• No results found

Risker och säkerhet

Byggnader och byggnadsverk ska planeras och uppföras med hänsyn till människors hälsa och säkerhet. Det fi nns anläggningar som är särskilt skyddsvärda, exempelvis förskolor och skolor, boende för äldre och samlingslokaler. Det är viktigt att ta hänsyn till områdets naturliga förutsättningar lika väl som att marken kan vara förorenad av tidigare användning av platsen. Även eventuella framtida klimatförändringar ska beaktas.

I samhället fi nns anläggningar vars verksamhet medför risker för omgivningen. Exempel på sådana anläggningar är hamnar, fl ygplatser, industrier, kylanläggningar och stationsområden m.fl . Vid detaljplanering och exploatering i närheten av sådana anläggningar ska särskild hänsyn till risker beaktas. För anläggningar som klassas om farlig verksamhet enligt 2 kap 4§ LSO fi nns riskanalyser framtagna.

Farligt gods

Farligt gods kan vara exempelvis explosiva, brandfarliga eller frätande ämnen som riskerar att orsaka skador på liv, hälsa, miljö eller egendom om de inte hanteras rätt under transport eller när det sker en olycka.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ansvar för att ge ut föreskrifter om farligt gods (med undantag för radioaktiva ämnen) på väg och järnväg. Dessa föreskrifter ska beaktas vid planering och exploatering.

I kommunen är E22, RV 27 och väg 122 rekommenderade vägar för farligt gods. Inom Ronneby och Kallinge tätorter fi nns det primär- och sekundärvägar för farligt gods. Inom Ronneby tätort är det primära vägnätet som förbinder E22 med Kilenområdet i behov av revidering, då vägsträckan delvis byggts om och Kilenområdet delvis fått ändrad användning. I kommunen fi nns även vägar där transporter med farligt gods inte får föras.

85

E22 passerar Leråkra vattenskyddsområde öster om Ronneby. Vid Leråkra fi nns en uppsamlingsdamm för dagvattnet från E22. Denna kan användas som ett fördröjningsmagasin. Det är möjligt att stänga en ventil i anslutning till dammen om en olycka med utsläpp av farliga ämnen skett. E22

passerar också grundvattenförekomsten Bräkneåsen vid Bräkne-Hoby.

I vattenmyndigheternas åtgärdsprogram ingår ett förslag på att bygga barriärer och sponter på detta ställe för att minimera risken för föroreningar.

Ansvarig myndighet för att genomföra åtgärden är Trafi kverket. Även RV 27 passerar i nuläget vattenskyddsområdena vid Backaryd och Hallabro.

Ombyggnaden av RV 27 kommer att leda farliga godstransporter bort från vattenskyddsområdena. Dock utgör tunga transporter generellt en fara för grundvattenkvaliteten.

På Blekinge kustbana transporteras i nuläget inte farligt gods. Trafi kverket bedömer att sådana transporter kan vara möjliga i framtiden vilket innebär att nybyggnationer ska ta hänsyn till de säkerhetsavstånd som gäller för detta.

Förorenade områden och deponier

Inom Ronneby kommun har länsstyrelsen identifi erat ca 550 potentiellt förorenade områden. Det rör sig om objekt av varierande slag som inledningsvis enbart är klassifi cerade efter bransch. För ytterligare kartläggning och riskklassning behöver fortsatta utredningar göras.

Ett stort antal av de potentiellt förorenade områdena ligger inom områden som antingen berörs av kommande havsnivåhöjningar eller av potentiella högsta fl öden för exempelvis Ronnebyån. En översvämning av dessa områden medför risk för en vidare spridning av föroreningarna.

Att en viss plats inte är upptagen i förteckning över förorenade områden innebär ingen garanti för att det är fritt från föroreningar. I det fortsatta arbetet med förorenade områden bör de objekt som ligger inom

skyddsområde för vattentäkter eller i områden med risk för översvämning prioriteras.

Länsstyrelsen i Blekinge län har upphävt vattenskyddsområdet i Brantafors på grund av upptäckten av föroreningen PFAS i vattnet, se även under stycket Säker dricksvattenförsörjning. Därefter har diskussion uppstått om

Kartan visar primära och sekundära vägar för farligt gods i kommunen. Dessutom visas vägar med inskränkningar för transporter med farligt gods.

86

att upprätta ett miljöriskområde för det PFAS-förorenade området.

Markradon

Radon är en luktfri gas som vid förhöjda halter i inomhusluften medför en ökad risk för cancer i luftvägar och lungor. Radon är den enskilt största riskfaktorn i inomhusmiljön.

Markradon är den vanligaste orsaken till radon i inomhusluften. Även byggmaterial eller hushållsvattnet kan vara en källa. Med få undantag fi nns radon överallt i marken, men halterna skiljer sig åt. Det enda sättet att upptäcka radon i en byggnad är att mäta. Gränsvärdet för nya bostäder är 200 Bq/m3. Samma halt utgör även riktvärde för radonhalt i befi ntliga bostäder samt lokaler som används för allmänna ändamål.

Magnetfält

Hänsyn ska tas till magnetfält vid planering. De magnetiska fälten skärmas inte av byggnader. För skyddsavstånd bör värde 0,4 uT tillämpas för mag-netfält, som vägledande vid nyetableringar där människor ska vistas.

Buller

Buller är generellt ett stort folkhälsoproblem i det moderna samhället.

Buller orsakar risk för stressreaktioner, trötthet, blodtrycksförändringar, störd sömn och sämre prestationsförmåga. I Ronneby kommun är fl yg-, väg- och järnvägstrafi ken de största bullerkällorna. Särskilt omfattande är störningar förorsakade av den militära fl ygtrafi ken. Även buller från industrier och andra verksamheter förekommer. Vid detaljplanering ska hänsyn tas till gällande riktvärden för buller och avvägningar ska grundas på erforderliga underlag i form av bullerutredningar.

Vägbuller

En kartläggning över trafi kmängder och bullerberäkningar för Ronneby tätort från 2010 visar att bullernivåerna utmed huvudvägnätet i stora delar av vägnätet är högre än vad som ska råda för en god miljökvalitet vid bostäder. Det kan vara ett problem för de människor som bor och arbetar i de bullerutsatta fastigheterna och påverkar stadsrummets attraktivitet generellt.

Den mest effektiva åtgärden för mindre buller är att begränsa motortrafi ken

samt att sänka hastigheter. Kommunen har även arbetat med nya

vägbeläggningar för att sänka buller. Omläggningen av RV 27 i Backaryd och Hallabro kommer att leda till att bullerbelastningen för de boende i tätorternas centrum minskar kraftigt.

Järnvägsbuller

Trafi kverket ansvarar för buller från järnvägstrafi k. Det är fl era faktorer som påverkar uppkomsten av buller från spårbunden trafi k. Bland annat är bankroppens uppbyggnad, tågtyp, hastighet, tåglängd och antalet tåg avgörande faktorer.

Buller i havet

I Östersjön är fartyg den enskilt största källan till buller. Detta ses nu som ett reellt hot mot det marina livet. Undervattensbuller genereras från fartygstrafi k där oljud från motorer, propellrar och generatorer skapar problem för de marina däggdjuren, exempelvis tumlare, som kommunicerar och navigerar med ekolod som ligger på samman frekvens som bullret.

Flygbuller

Flygbuller kan skilja sig avsevärt åt med hänsyn till ljudnivå, ljudfrekvens och utbredning. Buller från fl ygtrafi ken i Ronneby kommun härstammar både från den civila luftfarten, den militära fl ygtrafi ken och övrig fl ygtrafi k.

I Ronneby kommun är det den militära fl ygverksamheten som genererar mest buller.

Till fl ygplatsen hör ett infl uensområde som Försvarsmakten har defi nierat som ett område där den beräknade utomhusnivån kan vara mer än 80 dBA maximal ljudnivå för fl ygtrafi k. Där är all störningskänslig bebyggelse som bostäder, skolor och vårdcentraler olämplig. Detta infl uensområde är omfattande och berör stora delar av kommunen.

Miljötillståndet för fl ygplatsen anger även inom vilket område det militära fl yget bullrar mer än 55 dBA FBN. Det civila fl yget exponerar inga

bostadsfastigheter för mer än 55 dBA FBN enligt en kartläggning utförd på uppdrag av Naturvårdsverket. Ljudnivån 55 dBA FBN bör inte överskridas vid en bostadsbyggnads fasad.

Förordning (2015:216) om trafi kbuller vid bostadsbyggnader anger

87

riktvärde för buller från fl ygplatser. Riktvärdena gäller dock inte för buller från militära luftfartyg som utför fl ygningar för militära ändamål.

Detta betyder inte att kommunen i sin planläggning kan bortse från dessa riktvärden.

Riktvärdenas uppgift är att underlätta bedömningen av om marken är lämpad för bostadsbyggnader. I bedömningen ingår att regeringen i proposition 1996/97:53 anser att toleransen mot buller från militär verksamhet bör vara högre än från annan verksamhet i samhället.

Miljötillståndet medger olika delvis överlappande korridorer för civil-, militär- och helikopterfl yg runt tätorterna Ronneby och Kallinge samt mot nordväst, sydväst, nordost, syd och sydost där ljudnivån uppgår till mer än 70 dBA maximal ljudnivå. Då det saknas uppgifter om hur ofta vilka korridorer använts av vilka fl ygfarkoster är det svårt att bedöma hur den faktiska utbredningen av det militära fl ygets bullermatta är och på vilket sätt en markanvändning av dessa korridorer för bostäder skulle vara olämplig av hälsosynpunkt.

Vid nuvarande användning bedöms inte riktvärdena överskridas vid någon fastighet. Vid bebyggelse måste dock avvägningar göras för att säkerställa en ”god bebyggd miljö”.

Djurhållning

För att minska risken för olägenheter mellan tex. bostäder och lantbruksverksamheter bör tillräckliga avstånd vidmakthållas. Plan- och bygglagen (2010:900) PBL reglerar frågan om djurhållning vid ny bebyggelse. Vad avser djurhållning i närheten av bebyggelse träder även miljöbalken (1998:808) MB och dess bestämmelser in. PBL och MB kan därmed sägas kompletterar varandra genom att PBL möjliggör exploatering och MB reglerar hur verksamheten får bedrivas. Det saknas uttryckligt lagstöd och tydliga avståndsangivelser för hur nära djurhållning ny bebyggelse får uppföras. Bedömning ska göras i varje enskilt fall.

Boverkets riktlinjer ”Ny vägledning för planering och djurhållning” kan vara vägledande vid prövning.