• No results found

Kramfors

In document Kultur gör skillnad! (Page 44-47)

Det ljusnar för Tingshuset

Hur ska det gå för Tingshuset Musik AB? Framtiden är oviss, företaget är på obestånd och om det inte blir en lösning snart är risken att det slutar med konkurs.

– Det finns många orsaker till att vi hamnat här, säger Fredrik Högberg, tonsättare och entreprenör, som tillsammans med två kolleger köpte den pampiga gamla tingshusbygg-naden i Nyland, några mil från Kramfors, år 2000.

Nyland har varit den geografiska basen för deras arbete med musik och dans för uppdrags-givare över hela landet och även utomlands. Här har hållits workshops med framstående musiker och pedagoger från hela världen och här har arrangerats konserter i hundratal.

Sårbart

Verksamheten har växt och utvecklats, men som så många andra små företag har Tingshuset Musik byggt på familje-relationer, vilket ger en stor sårbarhet. En skilsmässa ledde till kostnader för att köpa ut en tidigare delägare och det ledde i sin tur till minskad kreditvärdighet och höjda räntor.

– Tillsammans med länsstyrelsen i Västernorrland hade vi gjort en omfattande renovering av Tingshuset och tagit stora lån. När vi blev ekonomiskt svagare höjde banken räntan till över 9 procent. Det har inneburit att en tredjedel av vår omsättning gått till bankavgifter de senaste åren. Nu går det inte längre, säger Fredrik Högberg bedrövat.

Tingshuset Musik AB har ansökt om rekonstruktion av företaget, men då det bara finns en stor fordringsägare – banken – blir det svårt att göra en sådan. En rekonstruktion bygger på att man har flera fordringsägare som var en och en kan skriva ner en del av sina fordringar.

För närvarande diskuterar Fredrik Högberg med Norrlandsfonden om möjliga lösningar på krisen.

– Vi har en bra dialog och försöker vara så kreativa det bara går, men än så länge är ingenting klart.

Överväger en flytt

Om det skulle sluta så illa att fastigheten går förlorad säger Fredrik Högberg att han tänker flytta från Nyland.

– Att stanna kvar i byn men inte ha tillgång till tingshuset, nej det kan jag inte tänka mig.

Paradoxalt nog har Fredrik Högbergs eget arbete som tonsättare aldrig gått bättre än det gör nu.

– Mina verk spelas över hela världen och jag får mycket uppmärksamhet och fina recen-sioner. Därför är det så synd att det inte ska gå att komma ifatt ekonomiskt när man en gång hamnat efter.

”Det råder lågkonjunktur i branschen. Bland annat handlar det om att den klassiska musiken rent generellt är dålig på att marknadsföra sig. Och om alla dessa populära TV-program som uppmuntrar alla att vilja bli solister.

Ingen vill sitta i en orkester längre.”

Fredrik Högberg, tonsättare och entreprenör på Tingshuset Musik AB, Nyland

Generellt tycker Fredrik Högberg att det råder lågkonjunktur inom den klassiska musiken, och att han ser en förändring mot mer populärkultur och större ytlighet inom hela kultur-livet.

– Norrlandsoperan säger upp folk, det pratas om nedläggning av musikhögskolan i Piteå.

För 15 år sedan var det 400 cellister som sökte till musikhögskolan, i år var det sju. Och Hola folkhögskola norr om Kramfors har massor av sökande till sin show- och musikal-linje medan dansmusikal-linjen i Härnösand, som är mer klassiskt inriktad, måste läggas ner.

Vad tror du att det beror på?

– Bland annat handlar det om att den klassiska musiken rent generellt är dålig på att mark-nadsföra sig. Och om alla dessa populära TV-program som uppmuntrar alla att vilja bli solister. Ingen vill sitta i en orkester längre.

Kritisk till kulturpolitiken

Fredrik Högberg är mycket kritisk till de senaste årens kulturpolitik. Han nämner nedlägg-ningen av Rikskonserter som en förändring som gjort det svårare att vara tonsättare och musiker.

– Grundinställningen har varit att kulturarbetarna ska klara sig helt på egen hand. Alla ska själva bli entreprenörer.

Men nu har vi ju en ny regering?

– Ja, fast en gammal budget. Så även om den nya regeringen har en annan syn på kultur-politiken så lär det dröja innan det märks för oss frilansande kulturarbetare.

Fredrik Högberg kritiserar också samverkansmodellen:

– Det har inte gett frilansarna någonting, i alla fall inte här i Västernorrland. Här finns fyra–fem stora institutioner och det är dit pengarna går.

Hur ser ditt samarbete med Kramfors kommun ut?

– Å ena sidan är det en liten, obyråkratisk kommun där det är lätt att komma i kontakt med beslutsfattarna och komma fram till kreativa lösningar. Å andra sidan saknas det en hel del kompetens på kulturområdet.

Kanske är det just okunskap som är orsaken till att Jantelagen gör sig opåmind emellanåt, tror Fredrik Högberg.

– Nu talar jag i egen sak, men jag vill i alla fall berätta om när ett av mina verk i fjol blev nominerat till Nordiska Rådets stora musikpris på 500 000 kronor. I alla de övriga nordiska länderna gjordes det jättestora tv-reportage om de nominerade, här i Sverige blev det ingen uppmärksamhet alls. Och ingen på kommunen nämnde det överhuvudtaget. Jag tycker att man skulle ha använt nomineringen i sin marknadsföring.

EXTRA! EXTRA! Glada nyheter om Tingshuset Musik

Den 10 augusti, strax före deadline för denna rapport, pratar vi återigen med Fredrik Hög-berg för att kolla upp om det hänt något nytt kring Tingshuset.

Då är han jublande glad och säger:

– Det kommer att ordna sig!

Fredrik Högberg berättar att det i kretsen kring Tingshuset sedan tidigare funnits ett annat bolag, iOPERA AB. Det har varit vilande i flera år men har nu ombildats och fått tre nya delägare. iOPERA AB tar över fastigheten och lånen kan omförhandlas.

– Det här känns jättebra, säger Fredrik Högberg och uttrycker särskild glädje över att en av de nya delägarna är en världs-berömd operapedagog som flyttat till Nyland med sin familj:

– Precis som jag tycker han att Nyland är ett bra ställe att ha som utgångspunkt för att arbeta över hela världen.

En glad Fredrik Högberg konstaterar att den akuta krisen för Tingshuset är över och han kan börja se ljust på framtiden igen.

FOTO: Jennie Johansson

In document Kultur gör skillnad! (Page 44-47)

Related documents