• No results found

Kiruna

In document Kultur gör skillnad! (Page 37-40)

Operafestival söker nya former

I 15 års tid har operasångerskan och kulturföretagaren Carina Henriksson arrangerat en operafestival i sin hemby varje påsk. Men 2015 blev sista året för Opera Vildmarks påsk-festival i Lainio, 11 mil från Kiruna i Lappland. Detta eftersom kommunen på grund av ändrade regler inte kunde ge något ekonomiskt bidrag till festivalen.

– Det stämmer, säger Carina Henriksson. Nu har vi kört i 15 år i rad och ibland har jag fått bidrag och ibland inte. Oftast av kommunen, ibland av landstinget, och i övrigt har det varit privata stipendier och sådant som finansierat festivalen. Men den har alltid gått med underskott.

– I år har kommunen aviserat att den i fortsättningen inte kommer att ge några pengar till återkommande evenemang. Och om kommunen inte bidrar gör ju inte landstinget det heller. Så då tänker jag att det blir förmodligen ingen fortsättning.

Och hur känns det?

– Tja, allt roligt har ett slut, höll jag på att säga. Det är klart att det är tråkigt, men när man jobbar på i många år behöver man ju någonstans känna att det finns ett stöd och ett engage-mang runt omkring.

– Samtidigt känner jag att det har varit 15 väldigt bra och kreativa år. Vi har kunnat experimentera och göra hög-kvalitativa produktioner och vi har fått jättemycket utrymme i media om man ställer det i relation till vår minimala budget. Vi har varit på kulturnyheterna flera gånger och vi har varit veckans föreställning i SVT.

Vad tycker invånarna i Lainio om ditt beslut?

– De tycker att det är jättetråkigt. Det här har ju blivit en påsktradition. Folk kommer långt ifrån, i år hade vi full-satta hus båda dagarna. Vi hade ordnat en buss som

plockade upp folk längs hela Tornedalen och det var verkligen folkfest. Det var också väldigt lyckat att kunna avsluta med Puccinis Tosca, en riktigt traditionell opera med mycket romantik och dramatik.

– I år har vi verkligen bevisat att publikunderlaget finns. Och det är så många som skrivit på sociala medier och tycker det är tråkigt att festivalen försvinner. ”Är det helt slut nu, måste man åka till Umeå för att se opera i fortsättningen?”, frågar de.

Men vad händer om politikerna ändrar sig, och säger att de vill stödja festivalen i fort-sättningen också?

– Jag tror inte att det blir så och dessutom skulle jag i så fall vilja ha ett verksamhetsbidrag så att man kan köra varje år, planera och ha framförhållning. Man blir väldigt projekttrött, det är jobbigt att söka pengar varje år och liksom aldrig veta ifall det kommer att gå eller inte.

– Sedan är det inte bara Kiruna som gör besparingar inom kultursektorn. Staten har skurit ner på de regionala medlen, vilket påverkar landstinget som i sin tur påverkar kommuner-na. Det blir en dominoeffekt och det är klart att den slår åt olika håll.

”Jag kommer att fortsätta

Så hur tänker du nu om Opera Vildmarks framtid och din egen fortsatta verksamhet?

– I fortsättningen tänker jag välja profilprojekt som faktiskt kanske till och med går ihop.

Och nu tänker jag inte betala själv mer. Om jag kan ta ut någon lön har ingen betydelse, men jag har ju alltid lagt en insats i mina projekt som jag inte fått tillbaka.

– Jag har kommit till en punkt där det ideella arbetet går bort. Dessutom har jag nu ett heltidsjobb som konstnärlig ledare på Tornedalsteatern.

– Varumärket Opera Vildmark kommer att finnas kvar men det blir ingen årlig festival.

Operan kan uppstå på olika platser och då blir det en ny produktion för varje gång. Då kan man söka de medel som inte går att få återkommande.

– Opera Vildmarks signum ska vara just att vi uppför opera på udda, exotiska spelplatser.

Det kan vara i en kåta eller på en fjälltopp. Den som har förslag på någon häftig spelplats är

välkommen att höra av sig till mig.

Redan när du blev intervjuad för rapporten ”Kultur kan göra skillnad” 2009 pratade du om att du hade en dröm om någon sorts föreställning nere i gruvberget.

– Den drömmen finns kvar. Jag hoppas verkligen att jag en dag kan få göra opera nere i gruvan.

Det är en fantastisk miljö och jag vet precis viken föreställning jag ska sätta upp!

”Reglerna ska omprövas”

Vi låter frågan gå till Lennart Lantto, kultursekreterare i Kiruna kommun:

Opera Vildmarks uppskattade påskfestival i Lainio kommer att upphöra på grund av uteblivet bidrag från kommunen. Hur kunde det bli så?

– Jo, i år kunde vi inte ge dem något stöd från kommunens sida, på grund av att vi har ändrat våra bidragsbestämmelser. Men just den delen som omöjliggör stödet till Opera Vildmark, den kommer att omprövas av politiken och jag utgår ifrån att det blir en juste-ring så att de har möjlighet att få bidrag nästa år igen.

Vad var det för ändring av reglerna som orsakade det här?

– Det var något konstigt som slank igenom. Vi har haft något som hetat särskilt bidrag, och som vi numera kallar för projektbidrag, och där skrevs det in att man inte kan ge det bidra-get år efter år efter år, man kan bara ge det en gång och sen är det slut. Det där var väldigt olyckligt enligt mitt sätt att se, och även enligt nämndens ordförande, så jag utgår från att vi går tillbaks till den gamla ordningen. Vi har stöttat Opera Vildmark med mellan 20 000 kronor och 30 000 kronor per år och vi tycker att det är en fantastisk kulturyttring i en liten by i glesbygden. Det ska inte bero på kommunen att den måste upphöra, tycker jag.

John Haque som Mario Cavarodossi och Carina Henriksson som Floria Tosca.

FOTO: Samuel Blomqvist

Men vad händer nu? Från Opera Vildmark har man gått ut och sagt att det inte blir någon mer påskfestival?

– Ja, det är upp till dem att ta ställning till om de vill köra nästa år. Jag beklagar att det blev så här, men nu är vi där vi är. Vi tycker att det är ett fantastiskt jobb de gör. Men sen är det ju dubbelt olyckligt när de söker pengar även från annat håll, och de andra finansiärerna drar sig ur för att kommunen inte är med.

Vad anser du att det har betytt för byn Lainio att de haft den här operafestivalen?

– Det har betytt enormt mycket, inte bara för Lainio utan också för andra, närliggande byar. Bygden lever upp och det är inte bara under de där timmarna i påsk när det är före-ställning, utan det är både för- och efterarbete och det snackas om det under stora delar av året. Det är fantastiskt att detta har kunnat pågå så länge som 15 år. Sådant här står och faller med eldsjälarna och Carina Henriksson är verkligen en eldsjäl.

För fem år sedan beskrev Kiruna kommuns företrädare det som ett problem att Carina Henriksson var egen företagare, då kommunen egentligen inte kan stödja enskilda företag utan bara föreningar. Är ert så kallade projektbidrag ett sätt att komma runt den bestäm-melsen?

– Nej, det är snarare så att Opera Vildmark är undantaget som bekräftar regeln. Visst är det en komplikation att det är lättare att ge bidrag till föreningar än till andra, men just här har vi gjort ett undantag eftersom vi har tyckt att det är så viktigt för bygden.

In document Kultur gör skillnad! (Page 37-40)

Related documents