-deln inom unionen villkor som motsvarar dem som gäller på en nationell marknad.

5. Upprättas en gemensam organisation för vissa råvaror innan det ännu finns en sådan organisation för motsvaran-de bearbetamotsvaran-de produkter, får motsvaran-dessa råvaror importeras från länder utanför unionen om de används för framställ-ning av bearbetade produkter som är avsedda för export till tredje land.

Artikel 44

När en vara är underkastad en nationell marknadsorganisa-tion eller någon annan form av intern reglering med mot-svarande verkan i en medlemsstat och detta påverkar kon-kurrensläget för en liknande produktion i en annan med-lemsstat, ska medlemsstaterna lägga på en utjämningsav-gift vid import av denna vara från den medlemsstat där en så-dan marknadsorganisation eller reglering finns, om inte sist-nämnda stat tillämpar en utjämningsavgift vid export.

Kommissionen ska fastställa storleken av dessa avgifter till den nivå som krävs för att återställa jämvikten; den får ock-så tillåta andra åtgärder, för vilka den ska fastställa villkoren och den närmare utformningen.

AVDELNING IV

FRI RÖRLIGhET FÖR