• No results found

Kommentarer resultat och omsättning

Periodens projektresultat

För ett prospekteringsbolag med in-riktning mot produktion i egen regi är den främsta uppgiften att omvandla tillgängliga medel till ökade malm-reserver och mineraltillgångar, samt att utveckla projekten tekniskt och ekonomiskt.

Bolaget har även identifi erat mycket intressanta guldmineraliseringar för fl era av projekten.

Valutapolicy

Lappland Goldminers AB har för när-varande huvudsakligen sina kostnader i svenska kronor. Några inköp har un-der året också varit i USD, CAD, AUD och Euro. Bolagets styrelse har bedömt att valutarisken ännu är begränsad och därför inte gjort några säkringar mot valutakursförändringar

Fastigheter

Bolaget har under räkenskapsåret förvärvat fastigheter för den kom-mande verksamheten i Fäboliden. De förvärv som har skett motsvarar inte hela det behov som föreligger, utan ytterligare förvärv kommer att ske.

Alternativt, när miljödomstolen har beviljat miljötillstånd och där frivillig överenskommelse inte kan nås, kom-mer markanvisning via Bergmästaren att begäras.

Anställda

Bolaget har 15 anställda, varav 1 kvinna. Bolaget anlitar därutöver lö-pande konsulter och entreprenörer i olika projekt. Bolaget sysselsätter ca 40 årsanställda.

Aktier, begränsningar i överlåtbarhet,

uppköpserbjudande etc

• Bolagsordningen innehåller ingen rösträttsbegränsning.

• Inga uppköpserbjudanden fi nns.

• Bolagsstämman, 2007-05-31, be-slutade i enlighet med styrelsens förslag att bemyndiga styrelsen att vid ett eller fl era tillfällen under tiden fram till nästkommande årsstämma besluta om nyemis-sion av totalt högst 10 000 000 nya aktier (efter genomförd split 5:1). Styrelsen skall kunna besluta om avvikelse från aktieägares företrädesrätt. Bemyndigandet skall kunna användas för att ta in rörelsekapital genom nyemission mot kontant betalning. Emis-sionskursen skall i sådant fall ansluta till den noterade kursen för Bolagets aktier på handelsplat-sen First North. Bemyndigandet skall även kunna användas för företagsförvärv eller förvärv av rörelsetillgångar mot betalning i form av egna aktier genom apportemission. Utspädningsef-fekten vid fullt utnyttjande av bemyndigandet motsvarar ca 15,7 procent av aktiekapitalet.

Ersättningar - Beslutade/

föreslagna riktlinjer för styrelsen/

företagsledningen (ÅRL 6:1a) Principer

Till styrelsens ordförande och leda-möter utgår arvode enligt bolags-stämmans beslut. Ersättning till verkställande direktören och andra ledande befattningshavare utgörs av grundlön, övriga förmåner samt pension. Med ledande befattningsha-vare avses verkställande direktör och ekonomichefen.

Ersättningar och förmåner under året Till styrelseordförande, som inte är an-ställd i koncernen, har under året utbe-talats arvode med totalt 80 000 kr. Till övriga styrelsemedlemmar, som inte är anställda i koncernen, har utgått ett arvode om totalt 160 000 kronor.

Ersättningar till styrelseledamöter för konsulttjänster utanför styrelseupp-draget redovisas på sid 53.

Verkställande direktören har under året uppburit lön och andra förmåner om totalt 1 246 912 kronor. Av detta utgör pensionsförmån 416 912 kronor.

Till övriga personer i koncernled-ningen (1 person) har lön och andra förmåner utgått med sammanlagt 581 057 kronor. Av kompensationen utgör grundlön 514 999 kronor, pensions-förmån 66 058 kronor.

Riktlinjer för ersättningar 2008

Till den av årsstämman valda styrelsen utgår fast styrelsearvode.

VD och övriga ledande befattnings-havare som är anställda i Bolaget har avtalad fast årslön. Rörlig lönedel skall kunna förekomma i form av kontant bonus eller optioner (optioner beslu-tas av bolagsstämma). Övriga förmå-ner avser i huvudsak bostadsförmån.

Styrelsen har inom sig utsett sty-relsens ordförande att bereda frågor rörande VDs lön och övriga anställ-ningsvillkor och förelägga styrelsen förslag till beslut. VD har i samråd med styrelsen fastställt en lönepolicy för övriga ledande befattningshavare.

Pensioner

Verkställande direktören, Karl-Åke Johansson, och övriga i koncernled-ningen är anslutna till ITP.

Avgångsvederlag

Verkställande direktören, Karl-Åke Jo-hansson är anställd på heltid. Avtalet löper med en uppsägningstid om 12 månader från Bolagets sida och 6 må-nader från den anställdes sida. Något avtal om avgångsvederlag fi nns inte.

Kassafl öde, Finansiering och investeringar

• En riktad nyemission har tillfört Bolaget 100 miljoner kronor före emissionskostnader

Biologiska tillgångar

Koncernen redovisar sina skogstill-gångar uppdelat på växande skog, vilken redovisas som biologisk tillgång till verkligt värde, och mark, vilket redovisas till anskaffningskostnad.

Förändringar i verkligt värde för den växande skogen redovisas i resultat-räkningen. Värderingen har utförts av LRF Konsult. Se även not 11.

I moderbolaget redovisas biologis-ka tillgångar enligt ÅRL. Det innebär att biologiska tillgångar klassifi cerade som anläggningstillgångar redovisas

till anskaffningsvärde justerat för uppskrivningar med beaktande av eventuellt nedskrivningsbehov.

Finansiella mål och ställning Lappland Goldminers affärsidé är att maximera aktieägarnas avkastning genom att utveckla lönsamma guld-projekt till produktion i första hand på ”Guldlinjen” i Västerbotten och att därmed bli en stor, lönsam och uthål-lig guldproducent i egen regi med fl era gruvor i produktion.

SIS Segaintersettle AG 1 949 249 3,2%

Kent Grahn 1 791 750 3,0%

Torbjörn Grahn 1 600 000 2,6%

Länsförsäkringar Kronoberg 1 500 000 2,5%

Northern Lion Gold Corporation 1 499 926 2,5%

Consepio (Pecunia) 1 433 050 2,4%

MSIL IPB CLIENT ACCOUNT 1 361 200 2,3%

DNB NOR BANK ASA 1 360 100 2,3%

Länsförsäkringar Västerbotten 1 304 800 2,2%

Ingvar Kamprad 1 200 000 2,0%

Länsförsäkringar Småbolagsfond 1 106 375 1,8%

Svenska Handelsbanken KU-KUNDER 1 089 550 1,8%

ODIN SVERIGE 1, NORDEA BANK NORGE ASA 963 900 1,6%

MELLON AAM OMNIBUS 30 %, AGENT F ABN AMRO G C 850 000 1,4%

Rune Pettersson 735 000 1,2%

NORGE ODIN SVERIGE II, NORDEA BANK NORGE ASA 633 100 1,0%

Peter Edwall 573 900 1,0%

Länsförsäkringar Bergslagen 573 000 0,9%

DLG Aktiefond 563 400 0,9%

Pharos Invest AS 514 600 0,9%

Nordnet Pensionsförsäkring 503 456 0,8%

Bertil Lindqvist 500 000 0,8%

Övriga Aktieägare 21 580 255 35,7%

Totalt 60 401 361 100,0%

Utdelningspolitik

Bolaget har för närvarande ingen pro-duktion i drift varför någon vinst inte uppkommer.

Vinstutdelningen beräknas inte ske förrän bolaget genererat vinster så att utdelning kan ske ur beskattat fritt eget kapital

Skattesituation

Såväl effektiv skatt som nominell skatt är 0 (0) för både koncernen och moderbolag. För koncernen uppgår ackumulerade underskottsavdrag till 46 316 653 (32 918 065) kr varav 45 431 463 (32 032 876) kr avser moderbolaget. Bolaget har, p.g.a.

svårigheten att bedöma när den pro-ducerande verksamheten kan vara i full drift och därmed de beräknade beskattningsbara intäkterna, för till-fället valt att inte bokföra någon skattefordran med anledning av dessa underskottsavdrag. Detta kommer att göras då Bolaget visar en etablerad uthållig vinstnivå.

Förväntningar avseende den framtida utvecklingen

Lappland Goldminers AB strävar efter att utveckla lönsamma guldprojekt till produktion i första hand på ”Guld-linjen” i Västerbotten i Sverige och i Haveri- och Pahtavaaraområdena i Finland och att därmed bli en stor, lönsam och uthållig guldproducent i egen regi med fl era gruvor i produk-tion. Bolaget skall nå detta mål genom att bedriva aktiv prospektering efter egna uppslag samt genom att anskaffa projekt eller ingå partnerskap med andra aktörer där det är motiverat.

Bolaget skall vidare med hög kompe-tens utveckla det aktuella projektet i Fäboliden med ett processverk, som

försörjs med malm från fl era kringlig-gande gruvor.

Bolagets anökan om miljötillstånd för att anlägga gruva och processan-läggningen i Fäboliden har under 2007 förhandlats i Miljödomstolen. Miljö-domstolen meddelade i sin deldom den 21 december, tillstånd och villkor för gruv- och processverksprojektet i Fäboliden.

Miljödomstolens dom, överkla-gades av tre markägare och Natur-vårdsverket till Miljööverdomstolen.

Naturvårdsverket har i yttrande till Miljööverdomstolen i frågan om verkställighetsförordnande, angående tillstånd att anlägga och driva en gruva med processverk vid Fäboliden, anfört att verket inte har något att erinra mot Bolagets yrkande om verkställighets-förordnande. De har även anfört att de inte motsätter sig etableringen.

Ett verkställighetsförordnande hade inneburit att Bolaget kunnat påbörja projektet trots att alla frågor inte slutgiltigt har avgjorts i domstol.

Länstyrelsen i Västerbotten har i sitt yttrande i samma fråga tillstyrkt bifall till verkställighetsförordnande.

Miljööverdomstolen har i ett beslut avslagit Bolagets yrkande om verkstäl-lighetsförordnande, angående tillstånd att anlägga och driva en gruva med pro-cessverk vid Fäboliden. Beslutet att inte ge ett verkställighetsförordnande har fattats trots att Naturvårdsverket och Länsstyrelsen anfört att de inte har nå-got att erinra mot Bolagets yrkande.

Miljööverdomstolen har beslutat att de slutgiltiga förhandlingarna för Lappland Goldminers AB:s gruv- och processverksprojekt vid Fäboliden i Lycksele kommun i Västerbottens län, ska hållas den 27-28 maj, med 29 maj som reservdag.

Väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer Riskhantering

Risktagande och riskhantering är en naturlig del av verksamheten. Lapp-land Goldminers AB styrelse och före-tagsledning ansvarar för att identifi era, bedöma och hantera fi nansiella och andra risker. Arbetet bedrivs i enlig-het med den av styrelsen fastslagna fi nanspolicyn. Läs mer om fi nansiell och övrig riskhantering i tilläggsupp-lysningarna på sidan 26.

Övergång till IFRS

Bolagets räkenskaper har anpassats till internationella redovisningsregler en-ligt IFRS. Omräkning har skett fr.o.m.

2005-01-01. Årets årsredovisning är den första fi nansiella rapporten som upprättats enligt IFRS. Övergången till IFRS har ej resulterat i några större resultat- eller balansmässiga föränd-ringar.

För ytterligare information hänvi-sas till IFRS-avsnittet i tilläggsupplys-ningarna.

Related documents