• No results found

Miljökvalitetsmålet begränsad klimatpåverkan innebär att halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig. Den sektor som står för störst andel av växthusgasutsläppen i Ronneby kommun är transportsektorn. I Ronneby kommun ska det inte ske några nettoutsläpp av växthusgaser år 2035.

113

Konsekvenser

Översiktsplanen har ambitionen att Ronneby ska utvecklas hållbart.

Det fi nns många ställningstagande i planen som bidrar till att minska bilberoende och prioritera mer klimatpositiva transportslag så som gång, cykel och kollektivtrafi k.

Att förtäta och planera för ny bebyggelse i anslutning till ny och befi ntlig infrastruktur och kollektivtrafi k ger minskat bilberoende och innebär oftast en mer energieffektiv planering. Men en förtätning av bostäder och verksamheter kan dock alltid orsaka ökade trafi kmängder och de därtill hörande problemen med luftkvalitén, buller och vibrationer.

Med en förväntad elektrifi ering av fordonsfl ottan skulle dessa problem minska trots en ökad andel fordon, då elbilar inte har några direkta utsläpp till luft eller bullrar lika mycket som bilar med förbränningsmotorer. Det är också positivt att elfordon är energieffektivare än traditionella bilar.

Dock ställs det krav på en utbyggnad av laddinfrastruktur för elbilar vilket översiktsplanen inte berör.

Översiktsplanen fastslår att ny bebyggelse bör utformas med hänsyn till mikroklimat, solinstrålning, vindriktningar, skuggförhållande och topografi för att ge goda förutsättningar för lågt energibehov och att utnyttja

solenergi för både el- och värmeproduktion. Det fi nns bra förutsättningar för att uppvärmning av bostäder och andra lokaler ska ske på ett förnybart sätt.

I vissa områden i Ronneby, Kallinge och Bräkne-Hoby går det att ansluta till fjärrvärmenätet, vilket är positivt eftersom fjärrvärmen är förnyelsebar till 98 % och har ambitionen att bli helt förnyelsebar till 2020. Det fi nns även framtagna solkartor för att kunna avgöra vilka tak och fasader som passar bra för solcellsanläggning och hur mycket el som kan produceras under ett år.

Förslag på åtgärder

• Prioritera gång, cykel och kollektivtrafi k i trafi kplaneringen inom tätorterna.

• Verka för förtätning av tätorterna och befi ntliga verksamhetsområden.

• Upprätta en kommunal cykelstrategi.

Klimatanpassning

Klimatet håller på att förändras vilket kan påverka kommunen på många sätt. Framförallt handlar det om höjda temperaturer och mer vatten i form av stigande havsnivåer samt ökad nederbörd.

Klimatförändringarna innebär stora förändringar för både naturmiljö och för samhälle. Klimatanpassning innebär åtgärder för att anpassa samhället till de klimatförändringar vi redan märker av idag och de som vi inte kan förhindra i framtiden. Inom den fysiska planeringen uppkommer behovet av att anpassa samhället till nya förutsättningar och ökade säkerhetsmarginaler.

Konsekvenser

Översiktsplanen redogör för de förväntade klimatförändringarna och dess konsekvenser. Det fi nns ett behov av ytterligare utredningar för att kunna anpassa den bebyggda miljön. Utifrån det kunskapsläge som fi nns har översiktsplanen till exempel inte planlagt något i översvämningskänsliga områden.

Konsekvenserna av ett skyfall har inte kunnat studeras och därmed inte heller kunnat tas hänsyn till. Vid ökade nederbördsmängder i kombination med ny bebyggelse genom förtätning kommer dagvattenfrågan att behöva lösas på ett tillfredställande sätt. Översiktsplanen ger inga förslag om konkreta skyddsåtgärder mot eventuella översvämningar, erosion eller skredrisker vid kust och vattendrag, utan hänvisar till att utredningar behöver tas fram först.

Vårt samhälles sårbarhet för klimatförändringen beror främst på hur mycket klimatet förändras och hur snabbt det sker men också på hur väl förberett samhället är för att möta förändringen. Då kunskapsläget om klimatanpassningar ständigt utökas behöver utvärderingar göras

114

Kommunen har valt att satsa i dessa stråk för att kärnor ska förstärks eller växa samman. Inga alternativa stråk har pekats ut.

Den jordbruksmark som föreslås tas i anspråk bör inventeras och bedömas avseende bland annat det generella biotopskyddet inför vidare planering.

Resultatet av analysen bör beaktas och vägas in i detaljplaneringen. På så sätt fi nns möjlighet att anpassa planen efter de värden som fi nns, så att bästa möjliga lösning kan komma till stånd. Om viktiga värden går förlorade vid exploateringen kan ekologiska kompensationsåtgärder vara en möjlig åtgärd för att minimera negativa konsekvenser.

Förslag på åtgärder

• Inventera och bedöm värden på jordbruksmark vid kommande planering.

• Utred hur värden som försvinner vid exploatering kan återskapas eller ersättas genom ekologiska kompensationsåtgärder.

om ställningstagandena i översiktsplanen är tillräckliga. Detta bör göras i samband med aktualitetsprövningen av översiktsplanen varje mandatperiod.

Förslag på åtgärder

• Utred områden med markföroreningar som riskerar att översvämmas vid havsnivåhöjningar.

• Gör en kommunal riskanalys och handlingsplan för att skydda bebyggelse, samhällsviktiga verksamheter, tillfartsvägar och viktig infrastruktur vid översvämning, skyfall, värmebölja, ras, skred och erosion.

• Beakta särskilt påverkan från klimatförändringar vid upprättande av kulturmiljöprogram.

Jordbruksmark

Jord- och skogsbruk är av nationell betydelse. Brukningsvärd jordbruksmark får bara tas i anspråk till annat om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt

tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. All jordbruksmark är brukningsvärd enligt lagen och därmed värdefull och Ronneby kommun måste inom ramen för sitt ansvar inom strategisk fysisk planering hushålla med mark som bedrivs i dessa syften.

Konsekvenser

Översiktsplanen utgår från att i största möjliga mån spara jordbruksmark från exploatering. Avvägningar mellan olika intressen har dock lett till att jordbruksmark på vissa platser ändå tas i anspråk. De förslagna utbyggnadsstråken går delvis genom jordbrukslandskap som präglas av mindre enheter, vilket kan innebära risk för påverkan på objekt som omfattas av det generella biotopskyddet. Utmed med E22 och riksväg 27 fi nns större jordbruksenheter vars karaktär är mer monoton och därmed anses mindre känslig för exploatering utifrån hänsyn till ekologiska värden.

I de större enheterna är dock markens brukningsvärde större.

115