• No results found

6. RESULTATREDOVISNING OCH ANALYS

6.2 Kön och alkohol

Det var 97 killar och 91 tjejer som besvarade våra enkäter varav 82 respektive 84 svarade att de dricker alkohol. Som diagram 4 nedan visar är konsumtionen av de olika dryckessorterna relativt lika mellan könen. Undantaget är vin som dricks av 37 stycken fler tjejer än killar. CAN: s (2004b) undersökning visade däremot på större skillnader i vad som dracks mellan könen jämfört med våra resultat. För killarna var det framförallt starköl och sprit som dominerade medan det för tjejerna dracks mer blandat enligt CAN (2004b).

0 10 20 30 40 50 60 70 80

Lätt cider/öl Mellan cider/öl Starkcider/öl Vin Starksprit

Killar Tjejer

Diagram 4: Vad brukar du dricka?

Det finns inga större skillnader i vår undersökning mellan könen på frågan om hur ofta man dricker, utan det vanligaste är 2–3 gånger i månaden (Bilaga 3, diagram 1). I CAN: s (2004b) undersökning däremot var det fler killar som drack 2-4 gånger i månaden än tjejer. Den lilla skillnaden som finns i vår undersökning är att inga killar har fyllt i att de dricker en gång om året eller mindre vilket ett fåtal av tjejerna har gjort (Bilaga 3, diagram 1). Konsumtionens storlek skiljer sig åt mellan könen. Både när det gäller cider/öl och starksprit dricker killarna mer än tjejerna. 43 stycken av killarna dricker 6 burkar cider/öl eller mer och

burkar. När det gäller starksprit är det nästan dubbelt så många killar som dricker 2 dl eller mer jämfört med tjejerna. Vid konsumtion av vin är det istället tjejerna som dricker mer än killarna (Bilaga 3, diagram 2, 3, 4). Helmersson- Bergmark (2002) skriver att det har utvecklats en konvergenshypotes vilket innebär att könen börjar närma sig varandra när det gäller olika saker, till exempel

alkoholkonsumtion. Trots detta menar Helmersson- Bergmark (2002) och även Lalander (1998) att det fortfarande finns stora skillnader mellan könen när det gäller alkoholkonsumtion, män dricker mer än kvinnor och har alltid gjort. I vår undersökning framkom det att killarna dricker något mer än tjejerna.

Likheten är stor mellan könen när det gäller hur ofta de känner sig berusade. Majoriteten av tjejerna, 46 stycken, och killarna, 40 stycken, uppger att de känner sig berusade nästan varje gång. Det näst vanligaste är att de känner sig berusade varje gång (Bilaga 3, diagram 5). Malmöundersökningen (2004) visar ingen skillnad mellan könen när det gäller ungdomarnas första berusningstillfälle utan det skedde vid 14 års ålder. I vår undersökning uppgav de flesta av killarna och tjejerna att de var 15 år första gången de drack och näst efter det var de 14 år (Bilaga 3, tabell 14).

När det gäller möjligheterna att få tag på alkohol är det vanligaste sättet både för killar och för tjejer genom vänner. Därefter är det vanligaste för tjejerna, 17 %, att de får tag på alkoholen genom sina egna föräldrar. Av killarna var det 13,5 % som fick tag på det på detta sätt. Nästkommande för killarna var istället pub och

restaurang. Det är även fler tjejer än killar som tar/lånar hemma. Tvärtom är det istället fler killar än tjejer som får tag på alkohol genom annan vuxen (Bilaga 3, tabell 3). I Malmöundersökningen (2004) kom det fram att tjejer oftare än killar behöver hjälp av någon vuxen för att få tag på alkohol. Detta kan man däremot inte koppla till vårt resultat eftersom där är det lite fler killar som behöver hjälp av en vuxen (föräldrar, annan vuxen, vänners föräldrar) för att få tag på alkohol (Bilaga 3, tabell 3).

Det är ungefär lika många killar som tjejer som dricker smuggelsprit respektive hembränt i den undersökning vi har gjort (Bilaga 3, tabell 1, 2). I CAN: s (2004b) undersökning visade det sig däremot att det var fler killar än tjejer som hade druckit det. Precis som när det gäller övrig alkohol är det vanligaste i vår

undersökning att vännerna hjälper ungdomarna att få tag på smuggelsprit (Bilaga 3, tabell 1) respektive hembränt (Bilaga 3, tabell 2). Den enda lite större

skillnaden som finns mellan könen var på frågan om hur de får tag på

smuggelsprit där 15 stycken fler killar får tag på det genom annan vuxen än tjejer (Bilaga 3, tabell 1).

Angående föräldrarnas vetskap om ungdomarnas alkoholkonsumtion var det mest förekommande för båda könen att både mamma, pappa och syskon känner till att de dricker (Bilaga 3, tabell 4). Föräldrarnas attityd till sina barns drickande är enligt både killarna och tjejerna positiv (Bilaga 3, tabell 5). När det gäller

föräldrarnas vanor att bjuda på alkohol kan man märka en liten skillnad, nämligen att killarna något fler gånger blivit bjudna av enbart pappan och tjejerna oftare av båda föräldrarna (Bilaga 3, tabell 6).

Diagram 5 nedan visar att på frågan vid vilka sammanhang ungdomarna dricker alkohol svarade killarna och tjejerna likartat. Det man kan se är att alternativen slappna av och orka med har getts som svar av fler killar.

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90

Fest/disco Familjen För att slappna För att orka med För att vännerna gör det Annat An ta l Killar T jejer

Diagram 5: Vid vilka sammanhang dricker du alkohol?

Det är ingen större skillnad mellan könen när det gäller hur de första gången kom i kontakt med alkohol utan för båda skedde det främst genom vänner (Bilaga 3, diagram 6).

På den öppna frågan om varför ungdomarna tror att de dricker var det inte heller så stora skillnader mellan killarnas och tjejernas svar. De få skillnaderna man kunde se var att fler killar dricker alkohol för att slappna av och att fler tjejer dricker för att vännerna gör det, det vill säga på grund av grupptrycket.

”Gillar känslan, tycker det e gott och inte minst för att man blir mer avslappnad. Dvs. det blir roligare.”

(Kille, 18 år)

”För att alla andra gör det. Även att man inte tycker att man blir påverkad av andra och känner sig självständig så blir man

påverkad undermedveten.”

(Tjej, 17 år)

I Greiffs (2000) undersökning säger däremot både killarna och tjejerna att sällskapet till viss del styr hur mycket alkohol man dricker. Det var även något fler tjejer i vår undersökning som dricker för att de ser det som socialt då man umgås med vänner och det uppstår en gemenskap. Lalander och Johansson (2002) menar just att användandet av droger är något som åstadkommer en stark känsla av gemenskap eftersom det görs tillsammans. I den andra öppna frågan som handlar om varför ungdomarna tror att andra dricker kunde man se att det var fler tjejer som trodde det var för att ha kul och roligt samt för att bli socialare. Några tjejer och killar tror också att ungdomar dricker för att vara ”coola” och tuffa.

Lalander och Johansson (2002) nämner att dricka alkohol är något som hör samman med en tuff och orädd man.

På frågorna om ungdomarna tycker att den alkohol de dricker smakar gott (Bilaga 3, tabell 7) och om de ibland känner att de dricker för mycket (Bilaga 3, tabell 9) är det cirka 20 % fler tjejer som anser detta. Däremot var det i Lindén- Boströms och Anderssons (2000) undersökning fler killar som kände att de drack för mycket, nämligen 13 %. Även på frågan i vår undersökning om man kan ha roligt utan alkohol var det fler tjejer som ansåg detta, 22,2 % (Bilaga 3, tabell 12). Lindén- Boströms och Anderssons (2000) undersökning visade på ungefär samma sak, nämligen att 20 % fler tjejer ansåg att man kunde ha roligt utan alkohol. De andra attitydfrågorna som berör om ungdomarna dricker för att bli fulla/berusade (Bilaga 3, tabell 8), om det finns anledning att ha en vit (alkoholfri) vecka (Bilaga 3, tabell 10) och om de skulle dricka mindre om vännerna gjorde det (Bilaga 3, tabell 11) var skillnaderna inte så stora.

Ungefär lika många tjejer som killar tycker att det finns risker med att dricka alkohol (Bilaga 3, tabell 13). På den öppna frågan vilka risker de tror finns var det betydligt fler tjejer som tog upp våldtäkt samt att tappa kontrollen och att inte kunna ta vara på sig själv. Det sistnämnda exemplet togs även upp av de tjejer som inte dricker alkohol.

”Farligt för hälsan, lätt att det uppstår bråk, farligt om man helt tappar kontrollen och inte kan ta hand om sig själv. Kan då lätt bli våldtagen, misshandlad etc.”

(Tjej, 17 år)

I stort kan man också säga att tjejerna diskuterar riskerna med någon vuxen oftare än vad killarna gör. Det är hela 45,4 % killar som aldrig diskutera med någon om riskerna medan motsvarande för tjejerna är 18,7 % (Bilaga 3, diagram 7). Trots detta tror majoriteten av både killarna och tjejerna att alla människor kan få problem om de dricker alkohol (Bilaga 3, diagram 8).

Related documents