• No results found

Kassacykelns komponenter och lönsamhet

5.1 Företag med aggressiv Working Capital Policy

5.2.2 Kassacykelns komponenter och lönsamhet

En defensiv Working Capital Policy står för kapitalbindning i form av längre kredittider till kunder, längre perioder av lagerhållning eller med andra ord en låg omsättning av lagret. Med tanke på den svaga korrelationen som gruppen uppvisar till lönsamheten är det också intressant att se hur sambandet mellan komponenterna ser ut.

5.2.2 Kassacykelns komponenter och lönsamhet

Tabell 10 visar korrelationskoefficienterna mellan komponenterna i kassacykeln och mellan de enskilda komponenterna och lönsamhet.

Tabell 10

Tabellen visar korrelationskoefficienter mellan alla variabler, defensiv Working Capital Policy

Variabler Lönsamhet Kassacykel Lager Kundfordringar Leverantörsskulder

Lönsamhet x

37 Det framgår att den mest utmärkande korrelationskoefficienten är mellan lager och leverantörsskulder, en möjlig tolkning är att ju längre kredittider som erhålls från leverantörer desto längre period kan varorna finnas på lagret. Det som kan verka underligt är att kredittiden som erhålls från leverantörer minskar ju kassacykeln och gruppen defensiv har som egenskap långa kassacykler. Sambandet mellan kundfordringar och leverantörsskulder mätt i dagar är betydligt lägre jämfört med den aggressiva gruppen. En möjlig tolkning är att det binds kapital i kundfordringar oavsett om leverantörer ger en lång eller kort kredittid.

Av komponenterna som utgör kassacykeln är det lager som uppvisar det starkaste sambandet till kassacykeln jämfört med kundfordringar som gällde för den aggressiva gruppen. Det kan visa att för företag med en defensiv Working Capital Policy är det viktigt att ha varorna i lagret av olika anledningar, exempelvis kan det vara en svår prognostiserad efterfrågan på produkter eller att produktionstiden är lång och lagret kan bestå av ett flertal halvfärdiga produkter. Precis som för den aggressiva gruppen uppvisade ingen komponent i kassacykeln ett påtagligt samband till lönsamheten, dock lite starkare samband jämfört med den aggressiva gruppen, det är lagret som uppvisar ett svagt negativt samband till lönsamhet. Precis som hos den aggressiva gruppen och resultaten från de tidigare studierna är korrelationskoefficienterna för lager och kundfordringar större än för leverantörsskulderna gentemot lönsamheten. Dock uppvisar de tidigare studier starkare samband mellan dessa komponenter och lönsamheten än vad som påträffats i denna undersökning.

Den defensiva gruppen uppvisar ett svagt negativt samband mellan defensiv Working Capital Policy och lönsamhet, men inte tillräckligt påtagligt för att påstå att ett samband föreligger.

Att korrelationskoefficienten är negativ tyder det på att långa kapitalbindningen i lagret får som konsekvens att lönsamheten blir lidande. Det är vad som påvisades bl. a. i den turkiska studien genomförd av Samiloglu och Demirgünes55, negativt samband mellan lagerhållning och lönsamhet.

55 F. Samiloglu and K. Demirgunes. The international Journal of Applied Economics and finance. The effect of working capital management on firm profitability evidence from Turkey, 2(1): 2008: 44-50.

38 5.3 Working Capital Policy och lönsamhet, både aggressiva och defensiva

Alla observationerna ingår i denna del av analysen, och det medför per automatik att variationsvidden blir betydligt större. Medelvärdet för de 180 kassacyklerna är 38 dagar och standardavvikelsen 39 dagar, som redan nämnt i empirikapitlet.

5.3.1 Kassacykel och lönsamhet

Figur 5 – Figuren visar alla kassacykler och bruttovinstmarginaler som utgör urvalet i studien.

En trendlinje visas för alla punkterna.

En större koncentration av punkter finns på den vänstra sidan som utgör den aggressiva delen, men inte heller denna grupp som består av hela urvalet uppvisar ett samband mellan Working Capital Policy och lönsamhet. Korrelationskoefficienten är -0,09.

-20%

-10%

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

-4.0 -2.0 0.0 2.0 4.0 6.0 8.0 10.0 12.0 14.0

Lönsamhet, bruttovinst-mar ginal, %

Kassacykel, antal dagar

Working Capital Policy och lönsamhet

39 5.3.2 Kassacykelns komponenter och lönsamhet

Precis som för den aggressiva och defensiva gruppen studerades korrelationskoefficienterna mellan variablerna i kassacykeln och mellan dess beståndsdelar och lönsamhet.

Tabell 11

Tabellen visar korrelationskoefficienter mellan alla variabler, aggressiv och defensiv Working Capital Policy

Variabler Lönsamhet Kassacykel Lager Kundfordringar Leverantörsskulder

Lönsamhet 1

Kassacykel -0,092 1

Lager -0,176 0,799 1

Kundfordringar 0,070 0,704 0,363 1

Leverantörsskulder -0,032 0,332 0,605 0,520 1

Tabell 11 uppvisar att ingen komponent i kassacykeln har ett påtagligt samband till lönsamheten. Tabellen visar att korrelationen mellan kundfordringar och leverantörsskulder kvarstår och det samma gäller för korrelationen mellan lager och leverantörsskulder.

Komponenterna i kassacykeln som har högst korrelation med kassacykelns längd är lager och kundfordringar. En möjlig tolkning av dessa korrelationskoefficienter är att företagen i urvalet ger kredittider till sina kunder beroende på de kredittider som erhålls från leverantörer. Tack vare dessa kredittider från leverantörer kan varorna finnas på lagret. Tiden som varorna är i lagret tillsammans med kredittiden till kunderna påverkar kassacykeln mest, men detta saknar en påtaglig effekt på lönsamheten.

5.4 Hypotesprövning

Under analysen har det konstaterats att korrelationskoefficienterna mellan Working Capital Policy och lönsamhet är väldigt svaga. För att fördjupa analysen ska dessa beräknade koefficienter hypotesprövas. Signifikansnivån för att förkasta nollhypotesen är 5 %.

Samma ordning används i hypotesprövningen som genomsyrat hela analysen, aggressivgruppen, defensivgruppen och alla i urvalet.

40 5.4.1 Aggressiv Working Capital Policy och lönsamhet

H1: Det finns ett samband mellan aggressiv Working Capital Policy och lönsamhet.

H0: Det finns inte ett samband mellan aggressiv Working Capital Policy och lönsamhet.

Statistik programmet SPSS ger som resultat ett p-värde som är 0,958, högre än 0,05, därför förkastas inte nollhypotesen56.

5.4.2 Defensiv Working Capital Policy och lönsamhet

H1: Det finns ett samband mellan defensiv Working Capital Policy och lönsamhet.

H0: Det finns inte ett samband mellan defensiv Working Capital Policy och lönsamhet.

SPSS ger som resultat ett p-värde som är 0,058. Ett p-värde som överstiger 0,05 och därför kan inte nollhypotesen förkastas57.

5.4.3 Alla kassacykler och lönsamhet

H1: Det finns ett samband mellan Working Capital Policy och lönsamhet.

H0: Det finns inte ett samband mellan Working Capital Policy och lönsamhet.

SPSS ger som resultat ett p-värde som är 0,218. Ett p-värde som återigen överstiger 0,05 och därför kan inte nollhypotesen förkastas58.

5.4.4 Komponenter

Korrelationskoefficienterna som hypotesprövas är -0,176 som gäller för lager och lönsamhet, 0,070 som gäller för kundfordringar och lönsamhet och -0,032 som gäller för leverantörsskulder och lönsamhet. Dessa värden framgår av Tabell 11.

5.4.4.1 Lager och Lönsamhet

H1: Det finns ett samband mellan lagerperiod och lönsamhet.

H0: Det finns inte ett samband mellan lagerperiod och lönsamhet.

56 G. Djurfeldt, R. Larsson och O. Stjärhagen, Statistisk verktygslåda 1: samhällsvetenskaplig orsaksanalys med kvantitativa metoder. 2:a upplagan. Lund, Studentlitteratur, 2010, sid 186

57 ibid

58 ibid

41 SPSS ger som resultat ett p-värde som är 0,200. Ett p-värde som överstiger 0,05 och därför kan inte nollhypotesen förkastas59.

5.4.4.2 Kundfordringar och Lönsamhet

H1: Det finns ett samband mellan kredittid till kunder och lönsamhet.

H0: Det finns inte ett samband mellan kredittid till kunder och lönsamhet.

SPSS ger som resultat ett p-värde som är 0,339. Ett p-värde som återigen överstiger 0,05 och därför kan inte nollhypotesen förkastas60.

5.4.4.3 Leverantörsskulder och lönsamhet

H1: Det finns ett samband mellan kredit från leverantörer och lönsamhet.

H0: Det finns inte ett samband mellan kredit från leverantörer och lönsamhet.

SPSS ger som resultat ett p-värde som är 0,688. Ett p-värde som återigen överstiger 0,05 och därför kan inte nollhypotesen förkastas61.

5.4.4.4 Mellan komponenterna i kassacykeln Tabell 12

Tabellen visar korrelationskoefficienter mellan komponenterna i kassacykel, hela urvalet.

Variabler Lager Kundfordringar Leverantörsskulder

Lager 1

Kundfordringar 0,363 1

Leverantörsskulder 0,605 0,520 1

SPSS visar att samtliga korrelationer som framgår av Tabell 12 visar på ett säkerställt statistiskt samband. Studien i Pakistan62 bekräftar dessa relationer.

59 ibid

60 ibid

61 ibid

62 A. Raheman and M. Nars, International Review of Business Research Papers. Working capital management and profitability-Case of Pakistani firms, 3(1): mar. 2007: 279-300.

42

6 Slutsats

6.1 Slutsats

Studien undersökte om det fanns ett samband mellan lönsamhet och Working Capital Policy hos små tillverkande bolag, då denna typ av studie saknas i Sverige. En liknande studie har genomförts i Sverige men den har fokus på stora börsnoterade bolag.

Efter att ha studerat 60 företag som bedrivit verksamhet under den avsedda perioden kan undersökningen konstatera med hjälp av analysen som genomförts att det finns ett väldigt svagt negativt samband mellan Working Capital Policy och lönsamhet för företagen som ingick i studien. Detta gäller bara för företagen i studien då hypotesprövningar gav som resultat att nollhypoteserna inte kunde förkastas, med andra ord att det funna sambandet mellan Working Capital Policy kan bero av slumpen.

Av det som framkom under analysen är att kredittider som erhålls från leverantörer är en förutsättning till verksamheten, då genomsnittsperioden som genomsnittsvarorna finns kvar på lagret är direkt korrelerade med nämnd kredittid. En annan faktor som har en koppling till kredittiden från leverantörer är företagens kredittid till sina egna kunder. Detta gäller om hela urvalet betraktas som en enhet. Dessa är in- och utbetalningar och är centrala i Working Capital Policy, vilket även har framgått i en annan studie som genomförts i Asien av Chiou och Cheng63.

Vid indelningen mellan aggressiva och defensiva Working Capital Policy framkom olika egenskaper hos grupperna men samband till lönsamheten saknades hos den aggressiva gruppen, hos den defensiva gruppen kunde ett svagt samband påträffas. Av dessa egenskaper som framkom kan uppmärksammas att ungefär en tredjedel av observationerna med aggressiv Working Capital Policy uppvisade negativa kassacykler vilket berodde på relativt sett långa kredittider från leverantörer. Det kan uppfattas som positivt att ha tillgång till kostnadsfri finansiering i form av krediter men en direkt relation till lönsamheten kunde inte påträffas.

Denna kostnadsfria finansiering sätter igång andra mekanismer och via dessa påverkar lönsamheten, mekanismer som inte ingick i denna studie. Dessa kan vara relaterade till

63 J.R. Chiou and L. Cheng, The journal of American Academy of business. The determinants of working capital Management, 10(1): Sept. 2006: 149-155.

43 aspekter som vilken sektor inom tillverkning dessa negativa kassacykler hör hemma, exempelvis inom livsmedelframställning (bageri), där produkterna (bröd) av naturliga skäl har en kort lagerperiod. Det kan tilläggas att leverantörsskulder påverkar företagets skuldkvot och den är en betydande faktor som påverkar styrningen av rörelsekapitalet, enligt samma studie av Chiou och Cheng64.

De flesta kassacykler och lönsamhetsmått koncentreras omkring medelvärdet och det tyder på att företagen agerar på ett ungefär samma sätt. En aggressiv Working Capital Policy kan uppfattas som positivt ur ett lönsamhetsperspektiv men det har inte kunnat påvisas något direkt samband med lönsamheten i denna studie. Det kan snarare vara en förutsättning för att kunna klara sig bland konkurrenterna, och med tanke på att företagen agerar på ungefär samma sätt blir vinsterna jämnt fördelade. En eventuell geografisk faktor som inte togs med i studien kan vara påverkande.

Gruppen som utgjorde den defensiva Working Capital Policy hade som utmärkande egenskap långa kassacykler vilket var väntat, med relativt långa kredittider till egna kunder och relativt långa lagerhållningsperioder. Dessa egenskaper förväntades påverka lönsamheten på ett negativt sätt, och ett väldigt svagt samband kunde påträffas mellan den defensiva Working Capital Policy och lönsamheten. Även för denna grupp av observationer påträffades en koncentration av kassacykler och lönsamhetsmått koncentrerade runt medelvärdet. Denna koncentration tyder på att även de agerar på ett liknande sätt och den defensiva Working Capital Policy kan vara en anpassning till övriga konkurrenter och en förutsättning för att kunna driva verksamhet. Deras kunder kan eventuellt vara vana eller beroende av gruppens generösa kredittider, tillgång till produkterna som kräver en längre lagertid. Produkter som kan vara svåra att prognostisera när de kommer att bli sålda men med en kännedom att de blir det förr eller senare. Det kan röra sig om exempelvis reservdelar till maskiner.

Det som gäller för hela urvalet är att ett väldigt svagt negativt samband kunde påträffas för företagen i undersökningen och att den Working Capital Policy som företagen har är eventuellt en förutsättning för att driva verksamheten snarare än ett verktyg för att maximera lönsamheten. Med andra ord anpassar företagen sin policy efter vad övriga aktörer gör.

Lambertson65 har påvisat i en studie att små företag i USA anpassar sitt rörelsekapital vid

64 J.R. Chiou and L. Cheng, The journal of American Academy of business. The determinants of working capital Management, 10(1): Sept. 2006: 149-155.

65 M. Lamberson, Mid-American Journal of Business. Changes in Working Capital of Small Firms in Relation to Changes in Economic Activity, 10(2): 1995: 45-50.

44 förändring av ekonomisk aktivitet. Det kan röra sig om en anpassning hos svenska företag efter vad som händer i marknaden.

6.2 Jämförelse med svenska studien

Denna studie liknar i stora delar undersökningen som Ali och Hassan66 har genomfört i Sverige, och därför är det intressant att jämföra resultaten. Ali och Hassan kunde inte hitta ett samband mellan Working Capital Policy och lönsamhet, men svag korrelation mellan kundfordringar och lönsamhet påträffades, samt mellan leverantörsskulder och lagerhållning.

Ungefär samma resultat påträffas av denna studie, ett väldigt svagt samband mellan lönsamhet och Working Capital Policy för företagen som ingick i studien. En relation mellan leverantörsskulder och lagerhållning påträffats, precis som Ali och Hassans studie.

Ali och Hassan förklarar de överraskande resultaten med att svenska företag inte har eller med en annan kvot har justerat och förändrat sitt rörelsekapital i förhållande till sin försäljning, men denna studie kommer fram till att företagen anpassar sin Working Capital Policy efter andra aktörerna på marknaden och att den är en förutsättning för att kunna finnas kvar på marknaden.

6.3 Avslutande diskussion

Tidigare studier genomförts i andra delar i världen har påträffat ett negativt samband mellan beståndsdelarna i kassacykeln och lönsamhet, bland annat studien genomfört i Pakistan67. Men detta har inte kunnats hitta i denna studie som fokuserat på små svenska tillverkande företag. Resultatet kan påverkats av hur utvecklade ekonomierna är i respektive land. Ett land som har en mindre utvecklad ekonomi kan ha större tillväxtmarginaler och dessa kan skapa utrymme för högre lönsamhet, utrymme som svensk ekonomi kan sakna på grund av högre utveckling och hårdare konkurrens mellan företagen. Studier i USA bl. a. av Hyun-Han Shin

66 A. Wahajat and H. Syed Hammad Ul, Relationship between the profitability and working capital policy of Swedish companies. Umeå universitet, 2010.

67 A. Raheman and M. Nars, International Review of Business Research Papers. Working capital management and profitability-Case of Pakistani firms, 3(1): mar. 2007: 279-300.

45 och Luc Soenen68 visar tydliga negativa samband mellan Working Capital Policy och lönsamhet. Skillnaden mellan dessa studier och denna är att amerikanska studierna omfattade längre tidsperioder, 19 år och 10 år jämfört med 3 år som denna studie fokuserade på. En svensk studie med en längre studieperiod kan nog ge liknande resultat. Men det finns faktorer som inte har studierats. Storleken på marknaden i USA är betydligt större än den svenska och det kan skapa utrymme för att Working Capital Policy har en effekt på lönsamheten. Denna möjlighet kan saknas i en relativt liten marknad med hög konkurrens som den svenska marknaden är.

För svenska småföretag kan det vara en förutsättning att vara minst lika bra jämfört med konkurrenterna för att överhuvudtaget bedriva verksamhet, och det innebär att faciliteter som företagens kunder får kan inte vara sämre än vad konkurrenter erbjuder, det medför att företag inte kan minska kassacykeln genom att minska kredittiden till sina kunder för att bli mer effektiva med en kortare kassacykel. Det samma gäller för lagertid, kunder kan räkna med att vissa produkter alltid finns på lager och det kan vara en förutsättning för företagen för att behålla kunderna. Leverantörsskulder för ett köpandeföretag är ju kundfodringar för ett säljandeföretag, och samma resonemang kan dras som vid kundfordringar.

I studien ingick bara tillverkande företag för att få en tydlig bild av alla kassacykelns komponenter, företag i andra sektorer kan på grund av verksamhetens natur undgå att lägga energi på utformningen av till ex. krediter till kunder, detta gäller företag med kontantförsäljning till exempel, dessa företag kan sägas ha en komponent mindre i kassacykel men med tanke på att alla liknande företag saknar denna komponent kan det inte påverka nämnvärt resultatet av denna studie.

68 H.H. Shin and L. Soenen, Financial Practice and Education. Efficiency of Working Capital and Corporate Profitability, 8: fall/winter. 1998: 37-45.

46 6.4 Förslag på vidare studier

Med tanke på komplexiteten hos verksamheterna företag bedriver kan problemet angripas på ett annorlunda sätt, nämligen genom att intervjua ansvariga inom företagen för att ta reda på vilka grunder företagens Working Capital Policy har, om det är uttänkt ur ett lönsamhetsperspektiv eller om det är snarare en anpassning till övriga aktörer i marknaden.

Ett annat sätt att studera Working Capital Policy är med hjälp av en ännu mer homogen grupp av företag, inte blanda ihop textil, metall, trä samt övrig tillverkning, även om alla dessa kategoriseras som tillverkning råder det stora skillnader mellan livsmedelsframställning och maskintillverkning.

47

Käll- och litteraturförteckning

Böcker

- ANDERSSON, Göran. Kalkyler som beslutsunderlag: kalkylering och ekonomisk styrning. 6:e upplagan. Lund, Studentlitteratur, 2008.

- AX, Christian. JOHANSSON, Christer och KULLVÉN, Håkan. Den nya ekonomistyrningen. 4:e upplagan. Malmö, Liber, 2009.

- Bas nyckeltal. 3:e upplagan. Utgiven av Norstedts Juridik AB. Stockholm, 2006.

- CATASÚS, Bino. GRÖJER, Jan-Erik. HÖGBERG, Olle och JOHANSSON, Anders.

Boken om nyckeltal. 2:a upplagan. Malmö, Liber, 2008.

- DENSCOMBE, Martyn. Forskningshandboken: för småskaliga forskningsprojekt inom samhällsvetenskaperna. 2:a upplagan. Lund, Studentlitteratur, 2009.

- DJURFELDT, Göran. LARSSON, Rolf och STJÄRNHAGEN, Ola. Statistisk verktygslåda 1: samhällsvetenskaplig orsaksanalys med kvantitativa metoder. 2:a upplagan. Lund, Studentlitteratur, 2010.

- HILLIER, David. ROSS, Stephen. WESTERFIELD, Randolph. JAFFE, Jeffrey and JORDAN, Bradford. Corporate finance. European edition. United Kingdom, McGraw-Hill Higher education, 2010.

Uppsats

- WAHAJAT, Ali and SYED HAMMAD UL, Hassan. Relationship between the profitability and working capital policy of Swedish companies. Umeå universitet, 2010.

Vetenskapliga artiklar

- CHIOU, J-R. and CHENG, L. The journal of American Academy of business. The determinants of working capital Management, 10(1): Sept. 2006: 149-155.

- COLINA, J. Pulp & Paper. Working capital optimization, 76(7): jul. 2002: 64.

- DELOOF, M. Journal of Business, Finance and Accounting. Does Working Capital Management Affect Profitability of Belgian Firms?, 30(3) & (4): apr-may. 2003: 573-587.

48 - FILBECK, G. KRUEGER, T. and PREECE, D. Quarterly Journal of Business &

Economics. CFO Magazine’s “Working Capital Survey” Do Selected Firms Work for Shareholders, 46(2): mar. 2007: 3-22.

- GARCIA-TERUEL, P.J. SOLANO, P.M. International journal of managerial finance.

Effects of working capital management on SME profitability, 3(2): 2007: 164-177.

- JOSE, M.L. LANCASTER, C. and STEVENS, J.L. Journal of Economics and

Finance. Corporate Returns and Cash Conversion Cycles, 20(1): spring. 1996: 33-46.

- LAMBERSON, M. Mid-American Journal of Business. Changes in Working Capital of Small Firms in Relation to Changes in Economic Activity, 10(2): 1995: 45-50.

- LAZARIDIS, I. and TRYFONIDIS, D. Journal of Financial Management and

Analysis. Relationship between working capital management and profitability of listed companies in the Athens stock exchange, 19(1): jan-jun. 2006: 26-35.

- PADACHI, K. International review of business research papers. Trends in working capital management and its impact on firms performance: An analysis on Mauritian small manufacturing firms, 2(2): oct. 2006: 45-58.

- RAHEMAN, A. and NASR, M. International Review of Business Research Papers.

Working capital management and profitability-Case of Pakistani firms, 3(1): mar.

2007: 279-300.

- SAMILOGLU, F. and DEMIRGÜNES, K. The international Journal of Applied Economics and finance. The effect of working capital management on firm profitability evidence from Turkey, 2(1): 2008: 44-50.

- SHIN, H-H. and SOENEN, L. Financial Practice and Education. Efficiency of Working Capital and Corporate Profitability, 8: fall/winter. 1998: 37-45.

- UYAR, A. International Research journal of finance and economics. The relationship of cash conversion cycle with firm size and profitability an empirical investigation in Turkey, 24: 2009: 186-193.

- VISHNANI, S. SHAH, B. Global Business Review. Impact of Working Capital Management Policies on Corporate Performance – an empirical study 8(2): 2007:

267-281.

- WEINRAUB, H.J. and VISSCHER, S. Journal of financial and strategic decisions.

Industry practice relating to aggressive conservative working capital policies, 11(2):

fall. 1998: 11-18.

49 Internetkällor

- Ekonomifakta

http://ekonomifaktacms5.halvarsson.se/Fakta/Foretagande/Naringslivet/Naringslivets-struktur/ (2010-10-14)

- Riksbankens valutakursserier 2010

http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=15867 (2011-01-11) - Statistiska centralbyråns Företagsregister 2010

http://www.scb.se/Grupp/Produkter_Tjanster/Offentliga%20reg/Foretagsregistret/_Do kument/SCB_Foretagsregister_2010.pdf (2011-01-11)

Tidskrift

- Europeiska unionens officiella tidning, L124, 20 maj 2003 Kommissionens rekommendation 2203/361/EG

50

Figurförteckning

Figur 1 - Företagsstruktur i Sverige, statistik ur SCB:s databas framtagen med hjälp av

ekonomifakta.se ... 3 Figur 2 - Egen Figur - Kassacykel ... 9 Figur 3 - Figuren visar alla kassacykler och bruttovinstmarginaler, aggressiva kassacykler. . 33 Figur 4 - Figuren visar alla kassacykler och bruttovinstmarginaler, defensiva kassacykler. ... 36 Figur 5 - Figuren visar alla kassacykler och bruttovinstmarginaler ... 38

51

Tabellförteckning

Tabell 1 - Tabellen visar fördelningen av företagens kassacykler under året 2006. ... 25

Tabell 2 - Tabellen visar fördelningen av företagens kassacykler under året 2007. ... 26

Tabell 3 - Tabellen visar fördelningen av företagens kassacykler under året 2008. ... 27

Tabell 3 - Tabellen visar fördelningen av företagens kassacykler under året 2008. ... 27

Related documents