• No results found

6 KÅRAVDELNINGEN I VASA (KAV) Kansli

In document 8 Källförteckning 33 (Page 27-33)

6 KÅRAVDELNINGEN I VASA (KAV) Kansli

KAV:s utrymmen är upplåtna av Åbo Akademi i Vasa. På KAV:s kansli arbetar styrelsen och sekretariatet. KAV:s utrymmen består av ett kansli med kokvrå, ett mötesrum, en toalett samt Papperskvarnen. I Papperskvarnen finns en tidningshörna, kopieringstjänst samt en försäljningspunkt för studiematerial.

På KAV:s kansli används dagligen kaffe- och tekokare. Kaffekokaren har automatisk avstängning. Mikrovågsugnen används sällan. På kansliet används nästan alltid keramiska kärl, som diskas av styrelsen. Diskmedlet som används på kansliet är inte miljövänligt.

Till förfogande finns även andra återanvändbara kärl. Livsmedelsinköp sköts av styrelsen och hittills har man inte prioriterat miljövänliga produkter. På toaletten finns en handduk för att undvika slöseri av pappershanddukar. Städningen av utrymmena sker varje vecka och sköts av ISS, som sköter städningen av hela Kvarnen.

I Vasa sköts de större anskaffningarna (såsom datorer, kopieringsmaskiner, skrivare) av avdelningssekreteraren och styrelsen. Övrigt kontorsmaterial (såsom pennor, tejp, saxar, stansar) skaffas i små förpackningar av avdelningssekreteraren.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

På KAV:s kansli finns för tillfället sex datorer i användning, varav en är bärbar. Samtliga av kansliets datorskärmar är TCO märkta. Alla datorer används dagligen aktivt av både styrelse- och specialföreningsmedlemmar.

På KAV:s kansli finns en laserskrivare (HP laserjet 4000N) och en fax (Olivetti). Båda är märkta med Energy Star. I Papperskvarnen finns det tre kopieringsmaskiner, två i KAV:s ägo och en leasad. De två nyare är märkta med Energy Star. KAV har ett serviceavtal med Ekman Systems för två av maskinerna, och ett serviceavtal med Canon för den nyaste maskinen. På hösten 2005 infördes laddningsbara kopieringskort. Tidigare användes engångskort.

Pappret som används på kansliet och i Papperskvarnen är svanmärkt och köps från Canon.

De färgade pappren beställs från Wulff och är inte miljömärkta. Eftersom Papperskvarnen erbjuder den enda kopieringstjänsten för studerande i Kvarnen, vilket medför en betydande förbrukning av papper. Användningen av tjänsten har ökat de senaste åren. Papper med text på ena sidan återanvänds som klottpapper. Kuverten som används på kansliet är tillverkade av returpapper.

På kansliet sorteras papper, kartong, glas och returflaskor. Resten av avfallet sorteras i grov- och köksavfall.

Åtgärdsförslag 2005:

1. KAV strävar till att uppmuntra studerande att kopiera dubbelsidigt och förminska texter i mån av möjlighet.

2. Miljövänligt diskmedel anskaffas till kansliet.

3. Den avgående styrelsen redogör för den nya styrelsen om miljöprinciperna på kansliet.

4. Alla stänger av datorskärmen efter användning, speciellt inför veckoslut samt längre helger då datorn inte kommer att vara i användning.

5. Nya kontorsmaskiner (datorer, skrivare, kopieringsmaskiner, fax) skall vara så miljövänliga som möjligt.

6. Alla energisparande funktioner skall vara installerade eller installeras senast då en ny maskin tas i bruk.

7. KAV uppmuntrar ISS att använda sig enbart av miljövänligt rengöringsmedel och städredskap.

Verksamhet inom KAV

KAV innefattar ÅAS allmänna miljöprinciper i sin verksamhet. Styrelsemöten hålls en gång i veckan. På styrelsens möten får alla en egen föredragningslista. Protokollen skickas endast via e-post för att undvika överflödig pappersanvändning.

Jakobstad åker tåg.

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

Inom KAV:s föreningar sköts informationen oftast via e-postlistor. Föreningarna har även anslagstavlor som de kan sätta upp information på. Föreningarna saknar för tillfället egna utrymmen och använder sig av KAV:s kansli eller Kvarnens allmänna utrymmen för möten och evenemang.

För sitsar och andra evenemang som ordnas på Kvarnen och inkluderar mat, köps tjänster av ISS. De tar hand om all mat och disk, vilket innebär att det används endast keramiska kärl på alla större evenemang. Under möten på KAV:s kansli använder föreningarna sig vid behov av de kärl som finns. Engångskärl används sällan.

KAV ordnar tutorutbildning för tutorerna vid Åbo Akademi i Vasa. Under utbildningen används engångskärl och – bestick av praktiska skäl.

I Vasa har det sedan ett år tillbaka funnits ett miljöutskott. Utskottets verksamhet är än så länge i startgroparna. Hittills har utskottet bl.a. ordnat ett studiebesök till avfallsstationen Stormossen. Vid förverkligandet av Kårhuset i Vasa bör alla miljöaspekter beaktas.

Åtgärdsförslag 2005:

1. Vid utbildningar delas endast det nödvändigaste materialet ut på papper.

2. Vid utbildningar skall användning av engångskärl i mån av möjlighet undvikas.

3. Styrelsen och kanslitjänstemännen strävar till att höja sin miljömedvetenhet.

4. KAV uppmuntrar specialföreningarna till större miljövänlighet.

7 STUDENTBESPISNINGARNA, Kafé Gadolinia Kb

Åbo Akademis Studentkår äger fem studentbespisningar (Café Kåren, Café Gadolinia, Café Arken, Café Sydväst och Café Fänriken) samt två caféer (Café Hanken och Bibbacafé) i Åbo.

Kårcaféernas situation kartlades år 2005 i form av kontakt med restaurangcheferna och affärssektorns VD. Kafé Gadolinia Kb bedriver verksamhet i sju olika byggnader.

Kårkaféerna har ingen egen miljöplan, utan de innefattas av denna Studentkårens allmänna.

Både i administrativt arbete och i köksarbetet skall man alltid sträva till att använda apparatur som belastar miljön så lite som möjligt. Hela personalen skall vara medveten om vilket miljöansvar deras arbete innebär.

Direkt miljöpåverkan sker genom uppvärmning, avfallsproduktion, el- och vattenförbrukning, apparater, kemikalieanvändning och transporter. Kårkaféerna fäster mest uppmärksamhet vid avfallssortering och energiförbrukning. Sorteringsmöjligheterna för studentbespisningarna är överlag goda och personalen är positivt inställd till miljövänlighet.

Lunchförsäljningen har inte förändrats mycket sedan 1998. Antalet anställda inom

Kårcaféerna har ökat sedan 2003. Café Gadolinia och Café Arken har båda sju anställda var, Café Kåren har fyra anställda, Café Fänriken tre anställda, Café Sydväst två anställda och Bibbacafé samt Café Hanken en anställd var. År 2004 såldes det ca 212 000 studentluncher inom Kafé Gadolinia Kb. Av kårcaféerna säljer Café Gadolinia flest studentluncher. Sedan början av november 2003 har Café Hanken sålt lättluncher.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Avfallssorteringen på kårcaféerna fungerar enligt respektive fastighets system, dvs. på Café Gadolinia, Café Arken och Café Fänriken ordnas sorteringen av Stiftelsen för Åbo Akademi, på Café Sydväst Yrkeshögskolan Sydväst och på Café Kåren ansvarar i sin tur Studentkårens affärssektor för sortering. Det är med andra ord svårt att säga hur mycket avfall bespisningarna producerar eftersom flera instanser använder samma avfallskärl. Dessutom vägs inte avfallsmängderna så noga utan kärlen töms enligt överenskommelse och man betalar för antalet kärl och tömningar.

Den stora bristen som fortfarande finns är att speciellt Gadolinia saknar metalltillplattare. Som situationen är idag fylls metallkärlen alltför snabbt jämfört med antalet tömningar. Köket önskar att Stiftelsen skaffar en sådan och saken har diskuterats, men för tillfället förblir frågan olöst. Frågan försvåras även av att en dylik maskindriven tillplattare kräver mycket utrymme och är högljudd. Ur miljösynvinkel skulle en handdriven tillplattare vara att föredra, men i dagens läge är de för tunga att använda.

På Gadolinia och Kåren sorterar man glas-, metall-, bio-, papp-, pappers och blandavfall.

Fänriken som finns i ASA C sorterar endast pappersavfall. Resten går som blandavfall.

Personalen upplever att metallinsamlingen som finns vid A- och B-husens gård är för långt borta. Arbete för att förbättra situationen för Café Fänriken har inte gjorts, eftersom restaurangen är under ständigt stängningshot. Sorteringsmöjligheterna för Arken är tillfredsställande.

Kafé Gadolinia Kb ’ s kopiering på kårkansliet har minskat avsevärt. Alla caféernas menyer publiceras i Bullen och på Studentkårens hemsida. På caféerna använder man tuschtavlor för dagliga menyer.

En av företagets verksamhetsprinciper är att användningen av engångskärl hålls så minimal som möjlig. Engångskärl används på Café Gadolinia av dem som tar med sig kaffet. På Café Fänriken har man stamkunder som använder egna kaffemuggar. Alla restauranger har också ett nödlager engångskärl ifall t.ex. diskmaskinen går sönder. Caféerna på Hanken och Biblioteket använder helst porslinskärl, men användning av engångsmuggar förekommer eftersom kaffet i automaten serveras i plastmuggar. De porslinskärl som Hankens café har borde helst inte föras med på föreläsningar, eftersom de inte alltid hämtas tillbaka. På Hanken används dessutom engångskärl för sallad och annan take away mat. Då och då används också pappersborddukar på caféerna. På café Kåren används ofta pappersborddukar på grund av trasiga bord.

av blekt papper som tidigare. Metallfolie (ugnsformar), plast (Duno-lådor) återanvänds på alla tre restauranger. Fänriken återanvänder pappkartonger som soplådor. För övrigt sorteras pappavfall i Pahvi-Paavo. Åtminstone Kåren återanvänder också ketchuphinkarna.

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Efter 1998 har köksapparaturen förändrats enligt följande: Fänriken har fått en blandare, dvs.

en kran som färdigt blandar det varma och kalla vattnet. Detta har minskat vattenkonsumtionen. Kåren har fått ny diskmaskin, ugn och energisparande stekpanna.

Energisparsynvinklar skall beaktas även i framtiden när ny apparatur skaffas och vid inköp av varor. Närproducerade produkter gynnas även i detta sammanhang.

Om en studerande under hela sin studietid äter uppemot 1000 studentluncher (fem gånger i veckan under 50 månader) har det en påverkan på omgivningen. Det handlar om vad man äter, hur och av vem det man äter har producerats, hur och hur långt det har transporterats samt hur varorna är förpackade. Viktigt ur miljösynvinkel är också kundernas beteende i restaurangen.

Enligt personalen är efterfrågan på ekologisk mat inte stor bland studerande. När förra miljöplanen skrevs sade husmodern att ekologiskt producerad mat inte tillsvidare serverats ens på prov p.g.a. de högre kostnaderna detta skulle innebära. Köket ställer sig dock positivt till saken och det har ordnats eko-matdagar och köket gör gärna detta även i fortsättningen om det bara finns efterfrågan och tillgång till ordentliga råvaror. Eko-matdagar har inte ordnats på de senaste åren.

Gadolinia använder vanligen också ekologisk mjölk och ekologiskt bröd, Fänriken bjuder ibland på eko-gröt och Kåren har ekologiska ärter samt ekologiskt kaffe och te.

Det största miljöproblemet enligt Gadolinia och Kåren är att det slängs bort mycket mat. På Gadolinia slängs det bort ca 25 kg mat per dag, och på Kåren är den respektive mängden 15-18 kg per dag.

Kökspersonalen önskar att kunderna säger till om de vill ha en mindre portion och att de inte skulle ta onödigt mycket sallad och brödskivor. Man borde också bättre informera om möjligheten att ta till av maten (sallad, bröd, potatis, ris, pasta). Kunderna tar också ofta flera servetter än nödvändigt.

Möjligheten för kunderna att efter lunchen sortera sina matrester och sopor, har förbättrats. I Arken sorterar man sina tallrikar direkt in på disklinan, medan Fänriken och Sydväst använder sig av sorteringsvagnar. Även Café Kåren har under hösten 2005 utvidgat på sorteringsmöjligheterna och nu kan kunderna sortera bioavfall från energiavfall. I Gadolinia lämnas brickorna som sådana på en vagn och personalen tar hand om sortering av matrester och övrigt avfall.

I Tammerfors på Juvenes-restauranger har man kunnat minska på mängden av matrester efter att man infört ett system med självservering. Liknande system finns ju delvis också i kårkaféerna (sallader, bröd, drycker) men man kunde pröva det också med varmrätterna.

Dock är det främst sallad och bröd som det i dagens läge slängs mest bort av . 1

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

I alla restaurangerna kan man själv förse sig med potatis, ris eller pasta och då detta infördes på 90-talet ledde det till minskade mängder bioavfall. På vissa av kårkaféerna har man ibland provat självservering när menyn har innehållit mat som serveras styckevis (t.ex. tre biffar per kund). Om det visar sig ha önskade effekter kunde systemet tas i bruk även efter provperioden.

Åtgärdsförslag 2003:

1. I början av hösten kunde man enligt kökspersonalens önskan ge ut info om hur man skall bete sig i kårkaféerna, dvs. att man får ta till av maten, salladen och brödet och att man också kan be att få en mindre portion.

2. Man arbetar för att fastighetsägaren skaffar en metalltillplattare till Gadolinia.

3. Man fortsätter att undersöka möjligheten att till kårkaféerna köpa oblekta servetter för ett rimligt pris i stället för de klorblekta.

Rapport:

1. Miljö- och bespisningsutskottet 2005 planerade att ordna en temavecka som handlar om ”Beteende på kårkaféerna”. Möjligheten att ta mera mat skall marknadsföras under temaveckan och kan även marknadsföras i Bullen.

2. Möjligheten har undersökts och det har kommits fram till att införskaffning av en metalltillplattare inte skulle vara lätt att förverkliga t.ex på grund av utrymmesbrist i Gadolinia och tveksam lönsamhet från en miljösynvinkel.

3. Leverantören av de blekta servietterna har inte kontaktas för att få en jämförande offert för icke-blekta papper.

Åtgärdsförslag 2005:

1. Man kontaktar Stiftelsen för ÅA för att undersöka möjligheten att skaffa containers för återvinning av mjölktetror.

2. Man undersöker möjligheten att organisera ett bättre sorteringssystem för kunderna, t.ex. olika kärl för bioavfall och övrigt avfall, på alla kårkaféer.

3. Temavecka som handlar om ”Beteende på kårkaféerna” skall ordnas i mån av möjlighet. Möjligheten att ta mera mat skall marknadsföras under temaveckan och kan även marknadsföras i Bullen.

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Källförteckning:

Central miljöplan för Stockholms universitet år 2003, Utgivare Miljörådet vid Stockholms Universitet, hämtad från <http://lacke.tb.su.se/internt/miljoplan2003.html>, 9.9.2003 Energia ja kestävä kehitys Suomessa-infoblad, Energia-alan Keskusliitto ry FINENERGY 2002 Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ympäristöohjelma, godkänt 27.1.2000

Juvenes Ympäristöohjelma 2002, Juvenes Oy Tammerfors

Motiva Oy, hämtad från <http://www.motiva.fi/yjay/Toimiston+energians%E4%E4st%F6>, 9.9.2003

Nulägesanalys av Åbo Akademis interna fysiska miljöarbete och förslag till miljöprogram, begäran om utlåtandet 13.8.2003

Spara ström – stäng PC:n? Datacentralen vid Åbo Akademi, hämtad från

<http://www.abo.fi/dc/labbet/Sparastrom.pdf>, 12.12.2005.

Tekniska högskolan, ATK-keskuksen yleiset kirjoittimet, hämtad från <http://www.hut.fi/atk/kirjoittimet/>, 20.9.2003 TCO, hämtad från < http://tcodevelopment.com/>, 28.10.2003

Åbo Akademis Miljöplan för hållbar utveckling, godkänd av ÅA:s styrelse 3.6.1999

Åbo Akademis Miljöpolicy, godkänd av ÅA:s styrelse 22.3.2001

Åbo Akademi, Plan för befrämjande av hållbar utveckling i Åbo Akademis utbildning, forskning och övrig verksamhet 13.2.2003

Åbo Akademis Studentkårs Miljöplan, godkänd 7.12.1999

Specialföreningar som bidrog till arbetet med sina miljöplaner år 2003:

Biotica, Datateknologerna (DaTe), Dendriticum, Eikon, Humanistiska föreningen, Merkantila Klubben (MK), Nyländska Nationen (NN), Pulterit, Statsvetenskapliga klubben (SF), Teologiska studentföreningen (TSF), Verdi, Åbo Svenska Evangelisk Lutherska Studentmission, Österbottniska Nationen (ÖN) och Östra Finlands Nation (ÖFN).

In document 8 Källförteckning 33 (Page 27-33)

Related documents