• No results found

Könsfördelning i inslagen

In document Damidrotten och den onda cirkeln (Page 24-29)

8.1 Kvantitativ innehållsanalys

8.1.1 Könsfördelning i inslagen

8. Resultat

8.1 Kvantitativ innehållsanalys

I följande avsnitt presenteras resultatet av den kvantitativa innehållsanalysen.

8.1.1 Könsfördelning i inslagen

Resultatet visar att både SVT och TV4 har en högre andel bevakning av herridrott än damidrott. TV4 har mer ojämn sportrapportering än SVT med fördelningen 68 procent herridrott, 25 procent

damidrott och 7 procent mixad sportrapportering. SVT:s könsfördelning är betydligt jämnare med 39 procent damidrott, 55 procent herridrott och 5 procent mixade kön.

Figur 4.1 Könsfördelning bland inslag på SVT respektive TV4 Kanal Damer Herrar Mix

SVT (n=549) 39% 55% 5%

TV4 (n=460) 25% 68% 7%

Kommentar: Tabellen visar den totala könsfördelningen i 51 sportsändningar från år 2019.

Resultatet visar att bevakning av herridrott förekommer oftare än den om damidrott vilket stämmer överens med tidigare forskning som gjorts. I Schmidts studie av The New York Times

sportrapportering visar resultatet från tidsspannet 2009 till 2013 att 91 procent av artiklarna handlar om herridrott medan artiklarna om damidrott endast får 6 procent av utrymmet. Vår undersökning visar inte lika stora skillnader men herridrott har ett tydligt övertag på båda kanalerna.

I GMMP:s undersökning från 2015 visar Sveriges resultat en könsfördelning på 69 procent män i nyheterna och 31 procent kvinnor (Edström & Jacobsson, s. 22-23). Till skillnad från Schmidts resultat är detta mer representativt för vår undersökning och resultat. I det globala resultatet överstiger ingen kategori av nyheter 40 procent kvinnor och kategorin som innefattar sport och kultur är

mansdominerad med bara 22 procent kvinnor (Edström & Jacobsson, s. 27-28).

Resultaten från de tidigare kandidatuppsatserna från Göteborgs universitet och Södertörns högskola visar också på en manlig dominans i sportnyheterna. Till skillnad från vårt resultat visar deras en 60 till 70 procent manlig dominans i nyhetsflödet. Båda uppsatserna undersöker sportnyheter från 2018 vilket i jämförelse med vårt resultat antyder att sportnyheterna fick en jämnare könsfördelning året efter (Runsten & Sirén 2018, s. 29, Bergstrand & Nilsson 2020, s. 28).

Könsfördelning under året

Figur 5.2 Könsfördelning bland inslag under årets månader, TV4 och SVT

!

Kommentar: Diagrammet visar SVT och TV4:s inslag om dam- och herridrott under 2019:s olika månader.

Notera att sista veckan i december är borttagen. Skalan syftar på procentandelen av det totala resultatet för hela året (TV4 n=460) (SVT n=549).

Vår undersökning visar att det är ytterst sällan antalet inslag om herridrott överstiger inslagen om damidrott. I TV4:s fall så sker det inte någon gång under vår undersökningsperiod. På SVT överstiger antalet inslag om damidrott, antalet inslag om herridrott under sommarmånaderna. Den förmodade orsaken till varför damidrotten får flest inslag under den perioden är att det var VM i fotboll för damer, EM i basket för damer och VM i simning där Sverige har flera framgångsrika kvinnliga simmare.

8.1.2 Idrotter

I följande avsnitt presenteras resultatet av hur mycket olika idrotter inom olika kön bevakas i

kanalerna. Båda kanalerna har en större representation av herridrott i de två mest bevakade idrotterna;

fotboll och ishockey. Här skiljer sig antal inslag om damer markant från antal inslag om herrar, den största skillnaden finns i TV4:s rapportering om ishockey; 8 inslag handlar om damsidan medan 88 handlar om herrsidan.

Figur 6.1 Könsfördelning bland inslagen, de mest förekommande idrotterna Idrott SVT Damer

(n=216) SVT Herrar

(n=303) SVT Mix

(n=29) TV4 Damer

(n=114) TV4 Herrar

(n=315) TV4 Mix

(n=30)

Fotboll 58 92 1 46 107 1

Ishockey 16 55 1 8 88 0

Skidsport 29 29 9 16 11 2

Kommentar: Tabellen visar SVT och TV4:s könsfördelning bland de mest förekommande idrotterna. De populäraste idrotterna har kategoriserats efter de idrotter som förekommer i fler än 10 totala inslag.

Figur 6.2 Könsfördelning bland inslagen, de minst förekommande idrotterna SVT Damer

Kommentar: Tabellen visar könsfördelningen bland de minst förekommande idrotterna på SVT respektive TV4.

Övrig idrott har kategoriserats efter de idrotter som förekommer i färre än 10 totala inslag.

Resultatet visar att SVT bevakar tre idrotter mer på damsidan än herrsidan; basket, tennis och friidrott.

Två av dessa är individuella idrotter. Den tredje, basket är en lagsport. I basket hölls det ett EM det aktuella året vilket kan vara en av förklaringarna till varför det rapporterats mycket om. Skidsport bevakas lika mycket om på dam- som på herrsidan. Skidsport är även den enda idrott som TV4 rapporterar mer om på damsidan än på herrsidan.

8.1.3 Utrymme

Likt resultatet om den generella könsfördelningen bland de olika kanalernas inslag i sportnyheterna får också män det största utrymmet räknat i tid. I sportsändningarna från SVT bevakades herridrott 53 procent av tiden, damidrott 40 procent och mixad idrott 7 procent. På TV4 bevakades herridrott 69 procent av den analyserade tiden, damidrott 25 procent och mixad idrott 7 procent. På TV4 får därmed inte damidrotten ens hälften av den tid som ges till herridrotten.

Figur 7.1 Könsfördelning efter tid TV4 Figur 7.2 Könsfördelning efter tid SVT Kommentar: Diagrammet visar TV4:s Kommentar: Diagrammet visar SVT:s könsfördelning efter tid i procent (n=473). könsfördelning efter tid i procent (n=699). Vårt resultat skiljer sig från den tidigare kandidatuppsatsen som tittat på könsfördelning utifrån utrymme. Kandidatuppsatsen av Runsten och Sirén från 2018 tittade på public service kanalerna SVT och finska Yle. De kom fram till att nästan 60 procent av sportnyheternas utrymme på SVT bestod av

herridrott och damidrott 22 procent (Runsten & Sirén 2018, s. 30). Även om vi har haft olika tillvägagångssätt och variabler i kodningen kan man utifrån vårt resultat från 2019 anta att SVT:s könsfördelning bland inslagens tid har jämnats ut.

I Schmidts forskning om i vilken utsträckning The New York Times har rapporterat om herridrott respektive damidrott kommer han fram till att artiklar om damidrott var sannolikt kortare och hade färre antal tecken än artiklar om herridrott (Schmidt 2016, s. 281). Resultatet vi kom fram till i vår undersökning stämmer överens med Schmidts. Inslagen om damidrott har varit genomsnittligt kortare än inslagen om herridrott och den totala tiden som har avsatts för damidrott har varit mycket kortare än den tid som avsatts för herridrott, på båda kanalerna

Idrotternas könsfördelning och tid

Hur tiden fördelas bland kön och de olika idrotterna i sportnyheterna är ett ytterligare resultat vi har fått fram. Störst skillnader är det gällande de mest förekommande idrotterna, fotboll och ishockey. På både SVT och TV4 får herrfotbollen och herrishockeyn nästan dubbelt så mycket tid än den som ges till damerna i idrotterna. SVT:s rapportering om fotboll är jämnare med en 41 och 58 procent

fördelning där herrfotbollen utgör majoriteten. TV4:s fördelning efter tid och kön bland ishockeyn är starkt överrepresenterad av herrar med 108 tillägnade minuter medan damerna fick 5,5 minuter.

Figur 8.1 Könsfördelning efter tid bland de mest förekommande idrotterna Idrott: SVT Damer

(n=281 min. ) SVT Herrar

(n=372 min.) SVT Mix

(n=46 min.) TV4 Damer

(n=116 min.) TV4 Herrar

(n=325 min.) TV4 Mix (n=32 min.)

Fotboll 10,23 % 14,52 % 0,21 % 11,84 % 22,83 % 0,11 %

Ishockey 3,93 % 10,16 % 0,07 % 1,16 % 22,94 %

-Skidsport 4,94 % 6,94 % 2,29 % 4,44 % 2,75 % 0,85 %

Handboll 3,08 % 3,43 % - 2,33 % 4,65 %

Kommentar: Tabellen visar könsfördelning och fördelning efter tid bland de mest förekommande idrotterna på SVT och TV4. De populäraste idrotterna har kategoriserats efter de idrotter som förekommer i fler än 10 totala inslag. Skalan syftar på procentandelen av TV4 respektive SVT:s totala antal minuter (TV4 n=473) (SVT n=699).

Figur 8.2 Könsfördelning bland de minst förekommande idrotterna efter tid SVT Damer

Kommentar: Tabellen visar könsfördelning och fördelning efter tid bland de minst förekommande idrotterna på SVT respektive TV4. Övrig idrott har kategoriserats efter de idrotter som förekommer i färre än 10 totala inslag.

Skalan syftar på procentandelen av TV4 respektive SVT:s totala antal minuter (TV4 n=473) (SVT n=699).

Skidsport är ett av resultaten som avviker på TV4, där är bevakningen av damerna 8 minuter längre än den av herrarna. Även i bevakningen av basket på SVT är den av damerna 27 minuter längre än den av herrarna. Varför damerna får det stora utrymmet är nog troligtvis beroende av Svenska basketligan och damernas EM där Sverige tog sig till kvartsfinal. Sverige har även flera framgångsrika

damidrottare inom skidsport vilket bidrar till det stora utrymmet.

TV4 visar som sagt mer ishockey än SVT och definitivt mer herrishockey än damishockey.

Betaltjänsten C More som ingår i TV4-gruppen har fullständiga rättigheter till SHL och merparten av SDHL:s rättigheter. Varför TV4 visar mer herrishockey än damishockey diskuteras ytterligare i analysen.

Även resultatet från uppsatserna av Runsten och Sirén samt Bergstrand och Nilsson visar att fotboll och ishockey är de populäraste idrotterna i både herr- och damkategorin, det är också de idrotterna som får mest sändningstid. Uppsatsen av Runsten och Sirén visar också att män i de idrotterna får majoriteten av tiden på SVT (2018).

In document Damidrotten och den onda cirkeln (Page 24-29)

Related documents