• No results found

Utmaningar: Tid & synas

Image Identitet

4.1 Influencerns bakgrund

4.3.1 Utmaningar: Tid & synas

Alla fyra respondenter menade på, med lite olika formuleringar, att utmaningen i yrket som influencer är att få tiden att räcka till samt att ständigt synas.

Intervjuperson 1 och 2 menar, förutom att tiden och att synas är svårt, också att 29 30 utmaningen är i att ständigt höja sig själv. I denna bransch krävs det att sticka ut för att vara intressant och inte bli en i mängden och efterlikna andra. Vissa dagar kan

inspirationen vara svår att finna men trots det krävs det att finna inspiration att dela med

Intervjuperson 1: Influencer verksam inom inredning. Telefonintervju 17 oktober 2018 29

Intervjuperson 2: Influencer verksam inom hälsa & skönhet. Telefonintervju 17 oktober 2018 30

sig utav till sina följare. Intervjuperson 3 poängterar samtidigt vikten av att hålla sig till 31 sin plan och tro på sig själv dagar då tvivel och inspiration försvinner. Denne menar på att det råder en hysteri i kring hur många likes och kommentarer influencers får på sina bilder och de bilder som inte får lika bra respons som andra kan skapa en osäkerhet hos

influencern. Vidare beskriver denne hur denne går till väga för att uppmärksamma alla sina följare då tiden inte räcker till till att svara på de frågor och kommentarer som kommer in. Detta genom att dela inlägg där denne meddelar att denne läser allt som följarna skriver men hinner inte svara men är tacksam för det engagemang som råder från dessa. På så sätt blir alla sedda vilket skapar en tacksamhet hos dennes följare också.

Intervjuperson 4 berättar att Instagram infört en algoritm idag som gör det svårare för 32 Influencers att synas i alla sina följares flöden. Med det menar denne att om denne inte är aktiv under en dag genom att gilla eller kommentera andras bilder, ger inte Instagram lika mycket utrymme för influencern att synas trots att denne delar en bild. En problematik som också skapar en stress över att behöva lägga tid på att vara aktiv dagligen. Intervjuperson 4 berättar att denne märker stor skillnad om denne inte är aktiv under en dag jämfört om 33 den är det. Något som denne tror skapar stor frustration hos många vilket leder till att många influencers tappar lusten till att fortsätta med arbetet.

För att sätta det i ett perspektiv på hur mycket tid en influencer lägger ned på sitt arbete berättar Intervjuperson 4 att denne delar mellan 3 till 4 inlägg på Instagram per dag. Det 34 innebär 3 till 4 inlägg med mycket arbete och eftertänksamhet bakom vilket gör att förståelsen för att det är mycket tid som går åt blir större.

Intervjuperson 3 berättar att denne önskar att ha en personlig relation med alla sina 35 följare vilket denne inser är en omöjlighet trots att viljan finns där. Med detta i åtanke är det lättare att förstå Gezelius och Wildenstam (2011) beskrivning av att alla företag tjänar på att satsa på de befintliga kunderna istället för att ständigt jaga nya. Tidsåtgången som

Intervjuperson 3: Influencer verksam inom småbarnsliv. Telefonintervju 19 oktober 2018 31

Intervjuperson 4: Influencer verksam inom livsstil. Telefonintervju 24 oktober 2018 32

Intervjuperson 4: Influencer verksam inom livsstil. Telefonintervju 24 oktober 2018 33

Intervjuperson 4: Influencer verksam inom livsstil. Telefonintervju 24 oktober 2018 34

krävs för att hålla den höga nivå som respondenterna gör innebär att de måste värna om sina följare vilket bara det kostar mycket tid.

Efter att ha talat med de fyra respondenterna gav det en känsla av att yrket som influencer är en form av en färskvara. Det går inte att luta sig tillbaka och vara tillfreds med föregående veckas arbete utan det handlar om att dagligen leverera till sina följare. De punkter Terrero (2016) tar upp för att lyckas på Instagram innebär således inte ett arbete under en period utan ett dagligt arbete som behöver uträttas för att behålla sin position på marknaden. Trots lojala och trogna följare finns det många som inte är det och tappar intresse fort av att följa en Influencer om denne inte levererar något värde till sina följare.

Resultatet visar en tydlig röd tråd bland respondenternas svar angående de stora

utmaningarna i deras arbete som influencer. Att få tiden att räcka till samt att synas är de gemensamma nämnarna. Det är två olika former av utmaningar men där vi samtidigt kan se ett tydligt samband mellan varandra. Instagram handlar som så lärt om att dagligen inspirera genom att ständigt med jämna mellanrum uppdatera med vackra, fina bilder. Med det kommer också pressen av att ständigt leverera spännande, unika och inspirerande bilder vilket i sig är en utmaning personligen att komma på nya idéer. I samband med detta blir tiden också en faktor. Tidsåtgången som går åt till att ständigt synas, leverera, förhandla fram samarbeten tar tid och som respondenterna var tydliga med att framhäva är att det ligger ett hårt arbete bakom deras framgång. Det är ett arbete som pågår från morgon till kväll utan några semesterdagar. Med tanke på att en influencers arbete mestadels är en färskvara kan denne inte luta sig tillbaka och vara nöjd med föregående månads arbete. Frågan jag som forskare ställer mig då är om det är värt det? All den tid som går åt och att ständigt leva i sitt arbete hela dygnets vakna tid? Respondenterna menar på att det är deras hobby som de blivit framgångsrika inom och kan idag tjäna pengar på vilket medför att de inte upplever det som en börda. Det är en stor utmaning att hålla sitt varumärke relevant på marknaden men tiden som läggs ned är värt det då de får tillbringa sina dagar med något de tycker är roligt. De arbetar för sig själva och sin egen framgång vilket i sig är en daglig motivation.

Med tanke på den lilla tid det finns över till något annat innebär det att teorin angående att värna om befintliga relationer stärks ännu mer. När ett arbete tar så mycket tid gäller det

att maximera sin tid genom att vara så tidseffektiv som möjligt, och ett stort steg är att värna om sina befintliga relationer till företag samt följare.

Related documents