• No results found

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4(5)

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2013-11-21

a u § 157 Dnr 2013-1571

Enligt 3 kap 6 § miljöbalken ska mark- och vattenområde samt fysisk miljö i övrigt som har betydelse från allmän synpunkt på grund av deras naturvärden eller kulturvärden eller med hänsyn till friluftslivet så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada natur- eller kulturmiljön.

Enligt 2 kap 6 § och 8 kap 1 § plan- och bygglagen ska bebyggelse och byggnadsverk placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till bland annat stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.

Byggnaderna ska ha en god form-, färg- och materialverkan. Bebyggelseområdets särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden ska skyddas.

Bygg- och miljökontorets bedömning

Ett antikvariskt utlåtande om kulturmiljön på platsen inkom till Bygg- och miljönämnden 2013-09-23 från Tyréns på uppdrag av den sökande.

Enligt utlåtandet är det mycket viktigt att ny bebyggelse gestaltas varsamt och med hänsyn till befintlig äldre bebyggelse i området. Den äldre bebyggelsen i området domineras av rektangulära byggnader med sadeltak och med stående slät och rödfärgad panel eller synligt liggtimmer.

Anpassning av ny bebyggelse på nu sökt plats bör ske genom att:

- nya byggnader orienteras efter väderstrecken i landskapet.

- byggnadens storlek anpassas till omgivande bebyggelse med förankring på platsen.

- byggnadens planform ska vara rektangulär.

- fasader kläs med stående slät panel eller locklist/lockpanel. Inom området är faluröd slamfärg vanligt med ytbehandling med järnvitriol kan accepteras.

- fönstersättningens utseende, dimensioner och symmetri avvägs för att ge byggnaden ett harmoniskt uttryck. Val av fönster har stor betydelse för byggnadens uttryck och eventuell anpassning till en äldre bebyggelsemiljö. Liggande fönster kan förses med en tvärgående spröjs för bättre anpassning.

Sökanden uppmanades i en skrivelse daterad 2013-09-26 att anpassa nu sökta byggnader till kulturmiljön i området utifrån den analys som tagits fram i utlåtandet från Tyréns.

Sökanden inkom med reviderade ritningar samt en skrivelse 2013-10-02.

Nu sökt bygglov bedöms strida mot Norrtälje kommuns översiktsplan och riktlinjerna för riksintresset för kulturmiljön i området med hänvisning till att byggnadernas utformning och proportioner inte bedöms stämma överens med byggnadstraditionen i området.

- Fritidshuset har inte en rektangulär planform utan är L-formad.

- Fritidshuset har ett pulpettak istället för traditionellt sadeltak.

a u § 157 Dnr 2013-1571

- Fönstersättningen och dess utformning och dimensioner bedöms inte följa de kulturhistoriska värdena i området.

Nu sökt tomtplats bedöms lämplig att bebygga under förutsättning att ny bebyggelse anpassas till de kulturhistoriska värdena i området.

Nu sökta byggnader bedöms inte uppfylla kraven i 2 kap plan- och bygglagen om lämplig utformning med hänvisning till stads- och landskapsbilden och till kulturvärdena på platsen.

Förutsättningarna för att medge bygglov enligt 9 kap 31 § plan- och bygglagen saknas således varför ansökan avstyrks.

Övriga förutsättningar

Markprover har tagits 2010-11-15 i samband med tidigare förhandsbesked på

stamfastigheten Herräng 1:1 med anledning av misstänkta markföroreningar på platsen.

Analyssvaren från provtagningen visade att den tomt som nu avses i bygglovsansökan, tomt E, har låga föroreningshalter under riktvärdena för känslig markanvändning.

Bygg- och miljökontoret bedömer därför att tomten ur föroreningssynpunkt är lämplig att bebygga.

Bygg- och miljökontoret har i samråd med kommunens vatten- och avloppsavdelning bedömt att fastigheten Herräng 1:404 har möjlighet att anslutas till det kommunala vatten-och avloppsnätet via en samfällighet/gemensamhetsanläggning.

Lagrum

2 kap samt 9 kap 31 §, plan- och bygglagen.

3 och 4 kap, miljöbalken.

Datum

2013-11-21

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (3)

Stiftelsen Barnens Dag Barnens Ö

760 40 VÄDDÖ

a u § 158 Dnr 2013-1937

Lingslätö 2:1 - strandskyddsdispens för anläggande av två fekalierbassänger

Beslut

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott beslutar föreslå

• att avslå erforderlig dispens enligt 7 kap 13-15 och 26 §§ miljöbalken för anläggande av två fekalierbassänger inom fastigheten Lingslätö 2:1, skifte 2

Motivering

Bygg- och miljönämnden meddelande strandskyddsdispens för nu aktuella fekalierbassänger 2012-06-14, dnr 2012-000965.

Länsstyrelsen beslutade 2013-01-23, dnr 526-22613-2012 att upphäva Norrtälje kommuns beslut att medge strandskyddsdispens för anläggande av fekalierbassänger på fastigheten Lingslätö 2:1, skifte 2.

Enligt telefonsamtal med Länsstyrelsen 2013-10-21 har beslutet inte överklagats.

Ny ansökan om strandskyddsdispens för anläggande av samma fekalierbassänger inkom 2013-09-27. Då förutsättningarna i ansökan inte nämnvärt har ändrats bedömer Bygg- och miljönämnden att strandskyddsdispens inte kan medges för sökt åtgärd i enlighet med Länsstyrelsens beslut 2013-01-23.

Lagrum

7 kap 13-15 §§ Miljöbalken

Ärendet

Ansökan avser strandskyddsdispens för anläggande av två fekalierbassänger inom fastigheten Lingslätö 2:1, skifte 2.

au §158 Dnr 2013-1937 Bakgrund

Fastigheten ingår i område som saknar detaljplan.

Platsen för sökta fekalierbassänger är obebyggd.

Fastighetens areal är 48,5 ha.

Tomtplatsen omfattas av utökat strandskydd, och förbud enligt 7 kap 13-15 §§ miljöbalken.

Bygg- och miljönämnden har enligt 7 kap 18b § miljöbalken befogenhet att medge undantag från förbuden om särskilda skäl föreligger.

Enligt Norrtälje kommuns översiktsplan är fastigheten Lingslätö 2:1 belägen inom:

-riksintresseområde för samlade natur- och kulturvärden (se kap 3.4.2, kartbilaga 3.1) -kulturmiljövårdens riksintresseområde, Barnens Ö (se kap 6.4.4, kartbilaga 6.1) -riksintresseområde för friluftslivet (se kan 15.3, kartbilaga 15.1)

Tillämplig lagstiftning

Enligt 7 kap 13 § miljöbalken gäller strandskydd vid havet och vid insjöar och vattendrag.

Strandskyddet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

Inom ett strandskyddat område får enligt 7 kap 15 § miljöbalken inte 1. nya byggnader uppföras,

2. byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt,

3. grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och 2 eller

4. åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- och växtarter.

Bygg- och miljönämnden har enligt 7 kap 18b miljöbalken befogenhet att medge undantag från förbuden om särskilda skäl föreligger.

Enligt 7 kap 18c § miljöbalken får man som särskilda skäl vid prövning av dispens från strandskyddet beakta endast om det området som dispenser avser

1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddet syften,

2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen,

ff^ NORRTÄLJE

Related documents