• No results found

Kända varumärken ger influencern uppmärksamhet och publicitet

Image Identitet

4.1 Influencerns bakgrund

4.3.3 Kända varumärken ger influencern uppmärksamhet och publicitet

4.3.3 Kända varumärken ger influencern uppmärksamhet och publicitet

Genom att samarbeta med ett visst framgångsrikt företag menar alla fyra respondenter på att det kan ge en stor uppmärksamhet och publicitet åt dem och deras varumärke. Dock menar dem att det handlar om att samarbeta med ett företag som verkar inom den nisch som influencern själv. Är det ett stort och känt företag som verkar inom samma nisch med många följare kan det generera i många följare till influencern själv genom att dessa informerar om samarbetet samt länkar till influencerns eget konto.

Intervjuperson 4: Influencer verksam inom livsstil. Telefonintervju 24 oktober 2018 39

Intervjuperson 1 vill också framhäva att denne arbetar idag med stora företag som gör 40 att denne har möjlighet att arbeta med sociala medier. Dock menar denne på att det ligger ett hårt arbete bakom för att ha uppnått den framgång som denne har gjort. Arbete morgon till sen kväll men att idag ha regelbundna samarbeten med framgångsrika företag gör att arbetet bakom varit värt det.

Intervjuperson 2 menar att förutom att få möjligheten att synas på deras konto ger 41 specifika samarbeten en legitimitet hos denne. Det blir en bekräftelse på att denne gör något bra då ett stort företag vill samarbeta med denne vilket också leder till att dennes status höjs utåt sätt. Detta genom att fler företag uppmärksammar att just det företaget valt att samarbeta med denne vilket kan leda till att fler stora företag kommer i kontakt med influencern.

Intervjuperson 3 för ofta en dialog med sina följare om vad de efterfrågar i form av 42 erbjudanden. Detta gör det enklare för denne att förstå vilka samarbeten som uppskattas hos dennes följare samt skapar ett engagemang. Samarbeten som uppskattas av följare menar influencern kan leda till att följarna tipsar sina egna vänner genom att kommentera och tagga dessa i inlägget vilket gör att samarbetsinlägget sprids till fler.

Intervjuperson 3 förklarar vidare att denne uppskattar speciellt samarbeten med företag 43 som passar en bredare målgrupp. Ett exempel var på ett företag som säljer barnkläder i olika prisklasser. Från märkeskläder till budgetalternativ. Dennes följare består främst utav småbarnsföräldrar vilket gör att samarbetet passar dess målgrupp. För att ta det steget längre tänker denne att det ska passa större delen av målgruppen genom att det finns barnkläder i alla priskategorier.

Intervjuperson 4 beskriver mer ingående om dennes vikt av att ta bra bilder. Denne 44 menar på att om företaget denne samarbetar med delar bilden som visar upp samarbetet, kan detta leda fler personer till kontot på grund av den vackra och inspirerande bild den

Intervjuperson 1: Influencer verksam inom inredning. Telefonintervju 17 oktober 2018 40

Intervjuperson 2: Influencer verksam inom hälsa & skönhet. Telefonintervju 17 oktober 2018 41

Intervjuperson 3: Influencer verksam inom småbarnsliv. Telefonintervju 19 oktober 2018 42

Intervjuperson 3: Influencer verksam inom småbarnsliv. Telefonintervju 19 oktober 2018 43

tagit. På så sätt kan ett tillfälligt samarbete bli lyckat vilket genererar i fler samarbeten med företag och varumärket stärker sin position på marknaden.

Att skapa engagemang är något som Holmström och Wikberg (2015) tar upp som en viktig aspekt att göra på sociala medier. Precis som intervjuperson 3 beskriver gör det de 45

enklare för denne att förstå vad dennes följare efterfrågar i form av erbjudanden från företag. Detta ger då möjligheten att få samarbetsinlägg att spridas. Detta beskrivs av Andersson et al (2009) som virusmarknadsföring då budskapet sprider sig när det uppskattas av målgruppen. Något som visar på att influencerns sätt att välja sina

samarbeten går till på rätt sätt. Detta kan också tolkas till den aspekt som Holmström och Wikberg (2015) tar upp angående samarbeten som passar en bredare målgrupp. Dessa menar på att detta är viktig aspekt för att få ett framgångsrikt konto. På så sätt

tillfredsställer denne hela sin målgrupp genom att förstå sin målgrupps behov.

Kerpen (2012) menar på att Instagram är den bästa sociala mediekanalen för företag att dela med sig utav fina bilder på. Detta innebär att det Intervjuperson 4 beskriver 46 angående vikten av att ta bra bilder kan generera i fler personer till dennes konto stärks i teorin angående detta.

Den stora fördelen med Instagram är dock den möjlighet den skapar för influencers att få sina bilder att spridas genom virusmarknadsföring. En modern variation av word of mouth. Utifrån resultatet kan vi se att respondenterna vars samarbeten bemöts med ett positivt intryck kan få en sådan uppmärksamhet som gör att dess varumärke kan bli känt och stort under en kortare period. Känt och stort kan däremot definieras som både positivt och negativt beroende på vilket bemötande ett budskap får. Lika snabbt som ett varumärke kan uppmärksammas i positiv bemärkelse, lika fort kan det tappa sin status på marknaden genom den spridning av negativ kritik som kan uppstå.

Samtidigt bör det finnas i åtanke att specifika samarbeten kan passa en viss influencer och bli bemött med en positiv respons medan det hos en annan influencer kan bli bemött

Intervjuperson 3: Influencer verksam inom småbarnsliv. Telefonintervju 19 oktober 2018 45

Intervjuperson 4: Influencer verksam inom livsstil. Telefonintervju 24 oktober 2018 46

med sådan negativ kritik att det slår hårt mot dess varumärke. Det handlar om vad influencern står för och vad som passar dess målgrupp samt vad denne levererat för material tidigare som känns trovärdigt hos dess följare.

5.0 Slutsats

I detta avslutande kapitel presenterar jag de slutsatser och reflektioner vi kan dra utifrån studiens empiri och teori. Det inleds med att studiens två forskningsfrågor besvaras, följs sedan utav teoretiska och praktiska implikationer, studiens begränsningar och avslutas med förslag på framtida forskning.

Related documents