• No results found

IOK:s utvärderingsområden:

- Effektiva strategier för reducering av koldioxid finns för verksamhet och tillställningar och ligger i linje med målen uttryckta i Parisavtalet.

- Adaption till konsekvenser av klimatförändringar tas i beaktning vid planering av idrottsanläggningar och tillställningar.

(IOC Evaluation Commission, 2017c, min översättning)

6.4.1

Klimatmål

Paris presenterar i sin kandidatur en ’Low-carbon strategy’ som dels tar utgångspunkt i IOK:s hållbarhetsstrategi ’IOC Sustainability Strategy 2017’. Utöver det benämner Paris att målen baserats på vetenskapliga studier som ligger i linje med Parisavtalet och 1,5 graders målet. I och med att Parisavtalet slöts i Paris (2015) kan de betraktas ha en högre skyldighet att leverera ett ekologiskt försvarbart OS, då de i viss mån kan anses ha ett rykte att upprätthålla, till skillnad från Los Angeles.

Paris har ett befintligt, välutvecklat system för uppmätning av luftkvalitet (AIRPARIF) vilket de presenterar har för avsikt att utveckla, genom att förse samtliga OS-anläggningar med fyra mätpunkter. Mätpunkterna kommer kontinuerligt i realtid uppmäta luftkvaliteten, ljudnivå och ljus i närheten av de olympiska arenorna, för att minimera föroreningar. Paris ämnar uppnå ett koldioxidavtryck som är 55 procent lägre än under sommar-OS i London 2012 och Rio 2016. Vidare ges ingen konkret förklaring av

utgångspunkt i två skilda OS. Även kan tvivel uttryckas om i vilken mån det är relevant att jämföra siffror för utsläpp från år 2024 med siffror från år 2012 och 2016. Förutsättningsvis borde högre krav gälla för OS som genomförs tolv, respektive åtta år senare. Frågan är i vilken utsträckning miljömålen för OS därmed utvärderas utifrån föråldrade siffror. Samma problematik kan appliceras på Los Angeles som blivit tilldelade OS 2028 på en kandidatur avsedd år 2024. IOK:s utvärderingskommitté beskriver under Session 131 (IOC 131th Session, 2017) att de inte krävde några anpassningar. På motsvarande sätt fodrades inga ytterligare krav utöver de gällande för år 2024 (ibid.). IOK uttrycker att det främst finns fördelar av att tilldela OS elva år i förväg, inte minst på grund av det faktum att Los Angeles och Paris kan ha ett nära samarbete; vilket IOK:s president Bach beskrev som en ’win-win-win-situation’. Däremot blir det desto svårare att förutse vad som anses ekologiskt hållbart elva år fram i tiden. Det här indikerar ytterligare en gång IOK:s passiva inställning och vagt formulerade krav och styrdokument, som tidigare påpekat av Fiacco & Orr (2019).

Los Angeles presenterar en ’Carbon Management Strategy’ (CMS), där planer för uppmätning, hantering och minimering av växthusgaser under förberedelserna och genomförandet av OS behandlas. Uppmätningarna av växthusgaser ska redovisas och uppmäts av en oberoende part. För de utsläpp som inte kan reduceras presenteras i CMS en kompensationsplan. Det benämns inte någon grad för hur mycket som får kompenseras. Målsättningen är därmed i hög grad öppen för tolkning. Härigenom skulle Los Angeles kunna genomföra OS utan att reducera utsläpp av växthusgaser och ändå uppnå målsättningen, så länge de kompenserar ekonomiskt. Även Paris presenterar kompensationsåtgärder i form av ekonomiska medel där de benämner att en procent av den totala budgeten avsätts till kompensationsåtgärder. Frågan är i vilken utsträckning det är möjligt att ekonomiskt kompensera för klimatet. Ekonomiska medel kan i viss mån pådriva utveckling och understödja arbetet rörande ekologisk hållbarhet, men kan inte i sin helhet substituera praktiska handlingar och åtgärder. I det fallet hade inga miljöinitiativ varit nödvändiga att genomföra, så länge det kompenseras ekonomiskt. Likna det vid en person som står och röker en cigarett och påpekar att det inte är någon fara eftersom hen donerar till lungcancerforskning.

6.4.2 Klimatbegrepp

Paris har målsättningen att inget regnvatten ska släppas ut i avloppsnätet, för att optimera vattenkretsloppet och förbättra vattenresurser. Regnvattnet vill de samla upp och använda för bevattning och rengöring av offentliga områden. Los Angeles lyfter en hundraprocentig ansvarsskyldighet för uppmätning av Spelens fullständiga vattenbehov, för att därigenom kunna möta behovet på ett ansvarsfullt sätt och leverera ett

’water-smart’ OS. Ross & Leopkey (2017) lyfter att det i kandidaturer flitigt används begrepp

som ’nollpåverkan’, ’nollavfall’ och ’koldioxidsneutralitet’. Även i Paris och Los Angeles kandidaturer är dessa begrepp starkt representerade. Författarna menar att de kan användas som ett sätt att särskilja sitt bud från andras, eftersom målsättningar om nolluppsläpp inte utgör några krav från IOK, utan är frivilliga åtgärder från respektive organisationskommitté. I dagsläget utgörs båda kandidaturerna i hög utsträckning av de här begreppen vilket resulterar i att de inte längre kan användas för att särskilja ett bud. För differentiering krävs därmed ytterligare åtgärder. Det här kan resultera i två utfall. För det första kan leda till att ännu fler hållbarhetsinitiativ vidtas vilket i längden resulterar i mer hållbara OS (om de efterlevs); eller så resulterar det i ett minskat intresse av att arrangera OS eftersom kraven och åtgärderna blir för omfattande. Med Zimbalists (2017) och Delaplace & Schuts (2019) studier som bakgrund verkar det sistnämnda utfallet mest närbeläget.

6.4.3 Kortsiktiga initiativ, långsiktig utveckling

IOK lyfter ofta legacy och det är även ett mycket frekvent använt begrepp i kandidaturerna. Legacy påpekar de långsiktiga effekterna, som i kontexten för OS ska stå i direkt anslutning till evenemangets aktiviteter och initiativ. I samband med OS tas däremot inte sällan utgångspunkt i allt för kortsiktiga målsättningar. Kortsiktiga initiativ som ligger till grund för långsiktig utveckling skapar hinder för hållbarhet (Lauermann, 2016). För att sätta det i perspektiv kan en liknelse göras. Låt utgå från en person vars favoritmat är hamburgare. I stunden personen är hungrig, är alternativet att äta en hamburgare det mest tilldragande, men följer personen däremot den kortsiktiga instinkten varje gång denne är hungrig, börjar på lång sikt kläderna klämma åt. Detsamma gäller åtgärder för miljön. Utgångspunkt kan inte tas i kortsiktiga instinkter, för då kommer förmågan att förutse de långsiktiga effekterna bli omöjlig. Istället bör utgångspunkt tas i att förutse eventuella effekter av ett specifikt val, för att sedan bedöma om de här

effekterna är önskvärda eller inte. Då kan ett medvetet beslut tas i förhållande till önskvärd framtid.

7 Konklusion

Den ekologiska hållbarheten belyses i kandidaturerna inom flertalet områden. Den tas i beaktning vid argumentation för anläggningar, transportmedel, hantering av materialflöden och belyser även utsläpp och föroreningar. Däremot är den inte allomfattande och fullt genomgående för samtliga av de presenterade planerna rörande OS. Ekologisk hållbarhet kan därmed inte sägas tillhöra den primära utgångspunkten vid presenterade planer. Övervägande del av de planer, argument och initiativ kopplade till ekologisk hållbarhet kan överlag hänföras till kapitlet specifikt avsatt för ’hållbarhet’. Ett exempel är hur såväl Paris som Los Angeles flitigt argumenterar för hållbara transportalternativ inom den Olympiska byn, för att sedermera presentera planer för utveckling och utökande av kringliggande flygplatsers kapaciteter, vilket inte kan anses ekologiskt hållbart mot bakgrund av att transport utgör den huvudsakliga andelen av den totala miljöpåverkan av ett idrotts- megaevent (Collins, Munday & Roberts, 2012). I det sammanhanget intas istället ett perspektiv som är gynnsamt för att för IOK påvisa möjligheten att leverera ett OS med högt åskådarantal. Detsamma kan påvisas gälla vid IOK:s utvärdering av kandidaturerna. Utgångspunkten för utvärderingen är beroende av det som är gynnsamt i den specifika kontexten. Utvärderas möjligheten att transportera åskådare till evenemanget är det snarare kapaciteten än hållbarheten som är av avgörande betydelse.

Genomgående för de målsättningar och initiativ som presenteras av Paris och Los Angeles, samt för av IOK uppsatta utvärderingsområden, är att det kvarstår stort utrymme för tolkning, vilket är någonting som även tidigare påpekats av Fiacco & Orr (2019). Därmed blir de i hög grad adaptiva vid utvärdering efter genomförandet av OS. Exempelvis är det i högsta grad otydligt hur Los Angeles kommer utvärdera legacy för de temporära anläggningar som de benämner kan bli permanenta efter Spelen, samt vilken roll IOK utgör i den processen. Miljöinitiativ är ofta platsspecifika, där ett tydligt exempel är de autonoma, elektriska pendelbussarna som presenterats av Paris, vilka bara gäller inom ramen för den Olympiska byn och främst är till för att ge atleterna en minnesvärd upplevelse. I de, som ovan nämnda exempel utgör det ekologiska hållbarhetsperspektivet främst en marknadsföringsstrategi, vilket i koppling till Ross & Leopkeys (2017) studie kan tänkas användas som strategi för att differentiera sitt bud från andras. Vid de tillfällen

tillbakadragen roll. Däremot är det just de initiativ, vilka har större obligatorium som kommer öka antagligheten för att de även genomförs.

Att ekologisk hållbarhet inte utgör topprioriteten i kandidaturerna för OS kan delvis anses förståeligt eftersom OS inte är den plattform som uppsökes för att främja miljön. Däremot kommer idrotten inom snar framtid ofrånkomligt behöva inta en mer ledande och omfattande roll i miljöarbetet, om idrottsmegaevenemang som OS fortsatt ska kunna existera. Möjligen efterlämnas inte ens en valmöjlighet, på grund av naturliga omständigheter utanför vår kontroll (force majeure); i form av väderomständigheter och temperaturer över vår arbetskapacitet (Balmes et al., 2016). I dagsläget är initiativen kopplade till OS fortfarande för kortsiktiga varvid förmågan att se verkliga, framtida konsekvenser går förlorad. Ekologisk hållbarhet är inte någonting som ska utgöra ett specifikt kapitel i en kandidatur. Det ska vara underförstått och självklart att ekologisk hållbarhet har varit utgångspunkt i samtliga beslut. När miljöfrågan utgör en tillräckligt stor del av kandidaturerna är en studie som den här inte genomförbar längre, om inte annat är den betydelselös.

På väg mot guld, men än så länge nöjer man sig med ett ekologiskt OS-silver.

8 Diskussion

Related documents