• No results found

Kommunalt övertagande av enskild väghållning Sedvanlig sammanträdes- och reseersättningar utgår till kontaktman och styrelse för

Bidragsnormer för driftbidrag till enskild väghållning i Hudiksvalls kommun

Väggrupp 5 Kommunalt övertagande av enskild väghållning Sedvanlig sammanträdes- och reseersättningar utgår till kontaktman och styrelse för

Tekniska förvaltningen

Väggrupp 4 - Övriga vägar

Väggrupp 4 är vägar som av kommunen bedöms viktiga för turism, rörligt friluftsliv och liknande vartill statligt eller kommunalt driftbidrag ej utgår eller som av

kommunen bedöms erhålla högre bidragstäckning än vad som utgår enligt föregående bidragsregler.

Kommunstyrelsen fattar beslut om bidragsnivåer i varje särskilt fall.

Väggrupp 5 - Kommunalt övertagande av enskild väghållning Sedvanlig sammanträdes- och reseersättningar utgår till kontaktman och styrelse för väghållningsorganisationen.

Upphävande av tidigare övertagandebeslut

Tidigare av kommunen övertagna vägar utgörs blanda annat av glesbygdsvägar och är belägna utanför stadsplane- och byggnadsplanelagda bostadsområden.

Ur rättvisesynpunkt gentemot väghållningsorganisationerna under väggrupp 1 och 2 föreslås att dessa vägar successivt återförs till självförvaltande enheter alltefter det att anläggningsförrättningar vunnit laga kraft.

Ansökan om anläggningsförrättning bör inges av kommunen om ingen annan tar initiativ därtill. Bidrag till förrättningskostnader utgår ej.

Hudiksvalls kommun Tekniska förvaltningen

TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1(4)

Datum

2020-10-22 Referens TEN 2020-000261 - 318

Uppdrag om revidering av bidragsnormer till enskild väghållning och belysningsföreningar

Förslag till beslut

Tekniska förvaltningen föreslår nämnden besluta

att ta bort möjligheten att söka riktat driftbidrag under väggrupp 1.

att bidragsbeloppet för väggrupp 2 sätts till 11,39 kr/m för driftår 2020 och regleras därefter i enlighet med Trafikverkets indexjustering.

att minska bidragsnivån till vägbelysningsföreningar med 50% per ljuspunkt.

Sammanfattning

Bidragsnormer avseende bidrag till enskild väghållning antagna av

kommunfullmäktige 1996 och bidrag till vägbelysningsförening antagna av kommunfullmäktig 2006 har setts över.

Bakgrund och ärendebeskrivning

Den 4 juni 2013 beslutade kommunstyrelsen att ge tekniska nämnden i

uppdrag, att skyndsamt, ta fram regelverk för bidragsansökningar när det gäller ansökningar från vägsamfällighetsföreningar och belysningsföreningar m fl.

Den 17 september 2017 beslutade kommunfullmäktige att delvis bifalla en motion att en översyn kring bidragsnormerna för enskilda vägar ska genomföras.

Nuvarande bidragsnormer för enskild väghållning antogs av kommunfullmäktige den 16 december 1996.

Kommunfullmäktige har antagit normer för bidrag till vägbelysningsföreningar den 27 mars 2006.

Ärendets beredning

Ärendet har handlagts av verksamhetschef för Teknisk service.

Förvaltningens motivering

Kommunalt driftbidrag till vägföreningar baseras till viss del på den statsbidrag beräknade kostnaden för den årliga driften och indexjusteras enligt index från Trafikverket. Förvaltningen har sett över möjligheten att använda kommunens index istället för Trafikverkets men för att kunna göra detta krävs ett normerna i mycket stor utsträckning görs om och inte baseras på Trafikverkets beräknade driftkostnader.

Om kostnaden för driftbidrag överstiger budgeten får detta hanteras inom verksamhetens egna budget.

Kommunalt driftbidrag till väg- och belysningsföreningar har betalats ut de senaste åren enligt tabell 1.

Sida

Tabell 1: Kommunalt driftbidrag till väg- och belysningsföreningar driftår 2015-2019.

Väggrup 1

Vägar i denna grupp får statligt och kommunalt driftbidrag. Vägarna är ca 1 km eller längre men undantag finns. Det finns krav på standard och vägarna får inte begränsas för trafik utan tillstånd. Bidraget som redovisas i tabell 2 är angivet som procent av Trafikverkets beräknade driftkostnad.

Vägkategori Statligt

bidrag

Kommunalt bidrag A Väg för fast boende inom landsbygdsområde,

utfartsväg 60 20

A/E Antal fritidsbostäder ≥ 60% av totala

bostadsbeståndet 60 0

B Väg för fast boende inom bebyggelseområde där vägen fungerar som uppsamlingsväg eller utfartsväg

Tabell 2: Statligt och kommunalt bidrag i procent av Trafikverkets beräknade driftkostnad.

I tabell 3 visas fördelningen mellan de olika vägkategorierna. En väg kan bestå av olika vägdelar med olika vägkategorier och därför redovisas antal vägdelar i tabellen. Vägkategori A är vanligast och stod driftår 2019 för 77% av den totala kostnaden för utbetalade medel under väggrupp 1.

Sida

3(4)

Vägkategori Antal

vägdelar A Väg för fast boende inom landsbygdsområde 130 A/E Antal fritidsbostäder ≥ 60% av totala bostadsbeståndet 37 B Väg för fast boende inom bebyggelseområde där vägen

fungerar som uppsamlingsväg eller utfartsväg 0 C Väg för genomfart för andra än dem som bor utmed eller har

del i vägen 12

D Väg för det rörliga friluftslivet 6

E Väg för normalt minst 25 fritidshus 21

F Väg för näringslivet 16

Tabell 3: Fördelning mellan de olika vägkategorierna under väggrupp 1.

Efter att driftbidrag betalats ut enligt tabell 2 kan fast boende utefter

vägkategori A/E, D, E och F söka riktat bidrag hos kommunen för sin del av väghållningskostnaden. Sedan 2015 har det skett under 5 utbetalningar per av år av det riktade driftbidraget.

Förvaltningen föreslår att möjlighet till att söka riktat driftbidrag tas bort då det är få som nyttjat den möjligheten samt att budgeten för vägbidrag överskrids.

Att det riktade bidraget tas bort förändrar inte de övriga driftbidrag de är berättigade. Ska det riktade bidrag fortsatt vara kvar behöver det göras om så att det är enklare för de sökande att förstå hur ansökan och beräkningen av

bidraget går till. Det bör också tillsättas medel för detta bidrag då det inte ryms inom befintlig budget.

Väggrup 2

Vägar under denna väggrupp är inte berättigade statligt bidrag. Anledningen är ofta att vägen är kortare än 1 km. För vägar inom väggrupp 2 med kommunalt driftbidrag har kommunen samma krav på standard som för väggrupp 1. Det bidrag som kommunen betalar ut är i nuläget 60% av den beräknade

driftkostnaden. Den beräknade driftkostnaden är ett medeltal som grundar sig på beräknade kostnader för ett antal referensvägar från Trafikverket samt olika trafikklasser som vägarna ska klassas enligt. Det är små skillnader i beräknad driftkostnad för de olika trafikklasserna men det ställer stora krav på hantering och uppföljning. Det är även svårt för de sökande att veta hur mycket bidrag de skulle kunna vara berättigade om de söker.

För att underlätta hanteringen av detta bidrag och göra det enklare för de sökande att veta hur mycket de skulle ha möjlighet att erhålla i driftbidrag föreslås att bidrag för väggrupp 2 görs om till ett och samma bidragsbelopp för samtliga bidragsberättigade vägar under väggrupp 2. Baserat på utbetalningar för 2019 skulle det för driftår 2020 bli ett bidragsbelopp på 11,39 kr/m.

Konsekvenserna blir att 52 vägdelar får ett ökat bidrag med 3%, 12 vägdelar en minskning med 3% och 10 vägdelar en minskning med 13%.

Sida

4(4)

Väggrup 3

Denna väggrupp är enskilda in- och utfartsvägar där det finns fast boende. De är ej statsbidragsberättigade och det finns inget krav på standard från

kommunen för att berättigas bidrag. Väglängden ska vara minst 120 meter efter reducering med 50 m per bostad. För driftår 2020 är bidraget 4,96kr/m.

Vägbelysningsföreningar

Vägbelysningsföreningar med vägbelysning av allmän karaktär erhåller årligt driftbidrag med 120 kr per ljuspunkt för de ljuspunkter som av kommunen bedömts vara allmännyttiga.

Vägbelysningsförening med ljuspunkter utefter riksväg, viktigare länsväg etc.

med betydande genomfartstrafik kan erhålla förhöjt driftbidrag för dessa med ytterligare 48 kr per ljuspunkt.

Kommunfullmäktige beslutade 2015-02-23 att tekniska nämnden får i riktad budgetutökning 2 250 000 kr för att möjliggöra bidrag till belysningsföreningar för utfasning av kvicksilverlampor. Då gjordes en bedömning att byte från kvicksilver till LED minskar energiförbrukningen med ca 70% och att bidraget till belysningsföreningar efter 5 år bör sänkas. Förvaltningen föreslår att det årliga driftbidraget sänks med 50% till 60 kr respektive 24 kr per ljuspunkt.

År 2015 hade 81 belysningsföreningar kommunalt driftbidrag. Förvaltningen fick in 46 ansökningar om bidrag för kvicksilverutfasning och 43 av dessa beviljades.

Digitalisering av processen

Förvaltningen arbetar med att ta fram en E-tjänst samt att digitalisera processen för ansökan och handläggning av driftbidrag. Detta planeras att vara igång till 2021 i samband med att driftbidrag betalas ut för driftåret 2020. Ändringarna som föreslås gör normerna för uträkningarna enklare och det är enklare att digitalisera processen samt skapar möjlighet att ansöka via en E-tjänst. Det blir enklare för de sökande att förstå normerna och att söka driftbidrag.

Konsekvenser

Vilka konsekvenser får förslaget för ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet

Förslaget att halvera driftbidraget för belysningsföreningar baseras på ett tidigare beslut om bidrag till belysningsföreningar för utfasning av

kvicksilverlampor till LED. Bytte till LED har minskat energiförbrukningen och farliga ämnen i naturen vilket leder till en förbättrad ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

Sara Johansson

Beslutet skickas till

"[Skriv text här]"