• No results found

KOMMUNIKATION OCH CYBERSÄKERHET Informationshantering

In document Vi gör verklighet av visioner (Page 59-62)

Risker och möjligheter

KOMMUNIKATION OCH CYBERSÄKERHET Informationshantering

Som börsnoterat bolag måste Fabege förhålla sig till aktuellt regelverk för informationsgivning. Den alltmer digitaliserade världen ställer också krav på att information hanteras på ett korrekt och tillförlitligt sätt.

Risk Bedömning Påverkan och hantering av risk, kommentar 2020

Informationsläckage, börsregelbrott

S: K:

Låg risk mot bakgrund av etablerade rutiner för informationshantering.

Fabege har strikta och väl etablerade rutiner för informationshantering med bland annat policyer och riktlinjer för kommunikation och insider- hantering samt systemstöd för insiderinformation.

Media, varumärke S: K:

Låg risk mot bakgrund av etablerade rutiner för informationshantering och hög transparens.

Fabege eftersträvar ett etiskt beteende i enlighet med vår uppförandekod. Vår målsättning är snabb återkoppling och hög transparens vid frågor från media och omgivning.

Informationssäkerhet, intrång

S: K:

Digitalisering och ökat användande av IT- tjänster utgör en medelhög risk. Den fysiska accessen till våra fastigheter utgör en risk.

GDPR ställer krav på informationshantering.

Fabege arbetar strukturerat med IT-säkerhetsfrågor, skalskydd, penetrationstester. Vidare genomförs utbildning i cybersäkerhet och policyer och riktlinjer för säkerställa att medarbetare och andra intressenter som arbetar i vår IT-miljö är medvetna om och kan hantera risker.

Fabege har ett av marknadens mest effektiva skydd mot så kallade Ransomeware och Malware-attacker.

Systemstöd tillgänglighet

S: K:

Behovet av kontinuerlig tillgång till våra system ökar både internt och från våra kunder.

Fabege har flera lösningar med redundans för infrastruktur, system, tjänster och personal. Allt för att eliminera oavsiktliga avbrott i leverans och funktion.

Sannolikhet: låg medel stor Konsekvens: låg medel stor

EKONOMISK REDOVISNING

58 FABEGE ÅRSREDOVISNING 2020

Säsongsvariationer

Kostnader för drift och underhåll av fastigheter är föremål för säsongsvariationer. Kalla och snörika vintrar innebär exempelvis högre kostnader för uppvärmning och snöröjning, och varma somrar innebär högre kostnader för nedkylning. Aktiviteten på hyresmarknaden är säsongsberoende. Normalt görs fler affärs- avslut under andra och fjärde kvartalet, vilket medför att netto- uthyrningen under dessa kvartal ofta är högre.

Utsikter inför 2021

Frågetecknen inför 2021 är många och osäkerheten stor. Vi vet inte hur snabbt vaccineringen kan genomföras och med vilken fart en återhämtning kommer, eller vad som blir det ”nya normala”

post-pandemin.

Fabege har en stark finansiell ställning som gör att vi klarar oss bra, även i svåra tider, och även kan ta vara på de möjligheter som kan skapas. Flera av våra nyckeltal är starkare i början av 2021 än det var 2020. Våra fastigheter är moderna och välskötta och ligger i attraktiva områden. Vi har stabila kunder. Fabeges medarbetare är motiverade och kunniga. Vi är väl rustade att ta oss an de utmaningar och möjligheter som marknaden erbjuder under det kommande året.

FÖRSLAG TILL VINSTDISPOSITION

Till årsstämmans förfogande finns följande belopp: Kr

Balanserat resultat 4 848 864 021

Årets resultat 404 225 514

Summa 5 253 089 535

Styrelsen och verkställande direktören föreslår

att beloppet disponeras enligt följande : Kr

Till aktieägarna utdelas 3:60 kr per aktie 1 174 340 671

I ny räkning balanseras 4 078 748 864

Summa 5 253 089 535

Utdelningsbeloppet är beräknat på antalet utestående aktier per 31 januari 2021, det vill säga 326 205 742 aktier. Det totala utdelningsbeloppet kan komma att förändras fram till och med avstämningstidpunkten beroende på återköp av egna aktier.

Styrelsens yttrande avseende föreslagen vinstutdelning Motivering

Koncernens egna kapital har beräknats i enlighet med de av EU antagna IFRS-standarderna och tolkningarna av dessa (IFRIC) samt i enlighet med svensk lag genom tillämpning av rekommen-dation RFR 1 från Rådet för finansiell rapportering (Kompletterande redovisningsregler för koncerner). Moderbolagets egna kapital har beräknats i enlighet med svensk lag och med tillämpning av rekommendation RFR 2 från Rådet för finansiell rapportering (Redovisning för juridiska personer). Styrelsen finner att full täckning finns för bolagets bundna egna kapital efter föreslagen vinstutdel-ning. Styrelsen finner även att föreslagen vinstutdelning är försvarlig med hänsyn till de bedömningskriterier som anges i 17 kap. 3 § andra och tredje styckena i Aktiebolagslagen (verksamhetens art, omfattning och risker samt konsolideringsbehov, likviditet och ställning i övrigt). Styrelsen vill därvid framhålla följande:

Verksamhetens art, omfattning och risker

Styrelsen bedömer att bolagets och koncernens egna kapital efter den föreslagna vinstutdelningen kommer att vara tillräckligt stort för verksamhetens art, omfattning och risker. Styrelsen beaktar i det sammanhanget bland annat bolagets och koncernens soliditet, historiska utveckling, budgeterad utveckling, investeringsplaner och konjunkturläget.

Konsolideringsbehov

Styrelsen har företagit en allsidig bedömning av bolagets och koncernens ekonomiska ställning och dess möjligheter att infria sina åtaganden. Föreslagen utdelning utgör 8,7 procent av moderbolagets egna kapital och 2,8 procent av koncernens egna kapital. Det uttalade målet för koncernens kapitalstruktur med en soliditet om lägst 35 procent och en räntetäckningsgrad om minst 2,2 uppfylls även efter den föreslagna utdelningen. Bolagets och koncernens soliditet är god med beaktande av de förhållanden som råder i fastighetsbranschen. Mot denna bakgrund anser styrelsen att bolaget och koncernen har goda förutsättningar att tillvarata framtida affärsmöjligheter och även tåla eventuella förluster. Planerade investeringar har beaktats vid bestämmande av den föreslagna vinstutdelningen. Vinstutdelningen har ingen väsentlig betydelse för bolagets och koncernens förmåga att göra ytterligare affärsmässigt motiverade investeringar enligt antagna planer. I moderbolaget har vissa tillgångar och skulder värderats till verkligt värde enligt 4 kap. 14 § i Årsredovisningslagen.

Effekten av denna värdering, som påverkade moderbolagets egna kapital med –487 Mkr (–304), har beaktats.

Likviditet

Den föreslagna vinstutdelningen kommer inte att påverka bolagets och koncernens förmåga att i rätt tid infria sina betalningsförpliktelser.

Bolaget och koncernen har god tillgång till likviditetsreserver i form av både kort- och långfristiga krediter. Krediterna kan lyftas med kort varsel, vilket innebär att bolaget och koncernen har god beredskap att klara såväl variationer i likviditeten som eventuella oväntade händelser.

Ställning i övrigt

Styrelsen har övervägt alla övriga kända förhållanden som kan ha betydelse för bolagets och koncernens ekonomiska ställning och som inte beaktats inom ramen för det ovan anförda. Därvid har ingen omständighet framkommit som gör att den föreslagna utdelningen inte framstår som försvarlig.

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

59 FABEGE ÅRSREDOVISNING 2020

60 FABEGE ÅRSREDOVISNING 2020

Belopp i Mkr Not 2020 2019

Hyresintäkter 5, 7 2 806 2 856

Fastighetskostnader 8 –694 –712

Driftsöverskott 2 112 2 144

Central administration och marknadsföring 9 –93 –85

Resultat från övriga värdepapper och fordringar som är anläggningstillgångar 11 9 3

Ränteintäkter 12 7 4

Resultat från andelar i intresseföretag 17 –53 –34

Räntekostnader 12 –478 –472

Tomträttsavgäld 35 –30 –28

Förvaltningsresultat 1–6, 16, 44 1 474 1 532

Realiserade värdeförändringar, förvaltningsfastigheter 10, 15 49

Orealiserade värdeförändringar, förvaltningsfastigheter 10, 15 2 715 5 743

Orealiserade värdeförändringar, räntederivat 3, 27 –229 –235

Värdeförändringar, aktier 11, 13 –2 –6

Resultat före skatt 4 007 7 034

Aktuell skatt 14 24 27

Uppskjuten skatt 14 –864 –1 055

Årets resultat 3 167 6 006

Poster som inte kommer att omklassificeras till resultatet

Omvärdering av förmånsbestämda pensioner –1 –16

Årets totalresultat 3 166 5 990

Varav hänförligt till minoriteten 0 –33

Summa totalresultat hänförligt till moderbolagets aktieägare 3 166 5 957

Årets resultat per aktie före och efter utspädningseffekt, kr 9,65 18,16

Antal aktier vid periodens utgång, miljoner 326,2 330,8

Genomsnittligt antal aktier, miljoner 328,3 330,8

Koncernen

In document Vi gör verklighet av visioner (Page 59-62)