• No results found

Kommunens delägda aktiebolag

Södertörns Energi AB

Södertörns Energi AB är ett delägt bolag som ägs av Botkyrka kommun och Huddinge kommun. Kommunerna innehar 50 procent av aktieinnehavet vardera. Bolaget bedriver ingen egen verksamhet utan verksamheten bedrivs i första hand av dotterbolagen Södertörns Fjärrvärme AB och Söderenergi AB.

Södertörns energi ska i samverkan med ägarna främja energiförsörjningen genom i huvudsak distribution och produktion av fjärrvärme och kyla i Huddinge, Botkyrka och Salems kommuner.

Under 2020 utgjordes 99,4% av bränslet av förnybart eller återvunnet material och insatser har gjorts för att reducera användningen av fossila bränslen.

Det ovanligt varma vädret och låga elpriser har påverkat dotterbolagens resultat negativt men framförallt Söderenergi där värmeproduktionen har varit betydligt lägre. Även bränslekostnaderna för Söderenergi har varit högre än normalt. Vidare har Ulrika Snellman, VD slutat och gått över som VD för Södertörns Fjärrvärme. Elsa Widding tillträdde som ny VD (interim) den 1 oktober 2020.

TJÄNSTESKRIVELSE 6[9]

Kommunledningsförvaltningen 2021-08-11 Kod:1.3.1.1 Dnr: KS/2021:00323

Botkyrka Kommun

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Medborgarcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Hemsida: www.botkyrka.se

Botkyrka Södra Porten Holding AB

Botkyrka Södra Porten Holding AB ägs av Botkyrka kommun till 50 % och SMEBAB Förvaltning Holding Haga AB (Skanska) till 50 %. I bolaget finns också ett dotterbolag, Botkyrka Södra Porten AB där verksamheten bedrivs. Bolagets syfte är att skapa en attraktiv plats för etablering av näringsverksamhet, eller annan ändamålsenlig verksamhet, till gynnande av nya arbetstillfällen, infrastruktur och investeringar inom markområdet och därmed inom kommunen.

Under 2020 reviderades bolagets styrdokument och kommunfullmäktige beslutade om en ny bolagsordning samt ägardirektiv.

SRV Återvinning AB

Bolaget ägs gemensamt av kommunerna Botkyrka (31,5%), Huddinge, Haninge, Nynäshamn och Salem. SRV Återvinning AB är ett avfalls- och återvinningsbolag med verksamhet på Södertörn i Stockholmsregionen.

SRV samlar in avfall från ca 149 800 hushåll i ägarkommunerna och har därutöver cirka 5 600 verksamhetskunder.

Bolagets verksamhet omfattar insamling och transport av avfall och material för återanvändning, återvinning och energiutvinning och drift av

anläggningar för återvinning, behandling och deponering eller annan därmed förenlig verksamhet som kan komma att erfordras. Bolaget har ett gemensamt bolag tillsammans med Scandinavian Biogas för framställning av biogas.

SRV:s målsättningen för 2020 och under den tid som pandemin pågår, har varit att bedriva verksamheten med så minimala störningar så länge som möjligt, med sikte på att klara av hela pandemiperioden. Den mest konkreta effekten av pandemin har varit ett ökat inflöde av material, både vanligt hushållsavfall, och grovavfall. Ett stort antal kommuninvånare har arbetat på distans, vilket inneburit att hushållsavfallet ökat.

Lekmannarevisorerna anger att utifrån deras granskning och dialog med styrelse och ledning under tidigare år har noterat avsaknad av tillräckliga dokumenterade långsiktiga analyser och strategier för hur verksamheten ska utvecklas för att möta framtida utmaningar och behov. Under året har bolaget tagit fram en strategi- och affärsplan 2021–2030 som styrelsen fattat beslut om i december 2020. Vidare har revisorerna under året genomfört en fördjupad granskning huruvida bolaget, genom medlemskommunernas styrning, säkerställer en ändamålsenlig krisberedskap i enlighet med lagstiftning och myndigheters förordningar. Revisorernas sammanfattande bedömning är att SRV, delvis på grund av medlemskommunernas bristande

TJÄNSTESKRIVELSE 7[9]

Kommunledningsförvaltningen 2021-08-11 Kod:1.3.1.1 Dnr: KS/2021:00323

Botkyrka Kommun

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Medborgarcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Hemsida: www.botkyrka.se

styrning, inte säkerställt tillräcklig och ändamålsenlig krisberedskap i enlighet med lagstiftning och myndigheters riktlinjer. I övrigt bedöms bolagets interna kontroll ha varit tillräcklig.

Under 2013 tog bolaget fram förslag till ett nytt ägardirektiv, reviderad bolagsordning och konsortialavtal. Botkyrka och Nynäshamns kommun har dock inte godkänt dessa dokument vilket resulterat i att bolaget inte kan anta dessa styrdokument och måste följa sitt konsortialavtal som senast

reviderades 1983. SRV har inget ägardirektiv att följa vilket ur en

styrningssynpunkt är en brist. Kommunen har dock under 2020 tillsammans med en arbetsgrupp från övriga ägarkommuner arbetet fram ett ägardirektiv som godkänts av samtliga ägare. Ägardirektivet förväntas antas av samtliga ägarkommuners kommunfullmäktige under 2021.

SYVAB

SYVAB är ett regionalt aktiebolag som ägs av kommunerna Botkyrka (16%), Nykvarn, Salem och av Stockholm Vatten VA AB och Telge i Södertälje AB. Bolaget driver Himmerfjärdsverket, pumpstationer, tunnlar och ledningar som leder avloppsvatten till verket. Bolaget renar

avloppsvatten, producerar biogas som förädlas till fordonsgas samt framställer biomull.

SYVAB:s styrelse har tagit investeringsbeslut för en större ombyggnad av Himmerfjärdsverket. Samtliga ägare har godkänt investeringen.

Ombyggnationen kommer att ske samtidigt som anläggningen är maximalt belastad vilket kommer medföra svårigheter att klara kravet på fortsatt god rening under ombyggnadsskedet (2019–2026). Projektet har under 2020 fortsatt och övergått i Fas2, genomförande av byggnation. Året har

framförallt innehållit ombyggnation av första etappen i bassängblocket samt grundläggning av tillbyggnader. Överenskommelsen följer tidplan samt budget.

Efterfrågan på fordonsgas har minskat med 45% under 2020 vilket kan förklaras med pandemin.

Stockholmsregionen Försäkring AB

Bolaget bildades 2008 och ägs av Botkyrka kommun (7,6%) gemensamt med 20 andra kommuner. Bolagets syfte är att erbjuda ägarna ett

välanpassat försäkringsskydd. Det kan även erbjuda försäkringsskydd till de associationer som helt ägs av en eller flera av de kommuner som ingår som ägare i bolaget. De direkta och indirekta försäkringar som bolaget har till föremål att meddela finns uppräknade i bolagsordningen. Bolaget får också driva annan med bolagets försäkringsrörelse förenlig verksamhet såvida den ligger inom ramen för ägarkommunernas befogenheter.

TJÄNSTESKRIVELSE 8[9]

Kommunledningsförvaltningen 2021-08-11 Kod:1.3.1.1 Dnr: KS/2021:00323

Botkyrka Kommun

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Medborgarcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Hemsida: www.botkyrka.se

Utöver en större brandskada som drabbade en av ägarkommunerna i augusti 2020 har bolagets försäkringstagare varit relativt förskonade från stora skadehändelser under året. Under 2020 implementerade bolaget ett nytt verksamhetssystem för sin försäkring- och skadehantering. Under hösten utfördes upphandling av leverantörer för centrala funktioner vilket har resulterat i nya leverantörer för aktuarie- respektive riskhanteringsfunktion som träder i kraft 2021.

AB Vårljus

Likvidation av AB Vårljus beslutades den 8 maj 2019.

Bolagets ändamål har varit att tillhandahålla stöd, råd, behandling och vård i första hand för barn och unga. Botkyrka kommun ägde 8,3 % i bolaget gemensamt med 24 andra kommuner inom Stockholmsregionen.

Under 2020 har fortsatta åtgärder vidtagits i syfte att förbereda bolaget inför likvidationens avslutande.