• No results found

2 . 0 m

m T T

WOC = P

=

0

.

T

Tm

dt P WC

WC RC =WC'

5.4. KES-FB4-POVRCH

Přístroj je nový automatický model pro testování povrchových vlastností. Může měřit povrch textilií, papíru, netkaných textilií, fólií.Údaje naměřené na tomto přístroji mají dobrou korelaci s lidským prstem. Přístroj se používá na měření vlastností jako je Numeri (hladkost), Shari (vrzavost) a Zaratsuki (drsnost).

Obrázek 10: KES-FB 4

5.4.1. Měření systémem KES-FB4

Třecí element,simuluje model dotyku prstu a je určený na měření tření na povrchu.

Skládá se z deseti ocelových hrotů, přičemž průměr jednoho drátku je 0,5 mm.¨

Čím větší hodnota je dosažená, tím odpovídá většímu tření.

Přístroj měří povrchové tření a geometrickou drsnost plošné textilie. Měření s provádí zvlášť ve směru osnovy a ve směru útku, kdy vzorek tesstované textilie je upnutý mezi dvě čelisti, dlouhé 200 mm a vzdálené od sebe 150 mm. Upnutý vzorek se pohybuje z leva doprava a zpět. Přístroj je vybaven dvěma snímači (snímač pro snímání koeficientu povrchového

tření a snímač pro snímání geometrických nerovností), které se pohybují po dráze 30 mm tam a zpět, na třech automaticky nastavených místech plošné textilie. Průběh měření a zpracování výsledků je řízeno pomocí počítačového softwaru.

Definované vztahy

kde x je posunutí čidla na povrchu vzorku, X jsou 20 mm zahrnuté v tomto standardním měření, T je tloušťka vzorku v určité poloze x, T je střední hodnota T, μ je koeficient tření.

5.5. Primární omak

Primárním omaku se zabýval i prof. Kawabata. Přínosem prof. Kawabaty byly definiceVelký přínos pro naši vědu jsou definice profesora Kawabati, jde o

KOSHI, NUMERI, SHARI, FUKURAMI, HARI, SOFUTOZA, KISHIMI, SHINAYAKASA. Pro hodnocení těchto charakteristik primárního omaku byla vytvořena škála v rozmezí 0-10. Z toho 10 je silně projevující se vlastnost plošné textilie a 1 je slabě se projevující. Ověřením na více než 100 vzorcích se zjistilo, že korelace mezi vypočtenou a experimentálně zjištěnou hodnotou primárního omaku je vysoká.[ 2 ]

5.6. Celkový omak

Jde o celkové vyjádření jakosti neboli o celkový (totální) omak.Značí se zkratkou THV.

Získáme jej na bázi experimentálního hodnoceni omaku a totálního omaku THV . V experimentu by mělo být co nejvíce vzorků pro co nejvíce objektivní experiment.U Kawabaty to bylo okolo dvou set vzorků, které byly vybrány tak, aby zahrnovaly co nejširší rozsah kvalit běžně vyrábějících textilií.[ 2 ]

6. Experimentální část

Pro daný experiment bylo vybráno 8 typů různých vzorků košilovin ze sortimentu firmy Perla a.s., každý po třech tj.24 vzorků. Vzorky byly dány do dvou skupin 1. s úpravou EASY CARE (nemačkavá) a 2 . s úpravou NON IRON (nežehlivá).

Jde o úpravy popsané (viz. předešlá část dokumentu), jsou charakteristické pro moderní košiloviny.

Měření probíhalo v Technické Univerzitě v Liberci metodou podle profesora Kawabaty prostřednictvím sýstému KES-FB, jde o 4 přístroje na měření vlastností textilii (KES – FB 1 tah a smyk, KES – FB 2 ohyb, KES – FB 3 tlak,KES – FB 4 povrch).

6.1. Příprava vzorků

6.1.1. Stříhání, označení vzorků

Vzorky byly naměřeny a nastříhány dle normy ČSN EN 12751 a čelistí přístrojů KES-FB pro dobré upnutí, 20 cm × 20 cm. Vzorky byly označeny po osnově, aby bylo zřejmé, jak má být vzorek do přístroje vložen. Označeny byly prošitím čísla, kterým je jsou od sebe rozpoznány dle značení KOD a šipkou ve směru osnovy.

6.1.2. Stanovení plošné hmotnosti vzorků

Stanovení plošné hmotnosti vzorků bylo zváženo na katedře oděvnictví v laboratořích na přístroji KERN 440-43. Měření bylo provedeno dle normy [ 10 ].

6.1.3. Údržba praním

6.1.3.1. Praní vzorků

Vzorky byly vloženy do pracího mechanizmu spolu s třemi kily prádla, aby bylo co nejvíce přízpůsobeno reálu. Aby vzorky byly namáhány nejen samy sebou,ale spolu i s jinou textilii navzájem. Praní bylo prováděno dle normy.[ 11 ]

První skupina vzorků je bez jakékoliv údržby, druhá skupina byla dána do pracího mechanizmu v bavlněném pytlíku, který byl ušit s tkanicí k zavázání vzorků pro ošetření třepivosti okrajů, bylo práno při 60 ۫ C, jedné násypce pracího prostředku od firmy Henkel – Palmex bez fosfátů, pralo se bez aviváže, byl to dvouhodinový cyklus standardního programu pro středně špinavé prádlo. S mácháním 600 otáček.

6.1.3.2. Sušení vzorků

Po vyjmutí vzorků z pracího mechanizmu byly sušeny v sušící skříni na katedře zušlechťování. Druhá skupina vzorků po 1. praním se nechala usušit jednou a nechala se usušit. 3. skupina s pěti údržbami byla vždy po každém praní usušena, tj. také pětkrát.

Sušení proběhlo dle normy.[ 11 ]

6.1.3.3. Žehlení vzorků

Vzorky byly vyžehleny žehličkou s vodní párou na katedře oděvnictví v šicích dílnách. Bylo žehleno na bavlnu.

6.1.4. Tabulka označení vzorků

Vzorky byly zapsány do tabulky, jejich označení, název vzorku, příze, vazba, dostava, materiálové složení, hmotnost uvedenou od firmy Perla a.s. a hmotnost naměřenou na katedře oděvnictví.

6.2. Měření omakových charakteristik

Měření proběhlo na katedře oděvnictví na 4 přístrojích KES-FB s nastavením měřících podmínek.

6.2.1. Definice omakových charakteristik

Tabulka 2: Definice omakových charakteristik

Skupina vlastností Symbol Charakteristika Jednotka

(1gf/cm≈cca0,98N/m) LT Lineární křivka zatížení

prodloužení [-]

2HG Hystereze smykové síly při smykovém úhlu 0,5°

[N.m]

SMYK

2HG5 Hystereze smykové síly při smykovém úhlu 5°

[Nm]

B Ohybová tuhost vztažená na jednotku délky

TO Tloušťka textilie při tlaku (0,5gf/cm2)

Pro tento experiment jsem vybrala čtyř charakteristik, které jsou důležité pro omak košilovin.

B-ohybovou tuhost

MIU – střední hodnotu koeficientu tření RT – elastické zotavení

WT – tahová energie

6.2.2. Podmínky měření KES-FB1

Hodnoty vzorku pro tah nám dovolili použít standardních podmínek :

senzitivita standard Tabulka 3: Podmínky měření KES-FB1

6.2.3. Podmínky měření KES-FB2

Hodnoty vzorku pro ohyb nám nedovolili použít standardních podmínek. Z důvodu vysoké ohybové tuhosti byly nastaveny speciální podmínky

Tabulka 4: Podmínky měření KES-FB2

6.2.4. Podmínky měření KES-FB3

Hodnoty vzorku pro tlak nám nedovolili

použít standardních podmínek: Tabulka 5 : Podmínky měření KES-FB3

6.2.5. Podmínky měření KES-FB4

Hodnoty vzorku pro povrch nám nedovolily použít standardních podmínek:

Tabulka 6: Podmínky měření KES-FB4

7. Zpracování experimentálních dat

Pro zpracování naměřených dat bylo užito pomocí softwaru KESCALC a pomocí programu Office Excel 2003 od firmy Microsoft.

7.1. Statististické zhodnocení

Statistika zkoumá společenské, přírodní a technické jevy vždy na dostatečně velkém souboru případů (hledá ty vlastnosti, které se projevují teprve v souboru případů, ne jednotlivě).

7.1.1. Průměr

Je definován jako n-tá odmocnina ze součinu n hodnotstatistického průměru.

n druhých mocnin odchylek jednotlivých hodnot od zjištěného aritmetického průměru.

s2 =n11

∑ (

xix

)

2

7.1.3. Variační koeficient

Je to podíl směrodatné odchylky a aritmetického průměru a používá se pro srovnání variability dvou nebo více souborů v různých měřících jednotkách nebo v různých úrovních.

x vx =sx

. 100

Experimentální data pro vybrané vzorky, jsou vypracované pro osnovu i útek.

Jsou zpracována v tabulce v příloze číslo 4.

7.2. Zpracování pomocí software CALC KES

Experimentální data byla vložena do CALC KESu, kde byla jednotlivě zprůměrována, dána do příslušné kategorie KN-201-MDY. Dále byl vytvořen hadový graf dle kategorie KN-201-MDY.viz. příloha číslo 3.

8. Hodnocení výsledků měření

8.1.Značení v tabulkách

Původní hodnoty vzorků před údržbou jsou značeny číslem jedna. Po 1. praní a sušení vzorků jsou hodnoty značeny číslem dva a hodnoty vzorků po pěti údržbách jsou označeny trojkou. Každý vzorek je značen dle značení KOD (viz předešlá tabulka).

8.2. Vyhodnocení vzorku číslo 102

Tabulka 7 : Vyhodnocení vzorku č. 102

Related documents