• No results found

Karlskrona stad

Karlskrona stad ligger i de södra delarna av Karlskrona kommun längs Östersjöns vatten, intill Riksväg 28. Karlskrona stad är uppbyggt på ett flertal öar som präglas av världsarvet med flera historiska byggnader (Visit Karlskrona u.å.). Här finns kyrkor, torg, parker, varvet som alla har en historiskt intressant kontext (Visit Karlskrona u.å.). I arbetet räknas även Lyckeby med omnejd med till Karlskrona stad och därmed flertalet villor, verksamheter och naturområden. Karlskrona stad har en folkmängd av ungefär 37 200 invånare, en

befolkningstäthet av ungefär 1 750 invånare per kvadratkilometer och en storlek av drygt 2 100 hektar landareal (SCB 2020).

7.4.1 Kartstudie Karlskrona stad

Karta 8. Visar kommunalägda fastigheter i Karlskrona stad.

Då Karlskrona stad ofta räknas samman med Lyckeby när statistiska mätningar genomförs och så även när GIS-data samlas in så får kartan över Karlskrona stad tolkas som en karta över både Lyckeby och Karlskrona som en enhet. Det tycks gå att se skillnaderna mellan mängden kommunalägd mark i norr, Lyckeby, och i söder, Karlskrona. I norr ligger kommunens ägor centralt placerade medan i söder är domineras markägandet av

kommunen. Det observeras också att de rosa fälten omgärdar de bebyggda öarna i söder vilket innebär att kommunen inte bara äger mark på öarna utan också i vattnet däremellan. De kommunalägda fastigheterna i vattnet i söder upptar i något fall en yta av några

kvadratkilometer medan kommunens centralt- och norrbelägna fastigheter tycks vara mindre till ytan. Att en stor del av den kommunalägda marken ligger i vattnet gör en uppskattning av kommunens procentuella markägor i orten osäkra. Trots det görs här en ansats till

uppskattning av ett markägoförhållandet i orten. Av marken i orten uppskattas 40-45 procent vara kommunalägd och i om kommunens fastigheter i vattnet inräknas blir förhållandet istället 70-75 procent kommunalägd mark.

Tätort Typ av kommunägd mark Procentuellt förhållande Karlskrona stad Endast mark på torra land 40-45%

Karlskrona stad Mark på torra land och vattenbelägna fastigheter

70-75%

Tabell 13. Visar hur stor del av marken i tätorten Karlskrona stad som ägs av Karlskrona kommun. 7.4.2 Statistikstudie Karlskrona stad

Då data angående befolkningsprognos för enskilda tätorter inte hittats baseras befolkningsökningar under denna rubrik på data från SCB om folkökning mellan åren 2010-2019 i respektive tätort. Utifrån den uppskattade folkökningen och det planerade antalet nybyggda bostäder som hittats i översiktsplaner samt i FÖP:ar har ett förhållande mellan föreslagna bostäder och antalet förväntade nya invånare räknats ut. Även om uträkningarna i flera avseenden är osäkra så går det att utläsa något om kommunernas intention och vilja att exploatera marken för bostäder.

Befolkningen inom den avgränsning som i arbetet räknas som Karlskrona stad har haft en befolkningsökning från 35 212 invånare år 2010 till 37 166 invånare år 2019 (SCB 2020). Under de nio åren har tätortens folkmängd ökat med ungefär 1950 personer, ungefär 216 invånare per år. Om den befolkningsökningen håller i sig fram till år 2030 skulle Karlskrona stad ha en befolkning bestående av 39 542 invånare år 2030, med andra ord en ökning med 4320 invånare mellan åren 2010-2030 som översiktsplanen omfattar. De 4000 bostäder som i översiktsplanen föreslås för tätorten (Karlskrona kommun 2010, s.28) ska då fylla

bostadsbehovet för de 4320 nya invånare som går att vänta under perioden. Det ger ett förhållande på ungefär 1.1 invånare per bostad.

Förväntad årlig befolkningsökning år 2010-2030

Planerat antal bostäder/år Bostadsförhållande

216 invånare 200 bostäder 1.1 invånare/bostad

Tabell 14. Visar förväntad årlig befolkningsökning, planerat antal bostäder per år och antal invånare per planerad bostad för Karlskrona stad.

7.5 Jämjö

Jämjö ligger i de östra delarna av Karlskrona kommun längs E22:an på landsbygden. I Jämjö finns grundläggande samhällsservice, villor, äldreboenden, skolor, närhet till rekreation och verksamhetsområden med mera (Karlskrona kommun 2020c). Jämjö har en folkmängd av ungefär 2 700 invånare, en befolkningstäthet av ungefär 850 invånare per kvadratkilometer och en storlek av knappt 320 hektar landareal (SCB 2020).

7.5.1 Kartstudie Jämjö

Karta 9. Visar kommunalägda fastigheter i Jämjö.

Enligt kartan över Jämjö tycks kommunens ägor vara utspridda över hela orten även om storleken på kommunens fastigheter tycks variera beroende på var i orten de ligger. I utkanterna är de kommunalägda fastigheterna större än de centralt belägna. Vidare uppskattas den kommunala marken utgöra 45-50 procent av ortens totala markyta.

Tätort Typ av kommunägd mark Procentuellt förhållande

Jämjö Endast mark på torra land 45-50%

7.5.2 Statistikstudie Jämjö

Enligt statistik från SCB har befolkningen i Jämjö tätort ökat från 2578 invånare år 2010 till 2691 invånare år 2019 (SCB 2020). På nio år har folkmängden i tätorten ökat med 113 personer, vilket motsvarar ungefär 13 invånare per år. Om trenden av en ökning med 13 invånare per år håller i sig skulle det innebära att Jämjö år 2030 har en befolkning bestående av 2834 invånare år 2030, det vill säga en ökning med 256 invånare mellan åren 2010-2030 som den kommunala översiktsplanen omfattar. De 200 bostäder som enligt översiktsplanen föreslås för Jämjö (s.59) ska då täcka behovet för de 256 nya invånare som går att förvänta under denna period, vilket ger ett förhållande på ungefär 1.3 människor per bostad.

Förväntad årlig befolkningsökning år 2010-2030

Planerat antal bostäder/år Bostadsförhållande

13 invånare 10 bostäder 1.3 invånare/bostad

Tabell 16. Visar förväntad årlig befolkningsökning, planerat antal bostäder per år och antal invånare per planerad bostad för Jämjö.

7.6 Slutsats

De slutsatser som kan dras av kartstudien, statistikstudien och granskningen av

översiktsplanen är att Karlskrona kommun äger lite mark jämfört med privata aktörer. Att kommunen äger en betydligt större procentuell andel av marken i tätorter än i kommunen som helhet tyder på ett strategiskt tänk från kommunens sida. Genom att koncentrera sitt markägande till strategiska lägen där tillväxt och exploatering är både troligt och önskvärt ökar Karlskrona kommuns chanser att styra exploatering och tillväxt i önskad riktning. Att kommunen äger flera fastigheter som sträcker sig ut i Karlskrona stads skärgård vittnar om vilken betydelse den har för kommunen. Då vattennära lokaliseringar idag utgör attraktiva exploateringslägen och Karlskrona är byggt på öar samt har en stor mängd kulturvärden och andra restriktioner så har kommunen sannolikt prioriterat markägande även ute i skärgården. Vidare äger Karlskrona kommun en procentuellt jämbördig mängd mark i Karlskrona stad och Jämjö vilket tyder på en vilja att inte bara koncentrera tillväxten till centralorten utan även växa i övriga delar av kommunen. Att vatten omgärdar Karlskrona stad i flera riktningar kan också vara en anledning till att kommunen äger en procentuellt sett stor del mark i andra tätorter såsom Jämjö då tillväxten i Karlskrona stad är begränsad av dess läge.

Related documents