• No results found

~ L KOMMUN

Datum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4(6)

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2013-11-21

au § 165 Dnr 2013-509

6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse.

Av förarbetena till strandskyddslagstiftningen (prop. 2008/09:119, sid. 104) framgår att de omständigheter som räknas upp som särskilda skäl är uttömmande.

Enligt 7 kap 26 § miljöbalken får strandskyddsdispens endast medges om det är förenligt med strandskyddets syften.

Enligt 2 kap 1-5 §§ plan- och bygglagen ska mark- och vattenområden användas för ända-mål som är mest lämpade med hänvisning till beskaffenhet och föreliggande behov.

Vid planläggning och i ärenden om lov och förhandsbesked ska bestämmelserna i 3 och 4 kap miljöbalken tillämpas.

Enligt 3 kap 1 § miljöbalken ska företräde ges till markanvändning som medför en från allmän synpunkt god hushållning. Områden som har betydelse från allmän synpunkt ska enligt 3 kap 6 § miljöbalken skyddas mot exploateringsåtgärder.

Enligt 3 kap 6 § miljöbalken ska mark- och vattenområde samt fysisk miljö i övrigt som har betydelse från allmän synpunkt på grund av deras naturvärden eller kulturvärden eller med hänsyn till friluftslivet så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada natur- eller kulturmiljön. Behovet av grönområden i tätorter och i närheten av tät-orter ska särskilt beaktas.

För området gäller särskilda hushållningsbestämmelser enligt 4 kap 1, 2 och 4 §§ miljö-balken och det är beläget inom ett kustområde som i sin helhet är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Det rörliga friluftslivets

intresse ska särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag och andra ingrepp i miljön.

Fritidsbebyggelse får komma till stånd endast i form av komplettering till befintlig bebyggelse.

Enligt fördjupad översiktsplan för skärgården och riktlinjer för ytterligare fritidshus-bebyggelse i Norrtälje kommun, kap 8 och 9, framgår att inom skärgårdszonen som anges genom gränsen för högexploaterad kust ska det enligt 4 kap miljöbalken inte etableras några nya fritidshusområden. Komplettering kan endast ske med enstaka fritidshus i anslutning till eller inom befintliga fritidshusområden eller annan samlad bebyggelse. En prövning måste dock ske från fall till fall utifrån de natur givna förutsättningarna att anordna vatten och avlopp.

au § 165 Dnr 2013-509 Bygg- och miljökontorets bedömning

Ansökan avser ändrad användning och tillbyggnad av gäststuga till fritidshus. Bygglov för tillbyggnad av friggebod beviljades 2008 och byggnaden fick då den utformning den har i dag.

Vid en av Bygg- och miljökontoret utförd besiktning 2013-06-12 inom fastigheten Tjockö 1:36 framkom att sökt ändring och tillbyggnad av befintlig gäststuga bedöms privatisera området och avhålla allmänheten från att vistas på mark som i dag är allemansrättsligt till-gänglig.

Några av miljöbalkens nämnda skäl för att medge strandskyddsdispens bedöms inte före-ligga för sökt åtgärd.

Strandskyddet är ett allmänt intresse som är så starkt att utgångspunkten är att strand-skyddet i normalfallet har företräde framför andra allmänna eller enskilda intressen och möjligheten att besluta om undantag från strandskyddet ska tillämpas med stor

restriktivitet (prop. 2008/09:119, sid.53). Inte bara betydelsen av strandskyddsområden idag utan även hur dessa kan komma att utvecklas i framtiden är av intresse.

En åtgärd inom strandskyddat område är förbjuden inte bara om den hindrar allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt, utan redan om den avhåller allmänheten från att beträda ett sådant område.

Olika typer av byggnader uppfattas olika för den som rör sig i strandområdet och det är av betydelse hur allmänheten uppfattar sin rätt till tillträde. Den avhållande effekten sträcker sig ofta över ett större område än den yta som byggnaden upptar på marken.

Strandskyddsdispensen och bygglovet bedöms inte vara förenlig med strandskyddets syfte.

Förutsättningarna för att medge strandskyddsdispens saknas då sökt åtgärd bedöms inne-bära en alltför stor påverkan i strandskyddat område.

Nu sökta åtgärder bedöms inte vara förenligt med bestämmelserna i 9 kap 31 § plan- och bygglagen varför ansökan avstyrks.

Lagrum

9 kap 31 § Plan- och bygglagen 7 kap 13-15 och 18 b och c §§

Datum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6(6)

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2013-11-21

au§ 165 Dnr 2013-509

Politisk beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet 2013-09-05 § 116.

Kommunicering

Sökanden har i skrivelse 2013-10-03 yttrat sig över arbetsutskottets förslag till beslut. Till skrivelsen har bifogats fotografier.

Yttrandet förändrar inte bygg- och miljökontorets ställningstagande i ärendet.

Beslutande sammanträde

Arbetsutskottet har tagit del av inkommen skrivelse och fotografier.

Arbetsutskottet vidhåller tidigare ställningstagande.

Exp till:

Kjell Helgesson (förenkl delgivn)

Christian Wilhelm Schager Lagnövägen 20

134 32 GUSTAVSBERG

a u § 166 Dnr 2013-1946

Vidinge 4:44 - bygglov och strandskyddsdispens för nybyggnad av ett fritidshus samt rivning av befintlig komplementbyggnad

Beslut

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott beslutar föreslå

• att avslå erforderlig dispens enligt 7 kap 13-15 och 26 §§ miljöbalken och bygglov för nybyggnad av ett fritidshus samt rivning av befintlig komplementbyggnad inom fastigheten Vidinge 4:44.

Bygg- och miljökontorets bedömning

Vid en av Bygg- och miljökontoret utförd besiktning 2013-10-09 inom fastigheten Vidinge 4:44 framkom att fastigheten delvis är bebyggd dock inte den föreslagna platsen för sökt fritidshus.

På fastigheten upplevdes att den privata hemfridszonen sträcker sig från stranden i öst till och runt befintligt fritidshus och avgränsas av de kringliggande komplementbyggnaderna.

Enligt Bygg- och miljökontorets bedömning är platsen för det sökta fritidshuset belägen utanför det område som kan betraktas som den befintliga huvudbyggnadens hemfridszon.

Sökanden skriver i ansökan att nu sökt fritidshus ska ersätta befintlig byggnad som avses rivas och som sedan långt tillbaka är inredd som fritids/bostadshus.

Bygg- och miljökontoret bedömer att den byggnad som avses rivas är trots användningen en komplementbyggnad. Ett fritidshus kan inte ses som en ersättningsbyggnad till en

komplementbyggnad. Därav är det inte relevant för bedömningen av strandskyddsfrågan om komplementbyggnaden ska rivas eller finnas kvar.

Bedömning strandskydd

Uppförande av ett fritidshus på sökt plats skulle innebära att den befintliga hemfridszonen utökas dels med dess yta fritidshuset upptar och dels med den hemfridszon som genereras kring byggnaden.

Strandskyddet är ett allmänt intresse som är så starkt att utgångspunkten är att strandskyddet i normalfallet har företräde framför andra allmänna eller enskilda intressen och möjligheten att besluta om undantag från strandskyddet ska tillämpas med stor restriktivitet (prop.

2008/09:119, sid.53). Inte bara betydelsen av strandskyddsområden idag utan även hur dessa kan komma att utvecklas i framtiden är av intresse.

Related documents