• No results found

Klagomål över bebyggelse inom fastigheten samt ansökan om bygglov för ändrad användning av del av

förrådsbyggnad till personalutrymmen med övernattning

Ärendets innehåll

Klagomål har inkommit över bebyggelse inom fastigheten dels från 2002 till 2005, dels i samband med nu aktuell ansökan om bygglov för

tillbyggnad av befintlig konferensanläggning. Klagomålen gäller och har gällt nu aktuell byggnad, sjöbod, brygga och hägn. Dessutom har

ytterligare en mindre byggnad uppförts omedelbart norr om fastigheten Näs 2:27.

Ansökan om bygglov gäller ändrat användningssätt av del av förrådsbyggnad till personalutrymmen med övernattning.

Ansökan om bygglov för tillbyggnad av befintlig konferensanläggning hanteras som separat ärende.

Tidigare behandling

Arbetsutskottet beslutade enligt § 101/2008-03-25 föreslå samhällsbyggnadsnämnden besluta

att utredandet av eventuella överträdelser mot plan- och bygglagen fullföljs,

att begära ett klarläggande från länsstyrelsen om hur klagomålen handlagts och om det inkommit nyare klagomål, som är föremål för hantering,

att byggavdelningen ges i uppdrag att handlägga utredningen inklusive bevakning av länsstyrelsens svar och koordinering mellan

länsstyrelsens och samhällsbyggnadsnämndens hantering,

att prövning av ansökan om bygglov sker först sedan utredningen om eventuella överträdelser mot plan- och bygglagen slutförts, inklusive bevakningen av länsstyrelsens svar och koordineringen mellan länsstyrelsens och samhällsbyggnadsnämndens hantering.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 76 forts.

Planförutsättningar gällande ansökan om bygglov

Aktuellt område är beläget utanför detaljplan.

Området är i kommunens översiktsplan (ÖP 03) betecknat RN 2 (Stigfjordenområdet).

Området är av riksintresse för naturvård och friluftsliv.

Platsen är belägen inom strandskydd och Stigfjordens naturreservat.

Planförutsättningar gällande klagomål över bebyggelse mm Samma förutsättningar som ovan gäller för den bebyggelse eller de

åtgärder, som är eller har varit föremål för klagomål. Dock berörs inte den byggnad, som är belägen omedelbart norr om fastigheten Näs 2:27 av strandskydd.

Ärendebeskrivning gällande ansökan om bygglov

Bygglov beviljades för befintlig konferensanläggning enligt § D143/

2003-06-24.

Nu aktuell ansökan om bygglov gäller ändrad användning av del av förrådsbyggnad till personalutrymmen med övernattning som en del av konferensverksamheten. Denna byggnad har uppförts utan bygglov utifrån, att fastighetsägaren bedömt den vara en ekonomibyggnad för jordbrukets behov.

Länsstyrelsen beslutade 2000-06-22 (dnr 231-26678-99) att meddela tillstånd för den nu uppförda konferensanläggningen samt för ”en ekonomibyggnad avsedd för konsult- och utbildningsverksamhetens och för jordbrukets behov, på fastigheten Näs 2:10 inom Stigfjordens

naturreservat”. Beslutet är förenat med villkor. Beslutet bygger på ansökan om tillstånd om tillstånd för att ”få uppföra en ekonomibyggnad för

förvaring av foder och maskiner/redskap för djurhållning samt garage och förvaring för verksamheten”.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 76 forts.

Det noteras, att länsstyrelsen lämnat tillstånd gällande naturreservatet men inte gällande strandskyddet. Förklaringen till detta är enligt länsstyrelsen att tillståndet 2000-06-24 gällde placering av byggnaden utanför

strandskyddet. Men i en ej daterad tjänsteanteckning upprättad 2003 hos länsstyrelsen godkänns en ny placering av byggnaden inom strandskyddat område. Efter kontakt med länsstyrelsen har denna tjänsteanteckning 2008-02-20 inkommit till kommunen. Länsstyrelsen har inte bedömt, att byggnaden har varit en sådan ekonomibyggnad för jordbrukets behov, som kunnat uppföras utan länsstyrelsens tillstånd.

Den av sökande föreslagna förändrade användningen bedöms förutom bygglov också kräva länsstyrelsens tillstånd.

Inlämnade handlingar är bristfälliga. För bygglovsprövning krävs korrekta fackmannamässigt upprättade handlingar omfattande situationsplan, planritning, sektion och fasader. Utrymmenas användningssätt måste redovisas så att förhållandet mellan delar för boende och exempelvis förvaring av foder framgår. Sådan redovisning torde även krävas för länsstyrelsens prövning av ärendet. Om ansökan skulle komma att avslås bedöms dock inlämnade handlingar vara tillräckliga.

Samhällsbyggnadsnämnden kan därför kräva korrekta

ansökningshandlingar om och när det blir aktuellt att pröva ärendet vidare med inriktning, att bygglov kan beviljas.

Samhällsbyggnadsnämnden har att pröva ansökan om bygglov för det ändrade avvändningssättet. Byggnadens placering har godkänts av länsstyrelsen utifrån, att byggnaden endast ska ha funktion av

förrådsbyggnad utan hemfridszon eller begränsningar i allemansrätten. Av samma skäl har byggnaden hittills inte föranlett något ingripande från samhällsbyggnadsnämnden utifrån plan- och bygglagens regelsystem.

Samhällsbyggnadsnämndens prövning bygger på att sökande först ansöker om länsstyrelsen tillstånd för det ändrade användningssättet.

Länsstyrelsens ställningstagande kommer därefter att utgöra beslutsunderlag för samhällsbyggnadsnämndens prövning.

Det föreslagna användningssättet innebär en boendefunktion, som ger en utvidgad omgivningspåverkan.

Det noteras, att den aktuella byggnaden har varit föremål för klagomål.

Det noteras vidare, att ansökan om bygglov för det förändrade

användningssättet avvaktat länsstyrelsens prövning av dessa klagomål. För beskrivning av klagomålen och deras hantering se under nästa rubrik.

§ 76 forts.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Ärendebeskrivning gällande klagomål över bebyggelse mm

Klagomål har vid olika tillfällen inkommit mot bebyggelse och åtgärder inom fastigheten Näs 2:10. Klagomålen har dels inkommit tidigare, dels i samband med handläggningen av ansökan om bygglov för tillbyggnad av konferensanläggningen.

Klagomålen gäller och har gällt följande bebyggelse och åtgärder:

• Sjöbod

• Bryggor

• Hägn

• Ekonomibyggnad (nu aktuell för ändrat användningssätt).

Dessutom har en mindre byggnad uppförts omedelbart norr om fastigheten Näs 2:27.

Klagomålen har framförts via skrivelser och telefonsamtal. Det har till fastighetsägaren utskickats skrivelser daterade 2004-12-29, 2005-03-18 och 2005-04-19 rörande aktuell bebyggelse.

Fastighetsägaren har i skrivelse daterad 2005-05-22 lämnat förklaring.

Ärendet har i brev daterat 2006-02-07 från byggnadsinspektören överlämnats till länsstyrelsen för prövning. Det gjordes en

överenskommelse med länsstyrelsen om att länsstyrelsen skulle pröva klagomålen utifrån miljöbalkens bestämmelser. Kommunens prövning av samma klagomål utifrån plan- och bygglagen skulle ske först efter att länsstyrelsens prövning genomförts och resultatet delgivits kommunen.

Det fanns inte skäl att länsstyrelsen och kommunen skulle genomföra två parallella utredningar om samma klagomål och bebyggelse.

Klagomålen rörande sjöbod och brygga hanterades av länsstyrelsen i beslut 2006-10-31. Beslutet innebar att sjöboden under vissa

förutsättningar godtogs samt att det vid hot om vite förelades att brygga och delar av strand- och vattenområde skulle återställas till ursprungligt skick.

Länsstyrelsens beslut upphävdes av miljödomstolen i dom 2007-06-15.

2008-01-16 kontrollerades per telefon i vilket skede länsstyrelsens

utredning rörande övrig bebyggelse och övriga klagomål inom fastigheten var, eftersom något utredningsresultat inte meddelats kommunen.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 76 forts.

Länsstyrelsen meddelade då, att uthuset omedelbart norr om fastigheten Näs 2:27 inte avsågs utredas vidare. Den andra förrådsbyggnaden, som nu är aktuell för ändrat användningssätt, hade av länsstyrelsen också avförts från vidare utredning. Någon invändig besiktning hade enligt länsstyrelsen inte genomförts. Att utredningen avslutats ska enligt länsstyrelsen framgå av text tillhörande länsstyrelsens beslut 2006-10-31. Detta bekräftas därefter i mail 2008-01-16.

Det bedöms orimligt, att kommunen ur länsstyrelsens beslut 2006-10-31 ska kunna utläsa, att länsstyrelsen avslutat utredningsarbetet rörande bebyggelse och klagomål. Förutom att rubriken inte omfattar aktuell utredning är även texten oklart formulerad.

Detta har fått till följd, att kommunens hantering av bygglovsansökan om ändrad användning samt kommunens hantering av klagomål och

eventuella överträdelser mot plan- och bygglagen försenats.

Det noteras, att fastighetsägaren/sökande informerats om att ansökan om bygglov för förändrat användningssätt skulle avvakta länsstyrelsens utredning samt kommunens eventuella fullföljande av utredningen.

Byggavdelningens synpunkter och förslag till beslut gällande ansökan om bygglov

Den grundläggande frågan är om boendefunktioner inom fastigheten ska spridas enligt sökandes önskemål eller koncentreras till själva

konferensanläggningen. Det bedöms vara lämpligast, att

personalutrymmen och boendefunktioner samlas i huvudbyggnaden. Det bedöms viktigt, att inte onödigtvis begränsa allmänhetens tillträde till området.

Sökande bör uppmanas, att hos länsstyrelsen ansöka om tillstånd innan samhällsbyggnadsnämnden prövar ärendet slutligt.

Samhällsbyggnadsnämnden kan till länsstyrelsen avstyrka, tillstyrka eller ställa sig neutral till ansökan. Om samhällsbyggnadsnämnden önskar avslå bygglovsansökan kan detta göras utan att länsstyrelsen prövat ansökan.

Byggavdelningens synpunkter och förslag till beslut gällande klagomål över bebyggelse mm

Klagomålen rörande sjöbod och brygga är slutligt prövade genom miljödomstolens dom och föranleder inte ytterligare utredningsarbete.

§ 76 forts.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Hur klagomålen över övrig bebyggelse och övriga åtgärder inom fastigheten ska hanteras bör förtydligas av samhällsbyggnadsnämnden.

Följande alternativ är möjliga:

• Samhällsbyggnadsnämnden finner inte skäl att utreda klagomålen ytterligare, eftersom länsstyrelsen för sin del meddelat, att det inte fanns skäl att fullfölja utredandet.

• Samhällsbyggnadsnämnden ger byggavdelningen i uppdrag att fullfölja utredandet av eventuella överträdelser mot plan- och bygglagens regler.

• Samhällsbyggnadsnämnden begär ett klarläggande från

länsstyrelsen om hur klagomålen handlagts och om det inkommit nyare klagomål, som är föremål för hantering.

Samhällsbyggnadsnämnden utgår i den fortsatta hanteringen av klagomålen från länsstyrelsens svar.

Arbetsutskottets bedömning

Arbetsutskottet bedömer att utredandet av eventuella överträdelser mot plan- och bygglagen ska fullföljas.

Som ett första led i utredandet begärs ett klarläggande från länsstyrelsen om hur klagomålen handlagts och om det inkommit nyare klagomål, som är föremål för hantering.

I samhällsbyggnadsnämndens fortsatta hantering av klagomålen utgås från länsstyrelsens svar.

Byggavdelningen ges i uppdrag att handlägga utredningen inklusive bevakning av länsstyrelsens svar och koordinering mellan länsstyrelsens och samhällsbyggnadsnämndens hantering.

Prövningen av ansökan om bygglov sker först sedan utredningen av eventuella överträdelser mot plan- och bygglagen slutförts. Detsamma gäller ställningstagande till om länsstyrelsens prövning av ansökan enligt miljöbalken bör avstyrkas eller tillstyrkas.

Samhällsbyggnadsnämndens bedömning

Samhällsbyggnadsnämnden instämmer i arbetsutskottets bedömning ovan.

§ 76 forts.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

att utredandet av eventuella överträdelser mot plan- och bygglagen fullföljs,

att begära ett klarläggande från länsstyrelsen om hur klagomålen handlagts och om det inkommit nyare klagomål, som är föremål för hantering,

att byggavdelningen ges i uppdrag att handlägga utredningen inklusive bevakning av länsstyrelsens svar och koordinering mellan

länsstyrelsens och samhällsbyggnadsnämndens hantering,

att prövning av ansökan om bygglov sker först sedan utredningen om eventuella överträdelser mot plan- och bygglagen slutförts, inklusive bevakningen av länsstyrelsens svar och koordineringen mellan länsstyrelsens och samhällsbyggnadsnämndens hantering.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 77

Anmälan av delegeringsbeslut