• No results found

4. Resultat

4.2 Klädinköp

De flesta av de intervjuade köper kläder från två gånger i månaden till varannan månad och lägger mellan 5 000 och 12 000 per år på kläder till sig själva (intervjuperson 2; 3; 6; 10 - 12). Av de övriga svarade de flesta att de köper kläder mellan en och fyra gånger per år och lägger mellan 1 000 kronor och 3 000 kronor (intervjupersoner 4; 5; 7–9; 13).

Nästan alla de intervjuade köper några kläder på secondhand, men hur många procent av de kläder de köper som är secondhand varierar. De som köper mycket secondhandkläder, uppskattar att mellan 50 och 98% av de kläder de köper är secondhand (intervjuperson 5–11). Övriga uppskattar att de köper mellan 0 och 15% av sina kläder på secondhand. Den vanligaste anledningen till att de köper secondhandkläder är enligt dem själva att det är roligt (intervjuperson 7–11; 13). Intervjuperson 11 uttrycker det så här:

- Då hittar jag superbra kläder som inte så många andra har och så brukar det vara lite

roligare modeller och färger än vad det finns i klädbutikerna.

Den näst vanligaste anledningen till att köpa secondhandkläder, var för att det känns bättre med tanke på miljö- och etikfrågor (intervjuperson 1; 5; 6; 8; 9). Intervjuperson 5 uttrycker det så här:

- Mest för att jag tänker att det sparar på resurser, det känns slösaktigt att köpa

nyproducerade kläder om det inte behövs.

Priset är också en viktig anledning (intervjuperson 6; 10). Intervjuperson 9 och 10 lyfte också fram att secondhandkläder är bra för att de inte har lika mycket gifter i sig från produktionen, vilket intervjuperson 10 uttrycker så här:

- Jag köper främst kläder på secondhand, en anledning till det är att då har gifterna kanske

redan tvättats ur.

Alla av de intervjuade köper vissa av sina kläder nya. Den vanligaste anledningen till att de inte köper secondhandkläder var för att det är svårt att hitta rätt storlek, modell eller kvalitet i secondhandbutikerna och att det är svårt att hitta själva secondhandbutikerna (intervjuperson 4–13). Bland dem som köper mycket secondhand svarade många att de köper nytt om de har

23

ett akut behov eller vill ha något specifikt, som är svårt att hitta i secondhandbutikerna, ett exempel på detta är underkläder och funktionskläder (intervjuperson 5; 6; 8–11). En tredje anledning till att inte köpa secondhandkläder är att det är för dyrt menar intervjuperson 1, vilket intervjuperson 3 håller med om. Intervjuperson 3 säger också att hon köper märkeskläder på secondhand vilket oftare är dyrare än nya märkeskläder. Hon förklarade att de ofta är dyrare eftersom det finns en del märkeskläder som bara finns i secondhandbutikerna.

- Är det märkeskläder då vänder jag mig faktiskt i första hand till secondhand, eftersom

märkeskläderna stiger i värde, det gör inte kläder från billiga klädmärken (intervjuperson 3).

Intervjuperson 2 köper inte secondhandkläder eftersom hon inte klarar av lukten:

- Jag klarar inte av stanken, odören, det ger mig kväljningar så att jag inte klarar av att vara

där. Jag är inte emot att köpa secondhand, jag tycker egentligen att det är jättebra. Jag vill göra det, men när jag kommer in, så kan jag inte vara kvar i lokalen.

Det är dock bara klädavdelningen som hon har svårt för, vilket hon också förklarar med att hon liksom många andra gärna köper andra produkter på secondhand (intervjuperson 2; 4–8; 10; 11; 13). Intervjuperson 3 och 9 bor ihop med andra, som köper husgeråd och liknande på secondhand, men köper inte själva. Intervjuperson 1 och 12 köper inte andra produkter på secondhand.

4.3 Miljömedvetenhet

Alla de intervjuade tycker mer eller mindre att det är viktigt att ta hand om eller undvika att skada miljön. Intervjuperson 2–5; 7–12 uttrycker att miljöfrågor är väldigt viktigt, att de är rädda för miljöproblem, att de undviker att köpa produkter eller att det är därför de köper secondhandprodukter i första hand. Samma personer svarade också att det påverkar dem när de köper produkter generellt. Intervjuperson 9 uttrycker det så här:

- Absolut, jätteviktigt. Det är nog den främsta anledningen till att jag inte vill köpa saker

överhuvudtaget, nytt särskilt för att jag vill bevara miljön. Jag tror att det är en av de främsta anledningarna till att det går dåligt för miljön. För att folk köper mycket nytt och byter ut sina gamla grejer även om de fortfarande funkar. Mot nya prylar som kanske inte håller lika länge.

24

Intervjuperson 1; 6; 7 och 13 tycker att det är viktigt, men att det är svårt och att de inte har så bra koll på miljöfrågor. Intervjuperson 1 förklarar det så här:

- Jag är väldigt dålig på miljöfrågor, men jag försöker lyssna så gott jag kan. Miljön är ju

en stor del av vårt liv, alltså i vårt samhälle och jag tycker att det är viktigt även om jag inte är så insatt.

Flera av de tillfrågade svarade att de väljer att köpa secondhandkläder av miljöskäl (intervjupersonerna 5–6; 8–9). Intervjuperson 4 och 12 köper inte secondhandkläder, men väljer ändå att köpa det miljövänligare alternativet om det står och väljer mellan två i övrigt likvärdiga plagg. Intervjuperson 2 och 7 menar att det är svårt att hitta miljövänliga kläder, men de väljer att köpa kvalitet när budgeten tillåter. Intervjuperson 1; 3 och 11 påverkas inte av miljöfrågor när de köper kläder, intervjuperson 3 berättar dock att hon ofta byter kläder med sina vänner och familj.

4.4 Prismedvetenhet

De flesta av de intervjuade påverkas generellt av priset på produkter på så sätt att de vill ha billiga produkter, detta gäller även kläder. Priset på kläder spelar dock olika stor roll för olika typer av kläder. Det som de flesta är beredda att betala mer för är vinterjackor (intervjuperson 2; 8; 10; 11), friluftskläder (intervjuperson 6; 9) och märkeskläder (intervjuperson 3).

- Jacka, skor, tjocktröja kan jag lägga mer pengar på än på en T-shirt som ändå har en

begränsad livslängd. En jacka eller en stickad tröja kan jag lägga mer på, en stickad tröja måste vara bra, annars gillar jag den inte (intervjuperson 2).

Om de intervjuade hade haft mer pengar så skulle knappt hälften av de intervjuade köpt mer kläder. Intervjuperson 11 och 12 svarar båda att de skulle köpt mer kläder för att de tycker att det är roligt med kläder. Intervjuperson 2; 3 och 6 svarar att de skulle köpt dyrare kläder av bättre kvalitet och bättre märken, men att de nog inte nödvändigtvis hade köpt mer i mängd. De flesta svara dock att de inte skulle lagt mer pengar på kläder om de hade mer pengar (intervjuperson 1; 4; 5; 7–10). Intervjuperson 13 är osäker på hur det skulle påverka hennes klädköp, hon uttrycker det så här:

- Ja, men kanske, att jag hade köpt mer, men det är ju en jättesvår fråga. Jag hade ju inte

25

De flesta av de intervjuade menar att secondhand är bra för att det är billigt (intervjuperson 2; 7; 10; 11; 13). Intervjuperson 1; 3; 6 och 9 menar att om det skulle kosta mer på secondhand så skulle de köpa färre secondhandkläder. Övriga intervjupersoner menar att priset inte påverkar deras syn på secondhand (intervjuperson 4; 5; 8).

4.5 Behov av att vara unik

De flesta av de intervjuade vill vara unika i sin stil, även om de inte vill sticka ut jättemycket (intervjuperson 2–5; 7; 8; 11), det var också flera som svarade att de vill ha unika kläder (intervjuperson 3; 6; 9; 11).

De flesta svarade dock mer eller mindre att det är viktiga är att ha kläder som de själva tycker om och som de själv känner sig bekväma med (intervjuperson 1; 2; 4; 5; 7; 8; 10; 12; 13). Intervjuperson 7 utrycker det så här:

- Jag är inte speciellt unik, men jag inbillar mig att jag har de kläder som jag tycker är sköna

att ha och färger som jag själv tycker om, men naturligtvis är man inte opåverkbar av vad som sker runt omkring.

Flera av de intervjuade menar också att det är viktigt för dem att stå upp för sina egna åsikter, inte bara göra som alla andra gör (intervjuperson 2; 3; 6; 7; 9–11). Det var också flera som menade att alla är unika och att det inte har med kläder att göra (Intervjuperson 1; 4; 9; 10). Några av de intervjuade köper secondhandkläder för att hitta unika kläder (intervjuperson 6; 8– 10). De flesta av de som köper secondhandkläder menar dock att de gör det av andra anledningar. De flesta som köper få secondhandkläder menar också att det beror på andra anledningar än att de vill ha unika kläder.

4.6 Modeintresse

De flesta tycker att mode är roligt och intressant (intervjuperson 2; 3; 6–9; 12). Det var inte alla som var intresserade av mode som också var intresserade av modekläder, intervjuperson 2; 3; 7; 12 är intresserade av modekläder. Det var också vissa av de intervjuade som menade att de var intresserade av mode på andra sätt. Intervjuperson 8; 9 svarar att de är intresserade av kläder och att det tycker att det är roligt att titta på vad folk har på sig, men att de inte är intresserade av modekläder. Intervjuperson 4; 6; 10–13 är inte intresserade av modekläder. Det finns dock andra sätt att utrycka sitt modeintresse, som att ha det som inspiration till inredning och liknade. Eller som intervjuperson 4 svarade:

26

- Ja, jag har ju mitt skägg det ser ju ut på ett visst sätt, och min frisyr, jag vill ha en praktisk

frisyr som går lätt att tvätta när jag har tränat eller ska iväg och jobba. Jag vill se fräsch ut, eftersom jag jobbar med människor.

Av dem som gillar mode svarade intervjuperson 2; 3; 7 och 8 att de tycker om att prova nya kläder, men de gillar inte att följa trender.

- Jag gillar inte att följa trender, det som är inne det gillar jag inte att följa. Jag är helst

först, jag gillar att sticka ut. Någon gång kan jag följa med i någon trend, men det är ytterst sällan. Jag gillar att gå till butikerna och prova nya saker som förändrar min stil lite (intervjuperson 3).

En annan grupp av modeintresserade tycker om att ha mycket variation och köpa många nya kläder. Intervjuperson 2; 4; 7; 8 menar att de tycker om att ha variation, men att de inte köper massa kläder. Den person som passade bäst in på denna typ av modeintresserade var intervjuperson 12, hon beskriver att vad hon vill ha på sig beror mycket på humör. Under intervjun kom även detta fram:

- Jag tycker att det är väldigt kul att fönstershoppa och prova massa kläder, man behöver ju

inte köpa allt man provar. Jag kan prova vilka kläder som helst, även sådana som jag aldrig skulle köpa. Men det är kul, det är lite den unga delen i mig som tycker att det är kul att klä ut sig, det gjorde jag mycket när jag var liten. Det var skitkul (intervjuperson 12).

Av det intervjuade var det ingen av de modeintresserade som helt passade in på kategorin, vilja ha modekläder, men inte vara den som är först. Det svar som passade bäst in var dock:

- Nej, nej för 25 år sedan hade jag nog fått svara ja, på den frågan, men inte nu. Nu vet jag

inte ens vad som är mode, jag följer det för dåligt (intervjuperson 8).

De flesta av de intervjuade menade att deras syn på mode eller kläder gör dem mer positivt inställda till secondhandkläder (intervjuperson 2; 6; 8; 10; 11). Intervjuperson 2 svarade: - Jag tycker det är intressant, för jag ser ju hur modet hela tiden kommer tillbaka. Då tycker

jag det är kul om jag kan hitta modeplagget, i mammas eller farmors garderob. Då betyder detta plagg ännu mer för mig, då tycker jag att det är roligare att bära det. När jag hittat det hemma eller i farmors garderob, då är det extra kul att vara moderiktig och ha det på mig.

27

4.7 Behov av att visa status och social grupptillhörighet

Det finns olika syn på vad som är status, intervjuperson 6; 9; 11 och 13 är överens om att status är något som kan uttryckas med kläder. Intervjuperson 2; 4 och 6–8 säger att de vill ha kläder som gör att de blir tagna på allvar.

- Jag tycker att det är status, att hitta coola grejer på secondhand. Får jag många

komplimanger för en blus som jag tycker väldigt mycket om, och jag köpte den billigt på secondhand så är jag stolt över det. Det är en statusgrej för mig (intervjuperson 6).

Intervjuperson 7; 8 ser status som något negativt, något som de inte vill ha, om man med status menar att se rik ut. Intervjuperson 4–7; 9; 10 menar att de vill visa status på så sätt att de vill bli respekterade och tagna på allvar, men de vill inte se rika ut. Angående grupptillhörighet tycker de flesta att det är viktigt att ha en grupp eller att i alla fall känna att man har folk omkring sig som är viktiga för en själv och som ser en själv som viktig, men att det inte har med kläder att göra (intervjuperson 2; 3; 5–7; 9; 10; 13). De flesta menar att de klär sig efter vad de själva tycker om, men att det ändå blir ganska likt andra mer eller mindre omedvetet (intervjuperson 2; 4; 6; 8; 9; 13).

Många menar att secondhandkläder nog står för lite lägre status i samhället, men att det inte får dem att inte vilja köpa, för vissa är det till och med tvärtom för att det är rätt för dem själva och i deras grupp (intervjuperson 5; 6; 8–11). Intervjuperson 5 uttrycker det så här:

-

Jag känner att det är många av mina vänner som skulle tycka att jag var lite konstig om jag inte tycker det var bra med secondhandkläder, så det kan säkert påverka min syn på grupptillhörighet. Jag vill påstå att jag skulle tycka att secondhand är bra, även om jag inte hörde till den gruppen.

4.8 Upplevelse av ofräschhet

Det flesta tycker vad gäller tvättade kläder att det är ofräscht med slitna, trasiga eller fläckar som inte går bort på kläderna (intervjuperson 3; 4; 7–9; 11; 13). En annan beskrivning av ofräscht vad gäller kläder är att det luktar. Intervjuperson 8 säger att det luktar vind och intervjuperson 2 klarar bara inte av lukten som ofta finns hos secondhandkläder. Det var ingen som hade något emot att använda kläder som någon annan använt, även om de flesta inte vill använda någon annans underkläder. De är dock några få som inte drar sig för att ta över det från en syster eller vän (intervjuperson 5; 9; 10; 13). Intervjuperson 8 svarar lite utförligare vilka kläder hon inte vill ta över efter någon annan:

28

- Jag skulle aldrig i livet köpa underkläder, bh, baddräkt tror jag inte heller att jag skulle

köpa. Hattar, på grund av den där kanten som legat mot huvudet som inte går att tvätta, så den blir ofta lite solkig. Hattar och mössor skulle jag inte så gärna köpa faktiskt. Skor, de blir ju ofta ingångna och lite lagom fotsvett, det kan någon annan få behålla (intervjuperson 8).

De flesta undviker inte secondhand för att de tycker att det är ofräscht (intervjuperson 1; 4; 5– 7; 9–13). Några menar att det bara är att inte köpa de plagg som av någon anledning är ofräscha (intervjuperson 6; 8). Intervjuperson 2; 3 menar att de inte vill köpa secondhandkläder för att de ofta är ofräscha.

29

Related documents