• No results found

5. Journalistik, utifrån fyra olika världar

5.1.4 Journalistens roll i framtiden

Eriksson från Nyheter24:

Journalistiken kommer behöva fokusera på de ekonomiska faktorerna ifall “givande” journalistik ska överleva. Det krävs att tidningar och journalister börjar ta betalt för sitt arbete och att fler inom branschen implementerar betalmodeller. Rollen som journalist har levt med mentaliteten att ge ut allt sitt material gratis, bara för att internet föddes fram. Den mentaliteten och stolthet som varit en del av rollen måste förändras. Det är en aspekt som kommer bli allt mer viktig och att journalisten måste förstå att grävande journalistik som dessutom någon betalar för skapar större värde för läsaren än ett “vanligt klick”. Mängden klicks lär inte vara lika betydelsefulla, snarare andelen betalande läsare kommer diktera huruvida en tidning överlever eller ej. Innehållsformatet kommer röra sig mer mot ljud och att det är ännu ett outforskat medie för journalisten, även inom annonsvärlden. Tekniken kommer styra och påverka rollen som journalist, googles sökmotor och sociala mediers intåg är exempel som förändrat journalisten. Det är dock endast formatet som kommer förändras, innehållet och vad journalisten väljer att skriva kommer ej påverkas av tekniken. Journalisten är fortfarande beroende av sina läsares intressen och omvärlden och att granskning kommer alltid vara en del av det men tekniken kommer definitivt styra rollen som journalist i viss mån.

Persson från Sydsvenskan:

Vad framtiden kommer innehålla för journalistiken och journalisten är svårt att förutspå. Personligen föreställer han sig en ljus framtid för den journalistiska yrkeskåren, COVID-19 situationen är ett ypperligt exempel på att behovet av journalister lever kvar. Sydsvenskan har aldrig haft mer att göra under denna epidemi och läsningsstatestiken har aldrig varit högre. Invånarna vänder sig således till dem större medieföretagen för att ta del av nyheter och information, det är Sydsvenskans uppfattning. Intresset för journalistik kommer troligtvis aldrig avta, snarare kommer formatet och leveransmetoderna av nyheterna förändras. Digitaliseringen förändrade sättet vi levererade nyheter, tidningen blev anpassad till internet och sociala medier. Tekniken kommer tillföra olika verktyg till journalisten men det grundliga beteendet av journalisten och hens arbetsprocess kommer se likadan ut som den gör idag. Gräva efter nyheter, avslöja och informera allmänheten kommer fortfarande vara centrala delar i rollen som journalist. Datajournalistik har revolutionerats av teknikutvecklingen då journalisten således kan t.ex. Få tillgång av databaser, internationella dokument och kommunicera med omvärlden på ett annat sätt än tidigare men digitala verktyg kommer endast vara hjälpmedel. Rollen som journalist kommer fortsätta att tillhöra allmänheten, möta och skapa förtroende hos medborgare och granska makthavare är så djupt rotad i journalistens identitet vilket inte kommer påverkas av framtida teknikskiften. Tidningsformatet befinner sig just nu i ett döende stadie och det råder ingen tvekan på att papperstidningen kommer att dö ut. Allt fler kommer röra sig mot de digitala lösningarna och det lär inte existera något förändringsmotstånd för det heller, varken från mediehusen eller läsarna då det snarare rör sig om en generationsfråga. Samtidigt upplevs destruktiv teknik som slår

29

ut papperstidningen kan tillföra en diskussion om finansiering i ett digitalt landskap. Papperstidningen genererar idag fortfarande en stor andel av tidningarnas intäkter genom annonser och omställningen till digitala annonser kommer inte vara lätt. Idag existerar även en förväntan bland läsarna att få ta del av nyheterna gratis bara för att Sydsvenskan väljer att leverera nyheter genom digitala kanaler och den attityden är problematisk på flera sätt. Personerna som uttrycker detta och anser att nyheterna bör vara gratis digitalt är oftast inte villiga att arbeta gratis inom respektive yrke, varför ska journalisterna göra det? Den andra aspekten är attityden utgör ett direkt hot för tidningens annonsering då externa annonsörer ej är lika angelägna till att spendera kapital på digitala annonser än traditionella format.

Olsson från Trelleborgs Allehanda:

Journalistikens framtid kommer styras en del av tekniken, exempelvis att papperstidningen helt kommer försvinna. Det är ett slags invant beteende att allt fler morgontidningar kommer följa trenden och rensa ut antalet papperstidningar man skickar ut i veckan. Digitaliseringen kommer ta över och spela stor roll, det är av stort intresse att redaktionerna fokusera på att få fram en E-tidning som man kan sitta och bläddra på sin iPad. Väljer man att ha en E-tidning så kommer det medföra att redaktionerna och journalisterna kan fortsätta agera som ledarhundar i samhället. När man scrollar på en hemsida så utsätts man inte lika mycket, utan det blir lätt hänt att man enbart scrollar ner till artiklar och kategorier som man är intresserade av. Den ekonomiska sidan måste också förändras, så att redaktionerna får sin tidning att gå runt, få fler att betala för journalistiken. Det är viktigt att hitta en summa som anses vara vettig så läsarna vill abonnera på den digitala tidningen. Tryck och distributionskostnader är väldigt höga, blir redaktionen av med den kostnaden så kommer redaktionen enbart kunna fokusera på att skapa en bra digital tidning. Ett idyll är att när man tittar på journalistiken så är framtiden lokaltidningar. Lokaltidningarna är de som ligger närmast, de tar upp vart skattepengarna i kommunen hamnar och det är sånt som folk bryr sig om. Det är viktigt för demokratin att någon håller koll på vad makthavarna håller på med och att det finns en plattform för lokala människor att framföra sina åsikter och diskutera lokala frågor. Som journalist så måste man även göra sitt bästa för att hitta nya unga journalister, det är en utmaning. För att journalistiken ska överleva så måste det också finnas en återväxt.

Fritze från Sveriges Television Skåne (SVT):

Journalistikens framtid kommer bli mycket mer “on demand” än vad det redan är idag. Konsumtionen av nyheter kommer fortsätta att ske via internet och i huvudsak på mobilen. Det är viktigt att journalistikens uppdrag inte förändras, utan att journalisten håller samma roll.

30

Related documents